Adam Vaziri, Ketua Pegawai Eksekutif Blockpass – Interview Series

Adam adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Blockpass – aplikasi identiti berdaulat untuk industri terkawal. Latar belakang Adam Vaziri adalah sebagai pengacara blockchain dan menubuhkan Diacle pada tahun 2013 untuk membantu pematuhan projek blockchain. Dia adalah usahawan blockchain yang tidak kenal lelah dan dilabel sebagai ‘pelopor bitcoin’ oleh Bitcoin Magazine.

Bolehkah anda menerangkan apa itu Blockpass dan bagaimana platform memberi keuntungan kepada pelabur?

Jalan blok menjadikan kepatuhan terhadap blockchain dan perkhidmatan kewangan lain mudah dan cepat diterima pakai. Ia adalah satu-satunya KYC & SaaS pengesahan AML bahawa perniagaan boleh mendaftar dan dalam beberapa minit melakukan pemeriksaan pematuhan terhadap pelanggan yang menaiki pesawat. Ia automatik sepenuhnya dan dihoskan di awan, dan tidak memerlukan integrasi atau kos penyiapan. Anda boleh menyediakan akaun anda dengan segera dan menguji perkhidmatan secara percuma. Bagi pelabur dan individu lain, Blockpass adalah pintu masuk yang selamat dan berpusatkan pengguna ke perkhidmatan kewangan dan penawaran lain yang dikawal selia, yang membolehkan penyerahan KYC satu klik.

 

Anda mempunyai latar belakang undang-undang; bagaimana anda beralih dari undang-undang ke cryptocurrency?

Saya menemui bitcoin pada tahun 2012 dan menubuhkan perunding undang-undang pertama di London untuk mengkhususkan diri dalam bitcoin. Tugas saya adalah membantu syarikat bitcoin mendapatkan lesen dan menjalankan perniagaan mereka dengan memuaskan. Banyak masalah yang dihadapi oleh syarikat permulaan ini adalah bagaimana mematuhi tetapi tidak membelanjakan terlalu banyak untuk peguam dan perunding.

Ketika saya melihat bahawa pematuhan itu mahal, saya fikir tidak adil hanya perniagaan besar yang mampu mematuhi. Perniagaan kecil dihadapkan dengan banyak tanggungjawab pematuhan dan itu hanya menambah kos mereka. Ini bermaksud menjadi perniagaan terkawal yang berjaya, anda harus menjadi besar. Apabila peraturan masuk, kami biasanya menjangkakan perniagaan akan terlalu mahal untuk diteruskan. Jadi, mereka menjual atau bergerak. Peraturan anti pencucian wang untuk perniagaan kripto mulai berkuat kuasa untuk seluruh industri tahun ini. Ini akan meletakkan banyak perniagaan kripto daripada perniagaan.

Inilah sebabnya mengapa kami membuat Blockpass. Jadikannya sangat mudah dan murah untuk dipatuhi tetapi mempunyai kepatuhan terbaik di pasaran.

Sebilangan besar vendor KYC di pasaran mengunci pelanggan mereka untuk kontrak 2 atau lebih tahun. Kami mengeluarkannya. Blockpass dibayar semasa anda pergi. Anda hanya membayar untuk apa yang anda gunakan.

Mengintegrasikan KYC ke dalam perniagaan adalah satu kesakitan. Kadang kala anda harus menyatukan vendor untuk memeriksa pasport dan vendor untuk memeriksa senarai sekatan. Ia rumit dan memakan masa. Dengan Blockpass kami melepaskan geseran itu sepenuhnya. Perniagaan hanya mendaftar di laman web kami dan menghasilkan butang yang mereka hantar kepada pelanggan mereka. Itu sahaja. Perniagaan tidak perlu berfikir. Mereka memilih pakej KYC Connect KYC penuh kami dan mereka tahu bahawa kami akan merangkumi segalanya.

Pasar kyc memeriksa pengguna berulang kali walaupun pengguna tersebut sudah diperiksa. Ia adalah pembaziran wang yang lengkap. Cara membetulkannya adalah memberi identiti digital kepada pengguna. Itulah yang kami buat. Oleh itu, 10k pengguna kami yang disahkan tidak perlu melakukan proses pengesahan setiap kali mereka mendaftar dengan perniagaan. Dengan tidak mengulangi ini, kita dapat menyampaikan faedah kos kepada perniagaan dengan mengurangkan kos pengesahan.

Pada dasarnya, pematuhan harus mudah dan murah untuk perniagaan. Itulah matlamat kami. Memudahkan untuk mengikuti undang-undang. Sekiranya anda membuatnya mudah, maka kurang perniagaan akan melakukan kesilapan.

