Sejarah penentuan Bitcoin Cash: Latar belakang, sebab dan implikasi perpecahan rantai terkini

Penyelidikan mendalam mengenai sejarah pesaing membangun pesaing terbesar Bitcoin

Pada 15 November 2020, peningkatan kontroversial ke rangkaian Bitcoin Cash menyebabkan rantaian berpecah dalam cryptocurrency utama. Perselisihan yang membawa kepada perpecahan berpusat pada cadangan untuk memperkenalkan dana pemaju sebagai sebahagian daripada blok block protokol. Dengan tidak ada yang menyokong perubahan itu dan mereka yang menentangnya tidak mahu menolak, dua versi Bitcoin Cash muncul dari perpecahan: Bitcoin Cash ABC (BCHA) dan Bitcoin Cash Node (BCHN).

Dalam artikel berikut, OKEx Insights melihat keadaan di sekitar perpecahan sambil mempertimbangkan latar belakangnya, pandangan bersaing dari puak-puak yang terlibat, sejarah garpu keras Bitcoin Cash, dan juga implikasi yang berpotensi untuk projek ini ke depan. 

Rangkaian Bitcoin Cash terbahagi (sekali lagi)

Seperti sebelumnya, perpecahan rantai Bitcoin Bitcoin pada 15 November berlaku kerana perselisihan yang tidak dapat diselesaikan di antara mereka yang menyokong rangkaian. Di satu sisi pertikaian itu adalah Bitcoin ABC, kumpulan yang berkhidmat lama memimpin pengembangan Bitcoin Cash. Ia telah menyokong sepanjang tahun 2020 untuk dana pemaju – juga dikenali sebagai Proposal Dana Infrastruktur, atau IFP – untuk menjadi sebahagian daripada ganjaran perlombongan protokol. 

Mewakili penentangan yang meluas terhadap IFP adalah kumpulan pemaju Bitcoin Cash Node yang baru-baru ini dibentuk. Sebelum peningkatan rangkaian yang dijadualkan pada bulan November, Bitcoin Cash Node melaksanakan pelaksanaan nodnya sendiri. Perisian Bitcoin Cash Node dilancarkan di Mac 2020 dan termasuk peningkatan rangkaian lain. Walau bagaimanapun, kod IFP yang kontroversial ditinggalkan. 

Menjelang peningkatan Bitcoin yang dijadualkan pada bulan November, menjadi jelas bahawa konsensus masyarakat mengenai IFP masih kurang. Walaupun diperjuangkan oleh pemaju yang berperanan dalam mewujudkan rangkaian Bitcoin Cash, peratusan penambang BCH yang banyak beralih ke pelaksanaan Bitcoin Cash Node menjelang tarikh peningkatan. Ini mendorong beberapa syarikat terkenal untuk menyatakan bahawa BCHN akan mengambil nama Bitcoin Cash berikutan pemisahan rantaian berikutnya. 

Pada 15 November, blockchain Bitcoin Cash memang berpecah, mewujudkan satu versi cryptocurrency dengan dana pemaju 8% sebagai sebahagian daripada ganjaran blok dan satu tanpa itu. Pada hari-hari sejak perpecahan, BCHN tampaknya telah muncul sebagai rantai dominan – baik dari segi kadar hash dan harga. Pada masa penulisan, BCHN memerintahkan sekitar 1,34 EH / s berbanding BCHA 0,0075 EH / s. Sementara itu, BCHN didagangkan hampir $ 290 dan BCHA diperdagangkan sekitar $ 20.

Kadar hash BCHN dan BCHA menonjolkan sokongan penambang garpu. Sumber: Tarian Duit Syiling

Asal dari garpu keras yang diperdebatkan

Bagi mereka yang tidak memperhatikan ekosistem Bitcoin Cash, perpecahan rantai terbaru mungkin kelihatan tiba-tiba. Walau bagaimanapun, isu dana pemaju menjadi sebahagian daripada ganjaran blok telah lama menjadi pertikaian dalam masyarakat.

