Dompet Bitcoin Paling Selamat: Vs. Dalam Talian Perkakasan

Dompet dalam talian dan perkakasan adalah dua pilihan yang paling biasa untuk menyimpan dan mengakses cryptocurrency anda. Dengan keselamatan menjadi masalah sekarang berbanding sebelumnya, adalah mustahak untuk mengetahui yang mana satu dompet bitcoin paling selamat.

Dalam artikel ini, anda akan menemui:

 • Perbezaan antara dompet dalam talian berbanding dompet perkakasan
 • Kebaikan dan keburukan masing-masing
 • Cara menggunakan keduanya bersama-sama boleh menjadi penyelesaian ideal untuk melindungi mata wang anda dan tidur nyenyak di malam hari

Menurut kajian terbaru mengenai penipuan cryptocurrency, 13,000 mangsa ditipu daripada $ 11 juta dolar dalam tempoh empat tahun dari 2011-2015. Keselamatan mesti dipandang serius sekarang daripada sebelumnya. Pilihan dompet anda sangat penting, kerana ia akan menentukan keselamatan dan kebolehcapaian mata wang anda.

Dompet bitcoin paling selamat

Sekiranya anda masih tidak pasti apakah sebenarnya dompet Bitcoin (BTC), baca panduan dompet langkah demi langkah ini. Sekiranya anda ingin mengetahui perbezaan antara dompet dalam talian dan perkakasan, dan mana yang lebih selamat, teruskan membaca artikel ini.

Jenis Dompet Bitcoin Paling Selamat

Perbezaan antara Dompet Dalam Talian dan Perkakasan

Dompet Bitcoin berkisar dari peranti penyimpanan peluru yang terdapat di telapak tangan anda hingga ke laman web yang mesra pengguna dengan UI yang lancar. Satu-satunya perkara yang sukar bagi mereka adalah menentukan mana yang sesuai untuk anda.

Dua pilihan yang paling biasa adalah Dalam Talian (berasaskan web) dan perkakasan (peranti luar talian). Tetapi untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai kedua-duanya, sangat penting anda memahami perbezaan asas antara dompet “panas” dan “sejuk” terlebih dahulu.

Storan Panas Vs. Penyimpanan Sejuk

Sama ada dompet panas atau sejuk ditentukan oleh sambungan internetnya. Dompet panas disambungkan ke internet dan boleh digunakan pada bila-bila masa untuk melakukan transaksi. Dompet sejuk di luar talian dan tidak bersambung langsung ke web, yang bermaksud bahawa jika anda ingin membuat transaksi, anda mesti menyambungkannya entah bagaimana.

Petua Pro: Memindahkan wang dari dompet panas ke yang sejuk agak lancar. Sebaiknya anda menerima wang melalui dompet panas anda dan memindahkannya ke luar talian ke yang sejuk untuk penyimpanan yang selamat, hanya menyimpan baki kecil dalam talian untuk transaksi biasa. Anggaplah seperti dibayar tunai dan memasukkan sebahagian besar gaji anda ke dalam akaun simpanan anda sambil menyimpan sejumlah wang tunai untuk hujung minggu.

Bayangkan dompet panas sebagai akaun pemeriksaan anda dan dompet sejuk sebagai akaun simpanan anda (atau bahkan peti simpanan yang tersembunyi di ruang bawah tanah anda!). Yang pertama boleh anda gunakan untuk membeli barang pada bila-bila masa sedangkan yang terakhir lebih banyak untuk penyimpanan yang selamat.

Dompet crypto dalam talian vs perkakasan

Dompet dalam talian

Dompet Bitcoin Dalam Talian dijalankan sepenuhnya dari web (kejutan !!!). Dompet berasaskan web ini beroperasi di awan dan menawarkan aksesibilitas yang tiada tandingannya. Anda boleh mengakses wang anda dari mana saja di dunia dengan sambungan internet. Dompet dalam talian adalah penyelesaian terbaik untuk orang yang ingin menyimpan sejumlah kecil Bitcoin untuk pembelian biasa.

dompet bitcoin dalam talianDompet bitcoin dalam talian yang banyak digunakan

Kelemahannya ialah kunci anda disimpan di pelayan syarikat lain, yang bermaksud mereka lebih terdedah kepada pencurian atau penggodaman. Secara umum, bagaimanapun, kebanyakan dompet mempunyai langkah keselamatan yang kuat.

