DeFi Hacks, Saham Bullish, Lebih banyak Wang Institusi Memasuki Crypto: Market Watch Weekly 4 / 13-4 / 19

Dalam tujuh hari terakhir, Bitcoin (BTC) telah meningkat sekitar 3.24 peratus, mengikut Indeks Harga OKEx BTC dan diperdagangkan sekitar $ 7.200 pada waktu akhbar.

Sepanjang bulan April, prestasi Bitcoin pada bulan April ini sesuai dengan sejarahnya. Menurut CoinMarketCap data, April merupakan bulan dengan salah satu pulangan purata tertinggi dan pulangan rata-rata tertinggi untuk Bitcoin antara 2013 dan 2019.

Cryptocurrency kedua terbesar, Ethereum (ETH), melonjak 10.43 peratus dalam tujuh hari terakhir, mengikut harga spot OKEx ETH, bergerak ke julat $ 180 hingga $ 190.

Pulangan bulanan sejarah BTC. Sumber: CoinMarketCap & OKEx

Pasaran tradisional berubah

Di pasar tradisional, untuk pertama kalinya sejak pertengahan Februari, tiga indeks utama Amerika Syarikat berada di pasaran bull teknikal, dengan S&P 500 melantun lebih daripada 30 peratus dari paras terendah Mac.

Optimisme nampaknya dari jangkaan bahawa pandemi COVID-19 telah mencapai titik perubahan di A.S. dan pengenalan Gedung Putih rancangan memulakan semula ekonomi. Tetapi pesimis percaya dua bahagian bawah saham A.S. akan tiba tidak lama lagi. Ini meletakkan pasaran cryptocurrency berisiko, kerana harga Bitcoin masih menunjukkan korelasi positif dengan S&P 500, setiap Data Coinmetrics.

Arah jangka pendek Bitcoin tetap tidak jelas. Harga telah bergerak di atas purata bergerak 50 hari dan menunjukkan potensi untuk menguji $ 8,000, di mana rata-rata bergerak 100 hari dan 200 hari berada.

Tetapi pasaran niaga hadapan tidak optimis, kerana niaga hadapan suku tahunan BTC OKEx masih mempunyai premium negatif berbanding harga spot, menurut data perdagangan OKEx.

Harga OKEX BTC / USDT 1D. Sumber: OKEx

Kemas kini besar dari LIBRA 2.0 & DCEP China

Berita terbesar minggu ini datang dari China-A.S. pertempuran ke atas mata wang digital. Pada 16 April, Facebook melancarkan LIBRA 2.0nya kertas putih. Dalam kertas putih baru, Libra menurunkan rancangan untuk melekatkan harga duit syilingnya kepada sekumpulan mata wang fiat.

Organisasi itu menyatakan bahawa ia masih akan mengeluarkan stablecoin berbilang mata wang, tetapi koin itu akan disokong oleh stablecoin yang dipasang dengan fiat, dan bukan secara langsung oleh mata wang fiat itu sendiri.

Kemas kini untuk kertas putih Libra muncul hanya dua hari selepas berita bahawa China sedang menguji mata wang digital yang dikeluarkan oleh pemerintah, DCEP. Pada 14 April, a tangkapan skrin diterbitkan menunjukkan bahawa DCEP sedang diuji di Suzhou, Chengdu, Xiongan dan wilayah lain.

Mark Zuckerberg, CEO Facebook, mencatat di pendengaran sebelumnya bahawa beberapa infrastruktur China jauh lebih maju daripada Amerika ketika datang ke pembayaran digital.

Tangkapan skrin dompet DCEP Bank Pertanian China. Sumber: sekatan

Lebih banyak dana dari pelabur institusi mengalir ke crypto

Banyak pelabur institusi memanfaatkan pergolakan pasaran pada pertengahan Mac untuk meningkatkan pendedahan mereka kepada cryptocurrency pada suku pertama, menurut sebuah baru-baru ini Laporan skala kelabu.

Firma pelaburan yang berfokus pada crypto menyaksikan aliran masuk $ 503.7 juta pada suku pertama 2020, hampir dua kali ganda tinggi pada suku sebelumnya iaitu $ 254.8 juta pada suku ketiga 2019. Ethereum Trustnya juga menyaksikan aliran masuk sebanyak $ 110 juta pada suku terakhir.

Aliran Kumulatif Skala Kelabu mengikut Produk – 1Q20. Sumber: Skala kelabu

Renaissance Technologies, salah satu dana lindung nilai terbesar di dunia, menyatakan dalam borang ADV pada 30 Mac bahawa Dana Medallionnya kini "dibenarkan memasuki urus niaga hadapan bitcoin," setiap laporan dari Blok itu. Aktiviti perdagangannya akan terhad kepada kontrak Bitcoin yang disenaraikan di CME. Niaga hadapan Bitcoin CME adalah dilancarkan pada tahun 2017 dan menetap secara tunai.

Pada masa ini, tidak jelas sama ada potensi syarikat memasuki pasaran Bitcoin adalah keuntungan, kerana Renaissance mungkin menggunakan kontrak sebagai alat jual beli. Seperti yang ditunjukkan oleh laporan, Renaissance’s Medallion Fund terkenal dengan pulangan yang tinggi, yang menawarkan rata-rata 40 peratus kepada pelabur antara tahun 1988 dan 2018.

DeFi digodam, tetapi harga ETH melambung tinggi

Kenaikan mendadak harga Ethereum minggu ini (kenaikan 10,43 persen) tidak biasa memandangkan pada masa yang sama dua protokol DeFi – yang, secara umum, cenderung berdasarkan Ethereum – dilanda hacks.

Pada 18 April, Tokenlon DEX tweet bahawa kumpulan IMBTC di UNISWAP telah diserang dan dikeringkan. UNISWAP kehilangan kira-kira 1.278 ETH, bernilai kira-kira $ 230.000 pada waktu akhbar, dalam serangan itu, menurut firma keselamatan PeckShield.

Sehari kemudian, platform pinjaman dForce lendf.me diserang. Nilai keseluruhan dikunci ke dalam dKuat kuasa pergi ke sifar mengikut DefiPulse, mengakibatkan kerugian sekitar $ 25 juta. Lendf.me adalah projek komuniti pertama dari platform kewangan dForce yang terdesentralisasi yang dilancarkan pada September lalu.

Minggu lalu, dForce baru saja mengumumkannya pendanaan pusingan baru, diketuai oleh Multicoin Capital. Kejadian itu merupakan tamparan hebat bagi ekosistem DeFi.

Jumlah nilai yang dikunci dKuat kuasa. Sumber: DefiPulse

Pada bulan Februari, satu lagi projek DeFi berasaskan Ethereum, bZx, berpengalaman dua serangan berasingan yang mengeksploitasi pinjaman kilat perkhidmatan untuk memperoleh sejumlah hampir $ 1 juta dalam crypto.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me