Sejak Mac 2018, pelombong Bitcoin Cash dan pembangun berpengaruh telah berbincang memperuntukkan sebahagian daripada ganjaran blok untuk membiayai pembangunan projek. Mesyuarat selepas persidangan Hong Kong yang dihoskan oleh Calvin Ayre’s CoinGeek, kumpulan itu pada mulanya bermain dengan idea untuk memperuntukkan 1% –10% daripada hadiah blok kepada pemaju, dengan sumber berbeza pada peratusan tepat. Dengan perdagangan BCH hampir $ 1,200 pada masa itu, peruntukan 1%, jika dilaksanakan, akan menghasilkan perolehan bulanan sekitar $ 650,000. 

Walau bagaimanapun, konsep mengalihkan peratusan ganjaran blok rangkaian untuk membiayai pembangunan infrastruktur tidak diciptakan oleh penyokong Bitcoin Cash. Kedua-duanya Sengkang (DASH) dan Zcash (ZEC) mempunyai insentif pemaju dalam yang serupa. Sebenarnya, dengan a peningkatan rangkaian baru-baru ini, cryptocurrency terakhir berputar dari apa yang disebut sebagai "Dana Pengasas" – yang dimaksudkan sebagai langkah sementara – menuju a "Dana Dev." Tidak kira apa nama banyak dibincangkan ciri, peratusan ganjaran perlombongan rangkaian masih diberikan kepada mereka yang membina projek.    

Walaupun dibincangkan pada tahun 2018, pelombong BCH tidak berusaha melaksanakan dana pemaju pada masa itu. Seperti yang dibuktikan oleh banyak perbahasan di r / BTC – subreddit Bitcoin Cash yang mesra, walaupun namanya menunjukkan sebaliknya – masalah ini berlanjutan memecahbelahkan masyarakat pada bulan-bulan berikutnya. Sementara itu, dana, seperti itu diumumkan oleh Roger Ver pada bulan November 2019, dan sumbangan masyarakat terus membiayai pelbagai aspek pembangunan projek. 

Pada Januari 2020, sebuah perbahasan yang semakin meningkat berubah menjadi sesuatu yang lebih konkrit. Jiang Zhuoer, CEO kumpulan perlombongan Bitcoin Cash terkemuka BTC.TOP menerbitkan a Pos sederhana, di mana dia menyatakan bahawa beberapa pelombong BCH yang berpengaruh menyokong bahagian 12.5% ​​dari ganjaran blok menuju pembangunan infrastruktur untuk jangka masa enam bulan. Bersama dengan Zhuoer, jawatan tersebut mendakwa Jihan Wu Antpool, Haipo Yang ViaBTC dan Roger Ver Bitcoin.com pada awalnya menyokong cadangan itu.

Sekali lagi, perdebatan yang bersemangat meletus dalam komuniti BCH, dengan kebanyakan penentang membincangkan pernyataan berikut dari catatan Zhuoer berikut:

"Untuk memastikan penyertaan dan termasuk pemberian subsidi dari seluruh kumpulan perlombongan SHA-256, pelombong akan melengkapkan blok BCH yang tidak mengikuti rancangan tersebut. Ini diperlukan untuk mengelakkan berlakunya tragedi bersama."

Berikutan reaksi masyarakat, yang merangkumi Bitcoin.com penarikan sokongan, Zhuoer menerbitkan catatan kedua pada 31 Januari 2020, di mana dia menyusun semula IFP. Walau bagaimanapun, sebelum tindak lanjut Zhuoer, pemaju utama Bitcoin ABC dan menggambarkan diri "diktator yang baik hati," Amaury Séchet, menambahkan sokongannya kepada dana pemaju yang dicadangkan. 

Séchet dan Bitcoin ABC akan pergi ke tambah kod untuk dana pemaju yang diubah hingga pelaksanaan simpul terbarunya sebelum tarikh pemotongan 15 Februari untuk peningkatan rangkaian seterusnya, dijadualkan pada 15 Mei. IFP yang dikemas kini akan memberikan 5% ganjaran blok kepada pemaju, yang hanya akan berkuat kuasa jika dicetuskan pelombong. Walaupun usaha untuk mempengaruhi masyarakat, kod IFP akhirnya tidak disertakan. 

Namun, ketakutan bahawa peningkatan kontroversi akan dilaksanakan mendorong pasukan Bitcoin Cash Node yang baru dibentuk untuk bertindak. Oleh kerana Bitcoin ABC tidak membuang kod untuk IFP sebelum tarikh peningkatan Mei, kumpulan itu dilancarkan perisiannya sendiri tanpa skim pembiayaan yang diperdebatkan. 

