Apakah kerugian kekal dalam DeFi? Gambaran keseluruhan AMM dan risiko perlombongan kecairan

Penjelasan mengenai kerugian tidak kekal dan bagaimana ia berfungsi semasa memberikan kecairan kepada protokol DeFi

DeFi, atau kewangan terdesentralisasi, telah menjadi kata kunci dalam crypto sejak tahun 2019, tetapi ia menjadi topik utama pada tahun 2020 kerana protokol dan platform DeFi meningkat popularitasnya. Ekosistem, yang didorong oleh blockchain Ethereum, juga memainkan peranan penting dalam menghidupkan kembali minat runcit di ruang crypto yang lebih besar. Sebenarnya, institusi perbankan tradisional sekarang juga ada mengakui potensi DeFi, sementara kita telah melihat nilai aset yang diberikan kepada protokol DeFi meningkat dari $ 1.2 bilion hingga lebih dari $ 60 bilion dalam 12 bulan terakhir.

Orang yang sedikit biasa dengan ruang DeFi mungkin mengetahui konsep menyediakan kecairan untuk mendapatkan penghasilan pasif, atau hasil, melalui protokol DeFi. Apa yang disebut pertanian hasil – juga disebut perlombongan likuiditas – di DeFi telah menjadi pusat ledakan pasaran, yang dipimpin oleh protokol pembuatan pasaran automatik. Projek seperti Uniswap, SushiSwap dan Balancer adalah yang dikenali sebagai pertukaran terdesentralisasi, dan mereka bergantung pada protokol AMM seperti itu. Platform mereka membolehkan peniaga menukar token dengan mudah dengan cara yang tidak terdesentralisasi dan lancar.

Ini dimungkinkan oleh apa yang dikenali sebagai penyedia kecairan – iaitu, pengguna yang menyimpan aset kripto tertentu ke platform, sehingga memberikan kecairan agar aset lain dapat ditukar. LP diberi insentif untuk mendeposit, atau mengunci, aset mereka kerana mereka memperoleh yuran transaksi yang dihasilkan oleh peniaga yang menukar token di platform yang diberikan. Dari sudut pandang LP – mereka yang mengunci token mereka ke dalam protokol DeFi – yuran transaksi yang mereka perolehi seperti hasil. Nilai hasil berubah-ubah, bergantung pada penggunaan dan jumlah protokol.

Dalam artikel ini, kami tidak akan mengkaji bagaimana penyediaan kecairan berfungsi secara terperinci, tetapi untuk mengetahui lebih lanjut, sila rujuk panduan kami untuk menjana pendapatan pasif dengan OKEx Earn. Di sini, kami akan menerangkan konsep kerugian tidak kekal, yang penting untuk dipahami bagi pengguna yang sudah memberikan kecairan kepada AMM, atau mempertimbangkan untuk melakukannya.

Untuk memahami konsep ini, bagaimanapun, kita harus mempunyai gambaran umum tentang bagaimana kumpulan kecairan dalam protokol AMM berfungsi.

Bagaimana kumpulan kecairan AMM berfungsi

Agar pengguna protokol bertenaga AMM menukar token, perlu ada kumpulan kecairan yang tersedia bagi mereka. Sebagai contoh, jika peniaga ingin menjual 1 ETH untuk USDT, perlu ada kumpulan kecairan yang dapat mengambil 1 ETH dan memberikan 1,000 USDT (dan, demi kesederhanaan, katakan 1 ETH diperdagangkan untuk 1,000 USDT dan kami tidak tidak mempertimbangkan yuran) dan sebaliknya. Oleh kerana jumlah dagangan meningkat, begitu juga keperluan untuk kecairan seperti itu, dan di situlah mereka yang ingin menjadi LP masuk. Pengguna ini dapat menyimpan dua mata wang digital sepasang – dalam kes ini, ETH dan USDT – ke protokol kumpulan yang relevan dalam nisbah yang telah ditentukan, yang selalunya 50/50.

Sebagai contoh, jika LP dengan 10 ETH ingin menambahkan kecairan ke kumpulan ETH / USDT dengan nisbah 50/50, mereka perlu mendeposit 10 ETH dan 10,000 USDT (masih mengandaikan 1 ETH = 1,000 USDT). Sekiranya kumpulan yang mereka ikuti memiliki aset bernilai 100,000 USDT (50 ETH dan 50,000 USDT), bahagian mereka akan sama dengan 20,000 USDT / 100,000 USDT x 100 = 20%.

Peratusan bahagian LP dalam kumpulan tertentu adalah penting untuk diperhatikan kerana apabila LP melakukan, atau mendepositkan, aset mereka ke kumpulan melalui kontrak pintar, mereka secara automatik akan dikeluarkan token LP. Token ini memberi hak kepada LP untuk menarik bahagian kumpulan mereka pada bila-bila masa – 20% daripada kumpulan dalam contoh kami di atas.

Di sinilah konsep kehilangan tidak kekal muncul. Oleh kerana LP berhak mendapat bahagian mereka dan bukan jumlah token tertentu, mereka terdedah kepada lapisan risiko lain – kerugian tidak tetap – jika harga aset yang didepositkan mereka meningkat dengan ketara.

