Cara Menggunakan MyEtherWallet | Panduan Permulaan

Apa itu MyEtherWallet?

Sejak dilancarkan pada tahun 2015, MyEtherWallet, atau dompet MEW pendek, telah mendapat banyak populariti di Ethereum sfera menjadi salah satu dompet Ethereum yang paling terkenal dan salah satu dompet cryptocurrency terbaik secara umum. MyEtherWallet adalah perkhidmatan berasaskan web yang membolehkan anda mengawal dana anda. Ia digunakan untuk menyimpan, mengirim, dan menerima token Ether dan ERC-20 dengan selamat, serta untuk berinteraksi dengan kontrak pintar.

Perkhidmatan ini memberikan pengguna (alamat awam) di mana mereka dapat menerima duit syiling dan token dari sesiapa sahaja. Ia juga menyediakan penggunanya dengan cara cepat untuk mengirim duit syiling melalui kunci peribadi (kata laluan rahsia).

Kelebihan dan kekurangan

Jika dibandingkan dengan dompet dalam talian yang lain, MyEtherWallet menawarkan keselamatan yang lebih baik dan lebih banyak kawalan ke atas dompet dan kunci peribadi anda sendiri. Semasa menggunakan MyEtherWallet, anda tidak menggunakan maklumat log masuk biasa seperti akaun laman web atau kata laluan, dan anda tidak menyimpan maklumat di laman web ini. Kelebihan lain dari MyEtherWallet adalah kenyataan bahawa ia disertakan dengan sokongan untuk token ERC-20. Akhirnya, ia mudah digunakan walaupun oleh pengguna kali pertama berkat GUI yang tidak mengagumkan namun sangat praktikal.

Dari segi kelemahan, MyEtherWallet tidak disertakan dengan sokongan untuk pelbagai jenis peranti, kerana ia hanya tersedia sebagai aplikasi web dan sebagai Sambungan Chrome. Selanjutnya, dompet hanya menyediakan akses ke blockchain Ethereum. Oleh itu, ia tidak boleh digunakan dengan altcoin lain.

Cara menggunakan MyEtherWallet

Cara membuat dompet MEW – Panduan langkah demi langkah

LANGKAH 1

Untuk mula menggunakan MyEtherWallet, pergi ke https://www.myetherwallet.com/, dan menjana a dompet baru. Penting untuk mengetahui kemungkinan penipuan pancingan data kerana terdapat banyak insiden di mana penggodam mencuri kunci peribadi dengan membuat laman web yang kelihatan serupa. Pastikan bahawa laman web ini mempunyai “MYETHERWALLET LLC (AS)” atau tanda hijau “Selamat” yang tertera di bar alamat.

LANGKAH 2

Setelah halaman utama laman web dimuat, anda akan melihat pilihan untuk membuat dompet baru di bahagian Dompet Baru. Masukkan kata laluan atau frasa di medan khusus dan cukup klik butang “Buat Dompet Baru”. Harap maklum bahawa kata laluan akan digunakan untuk mengenkripsi kunci peribadi anda dan bahawa anda memerlukan kata laluan dan kunci peribadi untuk membuka kunci dompet anda.

Terminal MyEtherWallet

LANGKAH 3

MyEtherWallet.com kemudian akan menghasilkan kunci peribadi yang dilindungi kata laluan yang digambarkan sebagai “Fail Kedai Kunci.” Fail boleh dimuat turun dalam format UTC atau JSON. Fail ini boleh digunakan untuk mengakses dompet anda, dan hampir pasti bahawa menyimpannya adalah sangat penting. Untuk meneruskan proses, klik “Saya faham. Teruskan. ” butang

Batu kunci MyEtherWallet

LANGKAH 4

Pada skrin seterusnya, anda akan diberi Kunci Peribadi atau MyEtherWallet baru anda. Kunci peribadi ini mesti disimpan dengan sangat selamat kerana jika jatuh ke tangan yang salah, ia dapat digunakan untuk membuka kunci dompet anda. Sebaiknya anda mencetak kunci peribadi anda pada sehelai kertas. Seterusnya, klik butang “Simpan Alamat Anda” untuk memeriksa alamat awam dompet anda.