Walaupun tidak disokong oleh pelombong pada bulan Mei, Bitcoin ABC tidak meninggalkan IFP. Pada 18 Ogos, menjelang peningkatan rangkaian berjadual berikutnya pada bulan November, kumpulan pemaju melancarkan Bitcoin ABC 0.22.0. Perisian baru sekali lagi menampilkan IFP yang telah diubah – kali ini, dengan ganjaran coinbase 8% dan perubahan nada yang berbeza. Apa yang asalnya sukarela nampaknya menjadi wajib. 

Sebelum pengeluaran perisian ABC Bitcoin, Séchet menulis:

"Walaupun ada yang lebih suka bahawa Bitcoin ABC tidak melaksanakan peningkatan ini, pengumuman ini bukanlah jemputan untuk dibahaskan. Keputusan telah dibuat dan akan diaktifkan pada peningkatan November."

Dengan Bitcoin ABC berkomitmen untuk IFP dan Bitcoin Cash Node – bersama dengan majoriti pengguna BCH – terus menentangnya dengan mengekalkan perisiannya sendiri, garpu keras yang diperdebatkan dan perpecahan rantaian berikutnya menjadi lebih mungkin. Pada akhirnya, jaringan menentukan keputusan pelaksanaan Bitcoin Cash yang akan diikuti.

Masih kurang konsensus ketika hari peningkatan dijadualkan tiba, rangkaian itu benar-benar berpecah – mewujudkan BCHN (kemudian disebut oleh banyak industri hanya sebagai Bitcoin Cash) dan BCHA.

Pembiayaan pemaju: Mengapa tidak ada kata sepakat?

Walaupun terdapat tentangan yang sangat besar terhadap cadangan yang sangat diperdebatkan yang akhirnya diberlakukan oleh Bitcoin ABC, isu pembiayaan pemaju jelas merupakan suatu permasalahan. Fakta bahawa pemaju tidak dapat memberikan komitmen sepenuhnya untuk menyelenggara projek tanpa pampasan kewangan sukar untuk diselesaikan. Séchet sendiri merujuk perjuangan Bitcoin ABC untuk mendapatkan dana melalui Twitter pada 2018, menyatakan itu "Kejuruteraan tidak tumbuh di atas pokok."

Walau bagaimanapun, IFP dan setiap penyelesaian yang dicadangkan sehingga kini mempunyai kekurangan.

Mungkin keberatan terbesar untuk pembiayaan melalui ganjaran coinbase adalah potensinya untuk mempromosikan pemusatan rangkaian yang lebih besar. Pelombong beroperasi sebagai perniagaan. Mengalihkan peratusan imbalan blok ke arah pembangunan infrastruktur mewakili serangan terhadap keuntungan mereka.

Dengan beberapa cryptocurrency berbeza yang berkongsi algoritma perlombongan SHA-256 yang sama, pelombong yang tidak komited sepenuhnya untuk menyokong cryptocurrency tertentu hanya akan mengalihkan kuasa hash mereka untuk menambang di mana ia lebih menguntungkan. Hasilnya adalah kadar hash keseluruhan yang lebih rendah tertumpu di kalangan penambang yang kurang. Dalam senario seperti itu, komitmen kewangan yang diperlukan untuk menyerang rangkaian – dan, secara meluas, keselamatan keseluruhan protokol – menurun. 

Namun, beberapa orang, termasuk Séchet, berpendapat bahawa penurunan kadar hash seperti ini akan dianggap remeh. Pembangun Bitcoin ABC berpendapat bahawa pembangunan yang dibiayai dengan secukupnya akan mengukuhkan rangkaian dengan cara lain. Menurut Séchet, kesan sebenar IFP tidak dapat diabaikan, dari sudut keselamatan.

Isu lain dengan IFP berkaitan dengan cara Bitcoin ABC mendorongnya. Sebagai Jonald Fyookball, pemaju utama dompet Electron Cash, beralasan dalam satu posting, usaha terdahulu untuk membiayai pembangunan melalui imbalan blok adalah sukarela atau akan membolehkan pelombong sendiri memilih pasukan mana yang akan disokong. Walau bagaimanapun, tanpa memerlukan pengaktifan pelombong dan dengan 8% dari ganjaran blok akan pergi ke satu alamat yang dilaporkan dikendalikan oleh Séchet dan "penyokongnya yang setia," Fyookball mendakwa, "Ini pada hakikatnya tidak lebih daripada keputusan seorang lelaki untuk menyedot Wang Tunai Bitcoin bernilai (jutaan dolar) terus ke dompetnya sendiri." 

