Apakah Aset Digital?

Definisi aset digital adalah “apa sahaja yang terdapat dalam data binari yang bersifat mandiri, dapat dikenali secara unik, dan mempunyai nilai atau kemampuan untuk digunakan.” Ketika istilah berasal pada pertengahan tahun 90an, aset digital adalah item seperti video, gambar, audio, dan dokumentasi. Sejak itu, kemajuan teknologi memberi istilah kehidupan baru.

Teknologi Blockchain

Teknologi blockchain tidak mengubah makna aset digital, tetapi menjadikan istilah merangkumi pelbagai item. Yang penting, banyak aset digital berpotensi mengganggu seluruh industri dan bahkan pasaran global terus maju. Hari ini, penemuan seperti cryptocurrency adalah sebahagian daripada revolusi aset digital.

Mengapa Blockchain Membuat Lebih Banyak Aset Digital?

Untuk memahami mengapa aset digital berkembang begitu banyak, anda perlu terlebih dahulu mengkaji mengapa teknologi blockchain mencipta kecekapan baru di pasaran, dan juga pasaran baru. Ringkasnya, blockchain tidak lebih daripada rangkaian komputer raksasa yang secara serentak mengesahkan data pada lejar digital. Rangkaian ini membolehkan data disimpan, tidak berubah, dan disahkan melalui kod.

Teknologi blockchain ketelusan yang dibawa ke dunia belum pernah terjadi sebelumnya. Teknologi ini membolehkan orang, untuk pertama kalinya dalam sejarah, membuktikan dengan jelas aspek-aspek tertentu dari aset digital. Anda boleh membuktikan item seperti pemilikan, keaslian, sejarah transaksi, dan lokasi tanpa perlu melibatkan pihak ketiga. Oleh yang demikian, teknologi blockchain mengembalikan zaman pertukaran dua hala.

Keupayaan untuk menghapus orang tengah berasal dari kebolehrograman blockchain. Aset digital blockchain menggunakan peraturan yang terdapat dalam kod rangkaian, dan, atau, token itu sendiri. Yang penting, piawaian ini mendapat pengauditan berterusan melalui rangkaian. Pengekodan ini telah berkembang dengan pesat sejak munculnya teknologi blockchain. Hari ini, protokol bersepadu lanjutan yang dikenali sebagai kontrak pintar adalah teras revolusi aset digital.

Bitcoin – Kod yang Mengubah Dunia Selamanya

Bitcoin mewakili perubahan terbesar pada makna istilah aset digital sehingga kini. Pengekodan ini adalah kali pertama seseorang mencuba menggabungkan kriptografi dan teknologi blockchain untuk berjaya mencipta aset digital. Pada dasarnya, Bitcoin kertas putih adalah permulaan pendigitan ekonomi. Membincangkan kesan Bitcoin di peringkat global, Marc Lowell Andreessen, bapa penyemak imbas internet berkata: “Kita semua akan melihat kembali dalam 20 tahun dan menyimpulkan bahawa bitcoin merupakan platform berpengaruh untuk inovasi seperti internet itu sendiri.

Aset Digital - Buku Putih Bitcoin

Aset Digital – Buku Putih Bitcoin

Keruntuhan Kewangan 2008

Untuk memahami motivasi di sebalik konsep Bitcoin, anda perlu melihat keadaan ekonomi dunia pada tahun 2008. Sistem perbankan antarabangsa berada di tengah-tengah krisis. Dalam banyak keadaan, pemerintah dan bank pusat mengubah peraturan untuk meningkatkan kemampuan memegang hutang mereka. Ketidakstabilan perbankan rizab pecahan inilah yang menyebabkan pengasas Bitcoin tanpa nama, Satoshi Nakamoto untuk mewujudkan ekonomi antarabangsa yang terdesentralisasi. Pasar terbuka baru ini akan bebas dari rentetan pemerintahan dan sempadan.