Petua Pasaran: Blockchain Wallet adalah dompet digital yang paling popular di dunia. Ia ringkas, lancar dan selamat. Lebih 20 juta memilih dompet ini atas sebab-sebab ini. Untuk maklumat lanjut, lawati laman web Blockchain dan baca lebih lanjut mengenai perkhidmatan mereka.

Dompet cryptocurrency dalam talian melibatkan pihak ketiga yang mengawal dana anda, yang bermaksud bahawa kepercayaan dan keselamatan adalah yang terpenting. The Mt. Peretasan Bitcoin Gox mengakibatkan kerugian Bitcoin bernilai $ 450 juta ($ 3 bilion pada penilaian hari ini!). Pastikan anda membuat kajian dan pilih nama yang mempunyai reputasi baik.

Kelebihan:

 • Boleh diakses dari mana sahaja anda mempunyai sambungan internet
 • Tiada batasan fizikal lain (seperti bergantung pada komputer anda sendiri untuk mengakses wang anda)
 • Beberapa boleh dihubungkan ke dompet mudah alih dan desktop
 • Anda mungkin dapat membeli Bitcoin melalui pertukaran pelayan anda
 • Dompet anda tidak terjejas secara langsung jika komputer anda diretas

Keburukan:

 • Kurang selamat
 • Kekurangan kawalan

Dompet Perkakasan

Tidak seperti dompet dalam talian yang berada di awan, dompet perkakasan menyimpan kunci peribadi anda di luar talian dalam sekeping perkakasan (terkejut lagi!). Ini adalah contoh utama penyimpanan sejuk. Mereka menawarkan tahap keselamatan yang tidak dapat ditandingi oleh dompet dalam talian, mudah alih atau kertas.

Dompet perkakasan

Gunakan dompet harware secara meluas – Trezor

Walaupun mata wang anda disimpan di luar talian, membuat transaksi tetap mudah. Dompet perkakasan dilengkapi dengan cip selamat atau peranti setara yang membolehkan anda membuat transaksi. Anda menyambungkannya ke komputer, memasukkan pin, dan mengirim mata wang anda.

Sekiranya dompet dalam talian atau mudah alih seperti dompet di poket belakang anda yang digunakan untuk wang tunai, dompet perkakasan adalah seperti akaun bank Swiss yang tidak dapat ditembusi yang digunakan untuk simpanan nyawa anda. Oleh kerana mereka tidak tersambung ke web, tidak ada ancaman penggodaman.

dompet perkakasanSalah satu dompet bitcoin yang paling selamat – dompet perkakasan Ledger Nano

Apabila anda membeli sekeping perkakasan, anda diberi serangkaian “kata-kata pilihan”. Sekiranya perkakasan anda pernah hilang, dicuri, atau rosak, anda boleh memulihkan akses ke mata wang anda pada peranti baru menggunakan kata-kata ini (Tulislah. Bawah!).

Satu-satunya kelemahan ialah anda mesti mengambil langkah tambahan untuk membuat transaksi dan perkakasannya agak mahal; namun, ini adalah harga yang kecil untuk dibayar. Kami akan membiarkan ulasan Amazon teratas untuk “Trezor”, dompet perkakasan terkemuka, merangkumnya untuk kami:

Saya telah melabur dalam Cryptocurrency untuk sekian lama dan jika anda mahukan tahap keselamatan tertinggi untuk Crypto anda, maka dompet perkakasan adalah cara terbaik. Walaupun 100 dolar nampaknya banyak wang, adalah lebih baik untuk selamat daripada menyesal dalam jangka masa panjang.

Kelebihan:

 • Menambah lapisan keselamatan
 • Tiada sambungan internet bermaksud tidak ada penggodam
 • Anda tidak pernah memasukkan pin anda ke komputer
 • Membuat transaksi adalah mudah

Keburukan:

 • Kurang senang berbanding dompet dalam talian
 • Harganya agak mahal (“Trezor” baru berharga sekitar $ 100)
 • Boleh hilang atau rosak

Apakah Dompet Bitcoin yang Paling Selamat

Tahap keselamatan anda bergantung pada jenis dompet yang anda pilih dan penyedia perkhidmatan yang anda bekerjasama. Setiap jenis selamat untuk pelbagai tahap. Walaupun dompet Bitcoin terbaik untuk anda bergantung pada keadaan unik anda, dompet Bitcoin yang paling selamat sejauh ini adalah dompet perkakasan.