Bagi pengguna pengalaman mereka dalam mengakses perkhidmatan terkawal sangat mengerikan pada masa ini. Dengan memberikan identiti digital kepada pengguna, mereka dapat mulai menikmati percubaan perkhidmatan baru tanpa memusingkan KYC. Hanya satu klik pada aplikasi Blockpass dan mereka disahkan.

Oleh kerana bank menutup cawangan bank dan setiap penyedia perkhidmatan kewangan berada dalam talian, anda juga memerlukan identiti dalam talian supaya anda dapat menggunakan semula semua perkhidmatan yang ingin anda akses.

Di Blockpass, komuniti kami sangat penting. Kami memberikan token LULUS kepada semua ahli baru kami sebagai tiket untuk mereka bergabung dengan ekosistem yang sedang kami bina. Setelah mereka disahkan, mereka mendapat faedah menjadi ahli dan mengakses perkhidmatan rakan kami dengan satu klik. Kami mahu orang-orang yang mendengar tentang kripto untuk pertama kalinya datang kepada kami dan mencipta identiti digital dan mempunyai pengalaman hebat dalam memilih pelbagai perkhidmatan yang boleh mereka akses dengan satu klik dan tawaran istimewa dari perniagaan rakan kongsi kami. Semasa pertama kali menemui bitcoin, saya terpaksa membuat banyak kerja untuk memahami siapa yang boleh dipercayai dan apa yang harus digunakan. Dengan Blockpass kami ingin menjadikan crypto mudah untuk orang, patuh dan selamat.

Setelah pelabur disahkan, berapa kerap mereka perlu mengemas kini dokumentasi KYC mereka?

Itu bergantung pada peniaga dan bidang kuasa. Di konsol Blockpass, frekuensi kemas kini dapat ditetapkan oleh pedagang.

Ini dirancang untuk industri blockchain tetapi boleh digunakan untuk lebih banyak aplikasi, bolehkah anda berkongsi jenis pedagang yang akan mendapat manfaat dari aplikasi ini?

Ini dapat digunakan oleh setiap bisnis yang beroperasi di industri yang diatur, seperti perbankan, perdagangan saham, perdagangan logam mulia dan permata, insurans dan perjudian.

Blockpass mempunyai token utiliti PASS, untuk apa token ini, dan adakah mereka perlu menggunakan platform ini?

Token LULUS mempunyai KYC dalam token. Kami membuat token yang memerlukan pengirim diperiksa untuk menghantar token itu kepada orang lain. Token kami adalah bagaimana kami mendaftarkan ahli baru ke dalam ekosistem Blockpass. Kami memanggil Kelab LULUS ini. Ahli PASS Club mendapat akses ke kandungan dan tawaran istimewa dari peniaga kami seperti yuran pembrokeran bitcoin percuma, simpanan emas atau pengecualian yuran untuk pembukaan akaun bank.

Token PASS juga membolehkan akses ke kelab PASS. Apa sebenarnya kelab ini?

Kami ingin mewujudkan komuniti orang di crypto yang merangkumi crypto dan mempunyai akses ke maklumat yang boleh dipercayai mengenai vendor di ruang crypto. PASS Club adalah mengenai pengguna yang juga mendapat akses kepada tawaran terbaik dari peniaga yang kita tambahkan ke pasaran kita. Sekiranya mereka mempunyai tawaran istimewa, kami ingin memberikannya kepada ahli kelab PASS kami.

Bolehkah anda memberitahu kami mengenai Makmal Identiti Blockpass dan kolaborasinya dengan Edinburgh Napier University?

Kami mengasaskan Makmal Identiti Blockpass pada bulan September 2018, yang diketuai oleh saintis komputer terkenal Britain, Profesor Bill Buchanan.

Anda juga menawarkan PASS Verify yang boleh memberi manfaat kepada pembangun Dapp, apa sebenarnya ini?

PASS Verify pada dasarnya adalah tahap pengesahan yang lebih rendah berbanding produk unggulan kami – KYC Connect. PASS Verify hanya menyediakan perkhidmatan Face Match dan AML Monitoring, sementara KYC Connect, selain Face Match dan AML monitoring, juga termasuk pengesahan dokumen ID dan verifikasi Bukti Alamat. PASS Verify juga merupakan pintu masuk bagi pengguna untuk menjadi ahli PASS Club, rangkaian e-dagang eksklusif untuk peminat crypto yang dikuasakan oleh Blockpass dan token PASS.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati Jalan blok.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me