Mengapa Kontrak Derivatif Margin USDT menjadi begitu popular?

Gambar pertukaran USDT- vs margined syiling

Walaupun harga Bitcoin telah turun naik dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kami telah menyaksikan kenaikan yang stabil – menjelang tahap tertinggi sepanjang masa – dalam peratusan kontrak derivatif yang dipinggirkan USDT diperdagangkan. Pada masa yang sama, kontrak yang dipinggirkan duit syiling terus kehilangan bahagian pasaran. Mata wang terpinggirkan – USDT atau duit syiling, yang bermaksud cryptocurrency lain – merujuk kepada mata wang di mana kontrak diselesaikan.

Kecenderungan peningkatan jumlah kontrak yang terpinggirkan USDT ini terbukti ketika meneliti bahagian kontrak kekal OKEx dari jumlah dagangan mengikut jenis. Dalam carta skew di bawah, BTC / USDT mewakili pertukaran margin-USDT dan BTC / USD mewakili pertukaran margin-coin. Nilai yang pertama kadang-kadang melebihi yang terakhir setiap hari sementara jumlah dagangan rata-rata antara keduanya sangat dekat.

Volume Harian Gabungan dan Minat Terbuka antara BTC / USD (Pertukaran) dan BTC / USDT (Pertukaran). Sumber: miring

Dari segi kedalaman perdagangan, pertukaran USD-margined kini telah meningkat dengan pertukaran margin-coin – bahkan melebihi mereka dalam seminggu yang lalu.

Peratusan Volume Dagangan antara Pertukaran BTC / USD dan Pertukaran BTC / USDT dari 2 Jun hingga 17 Jun. Sumber: OKEx

Kontrak dengan margin USDT hanya dilancarkan pada Disember 2019, ketika OKEx menjadi bursa pertama yang mempunyai dua jenis kontrak pada masa yang sama. Hanya dalam jangka masa lebih dari setengah tahun, jumlah perdagangan kontrak yang dipinggirkan USDT telah berkembang pesat – yang juga mencerminkan keadaan pasaran semasa.

Sebaran Tawaran / Tawaran $ 5 juta (%, purata harian) antara Pertukaran BTC / USD dan Pertukaran BTC / USDT dari 1 Januari hingga 17 Jun. Untuk kerahsiaan, kami telah menghilangkan paksi-Y. Sumber: OKEx

Kontrak margined vs kontrak margined USDT

Kontrak yang dipinggirkan dengan syiling adalah produk perdagangan terbalik – bermaksud kripto dibeli sebelum kontrak untuk disimpan sebagai cagaran – yang diselesaikan berdasarkan koin, atau cryptocurrency, yang dipilih oleh peniaga. Ini bermaksud bahawa jika anda memperdagangkan BTC / USD, kedudukan anda akhirnya akan diselesaikan dalam BTC. Pedagang juga perlu menjadikan BTC sebagai cagaran jika memperdagangkan kontrak BTC atau ETH jika berdagang dalam kontrak ETH.

Sebaliknya, kontrak berjangka USDT adalah produk derivatif linear yang disebut dan diselesaikan dalam USDT – token stablecoin Tether yang disatukan dengan nilai dolar A.S..

Untuk kontrak terbalik, untung dan rugi, atau P / L, dikira dalam BTC, sementara kontrak linear menggunakan USDT.

Pembayaran Nonlinear berbanding Linear. Sumber: Plotly

Selama bertahun-tahun, kontrak niaga hadapan terbalik telah menjadi derivatif paling popular untuk perdagangan cryptocurrency. Sehingga kini, niaga hadapan suku tahunan dengan margin syiling adalah produk yang paling banyak diperdagangkan dan paling cair di OKEx.

