Pedagang Runcit Berhati-hati dengan Pemulihan Harga Bitcoin Selepas Kejatuhan Selasa: Futures Friday

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

BitcoinHarga (BTC) telah naik roller coaster selama tujuh hari terakhir, bermula dengan lonjakan cepat pada awal minggu, memuncak pada $ 10,548 pada Isnin malam. Namun, setelah kurang dari satu hari perdagangan melebihi $ 10,000, BTC menyusut semula pada hari Selasa petang, jatuh serendah $ 9,195. Harga telah meningkat lagi sejak itu dan pada masa ini sekitar $ 9,850, menurut OKEx Quarterly Future (BTCUSD0626) pasaran.

Melihat kepada Data perdagangan OKEx, kita dapat melihat bahawa Nisbah Panjang / Pendek BTC dan Nisbah Pinjaman Margin mengisyaratkan kepada peniaga runcit yang mengejar kenaikan harga pada awal minggu ini. Minat Terbuka (OI), bagaimanapun, menunjukkan bahawa ikan paus besar membuka posisi pendek di bahagian atas julat perdagangan Isnin apabila sebilangan besar pesanan pembubaran menaikkan harga.

Pada masa ini, Dasar BTC yang positif dan Minat Terbuka yang perlahan pulih menunjukkan bahawa sentimen pasaran tetap optimis, tetapi peniaga runcit berhati-hati dengan kedudukan panjang.

Harga USD OKEx BTCCarta 1D Niaga Hadapan Saham OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati Halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Dari malam Isnin hingga Selasa, kita dapat melihat Nisbah Panjang / Pendek BTC bergerak naik dan turun seiring dengan harga Bitcoin. Nisbah melonjak ke 1.76 dari 1.19 dalam masa kurang dari enam jam, yang menunjukkan pengejaran oleh peniaga runcit. Setelah peniaga runcit dan pelabur memulakan FOMO, pasaran beralih arah, dan nisbahnya jatuh kembali kepada 1.1 berikutan pembetulan Selasa.

Nisbah pada masa ini berada di tahap yang sama (1.1) walaupun harganya telah pulih $ 700, menunjukkan ketidaktentuan dan berhati-hati di kalangan peniaga runcit.

OKEx BTC Panjang / PendekMasa Pengumpulan Data: 29/5 6:00 pagi hingga 6/5 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding yang membuka posisi pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium OKEx BTC Quarterly Future meningkat kepada $ 160 selepas tunjuk perasaan Isnin. Tetapi kadar premium dan dana yang tinggi menarik banyak peniaga arbitrage yang melangkah ke posisi pendek untuk memanfaatkan perbezaan harga. Pembetulan harga yang tajam pada hari Selasa menurunkan premium kepada kurang dari $ 30 Walau bagaimanapun, ia pulih semula dalam beberapa hari berikutnya kerana Bitcoin nampaknya bersedia untuk menguji $ 10,000 lagi.

Asas BTCMasa Pengumpulan Data: 29/5 6:00 pagi hingga 6/5 6:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Open Interest (OI) mendedahkan kemungkinan pandangan mengenai tingkah laku ikan paus crypto. Malam Isnin, harga Bitcoin meningkat dari sekitar $ 9,600 menjadi lebih dari $ 10,300 dan OI meningkat dari 640 juta kontrak (1 kontrak = $ 100) kepada 810 juta. Kami melihat lonjakan harga mencetuskan pembubaran kedudukan pendek, tetapi OI tidak menurun.

Tingkah laku ini menunjukkan bahawa beberapa ikan paus membuka posisi pendek di bahagian atas julat ketika pesanan pembubaran mendorong harga naik. Pembetulan harga yang tajam pada hari Selasa juga menyokong pandangan ini.

OI telah perlahan-lahan berkembang sejak beberapa hari kebelakangan ini dan diharapkan dapat terus meningkat seiring kenaikan harga Bitcoin.

Minat Terbuka BTCMasa Pengumpulan Data: 29/5 6:00 pagi hingga 6/5 6:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Perubahan dalam Margin Lending Ratio adalah serupa dengan Long / Short Ratio yang dibincangkan di atas, tetapi dengan sedikit kelewatan. Nisbah meningkat dari 3.3 dan mendekati 7.1 pada hari Selasa petang, sebelum harga runtuh. Sejak itu, nisbah ini tidak bertambah baik dan berjalan sekitar 2.5.

Nisbah Pinjaman Margin BTCMasa Pengumpulan Data: 29/5 6:00 pagi hingga 6/5 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Pinjaman Margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan Pedagang

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Itu adalah minggu yang sangat tidak menentu dengan pam dan pembuangan 10 peratus intraday – pergerakan Bitcoin yang biasa. Kita mungkin melihat turun naik dalam beberapa hari ke depan, kerana Minat Terbuka pulih dengan perlahan.

Sementara itu, jumlah pembelian berterusan di pasaran spot boleh mendorong harga lebih tinggi pada hujung minggu. Ambang $ 9,450 adalah tahap penting dalam jangka masa pertengahan, dan jika harganya boleh bertahan di atasnya, kemungkinan ujian lain sebanyak $ 10,000 atau $ 10,200 mungkin.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me