Mengira kerugian tidak kekal

Dalam contoh kami, harga 1 ETH adalah 1,000 USDT pada masa itu, tetapi katakanlah harga berlipat ganda dan 1 ETH mula diperdagangkan dengan harga 2,000 USDT. Oleh kerana kumpulan itu disesuaikan secara algoritma, ia menggunakan formula untuk menguruskan aset. Yang paling asas dan banyak digunakan adalah formula produk tetap, dipopularkan oleh platform DEX Uniswap.

Secara ringkas, rumus adalah seperti berikut: Kecairan ETH x kecairan token = produk tetap

Menggunakan angka dari contoh kami di atas (50 ETH dan 50,000 USDT) memberi kami: 50 x 50,000 = 2,500,000

Begitu juga, harga ETH di kolam boleh didapati dengan formula ini: kecairan token / kecairan ETH = harga ETH

Menerapkan angka teladan kita dapat: 50,000 / 50 = 1,000 USDT (iaitu, harga 1 ETH).

Sekarang, apabila harga ETH berubah menjadi 2,000 USDT, kita dapat menggunakan formula ini untuk mengetahui nisbah ETH dan USDT yang ada di kumpulan:

  • Kecairan ETH = punca kuasa dua (produk tetap / harga ETH)
  • Kecairan token = punca kuasa dua (produk tetap x harga ETH)

Menerapkan data dari contoh kami di sini bersama dengan harga baru 2,000 USDT setiap ETH memberi kami:

  • Kecairan ETH = punca kuasa dua (2,500,000 / 2,000) = ~ 35,355 ETH
  • Kecairan token = punca kuasa dua (2,500,000 x 2,000) = ~ 70,710,6 USDT

Kami dapat mengesahkan ketepatan ini dengan menggunakan persamaan pertama (kecairan ETH x kecairan token = produk tetap) untuk sampai pada produk tetap yang sama dengan 2,500,000: 35.355 x 70,710.6 = ~ 2,500,000 (iaitu, sama dengan produk tetap asal kami di atas).

Oleh itu, setelah perubahan harga, dengan anggapan semua faktor lain tetap berterusan, kolam akan mempunyai kira-kira 35 ETH dan 70,710 USDT, berbanding 50 ETH dan 50,000 USDT yang asal.

Sekiranya pada masa ini, LP ingin mengeluarkan aset mereka dari kumpulan, mereka akan menukar token LP mereka dengan 20% bahagian yang mereka miliki. Dengan mengambil bahagian mereka dari jumlah yang dikemas kini dari setiap aset di kumpulan, mereka akan mendapat 7 ETH (iaitu, 20% dari 35 ETH) dan 14,142 USDT (iaitu, 20% dari 70,710 USDT).

Sekarang, jumlah nilai aset yang dikeluarkan sama dengan: (7 ETH x 2,000 USDT) + 14,142 USDT = 28,124 USDT.

Namun, sekiranya pengguna hanya menyimpan 10 ETH dan 10,000 USDT mereka, bukannya memasukkan aset ini ke dalam protokol DeFi, mereka sebenarnya akan memperoleh lebih banyak. Dengan mengandaikan harga ETH meningkat dua kali ganda dari 1,000 USDT menjadi 2,000 USDT, aset yang tidak disimpan pengguna akan bernilai 30,000 USDT: (10 ETH x 2,000 USDT) + 10,000 USDT = 30,000 USDT.

Perbezaan 1,876 USDT – yang boleh berlaku kerana cara platform AMM menguruskan nisbah aset – adalah apa yang dikenali sebagai kerugian tidak kekal.

Kesimpulannya

Dalam contoh kami, LP akan kehilangan hampir 2,000 USDT dalam proses penyediaan kecairan ke protokol DeFi. Walaupun proses ini disebut kerugian tidak tetap, istilahnya sedikit menyesatkan. Makna kerugian tidak kekal sebenarnya sangat serupa dengan konsep kerugian yang tidak direalisasikan. Kerugian itu boleh berubah secara teori (jika LP tidak menarik balik aset mereka dan harga ETH kembali ke tahap asal), tetapi tidak ada jaminan akan berlaku.

Lebih-lebih lagi, apabila LP menarik kecairan dari protokol, kerugian tidak kekal menjadi kekal. Dalam kes di mana LP mengalami kerugian tidak kekal dan kemudian menarik balik aset mereka, satu-satunya kelebihan untuk memberikan kecairan kepada protokol adalah bayaran perdagangan yang dikumpulkan oleh LP semasa aset mereka disimpan di sana. Namun, dalam keadaan tidak menentu, terutamanya semasa kenaikan harga, bayaran sahaja tidak mungkin menampung perbezaannya.

Namun, di sisi lain, penurunan harga ETH dari saat ia disimpan di kolam akan menghasilkan ETH tambahan, sehingga meningkatkan pegangan ETH penyedia kecairan. Memandangkan bagaimana kerugian tidak kekal berfungsi, memberikan kecairan semasa pasaran beruang dan hanya memegang aset tidak menentu semasa pasaran lembu adalah strategi yang pantas dipertimbangkan.

Sekiranya anda berminat menggunakan pertukaran yang terdesentralisasi atau memberikan kecairan, anda boleh memulakan dengan meneroka OKEx Swap dan Farm DApps di OKExChain.

Tidak bersedia untuk memasuki DeFi? Mulakan dengan belajar bagaimana perdagangan kripto berfungsi dan mulakan perdagangan di OKEx – pengguna baru dapat memperoleh ganjaran untuk membeli, mendeposit dan berdagang kripto.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me