Dalam beberapa bulan menjelang pertengkaran, banyak kebimbangan telah ditimbulkan.

Ini termasuk a "cukai" bersikap ideologi bertentangan dengan etos di sebalik Bitcoin – iaitu, ia meletakkan terlalu banyak kuasa di tangan satu kumpulan pemaju, kurangnya kebertanggungjawaban dari segi kerja pembangunan sebenar yang menjadi insentifnya, dan peningkatan kemungkinan perpecahan rangkaian yang pasti akan merosakkan kredibiliti Bitcoin Cash dalam industri ini.

Semua itu mengatakan, ada keprihatinan yang valid tentang mekanisme pendanaan alternatif juga. Kedua-dua rangkaian Bitcoin dan Bitcoin Cash sebelumnya menggunakan dana korporat dan sumbangan masyarakat. Namun, seperti yang ditunjukkan oleh Séchet di saluran YouTube Rice Crypto, usaha tersebut tidak semestinya galakkan pembangunan yang selaras dengan kepentingan masyarakat luas. Dia berpendapat bahawa pengaruh Blockstream terhadap pendanaan Bitcoin menjauhkan protokol cryptocurrency yang dominan dari penggunaannya terutama sebagai rangkaian pembayaran peer-to-peer dan menuju ke simpanan nilai. Ini, menurut Séchet, bertentangan dengan sebahagian besar keinginan masyarakat Bitcoin awal – yang, sebelum perpecahan rantai Tunai Bitcoin / Bitcoin Ogos 2017, komited untuk mendorong penerapan pedagang yang lebih besar. Amaran mengenai risiko penangkapan oleh "penyabot yang dibiayai dengan baik," Zhuoer meluahkan sentimen serupa mengenai pembiayaan korporat dalam catatan Januari 2020 yang memperincikan IFP sebelumnya.

Dalam mengkritik gagasan pengembangan dana sumbangan masyarakat, Séchet menyatakan bahawa model pembiayaan seperti itu mendorong pemaju untuk hanya mengerjakan projek yang menarik banyak perhatian. Ini secara berkesan mengabaikan kerja yang nampaknya kurang menarik, tetapi tidak kurang pentingnya, membuat protokol. Sekali lagi bercakap dengan Rice Crypto, Séchet membandingkan infrastruktur cryptocurrency dengan penyedia elektrik. Pembangun Bitcoin ABC menyatakan bahawa kebanyakan pengguna tidak begitu peduli bagaimana sesuatu berfungsi; yang penting, bagi mereka, ia hanya berfungsi. Mengandalkan keterlihatan untuk pembiayaan pembangunan seperti itu, menurut Séchet, adalah "sangat buruk untuk infrastruktur." 

Peningkatan berkala, pemisahan rantai biasa?

Tidak seperti Bitcoin, Bitcoin Cash telah komited untuk peningkatan rangkaian dua tahunan untuk sebahagian besar kewujudannya. Setiap tahun, pada bulan Mei dan November, pemaju berpeluang membuat peningkatan ke rangkaian. Dengan peluang yang kerap untuk mengubah kod dan melaksanakan ciri-ciri baru, sangat mengejutkan bahawa rangkaian telah melihat lebih dari satu rangkaian yang berpecah. 

Walaupun banyak peningkatan sehingga kini dapat diselesaikan dengan lancar, setiap perubahan yang dicadangkan mengundang kemungkinan tidak setuju. Apabila pihak yang tidak setuju memiliki pengaruh yang cukup, jaringan berisiko berpecah.

Rangkaian Bitcoin Cash sendiri diciptakan sebagai hasil daripada pertikaian keras yang sukar dipertikaikan. Pertikaian bertahun-tahun dalam komuniti Bitcoin mengenai cara terbaik untuk membuat skala rangkaian yang berpuncak pada perpecahan rantaian pada bulan Ogos 2017. Sebilangan menyokong peningkatan had ukuran blok untuk membolehkan rangkaian memproses lebih banyak transaksi sesaat. Sementara itu, yang lain mendakwa bahawa kenaikan tersebut akan memberi kesan terpusat pada rangkaian – kerana perkakasan yang lebih mahal diperlukan untuk menyokongnya. Ini akan mengehadkan bilangan pengendali yang mampu berpartisipasi dan akan merugikan keselamatan rangkaian. 