Kunci Peribadi MyEtherWallet

LANGKAH 5

Anda dapat melihat alamat dompet awam anda hanya setelah anda mengklik butang “Simpan alamat anda”. Perkhidmatan ini memberi anda beberapa cara untuk mengakses dompet anda. Anda boleh mengaksesnya dengan menggunakan Fail JSON Keystore, atau dengan menggunakan kunci peribadi anda, atau dengan menggunakan dompet lain seperti MetaMask, Mist, Ledger Wallet, TREZOR, dan Digital Bitbox. Setelah dibuka kunci, maklumat dompet anda akan muncul di halaman. Anda dapat melihat alamat awam, baki akaun, sejarah transaksi, baki token, dan kod QR anda.

Buka kunci

Untuk maklumat yang lebih terperinci, pastikan anda mengunjungi pejabat rasmi Bagaimana untuk bahagian yang terdapat di halaman GitHub rasmi perkhidmatan.

Alamat

Ciri-ciri lain

Menerima dan Menghantar

MyEtherWallet juga membolehkan anda menghantar aset mata wang. Untuk melakukan ini, pilih “Hantar Ether & TokenPilihan. Seterusnya, anda perlu membuka kunci dompet anda. Masukkan alamat dompet tujuan dan jumlah yang ingin anda hantar. Klik butang ETH berwarna kelabu, untuk memilih aset bukan ERC-20 lain dari senarai juntai bawah. Untuk menyelesaikan pengiriman transfer, klik “Hasilkan Transaksi,” “Kirim Transaksi,” dan kemudian “Ya, saya yakin!” pengesahan.

hantar

Cara menukar aset

Ini memberi pengguna akses ke pertukaran untuk menukar Ethereum (ETH) untuk koin crypto lain seperti Bitcoin (BTC) dan Augur (REP), dan juga untuk menukar Bitcoin (BTC) dengan Ethereum (ETH) atau Augur (REP).

Untuk melakukan ini, pilih “TukarPilihan, pilih aset yang ingin anda tukar dan masukkan jumlah yang perlu dihantar atau diterima. Ikuti dengan memasukkan alamat dan dengan memilih “Mula Tukar.” Perlu diingat bahawa anda hanya mempunyai 10 minit untuk menghantar dana.

Tukar

Kontrak Pintar

Salah satu ciri terbaik MyEtherWallet ialah ia membolehkan penggunanya berinteraksi dengan kontrak pintar Ethereum. Ini bermaksud bahawa MyEtherWallet sangat berguna untuk pengguna yang berminat dengan ICO dan dApps. Anda boleh menguruskan kontrak pintar yang ada dan bahkan menggunakan kontrak sendiri. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kontrak pintar, dan juga masalah lain, pengguna boleh melihatnya asas pengetahuan bahagian.

Kontrak

Penghantaran Luar Talian

MyEtherWallet dilengkapi dengan satu lagi ciri penting, yang lebih bertujuan untuk pengguna yang berorientasikan keselamatan. Ringkasnya, perkhidmatan ini mempunyai pilihan hantar luar talian yang semuanya berkaitan dengan menjaga keselamatan kunci peribadi anda.

Untuk menggunakannya, pilih “Hantar Luar TalianPilihan, masukkan alamat dompet dari mana dana akan dihantar dan klik butang “Jana Maklumat”. Pergi ke luar talian dan isikan data transaksi di Langkah 2 (Komputer Luar Talian). Pastikan komputer anda benar-benar luar talian sebelum membuka kunci dompet anda. Selepas itu, klik butang “Hasilkan Transaksi”.

Luar talian

Pemikiran terakhir

Dengan mengambil kira semua perkara, tidak hairanlah MyEtherWallet telah menjadi salah satu perkhidmatan paling popular untuk peminat dan pengguna Ethereum. Ia menyediakan sekumpulan ciri berguna dan mudah diakses untuk berinteraksi dengan rangkaian Ethereum, sambil menawarkan ciri keselamatan yang cukup untuk meyakinkan pengguna yang paling ragu-ragu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me