Dompet dalam talian sememangnya lebih berisiko kerana fakta bahawa ia dihubungkan ke web dan di tangan pihak ketiga. Bila-bila masa anda berada dalam talian, anda membiarkan sedikit kemungkinan penggodaman.

Ringkasnya: dompet perkakasan menawarkan tahap keselamatan yang tidak dapat dicapai melalui dompet dalam talian, mudah alih atau kertas.

Baca: Dompet Bitcoin Perkakasan Terbaik 2018

Cara Memilih Dompet Dalam Talian

Walaupun dompet perkakasan adalah dompet Bitcoin yang paling selamat, dompet dalam talian, mudah alih, dan kertas masih berfungsi. Sekiranya semua wang anda berada di peti besi yang tersembunyi di dinding anda, bagaimana anda akan membayar makanan anda di restoran (Lawati laman web ini untuk mencari restoran berhampiran anda yang menerima BTC!).

Mengetahui cara memilih dompet cryptocurrency yang betul adalah kemahiran tersendiri. Terdapat banyak pilihan untuk dipilih, dan mendapatkan yang tepat adalah langkah penting untuk menjana wang di dunia Bitcoin dengan selamat. Ikuti senarai semak ini untuk memastikan anda menyediakan dompet Bitcoin, yang terbaik untuk anda.

Petua: Tanya 100 pakar Bitcoin mana yang paling penting, dan majoriti akan mengatakan multisignature adalah pemecah perjanjian.

 • Keselamatan: Adakah dompet dalam talian mempunyai HTTPS? Adakah log masuk kuat? Adakah mereka mempunyai frasa sandaran sekiranya anda terlupa kata laluan anda? Di atas segalanya, pastikan memilih dompet dengan pengesahan dua langkah (contohnya, kata laluan + kod SMS).
 • Multisig: Teknologi multisignature memerlukan lebih daripada satu kunci untuk membenarkan transaksi Bitcoin. Ini bermakna banyak pihak perlu mengesahkan transaksi untuk menyelesaikannya. Anggaplah ia sebagai kontrak yang tidak sah kecuali kedua-dua pihak menandatangani dan bersetuju. Perbezaannya ialah penanda tangan bersama yang lain juga boleh menjadi anda hanya dari peranti lain. Dengan cara ini, seorang pencuri perlu mencuri KEDUA kunci peribadi untuk mendapatkan akses.
 • UX: Pengalaman pengguna adalah penting terutama bagi mereka yang baru di ruang ini. Adakah dompet anda mudah dikendalikan? Sekiranya membingungkan, ini mungkin memakan masa anda dan menjengkelkan anda. Sudah tentu, dompet kompleks sangat bagus untuk pakar yang membuat transaksi yang rumit, tetapi untuk pembelian asas, anda memerlukan kesederhanaan.
 • Bolehkah Anda Sandarkan Bitcoin anda? Satu-satunya langkah terpenting yang boleh anda ambil adalah menyandarkan dompet Bitcoin anda. Sekiranya penyedia perkhidmatan dalam talian tidak menawarkan ini, cari di tempat lain.
 • Reputasi: Perlu diingat bahawa pihak ketiga sekurang-kurangnya mempunyai kawalan terhadap dana anda, yang bermaksud anda menginginkan seseorang yang mempunyai reputasi baik. Adakah anda lebih suka mempunyai wang anda di Bank of America atau John’s Backyard Bank? Sebilangan besar nama terbesar di web terkenal, tetapi untuk pengesahan tambahan, periksa Bitcoin Reddit dan lihat apa yang dikatakan Bitcoin-ers yang tegar mengenai penyedia perkhidmatan.

Sekiranya anda kehilangan BTC atau menghantarnya ke penipu, ia akan hilang selama-lamanya. Urus niaga adalah muktamad!

Kesimpulannya

Memilih dompet Bitcoin yang paling selamat sangat penting untuk melindungi pelaburan anda. Pada akhirnya, beberapa kombinasi storan dalam talian dan luar talian adalah yang terbaik.

Mengimbangi wang yang mencukupi dalam simpanan panas anda untuk pembelian dan simpanan sejuk untuk simpanan adalah kaedah paling selamat dan senang untuk menyimpan Bitcoin anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me