Tuntutan BitMEX, Perlombongan Crypto Iran dan Pergerakan Bitcoin Aneh: Berita Minggu Ini

Minggu lalu di crypto menyaksikan tuntutan undang-undang baru diajukan terhadap syarikat gergasi derivatif Bitcoin, BitMEX, pergerakan aneh Bitcoin yang dilombong pada tahun 2009, kerajaan Iran memprioritaskan perlombongan crypto antara laporan berita lain yang terkenal.

Syarikat induk BitMEX yang disasarkan dalam tuntutan RICO baru

Platform perdagangan pertukaran mata wang dan derivatif Cryptocurrency BitMEX disaman oleh syarikat Puerto Rican, BMA LLC. Tuduhan yang dilancarkan terhadap platform popular itu meliputi orkestrasi cincin jenayah kewangan yang besar.

Secara khusus, saman itu telah difailkan di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat untuk Daerah Utara California dan mendakwa bahawa syarikat induk BitMEX, HDR Global Trading, terlibat dalam konspirasi penyelewengan berbilion-bilion dolar yang melibatkan penipuan wayar, pengubahan wang haram, penghantaran wang tanpa izin dan aktiviti haram lain. Selanjutnya, didakwa bahawa syarikat itu melanggar Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act (RICO).

HDR Global Trading, sementara itu, telah menolak tuduhan tuntutan itu lebih sedikit daripada “mengulangi […] maklumat yang dikeluarkan dari internet” yang diajukan oleh “pemfail bersiri tuntutan terhadap syarikat yang beroperasi di ruang cryptocurrency [yang] diakui secara meluas kerana beroperasi seperti paten troll. ” Kenyataan itu dikeluarkan dua minggu selepas BMA LLC mengemukakan tuntutan terhadap firma blockchain, Ripple.

Tidak lama setelah berita tuntutan itu mulai beredar, BitMEX mengalami “gangguan besar” – mengakibatkan mesin perdagangannya tidak berfungsi. Platform beroperasi semula beberapa jam kemudian.

Pengambilan utama

 • Sekiranya kes terhadap BitMEX ditangani dengan serius, riak akan dirasakan di seluruh industri cryptocurrency. Walau bagaimanapun, BMA LLC sebelum ini menyasarkan derivatif cryptocurrency menukar FTX atas tuduhan manipulasi harga, tetapi menjatuhkan kes itu.
 • BitMEX telah kehilangan bahagian pasaran di pasaran derivatif cryptocurrency yang semakin kompetitif. Berita mengenai tuntutan mahkamah terhadap syarikat induknya kemungkinan tidak akan meningkatkan reputasinya.
 • Tidak seperti pemadaman BitMEX pada 13 Mac, yang bertepatan dengan harga Bitcoin (BTC) jatuh ke paras terendah 12 bulan, harga BTC kekal stabil semasa kejadian pemadaman.

Bitcoin yang dilombong pada awal 2009 bertransaksi secara rantai

50 bitcoin dipindahkan dalam dua transaksi pada hari Rabu dari alamat yang tidak aktif sejak awal 2009 – sangat awal dalam jangka masa Bitcoin. Menurut penjejak transaksi cryptocurrency Whale Alert, “duit syiling dalam transaksi ini dilombong pada bulan pertama kewujudan Bitcoin.”

Pergerakan yang jarang berlaku ini mencetuskan gelombang spekulasi bahawa bitcoin yang dimaksudkan mungkin (atau mungkin tidak) milik pencipta Bitcoin tanpa nama, Satoshi Nakamoto. Selain itu, harga BTC segera turun setelah berita itu muncul – kemungkinan disebabkan oleh ketakutan bahawa pengasas mungkin bersiap untuk menjual sejumlah besar bitcoin yang ditambang awal.

Bitcoin terakhir yang dilombong dari tempoh masa ini dipindahkan adalah Ogos 2017.