Sebaliknya, mereka mencadangkan penggunaan kaedah penskalaan lapisan kedua dan menyokong peningkatan yang dikenali sebagai Segregated Witness, yang terkenal sebagai SegWit. Perubahan, yang dilaksanakan oleh garpu lembut, menggunakan ruang blok dengan lebih efisien dengan hanya menyimpan data transaksi penting ke blockchain. Dengan setiap transaksi memerlukan ruang blok yang lebih sedikit, setiap blok akan dapat menampung lebih banyak transaksi.

Perselisihan antara kedua-dua puak ini menjadi kenyataan pada bulan Ogos 2017. Membantah bahawa penskalaan lapisan kedua adalah jalan yang optimum untuk diikuti, mereka yang menyokong blok yang lebih besar memperkenalkan garpu keras untuk meningkatkan kapasiti blok. Tidak mempunyai konsensus masyarakat yang meluas, rantaian itu terbahagi kepada dua cryptocurrency yang berbeza: Bitcoin dengan SegWit dan Bitcoin Cash dengan blok yang lebih besar. 

Walaupun disokong oleh pelbagai peserta industri, termasuk bekas "Bitcoin Yesus" Roger Ver, pengasas bersama Bitmain Jihan Wu dan Satoshi Nakamoto yang menuntut Craig Wright, Séchet sendiri adalah sering dikreditkan sebagai ketua arkitek garpu keras Bitcoin Cash yang asli.

Hanya beberapa bulan selepas penciptaannya, masalah dengan algoritma penyesuaian kesukaran Bitcoin Cash memaksa rangkaian untuk bekerja keras lagi, memperkenalkan peningkatan lain. Sekali lagi, Séchet menjadi pusat perubahan, kerana cadangan DAA Bitcoin ABC yang diterima masyarakat. Peningkatan ini bertujuan untuk mengatasi turun naik kadar hash liar yang telah melanda rangkaian berikutan penciptaannya. 

Pada bulan Mei 2018, Wang Tunai Bitcoin telah dilakukan garpu keras yang tidak berpuas hati. Kali ini, peningkatan meningkatkan lagi ukuran blok menjadi 32 MB dan menambahkan beberapa ciri lain. Ini termasuk pengaktifan semula kod yang sebelumnya dilumpuhkan dalam Bitcoin sebelum perpecahan rangkaian Ogos 2017. Peningkatan ini bukan sahaja bertujuan untuk meningkatkan kapasiti transaksi Bitcoin Cash secara keseluruhan tetapi juga menambahkan fungsi tambahan – termasuk penyimpanan data sewenang-wenang yang tidak berkaitan langsung dengan cryptocurrency, itu sendiri. 

Selama enam bulan akan datang, sebuah bahagian muncul dalam komuniti Bitcoin Cash. Anggota menjadi prihatin dengan saintis komputer Australia Craig Wright dan egonya yang semakin meningkat. Wright, yang disokong oleh CoinGeek dan pengasasnya, Calvin Ayre, semakin memusuhi pemaju projek. CoinGeek dengan cepat bangkit untuk menjadi jaringan pelombong terbesar dan telah mulai berusaha untuk melakukan lebih banyak kawalan ke arahnya. Walaupun tweet itu sendiri telah dihapus, catatan Reddit dari masa yang didakwa Wright telah mendakwa melalui Twitter bahawa pemaju tunduk kepada pelombong dan mereka yang tidak bersetuju akan diganti.

Menjelang November 2018, bahagian ini menjadi kenyataan dengan Wright dan pengikutnya melaksanakan garpu keras yang akan meningkatkan ukuran blok menjadi 128 MB, sehingga mewujudkan Bitcoin SV (BSV). Sementara itu, penyokong Bitcoin Cash yang menentang Wright, termasuk pembangun Bitcoin ABC, mencari perubahan protokol yang berbeza. Cadangan mereka peningkatan rangkaian akan mengekalkan ukuran blok Bitcoin Cash tetapi mengubah bahasa skripnya. 

