ETF Bitcoin Pertama yang Diluluskan, dan Pasaran Stablecoin Mencapai Tonggak Baru

Kisah terbesar dari dunia cryptocurrency yang mungkin anda terlepas.

Seperti biasanya, minggu yang sibuk dalam industri blockchain dan cryptocurrency. Bitcoin ETF yang ditunggu-tunggu akhirnya dijangkakan akan mencapai bursa saham yang dikawal selia pada akhir tahun ini, kerana Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat ingin mengambil stablecoin – yang mencecah $ 20 bilion, secara keseluruhan – lebih serius.

Baca butiran yang paling berkaitan dengan kisah-kisah ini dan lebih banyak lagi dalam edisi OKEx Insights ‘Crypto News of the Week ini!

Dana pertukaran mata wang kripto pertama yang disenaraikan di Bermuda

Setelah bertahun-tahun menunggu, dunia akhirnya mempunyai ETF Bitcoin pertamanya.

Dana yang diperdagangkan pertukaran yang dinanti-nantikan datang dalam bentuk Hashdex Nasdaq Crypto Index ETF, yang akan disenaraikan di Bermuda Stock Exchange oleh pengurus dana yang berpangkalan di Brazil Hashdex.

Tiga juta saham telah disediakan melalui penempatan peribadi dan berharga $ 1,000 setiap satu.

Pengambilan utama

  • Penyenaraian dana cryptocurrency yang pertama kali diperdagangkan akan meningkatkan peluang Bitcoin ETF memperoleh kelulusan peraturan di Amerika Syarikat – sesuatu yang belum berlaku, dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa kerap menyebut manipulasi pasaran sebagai faktor penentu dalam penolakan permohonannya yang kerap.
  • Hashdex Nasdaq Crypto Index ETF juga akan melihat banyak minat daripada pelabur institusi yang ingin mendapatkan pendedahan terkawal sepenuhnya terhadap BTC.

Bank A.S. mungkin menyimpan rizab untuk stablecoin

Pejabat Pengawal Mata Wang A.S. sekali lagi telah menyokong industri cryptocurrency dengan mengeluarkan panduan baru yang membolehkan bank nasional dan persatuan simpanan persekutuan untuk tahan dana rizab untuk stablecoin – iaitu, cryptocurrency disambungkan ke mata wang fiat.

Secara semula jadi, panduan biro bukanlah sokongan yang jelas terhadap stablecoin, dan bank yang memilih untuk memberikan perkhidmatan kepada penerbit stablecoin masih perlu mematuhi amalan anti pencucian wang, seperti Ketahui Keperluan Pelanggan Anda.

Pengambilan utama

  • Biro bebas dari enam-halaman surat tafsiran Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat sebahagian besarnya akan meningkatkan keyakinan kepada penerbit stablecoin yang memilih untuk meletakkan aset rizab mereka dalam akaun bank nasional, kerana ini akan memastikan bahawa stablecoin yang diterbitkan, sememangnya, disokong sepenuhnya.
  • Panduan baru ini juga menggambarkan kesediaan berterusan OCC untuk bermain bola dengan industri cryptocurrency yang dikawal selia, setelah baru-baru ini membenarkan bank-bank bertauliah untuk memegang cryptocurrency.

Suruhanjaya Eropah mencadangkan kerangka peraturan untuk cryptocurrency

Berikutan berita baru-baru ini bahawa Suruhanjaya Eropah dijadualkan untuk mencadangkan kerangka peraturan untuk cryptocurrency, cabang eksekutif Kesatuan Eropah melakukan perkara itu pada hari Khamis melalui Cadangan sementara 168 halaman.

Pengambilan utama

  • Cadangan tersebut menunjukkan bahawa stablecoin, dan juga cryptocurrency berpotensi untuk diterima secara meluas dan, oleh itu, memerlukan "syarat yang lebih ketat." Sentimen ini harus menyokong mereka yang mempercayai bahawa mata wang digital sedang menuju ke arah penerapan arus perdana.
  • Oleh kerana cadangan itu adalah sebahagian daripada Pakej Kewangan Digital komisi, ini menggambarkan bagaimana EU berminat untuk mengikuti trend terkini, jika bukan yang terbaru, dalam bidang blockchain dan fintech.

Optimisme penyelesaian penskalaan Ethereum melepaskan testnet

Berikutan kesesakan yang disebabkan oleh DeFi di rangkaian Ethereum, permulaan penskalaan Ethereum Layer-2 yang disebut Optimisme telah mengeluarkan testnet terhadnya. Optimisme secara khusus menggunakan alat yang dipanggil "Penggabungan Optimistik" dalam usaha untuk menyediakan penyelesaian lapisan kedua dan, dengan berbuat demikian, mengurangkan yuran gas di platform kontrak pintar paling popular di dunia.

Aplikasi desentralisasi Synthetix, pertukaran aset sintetik, telah disatukan dengan testnet Optimisme dan akan memberi insentif kepada pengguna dengan hadiah token SNX.

Pengambilan utama

  • Pertukaran terdesentralisasi terkemuka, Uniswap, diharapkan dapat disatukan dengan Optimisme dalam masa terdekat – sesuatu yang akan membantu menurunkan yuran yang sangat tinggi yang berkaitan dengan penggunaan DEX. Chainlink (LINK), token DeFi berasaskan Ethereum yang paling popular, juga diharapkan dapat disatukan dengan Optimisme.
  • Pengurangan yuran gas untuk menggunakan projek DeFi berasaskan Ethereum akan membantu meningkatkan industri yang baru lahir.

Bayaran transaksi rata-rata di rangkaian Ethereum telah meningkat seiring dengan penerbitan token DeFi baru. Sumber: Kerusi Blok

Pasaran Stablecoin mencapai kejayaan baru, melepasi $ 20 bilion

Nilai gabungan keseluruhan pasaran stablecoin telah mencapai kejayaan baru dengan melepasi tanda $ 20 bilion pada hari Khamis. Ini berlaku hanya empat bulan setelah nilai gabungan stablecoin mencapai $ 10 bilion.

Pengambilan utama

  • Peningkatan berterusan dalam penerbitan stablecoin adalah menunjukkan permintaan dari para pelabur dan peniaga untuk melindungi risiko mereka di tengah pandemi COVID-19 yang berterusan dan akibat ekonomi globalnya.
  • Selain itu, kenaikan penerbitan stablecoin sebahagiannya disebabkan oleh kenaikan agresif kewangan terdesentralisasi, di mana stablecoin sering digunakan untuk menghasilkan hasil yang tinggi.

Jumlah permodalan pasaran untuk stablecoin telah melebihi $ 20 bilion. Sumber: Sukatan Syiling, Tidak Dilipat, Twitter

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me