Peniaga Niaga Hadapan Bitcoin di Pagar Walaupun Terdapat Harga Terkini

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Setelah menghormati sokongan pada $ 10,000 sejak awal September, minggu lalu menyaksikan Bitcoin (BTC) meningkat 8%. Walaupun mata wang digital terkemuka berfluktuasi, kira-kira antara $ 10,400 dan $ 11,300, ia berjaya menembusi rintangan pada $ 10,750 dan pada masa ini diperdagangkan sekitar $ 11,000, mengikut harga OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225).

Peserta pasaran juga harus memperhatikan bahawa Masa Depan Suku Tahunan OKEx telah berpindah dari BTCUSD0925 ke BTCUSD1225 kerana yang pertama akan tamat pada Jumaat depan.

Memandangkan bagaimana tarikh luput suku tahun ke depan telah beralih ke akhir Disember, hasil yang paling jelas adalah bahawa BTC Basis kembali melebihi 2%. Namun, yang tidak begitu jelas adalah mengapa nisbah panjang / pendek BTC terus menurun ketika harga terus naik dalam seminggu. Oleh kerana nisbah panjang / pendek terus mencapai tahap terendah rekod, satu penjelasannya adalah para arbitrageurs memindahkan BTC mereka ke blockchain Ethereum untuk hasil pertanian dan melindungi kedudukan mereka menggunakan derivatif.

Minat terbuka, sebaliknya, berjalan lancar minggu ini, mengumpul kembali di atas $ 900 juta. Kami tidak melihat pergerakan besar dari ikan paus, tetapi pasaran leverage kelihatan kurang yakin bahawa harga akan terus meningkat. Ini, ditambah dengan petunjuk penurunan nisbah panjang / pendek ke arah kemungkinan tempoh penyatuan pada jangka pertengahan hingga jangka pendek.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225). pada 7:00 pagi UTC pada 18 September. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek terus menurun pada minggu ini, walaupun harga Bitcoin meningkat kepada $ 11,000, dan berada pada 0,68 ketika BTC mencatatkan tinggi mingguan pada $ 11,300.

Dua penjelasan yang mungkin berlaku untuk tingkah laku ini termasuk peniaga runcit memasuki celana pendek dengan harga tinggi kerana kurangnya keyakinan terhadap penghargaan lebih lanjut, dan menghasilkan petani yang melindung nilai BTC mereka melalui derivatif setelah memindahkan aset mereka ke Ethereum.

Nisbah panjang / pendek semasa 0.7 jelas berada di paras terendah sepanjang masa, jauh di bawah purata 1.1 minggu lalu. Walau bagaimanapun, pada masa akan datang, apabila kedudukan pendek yang dilindung nilai ditutup, mereka akan bertindak sebagai jangka panjang.

Masa Pengumpulan Data: 9/11 4:00 pagi UTC hingga 9/18 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Walaupun kami melihat premium negatif untuk niaga hadapan suku tahunan selama seminggu, asasnya pulih menjadi sekitar $ 100 setelah kontrak niaga hadapan suku tahunan beralih ke Disember.

Premium merosot hingga serendah $ 75 pada hari Isnin pagi, tetapi kenaikan tiga hari berturut-turut selama seminggu itu menjadikannya melambung tinggi, dan sekarang melebihi 2.0%, atau $ 200.

Masa Pengumpulan Data: 9/11 4:00 pagi UTC hingga 9/18 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Kepentingan terbuka turun ke paras rendah baru-baru ini $ 788 juta pada Jumaat lalu sebelum kembali ke nilai semasa sekitar $ 900 juta. Walau bagaimanapun, kenaikan harga minggu ini tidak disertai oleh kenaikan dalam jumlah dagangan yang ketara.

Perubahan dalam OI lebih sesuai dengan pergerakan harga minggu ini, dan ketiadaan lonjakan OI yang cepat ketika harga turun menunjukkan kurangnya ikan paus memasuki seluar pendek.

Masa Pengumpulan Data: 9/11 4:00 pagi UTC hingga 9/18 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC kelihatan agak rawak selama seminggu. Walaupun masih bergerak dengan harganya, perubahannya minimum, kerana pada dasarnya melayang antara 4,5 dan 6,8.

Terutama, nisbah merosot dengan cepat setelah kenaikan Bitcoin di atas $ 11,000 pada hari Rabu, menunjukkan kurangnya keyakinan di kalangan peniaga spot leverage bahawa harganya akan terus meningkat.

Masa Pengumpulan Data: 9/11 4:00 pagi UTC hingga 9/18 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Walaupun apresiasi jangka pendek masih terdapat pada kad kerana Bitcoin melepasi rintangan $ 10,750 minggu lalu, tahap rintangan yang kuat terbentuk pada purata bergerak 30- dan 60 hari.

Selain itu, mengingat bagaimana kami memerhatikan kenaikan Bitcoin semasa kemalangan DeFi pada hari Rabu, peserta pasaran harus terus memerhatikan pasaran untuk tanda-tanda korelasi antara penurunan DeFi dan kenaikan BTC.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me