Rizab Persekutuan A.S. untuk Bekerjasama dengan MIT dalam Pembangunan CBDC (Dolar Digital)

Rizab Persekutuan A.S. diberitahu maklumat baru mengenai pendiriannya terhadap CBDC.

Selama setahun terakhir, banyak negara di seluruh dunia telah mengumumkan niat mereka untuk melakukan penyelidikan, dan akhirnya melancarkan mata wang digital bank pusat (CBDC). Sebabnya berbeza-beza, tetapi biasanya merangkumi beberapa faktor utama, termasuk kemampuan untuk:

Meningkatkan kecekapan – Mengurangkan kos dengan masa penyelesaian yang cepat

Kurangkan aktiviti penipuan / haram – KYC / AML

Lebih telus — Sejarah transaksi berdasarkan lejar

Sekiranya alasan ini tidak cukup alasan untuk melihat penggunaan CBDC, COVID menyerang, dan menyoroti kekurangan serius yang berkaitan dengan FIAT semasa.

Fiat Menyebar Kuman – China dan A.S. masing-masing mempunyai keadaan di mana tender sah dikeluarkan dari edaran, yang memerlukan pencemaran.

Dolar Digital

Sebelum kita melangkah lebih jauh, semua orang harus memahami apa itu CBDC pada tahap asas. Seperti namanya, CBDC adalah mata wang digital yang telah dikeluarkan oleh bank pusat negara tertentu. Di Amerika Syarikat, CBDC masa depan biasanya disebut sebagai ‘Dolar Digital’.

Mata wang digital ini pada dasarnya adalah varian mata wang semasa berasaskan blockchain, seperti dolar. Dengan menggunakan blockchain, dan ada sebagai aset maya, CBDC lebih mudah dikendalikan, dipantau, dan ditransaksikan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang membuat CBDC berdetak, baru-baru ini kami melihat lebih dekat cara kerja dalaman mereka, DI SINI.

Tahun dalam Pembikinan

Dengan perhatian yang diberikan kepada CBDC, Gabenor Lael Brainard, dari Federal Reserve, meluangkan waktu untuk menangani perkembangan mereka ucapan.

“Kami telah melakukan eksperimen dalaman selama beberapa tahun terakhir, melalui sarana yang merangkumi Laboratorium Teknologi Dewan, yang telah membangun dan menguji berbagai platform lejar yang diedarkan untuk memahami potensi peluang dan risiko mereka.” 

Walaupun Fed mungkin diam selama beberapa tahun terakhir mengenai rancangannya untuk dolar digital, ia menjanjikan untuk mendengar bahawa mereka sibuk di belakang tabir. Ramai yang bimbang bahawa Fed akan ketinggalan daripada negara lain dalam pengembangan produk tersebut. Gabenor Brainard mengurangkan ketakutan ini, dengan menyatakan,

“Memandangkan peranan penting dolar, sangat penting agar Federal Reserve tetap berada di garis depan penyelidikan dan pengembangan dasar mengenai mata wang digital bank pusat … Seperti bank pusat lain, kami terus menilai peluang dan cabaran, serta penggunaan contohnya, mata wang digital, sebagai pelengkap kepada wang tunai dan pilihan pembayaran lain. “

Mengapa Membangunkan CBDC?

Sekarang kita tahu pembangunan sedang berjalan, dan untuk beberapa lama, apa alasan Feds di sebalik ini?

Walaupun ramai yang mengetahui potensi keuntungan yang diberikan oleh CBDC, Gabenor Brainard menyentuh beberapa alasan khususnya, yang mendorong tindakan Feds. Ini termasuk:

COVID 19 – Telah diiklankan dengan baik sepanjang pandemi, yang dialami oleh jutaan warga A.S. kelewatan yang ketara dalam menerima pemeriksaan rangsangan mereka. The Fed mengawasi kebiasaan berbelanja, dan berdasarkan apa yang dilihatnya, ini jelas adalah wang yang diperlukan, tetapi tidak dikeluarkan dengan cara yang cekap. Gabenor Brainard menggarisbawahi hal ini, dengan menyatakan, “Krisis COVID-19 adalah peringatan dramatik tentang pentingnya infrastruktur pembayaran yang berdaya tahan dan dipercayai yang dapat diakses oleh semua orang Amerika”