Pengambilan utama

 • Harga Bitcoin hampir sekejap turun sebanyak tujuh peratus, menggambarkan betapa cepatnya pasaran cryptocurrency bertindak balas terhadap spekulasi sekitar duit syiling yang dimiliki Satoshi Nakamoto.
 • Transaksi ini juga mempunyai implikasi yang lebih besar dalam kes Wright v. Kleiman. NChain CTO Steve Shadders menyenaraikan alamat bahawa duit syiling itu dikirim dari berpotensi milik Craig Wright, yang mengaku sebagai Nakamoto yang sebenarnya.

Iran mula menyusun rancangan perlombongan kripto nasional, ingin memberlakukan peraturan selanjutnya

Presiden Iran, Hassan Rouhani, memerintahkan pemerintah negara itu untuk merangka rancangan nasional baru untuk memanfaatkan industri crypto yang matang. Secara khusus, dia mengatakan kepada Bank Pusat Iran (CBI), jabatan tenaga negara dan kementerian teknologi maklumat dan komunikasi untuk membuat cadangan perlombongan crypto, dengan aspek yang menangani peraturannya.

Dua hari sebelum perintah Rouhani, parlimen Iran dicadangkan melaksanakan peraturan pertukaran wang asing dan penyeludupan mata wangnya dalam bidang cryptocurrency. Selain itu, rang undang-undang ini bertujuan untuk memaksa pendaftaran pertukaran cryptocurrency yang melayani pengguna Iran dengan CBI.

Pengambilan utama

 • Minat baru Iran dalam perlombongan kripto di peringkat nasional datang beberapa bulan setelah pemerintahan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump jelas tertuduh negara yang menggunakan cryptocurrency untuk mengelakkan sekatan.
 • Kemungkinan pelaksanaan peraturan cryptocurrency yang lebih ketat dapat dilakukan dalam usaha untuk mengelakkan modal keluar dari Iran.

Perniagaan Bakkt berkembang apabila minat terbuka CME Bitcoin mencapai tahap tertinggi baru

Menjelang pelancaran aplikasi penggunanya, usaha kripto Intercontinental Exchange, Bakkt, menambah lebih daripada 70 pelanggan kepada perniagaan simpanan aset digital institusinya, Bakkt Warehouse. Selain itu, pelanggan boleh membeli perlindungan insurans bernilai $ 500 juta.

Sementara itu, kadar faedah terbuka untuk pilihan Bitcoin di CME mencapai tahap tertinggi sepanjang masa berikutan berita baru-baru ini bahawa Paul Tudor Jones melabur dalam cryptocurrency terkemuka (lebih tepatnya, dalam niaga hadapan Bitcoin), yang disebutnya sebagai simpanan nilai baru.

Pengambilan utama

 • Peningkatan jalan masuk untuk pelabur institusi ke ruang Bitcoin dan cryptocurrency sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk peningkatan dramatik dalam kepentingan institusi di ruang tersebut. Oleh kerana Bakkt terus mengembangkan perniagaannya, adalah wajar untuk mengharapkan trend ini berterusan.
 • Minat terbuka untuk pilihan BTC di CME memberi isyarat bahawa pelabur institusi mempunyai kesan yang lebih kuat di pasaran.

Anggota kongres AS mencadangkan Advancing Blockchain Act

Anggota Kongres Kentucky Brett Guthrie, bersama dengan anggota Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan House, mengemukakan bil yang berfokus pada blockchain dipanggil The Advancing Blockchain Act. RUU ini dimaksudkan untuk memperkuat Amerika Serikat dalam perlombaannya untuk menjadi yang terdepan dalam teknologi baru.

Akta yang dicadangkan bertujuan untuk mempromosikan penggunaan teknologi blockchain dalam ekonomi A.S..

Pengambilan utama

 • Amerika Syarikat sebenarnya tidak berada di barisan hadapan dalam teknologi blockchain dan cryptocurrency. Tindakan baru itu akan menjadi langkah penting dalam membantu negara mengikuti persaingan asing.
 • China – lawan perang perdagangan Amerika – sejauh ini, telah memimpin jalan dalam pelaksanaan teknologi blockchain pada skala nasional.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me