Berikutan perpecahan rantai, Wright, bersama dengan Ayre dan CoinGeek, segera dilancarkan yang disebut "perang hash" terhadap Bitcoin Cash, cuba melumpuhkan rangkaian menggunakan kekuatan hash mereka yang nampaknya unggul. Namun, usaha itu gagal, dan BCH secara konsisten mempertahankan dominasi pasaran terhadap BSV pada tahun-tahun berikutnya.

Sejak pemisahan rantai BCH / BSV, rangkaian Bitcoin Cash telah dikemas kini setiap enam bulan – terutamanya di bawah bimbingan Bitcoin ABC. Walaupun ukuran bloknya tetap konsisten, rangkaian telah mengalami sedikit perubahan lain. Mei 2019 melihat tandatangan Schnorr berusaha untuk membawa privasi tambahan ke rangkaian, dan peraturan clean-stack membolehkan pemulihan syiling yang dihantar secara tidak sengaja ke alamat BTC. Pada bulan November 2019, sokongan untuk tandatangan Schnorr adalah dipertingkatkan lagi, dan perubahan rangkaian kedua menangani vektor kelenturan pihak ketiga.

Di samping perdebatan sengit mengenai IFP, perubahan dilakukan pada Bitcoin Cash pada tarikh peningkatan Mei dan November 2020 juga. Yang pertama diperkenalkan dua perubahan kepada peraturan konsensus – SigChecks dan OP_Reversebytes – bersama dengan perubahan lain yang tidak mempengaruhi peraturan konsensus. Peningkatan November tidak hanya menambahkan IFP pemisahan rangkaian, bukan sukarela ke dalam pelaksanaan Bitcoin ABC, tetapi yang lain tukar kepada DAA bertujuan untuk mengatasi ketidakselarasan yang berterusan dengan masa blok. Menariknya, kedua-dua versi Bitcoin Cash diperkenalkan kemas kini terakhir, walaupun Bitcoin ABC sebelumnya menolak algoritma yang dicadangkan.     

Bagaimana pemisahan rantai berulang memberi kesan kepada Tunai Bitcoin?

Secara amnya, pemisahan rantai dianggap tidak baik untuk cryptocurrency.

Apabila rangkaian terbahagi, beberapa komuniti mengikuti satu garpu dan sebahagian lagi bersama dengan yang lain. Ini merangkumi pelombong, pemaju dan pengguna itu sendiri. Menyedari kesan yang berpotensi memudaratkan garpu keras yang diperdebatkan, pembangun Bitcoin Cash Node dinyatakan berkali-kali sebelum perpecahan rantaian November 2020 bahawa mereka menentang memecahbelahkan masyarakat atas isu IFP. Penambang yang meninggalkan rangkaian mengurangkan keselamatan keseluruhannya kerana kadar hash turun dan kos untuk menyerang jatuh. 

Sementara itu, pemaju biasanya memilih untuk menumpukan tenaga mereka pada salah satu garpu. Ini bererti tidak banyak bakat yang berusaha untuk meningkatkan infrastruktur di sekitar cryptocurrency. Menariknya, walaupun mencipta bahagian yang menyebabkan perpecahan November 2020, Bitcoin ABC nampaknya meneruskan sokongannya pelaksanaan Bitcoin Cash Node. Sebelum menggunakan garpu keras, ia mengeluarkan perisiannya sendiri untuk mereka yang tidak menyokong IFP tetapi ingin terus menggunakan Bitcoin ABC. 

Akhirnya, apa sahaja asas pengguna yang ada pada projek sebelum perpecahan juga dibahagikan. Lebih sedikit pengguna rangkaian mengehadkan keseluruhan utiliti dan kaitannya dalam industri cryptocurrency yang lebih luas. Sebaliknya, perpecahan rangkaian membuat pilihan yang lebih besar bagi pengguna, yang membolehkan pasaran itu sendiri menentukan apa yang benar-benar dihargai. Dalam contoh perpecahan BTC / BCH pada bulan Ogos 2017, pengguna Bitcoin dapat memilih untuk menyokong pelaksanaan Bitcoin yang berusaha untuk berfungsi terutamanya sebagai penyimpan nilai atau yang lebih fokus untuk menjadi rangkaian pembayaran yang terdesentralisasi.

