Data niaga hadapan Bitcoin OKEx menunjukkan keyakinan pasaran yang semakin merosot ketika harga turun

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx. 

Setelah melambung tinggi hingga $ 19,427 pada akhir minggu lalu, harga Bitcoin (BTC) meraih kerugian selama empat hari minggu ini, jatuh di bawah $ 18,000, mengikut harga Indeks OKEx BTC. Kemerosotan minggu ini kemungkinan akan menghasilkan corak penindasan menurun pada carta mingguan dan menghantar Bitcoin ke fasa pembetulan jangka menengah.

Di pasaran niaga hadapan, kontrak suku tahunan baru BTCUSD0326 telah beroperasi, sementara kontrak suku tahunan sebelumnya, BTCUSD1225, menjadi kontrak dua minggu. BTCUSD0326 kini diperdagangkan di sekitar tahap $ 18,300 dengan premium $ 450, atau kira-kira 2.50%, melebihi harga indeks.

Dalam artikel Futures Friday minggu lalu, kami menyatakan bahawa beberapa nisbah kembali ke tahap pertengahan, menunjukkan bahawa peniaga runcit tidak mempunyai sikap yang jelas terhadap harga. Petunjuk umumnya menunjukkan kurangnya sentimen kenaikan harga.

Minggu ini, nisbah panjang / pendek jatuh ke paras terendah dalam beberapa minggu dan minat terbuka juga jatuh ke paras rendah baru yang belum dilihat pada bulan Disember. Walaupun pergerakan kenaikan nisbah pinjaman margin BTC yang pesat pada hari Rabu menunjukkan bahawa beberapa pedagang berusaha untuk mencapai tahap terendah, harga turun lagi hari ini, mungkin menjebak beberapa jangka.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225), pada 8:00 pagi UTC pada 11 Disember. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk. 

Nisbah panjang / pendek BTC

Secara keseluruhan, nisbah panjang / pendek terus bergerak ke bawah, dari sekitar 0.9 pada akhir minggu lalu hingga 0.8 semasa. Pada satu ketika semasa penurunan harga pada hari Rabu, nisbah panjang / pendek bergerak cepat ke atas, menunjukkan bahawa sebilangan peniaga runcit berusaha untuk membeli penurunan. Walau bagaimanapun, nisbahnya kemudian menyusut semula dengan cepat, menunjukkan bahawa peniaga-peniaga ini dengan cepat menutup kedudukan mereka.

Nisbah panjang-pendek semasa telah jatuh ke titik terendah dalam beberapa minggu, menunjukkan kurangnya keyakinan yang jelas di kalangan pelabur runcit untuk bertahan lama.

Masa pengumpulan data: 12/4 8:00 pagi UTC hingga 12/11 8:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Oleh kerana kontrak suku tahunan yang baru dilancarkan minggu ini dan jauh dari tarikh luput, kontrak ini mengekalkan premium lebih dari $ 450, atau 2.6%. Premium telah turun dari $ 500 pertengahan minggu, tetapi ini masih menunjukkan keyakinan pasaran pada tahun berikutnya.

Pada masa yang sama, kami perhatikan bahawa kadar pembiayaan untuk kontrak yang berkekalan tetap lemah untuk kebanyakan minggu ini, yang menunjukkan bahawa pasaran tidak benar-benar bullish.

Masa pengumpulan data: 12/4 8:00 pagi UTC hingga 12/11 8:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka meningkat dari $ 1.26 bilion pada Jumaat lalu ke paras tertinggi $ 1.33 bilion pada hari Isnin sebelum jatuh ke $ 1.23 bilion semasa.

Seperti sekarang, OI melebihi $ 1 bilion telah menjadi kebiasaan. Walau bagaimanapun, OI semasa telah jatuh ke tahap terendah sejak awal Disember, menunjukkan kesediaan pelaku pasaran yang semakin lemah untuk berdagang.

Masa pengumpulan data: 12/4 8:00 pagi UTC hingga 12/11 8:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC menunjukkan kenaikan yang luar biasa cepat selepas penurunan hari Rabu, meningkat dari 11.0 ke lebih dari 16.0. Ini menunjukkan bahawa ada pedagang di pasar leverage yang berusaha membeli di bahagian bawah, walaupun mereka masih tidak menguntungkan dengan harga semasa.

Masa pengumpulan data: 12/4 8:00 pagi UTC hingga 12/11 8:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu. 

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Selepas penurunan berturut-turut minggu ini, optimisme pasaran telah melanda. Walaupun data OKEx menunjukkan bahawa peniaga cuba membeli dengan rendah, harga semasa tidak membenarkan mereka mengambil banyak keuntungan.

Pada carta mingguan, jika corak melanda ke bawah berjalan seperti yang diharapkan, mungkin sukar bagi harga untuk mencabar $ 20,000 untuk sisa bulan Disember. Tahap sokongan semasa dari $ 17,550 hingga $ 17,650 pada indeks, atau $ 18,000 hingga $ 18,150 pada kontrak suku tahunan, sangat penting dan akan menentukan sama ada Bitcoin dapat memasuki fasa penggabungan pada tahap ini atau mengambil saluran penurunan lain untuk menguji tahap $ 16,500. Secara keseluruhan trend semasa tidak optimis.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me