Bitcoin dan Libra – Sejak dilancarkan pada tahun 2009, Bitcoin telah menjadi aset pemecah belah. Ada yang menganggapnya sebagai mata wang masa depan, yang lain sebagai pengganti emas, dan bahkan yang percaya bahawa ia akan jatuh dengan hebat. Terlepas dari nasib Bitcoin, ideologi yang mendorongnya, dan kemampuan yang ditunjukkannya telah memikat banyak pihak. Selain menarik perhatian seseorang, Bitcoin telah menyediakan rangka tindakan yang berpotensi untuk bagaimana rupa mata wang masa depan. Negara-negara tidak lagi perlu takut negara-negara lain semata-mata melepaskan status mereka, tetapi peralihan kuasa yang berpotensi menuju protokol autonomi dan terdesentralisasi seperti Bitcoin. Gabenor Brainard secara khusus mencatat masalah dan persoalan seputar kenaikan mata wang digital, dengan menyatakan, “Pengenalan Bitcoin dan kemunculan koin stabil dengan jangkauan berpotensi global, seperti Facebook Libra, telah menimbulkan persoalan mendasar mengenai perlindungan undang-undang dan peraturan, kestabilan kewangan, dan peranan mata wang dalam masyarakat. Prospek ini telah meningkatkan permintaan agar CBDC mempertahankan mata wang berdaulat sebagai penyokong sistem pembayaran negara. “

China – Walaupun terdapat banyak negara yang membangun CBDC, satu-satunya negara yang secara khusus disebut dalam ucapan Gabenor Brainard adalah China – namun singkat. Telah dicatat bahawa “China telah maju dengan cepat pada versi CBDC.” Oleh kerana China terus berkembang, dan berkembang menjadi kekuatan super dunia yang lebih besar, adalah mustahak Amerika Syarikat untuk terus mengikuti kemajuan teknologi seperti itu, jika ingin mempertahankan cengkeramannya di tempat teratas.

Usaha Bekerjasama

Selain menjelaskan mengenai usaha masa lalu dan semasa yang berkaitan dengan CBDC, Fed juga diumumkan kerjasama baru dengan Institut Teknologi Massachusetts (MIT).

“… Federal Reserve Bank of Boston bekerjasama dengan penyelidik di Massachusetts Institute of Technology dalam usaha bertahun-tahun untuk membina mata wang digital hipotesis yang berorientasikan untuk penggunaan bank pusat. Projek penyelidikan ini bertujuan untuk menyokong usaha Lembaga Pengarah dalam menilai keselamatan dan kecekapan sistem mata wang digital bank pusat. Projek ini hanya tertumpu pada pengembangan pemahaman tentang kemampuan dan batasan teknologi yang relevan, daripada berfungsi sebagai prototaip untuk mata wang digital yang dikeluarkan oleh Federal Reserve atau menangani isu-isu dasar yang berkaitan dengan penerbitannya yang berpotensi. “

MIT telah lama dikaitkan dengan usaha berasaskan blockchain, dan dilengkapi dengan ideal untuk kerjasama seperti ini. Sebenarnya, usaha penyelidikan bertahun-tahun ini akan diterajui oleh MIT’s ‘inisiatif mata wang digital‘- program yang disusun untuk mengembangkan kedua, pemahaman, dan kes penggunaan praktikal untuk blockchain.

Institut Teknologi Massachusetts (MIT)

MIT adalah universiti penyelidikan terkenal di dunia, yang berpusat di Boston, Massachusetts. Universiti ini pada mulanya ditubuhkan pada tahun 1861, dan berterusan hingga ke hari ini dengan fokus bidang seperti sains dan teknologi.

Operasi di MIT kini diawasi oleh Presiden, L. Rafael Reef.

Rizab Persekutuan

Federal Reserve ‘Fed’, adalah bank pusat Amerika Syarikat. Walaupun peranan dan tanggungjawab Fed sangat besar, semuanya disusun untuk memastikan / memfasilitasi ekonomi yang sihat.

Operasi diawasi oleh Dewan Gabenor, dengan Gabenor Brainard kini berperanan sebagai Ketua.

Apa itu Fed?Apa itu Fed?

Tonton video ini di YouTube

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me