Ysis analisis Bitcoin | Garisan Candlestick dan strukturnya

Terdapat trend kenaikan dan penurunan, membaca bahasa harga;

Terdapat isyarat untuk membeli dan menjual, dan mengucapkan selamat tinggal untuk merasakan kesepakatan itu.

Pada episod terakhir, kami telah memperkenalkan Candlestick Line dan strukturnya. Tetapi mengapa kita perlu memahami Candlestick Line?

Dalam video ini, kita akan membincangkan evolusi dan maknanya.

Mari kita lihat bagaimana Candlestick Line berkembang dalam perubahan harga berturut-turut.

Garis mendatar ini menunjukkan harga pembukaan dan harga tutup adalah sama. Ia disebut “Doji 4 harga”. Selalunya berlaku pada saat pembukaan pasaran, atau dalam jangka waktu dengan jumlah dagangan minimum, atau ketika harganya naik dan akhirnya kembali ke tempat ia bermula.

Harga berubah apabila pasaran menjadi aktif, lilin kecil dengan entiti pendek terbentuk. Bahagian hijau menunjukkan harganya naik, dan dinamakan lilin naik; di mana bahagian merah menunjukkan harga turun, ia dipanggil lilin.

Apabila pasaran menjadi lebih aktif, candle Down dan Up candle akan lebih lama.

Dan apabila tempoh transaksi menjadi sangat aktif, candle Down dan Up candle akan lebih lama.

Jadi bagaimana bayangan terbentuk?

Mari kita kembali ketika pasar baru dibuka.

Harga turun secara beransur-ansur.

Dan ketika harganya jatuh ke harga tertentu, sekumpulan pelabur yang secara aktif membeli secara beransur-ansur muncul di pasaran, mendorong harga naik selangkah demi selangkah dan membentuk garis bayangan yang lebih rendah. Dan seperti yang ditunjukkan dalam gambar, entiti menjadi lebih pendek dengan garis bayangan yang lebih rendah, biasanya disebut sebagai "garis tukul".

Apabila entiti lilin menjadi garis tipis, kita menyebutnya salib.

Oleh kerana daya beli menjadi lebih kuat dan kuat, harganya secara beransur-ansur naik, membentuk dua lilin menaik.

Apabila harga naik ke ketinggian tertentu, sekumpulan pelabur yang menjual secara aktif muncul di pasaran. Harga perlahan-lahan ditekan, membentuk Hachure, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

Entiti lilin di sebelah kanan kecil, dengan Hachure, biasanya disebut “garis tukul terbalik”.

Apabila jumlah penjualan meningkat secara beransur-ansur, harga terus jatuh ke titik bahawa harga penutupan akhir sama dengan harga pembukaan. Seperti yang ditunjukkan pada gambar, garis K di sebelah kiri yang terlihat seperti salib, disebut “garis bintang silang”, dan gambar kanan disebut “Gravestone Doji” kerana menyerupai batu nisan. Ia juga dapat disebut “T-line terbalik”.

Kami telah mempelajari banyak candlestick setelah melalui variasinya. Berapa banyak jenis garis K yang ada?

Dan bagaimana kandil ini harus dikelaskan?

Seperti yang ditunjukkan, kami menyusun semua jenis lilin dengan teratur. ️

Terdapat sejumlah 42 jenis dengan mengalikan baris dan lajur. Kami akan menerangkan terlebih dahulu maksud panjang entiti lilin.

Baris pertama menunjukkan lilin Green Up dengan entiti pendek, menyiratkan bahawa kekuatan kenaikan lemah.

Baris kedua menunjukkan lilin hijau ke atas dengan entiti yang lebih panjang, yang bermaksud bahawa kekuatan kenaikkannya kuat.

Baris ketiga menunjukkan lilin Green Up dengan entiti yang sangat panjang, yang bermaksud bahawa kekuatan kenaikan mempunyai kelebihan mutlak.

Pada baris keempat, badannya berbentuk garis nipis. Mereka secara kolektif disebut “garis Doji”, yang bermaksud bahawa daya jual dan beli sangat sengit dan sama.

Baris kelima menunjukkan lilin Bawah merah dengan entiti pendek, menyiratkan kekuatan penurunan lemah.

Baris keenam menunjukkan lilin Down merah dengan entiti yang lebih panjang, menunjukkan kekuatan penurunan yang lebih kuat.

Pada baris ketujuh menunjukkan lilin Down merah dengan entiti yang sangat panjang, menyiratkan kekuatan penurunan mempunyai kelebihan mutlak. Seterusnya, kita akan mengungkap makna panjang garis bayangan atas dan bawah.

Pada lajur pertama, tidak ada garis bayangan atas dan bawah pada garis K. Kami biasanya menyebutnya “kepala botak”, yang berarti keadaannya sepihak. Garis positif menunjukkan kekuatan kenaikkan dan garis negatif menunjukkan kenaikan kuat.

Lajur kedua, hanya garis bayangan yang lebih rendah, kelihatan lilin tidak berambut panjang, sehingga sering disebut “botak”. Ini menunjukkan bahawa terdapat sokongan dari pihak beli. Semakin lama garis bayangan yang lebih rendah, semakin kuat sokongannya.

Pada lajur ketiga, garis K hanya mempunyai Hachure yang biasanya disebut “berkaki ayam”. Ini menunjukkan ada rintangan, semakin panjang garis bayangan atas, semakin kuat rintangan.

Pada lajur keempat, panjang garis bayangan atas dan bawah hampir sama, yang bermaksud bahawa sokongan dan rintangan sama-sama.

Pada lajur kelima, garis bayangan bawah lebih panjang daripada garis bayangan atas, yang bermaksud bahawa sokongan bawah lebih besar daripada rintangan atas.

Pada lajur keenam, garis bayangan atas lebih panjang daripada garis bayangan bawah, yang bermaksud bahawa rintangan atas lebih besar daripada sokongan bawah.

Menyusun garis K tanpa tatasusunan merupakan carta harga yang sering kita lihat. Tangkapan skrin adalah dari carta harga BTC / USDT di kawasan perdagangan mata wang OKEx.

Di sinilah akhir bahagian kami, kami akan berkongsi tentang memerhatikan susunan biasa Carta dan meramalkan kenaikan dan kejatuhan harga di masa depan dalam video seterusnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me