Dalam perdagangan BTC, misalnya, niaga hadapan suku tahunan (BTC-USD-200925) merangkumi sekitar 33% daripada jumlah dagangan dalam 24 jam terakhir. Pada masa yang sama, pertukaran kekal marginal USDT (BTC-USDT-SWAP) merangkumi sekitar 19% dan melebihi pertukaran kekal marginal syiling (BTC-USD-SWAP) sebanyak 3%.

Niaga Hadapan BTC 24 jam OKEx & Jumlah pertukaran ($ juta) pada 7 Julai. Sumber: miring

Kelebihan perdagangan dengan USDT

Oleh kerana harga Bitcoin terus jatuh pada separuh kedua tahun 2019, disertai oleh banyak pam dan dump cepat, pasaran jelas menjadi lebih menjauhkan risiko. Ini juga bertepatan dengan stablecoin mendapat populariti dan melihat kes penggunaannya meningkat.

Dalam persekitaran yang tidak menaik atau dalam tempoh turun naik yang tinggi, kontrak yang dipinggirkan USDT dapat membantu mengurangkan turun naik tersebut. Mereka juga membolehkan peniaga mengira pulangan mereka dengan mudah dalam fiat dan bukannya BTC.

Penganalisis popular dan Decentrader pengasas FilbFilb dijelaskan kepada OKEx Insights:

"Masalah dengan menjadikan BTC sebagai aset pendasar, walaupun merupakan produk pertukaran yang inovatif, bererti bahawa terdapat lapisan pengurusan risiko tambahan yang diperlukan untuk melindungi cagaran Bitcoin. Dengan produk inovatif leverage yang baru muncul dalam USDT, beberapa kesukaran itu dapat dihilangkan bagi mereka yang ingin mengurus prestasi dalam USD." 

Berdagang dengan USDT, sejauh ini stablecoin terbesar dengan permodalan pasaran, telah terbukti menjadi pilihan yang baik untuk tempoh yang tidak menentu – seperti separuh pertama tahun 2020 – kerana ia membebaskan pengguna daripada terus-menerus berfikir tentang melindung nilai pendedahan kripto mereka.

Lebih-lebih lagi, jika pedagang mengambil posisi pendek, kontrak yang dipinggirkan USDT dapat menghasilkan keuntungan yang lebih baik daripada kontrak yang dipinggirkan dengan syiling ketika mengira keuntungan dan kerugian dalam fiat. OKEx sebelum ini digambarkan perkara ini dalam contoh berikut:

Walau bagaimanapun, dalam pasaran lembu, contango – keadaan di mana harga niaga hadapan aset pendasar lebih tinggi daripada harga spot – sangat tinggi. Kontrak dengan margin akan menghasilkan lebih banyak keuntungan kerana harga cagaran meningkat.

Sebagai tambahan kepada keluk hasil linear, kontrak yang dipinggirkan USDT juga lebih mudah bagi sesetengah pedagang untuk berdagang, kerana mereka dapat membuka kontrak BTC, EOS, ETH dan kontrak lain secara langsung dengan USDT. Ini menghilangkan kerugian yang berlaku semasa menjalani penukaran antara duit syiling.

Pedagang juga dapat membuka pesanan dengan lebih cepat kerana kontrak yang dipinggirkan USDT menghilangkan keperluan untuk membeli syiling yang mendasari – yang juga mengurangkan yuran perdagangan.

Bagi mereka yang baru dalam perdagangan kripto, kontrak yang dipinggirkan USDT mungkin juga terasa lebih intuitif. Contohnya, apabila peniaga memperoleh keuntungan 100 USDT, mereka dapat melihat keuntungan ini bernilai kira-kira $ 100 – kerana nilai 1 USDT hampir 1 USD, hampir sepanjang masa.

Memandangkan kestabilan relatif, populariti dan fleksibiliti USDT, kemungkinan penggunaan stablecoin dalam perdagangan derivatif hanya akan terus meningkat seiring dengan kemajuan tahun.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto. Ikuti Wawasan OKEx pada dan .

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me