Dana Indeks vs ETF – Semua Yang Harus Diketahui oleh Pelabur

Dana Indeks vs ETF

Dana indeks adalah dana bersama yang diuruskan secara pasif dan mengesan indeks. Ini boleh menimbulkan kekeliruan kerana dana bersama biasanya diuruskan secara aktif, sementara dana yang diperdagangkan pertukaran (ETF) biasanya diuruskan secara pasif. Catatan ini akan membantu anda memahami perbezaan antara dana indeks dan ETF.

Reksa dana (termasuk dana indeks) dan ETF adalah kedua-dua jenis dana yang diuruskan secara profesional yang mengumpulkan modal daripada pelbagai pelabur. Perbezaan terbesar adalah bahawa sementara ETF disenaraikan dan diperdagangkan seperti saham, dana bersama tidak.

Dana yang dikendalikan secara aktif diuruskan oleh pengurus dana yang membuat keputusan pelaburan secara berterusan dalam usaha untuk mengungguli indeks, atau ‘pasar’. Sebaliknya, dana yang diuruskan secara pasif dirancang untuk mencerminkan indeks sehingga prestasi dana menjejaki prestasi indeks sedekat mungkin. Pelaburan pasif juga dikenali sebagai pengindeksan – sebenarnya, istilah pengindeksan dibuat pertama kali.

Seseorang sebenarnya boleh mengatakan bahawa ETF adalah dana indeks kerana mereka adalah dana yang mengesan indeks. Walau bagaimanapun, istilah dana indeks biasanya digunakan untuk merujuk kepada dana bersama yang diuruskan secara pasif – dan untuk tujuan siaran ini apabila kita mengatakan dana indeks kita merujuk kepada dana bersama penjejakan indeks.

Sejarah Dana Indeks

Reksa dana pertama dilancarkan pada tahun 1920-an. Tidak sampai tahun 1975 dana indeks pertama dilancarkan – walaupun ini masih sekitar 18 tahun sebelum ETF muncul.

Dana indeks pertama dilancarkan oleh Jack Bogle yang banyak menganggapnya sebagai bapa pelaburan pasif. Dana yang mengesan S&Indeks P 500 pada mulanya dipanggil Trust Index Pelaburan Pertama. Namanya kemudian ditukar menjadi Dana Indeks Vanguard 500, dan masih ada hingga sekarang, walaupun ditutup untuk pelabur baru.

Perbezaan antara Dana Indeks & ETF

Dana indeks dan ETF menjalankan fungsi yang sama, dan dari sudut pandangan pengurus dana, sebenarnya terdapat sedikit perbezaan. Walau bagaimanapun, dari sudut pandangan pelabur, terdapat beberapa perbezaan kerana struktur undang-undang dan cara mereka diperdagangkan. Untuk perincian yang lebih menyeluruh mengenai perbezaan antara dana bersama dan ETF, anda boleh membaca catatan sebelumnya mengenai topik ini.

Berikut adalah perbezaan ketara antara dana indeks dan ETF dari perspektif pelabur.

Harga

Dana indeks berharga sekali setiap hari, dan sebarang transaksi berdasarkan NAB (nilai aset bersih) dana pada masa itu. Apabila anda melabur dalam dana indeks atau menebus unit dana indeks anda, transaksi akan berdasarkan pada nilai tepat aset yang diwakili oleh unit tersebut.

ETF disenaraikan di bursa saham seperti saham lain dan diperdagangkan sepanjang hari. Apabila anda membeli ETF, anda membayar harga tawaran dan apabila anda menjual ETF anda akan menerima harga tawaran. Harga tawaran biasanya sedikit lebih tinggi daripada NAB, sementara harga tawaran biasanya sedikit lebih rendah daripada NAB. Oleh itu, penyebaran tawaran-tawaran adalah perbelanjaan tambahan bagi pelabur ETF. Semakin cair ETF dan sekuriti yang mendasarinya, semakin hampir dana akan diperdagangkan ke NABnya, dan semakin sempit spread tawaran-tawaran akan.

Masa perdagangan

Seperti disebutkan, ETF diperdagangkan sepanjang hari, sementara dana indeks hanya diperdagangkan sekali sehari, biasanya pada harga penutupan. Ini bermaksud bahawa hanya ETF yang sesuai untuk peniaga aktif. Sebenarnya, sesiapa yang ingin memperdagangkan perdagangan mereka selama sehari perlu melakukan perdagangan ETF.

Anda juga dapat memperdagangkan ETF dengan pesanan had, yang bermaksud perdagangan anda hanya akan dilaksanakan jika mencapai harga yang anda senang jual di.

Komisen

Kerana ETF diperdagangkan di bursa saham, komisen dibayar kepada broker saham. Ini dulu menjadi masalah besar, tetapi komisen sekarang sangat rendah dan hanya membuat perbezaan yang cukup besar jika nilai perdagangannya cukup rendah.

Sebilangan dana indeks mengenakan komisen dimuka, tetapi juga mungkin untuk mencari dana indeks yang tidak mengenakan komisen.

Pembahagian

ETF biasanya mengagihkan semua dividen yang dibayar oleh syarikat dalam dana kepada pelabur. Sekiranya anda ingin melaburkan semula wang itu dalam dana, anda perlu membeli saham baru, dan anda perlu membayar komisen lain untuk melakukannya.

Sebilangan dana indeks melaburkan semula dividen secara automatik dalam stok indeks. Ini bermaksud pengedaran dilaburkan semula bagi pihak anda, tanpa komisen. Dana ini disebut dana pengumpulan, sementara dana pengedaran membayar dividen kepada para pelabur.

Saiz perdagangan minimum

Ukuran perdagangan minimum untuk ETF adalah nilai satu bahagian. Reksa dana biasanya mempunyai jumlah minimum yang boleh dilaburkan. Ini bergantung pada sama ada pelaburan sekaligus atau pesanan debit berulang – tetapi minimumnya boleh dari $ 50 hingga $ 10,000. Walaupun begitu, bagi kebanyakan indeks, anda mungkin akan menemui dana indeks di hujung bawah skala itu.

Anda juga boleh melabur dalam dana indeks menggunakan debit langsung berjadual. Ini mungkin tetapi sedikit lebih rumit bagi pelabur ETF.

Broker ETF yang disyorkan

Dana Indeks vs ETF - Semua Yang Harus Diketahui oleh Pelabur

Kesimpulannya

Sebahagian besar dana indeks dan ETF mempunyai tujuan yang sama, walaupun sedikit perbezaannya bermaksud ada beberapa keadaan di mana satu lebih sesuai daripada yang lain. ETFS biasanya lebih sesuai untuk pelabur aktif dan pelabur yang mahukan lebih banyak kawalan terhadap pelaksanaan. Reksa dana sangat sesuai untuk pelabur jangka panjang dan mereka yang ingin melabur secara berkala menggunakan debit langsung.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me