Bitcoin – Permulaan Industri

Oleh kerana konsep Bitcoin mula mendapat perhatian antarabangsa, begitu juga dengan nilai duit syiling. Tidak sampai lima tahun, pemaju lain mula membuat duit syiling mereka sendiri. Syiling ini seperti Litecoin, Ethereum, dan Monero semua menggunakan teknologi blockchain untuk menjamin nilai mereka. Walaupun duit syiling ini menggunakan teknologi yang serupa, setiap aset digital mempunyai pendekatan yang berbeda terhadap pasaran.

Sebagai contoh, Litecoin berusaha menjadi perak kepada emas Bitcoin, sedangkan Ethereum ingin memberikan alternatif kepada pembangun daripada had skrip Bitcoin. Monero mengambil pendekatan yang sama sekali berbeza, mencipta aset digital yang memfokuskan terutamanya pada privasi.

Aset Digital sebagai Kelas Aset

Hari ini, teknologi blockchain membolehkan kita menandakan hampir semua yang kita miliki. Akibatnya, barang yang dulunya tidak cair seperti hutang kini dapat diperdagangkan antara siapa saja, di mana saja, secara peribadi, atau di seluruh internet. Keupayaan ini untuk menandakan item membuat kelas aset digital yang sama sekali baru di pasaran. Kelas aset baru ini terus berkembang. Oleh itu, penggubal undang-undang terus menyesuaikan peraturan untuk mempertimbangkan kecekapan baru yang dibawa oleh perkhidmatan ini.

Taksonomi Token

Sebagai dunia aset digital terus berkembang, juga mempunyai keinginan untuk pengawal selia dan pelabur untuk mengkategorikan pelbagai jenis token yang ada. Token taksonomi adalah klasifikasi aset digital pada blockchain. Yang penting, taksonomi token akan memainkan peranan penting dalam pasaran bergerak maju kerana klasifikasi aset digital menentukan kemampuan penerbitan dan perdagangannya. Sebagai contoh, token keselamatan mesti mematuhi peraturan sekuriti. Sekiranya tidak, terdapat kesan undang-undang. Tiga jenis klasifikasi token utama adalah:

  • Cryptocurrency – Jenis aset digital ini merangkumi cryptocurrency tradisional seperti Bitcoin dan Litecoin. Token ini biasanya berfungsi sebagai bentuk wang tunai digital. Oleh itu, mereka terdesentralisasi dan menawarkan protokol pertukaran peer-to-peer yang sebenar.
  • Token Utiliti – Jenis aset digital ini beroperasi dalam ekosistem platform untuk memperoleh nilai dan menyelesaikan pelbagai tugas. Yang penting, ia tidak mewakili pemilikan langsung atau pelaburan dalam firma.
  • Token Keselamatan – Token keselamatan adalah token yang mengikut reka bentuk mewakili bahagian pemilikan atau pelaburan dalam syarikat. Biasanya, token ini terdapat di pasaran yang sangat terkawal seperti harta tanah, sekuriti, atau pasaran saham.

Tokenization – Menukar Pasar Selamanya

Aset digital seperti token keselamatan terus mengganggu pasaran harta tanah. Sebagai contoh, platform seperti Red Swan membenarkan pemilik harta tanah untuk memperagakan harta tanah mereka. Syarikat itu baru-baru ini bekerjasama dengan Polymath untuk menambah harta komersial bernilai $ 2.2 bilion di seluruh AS. Harta token menawarkan beberapa kelebihan besar berbanding penjualan harta tanah tradisional. Untuk satu, keseluruhan proses penjualan lebih cepat dan memerlukan penglibatan yang lebih sedikit dari organisasi pihak ketiga. Juga, sifat token dapat memindahkan hak milik dalam beberapa saat.

Aset Digital ada di mana sahaja

Hari ini, aset digital ada di mana sahaja kita melihat. Setiap mata wang, aset, rantaian bekalan, dan juga titik ganjaran berpotensi untuk tokenisasi. Dengan demikian, istilah aset digital akan terus merangkumi jumlah item yang semakin meningkat. Buat masa ini, tokenisasi nampaknya menjadi jalan menuju masa depan.

Apakah Aset Digital? Apakah Aset Digital? Apakah Aset Digital?
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Paybis

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Poloniex

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Peniaga Maju

Terbaik untuk

Pembelian Segera

Terbaik untuk

Kemudahan penggunaan

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 50

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me