Selain itu, pemisahan rantai dapat menghilangkan unsur-unsur yang kelihatan toksik dari komuniti. Pada garpu keras BCH / BSV November 2018, Wright dan CoinGeek untuk membuat Bitcoin SV dilihat sebagai kemenangan hebat dalam komuniti Bitcoin Cash – kerana ramai yang tidak menyukai arah yang mereka cuba ambil cryptocurrency. Dalam temu ramah baru-baru ini mengenai Kisah Charlie Shrem yang Tidak Terungkap, Séchet mengesahkan bahawa pemergian Wright bermanfaat bagi komuniti Bitcoin Cash. Begitu juga pada tahun 2017, mereka yang menginginkan blok yang lebih besar – yang dianggap beracun oleh banyak orang dalam komuniti BTC – bebas untuk melakukan percubaan dan bereksperimen dengan peraturan rangkaian yang berbeza. Pada akhirnya, pasaran kemudian dibiarkan untuk memilih sisi garpu mana yang mempunyai nilai yang lebih besar. 

Namun, ada kemungkinan akibat lain dari pemisahan rantai yang menyangkut industri yang lebih luas. Penerapan cryptocurrency bergantung pada sokongan pelbagai syarikat, seperti penyedia pertukaran dan dompet. Setiap kali cryptocurrency berpisah, mereka yang menyediakan perkhidmatan harus memutuskan cara bertindak balas. Perubahan kod menghendaki syarikat mengemas kini perisian yang menggerakkan sistem mereka sendiri. Ini memaksa mereka menggunakan modal dengan cara yang tidak mereka sangka. Gangguan terhadap perkhidmatan yang berulang kali berpecah menyebabkan keraguan banyak syarikat.

Roger Ver menyoroti perkara ini sebelum garpu keras Bitcoin Cash baru-baru ini. Dengan menyatakan bahawa pasaran tidak menyukai jenis ketidakpastian yang menyebabkan perpecahan rantai, katanya CoinDesk bahawa dia ingin melihat garpu keras yang diperdebatkan menjadi perkara masa lalu. Memanggil mereka a "masalah besar," dia berpendapat bahawa perpecahan pada 15 November dapat membuat syarikat berhenti menyokong jaringan – terutama yang baru untuk industri ini. Dengan kata-katanya sendiri, dia juga berpendapat demikian "sekiranya PayPal tahu bahawa garpu keras seperti ini mungkin berlaku, mungkin mereka tidak akan menambah wang bitcoin sama sekali ke peta jalan mereka."

Memandangkan banyak industri melihat sokongan PayPal untuk fungsi cryptocurrency terhad sebagai keuntungan besar untuk diterima pakai, kebimbangan Ver mungkin dibenarkan. Tanpa sokongan industri yang lebih luas, cryptocurrency mungkin sukar. Ini dapat dibuktikan dengan prestasi harga Bitcoin SV yang mengikutinya menyekat semula dari banyak platform pertukaran utama pada tahun 2019. 

Masih berjuang untuk mendapatkan dana?

Walaupun Séchet dan Bitcoin ABC kini mempunyai sumber dana, masih perlu dilihat apakah ia akan membolehkan mereka memperbaiki salah satu cabang Bitcoin Cash dengan cara yang bermakna. Pada 21 November, misalnya, hanya 70 blok BCHA dilombong. Oleh itu, ganjaran sekatan sepanjang hari adalah 437.5 BCHA. Pada harga semasa, itu adalah nilai fiat sekitar $ 8,750. Dana pemaju, pada kadar 8%, akan memberikan kira-kira $ 700. Dengan andaian projek ini dapat bertahan setelah kesukaran perlombongan BCHA akhirnya menyesuaikan diri untuk menghasilkan blok sekitar setiap 10 minit – yang belum dicapai – setiap hari, ganjaran perlombongan akan berjumlah 900 BCHA. Sekali lagi, pada harga semasa, itu sekitar $ 18,000 sehari dan 8% daripadanya adalah $ 1,440. 

Dengan unjuran yang rendah, ada yang mungkin tertanya-tanya adakah benar-benar bernilai menjejaskan reputasi Bitcoin Cash untuk jumlah tersebut. Masa akan memberitahu sama ada Bitcoin ABC akan memperoleh sokongan yang cukup untuk membawa harganya ke tahap yang akan membiayai pasukan jurutera perisian profesional. Walau bagaimanapun, memandangkan sejauh mana reputasi kumpulan dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah merosot dalam keseluruhan kemerosotan IPF, itu hanyalah sesuatu yang diberikan. 

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me