Kestabilan desentralisasi: Pemeriksaan model bekalan crypto dan stablecoin

Pandangan mendalam mengenai ruang stablecoin, cabaran dan evolusi

Dari ciri khasnya, mungkin mata wang yang paling penting adalah jumlah penawaran dan kadar pengeluarannya. Model penawaran dan penerbitan yang berbeza mendorong tingkah laku yang berbeza dari pengguna mata wang. Walaupun kelangkaan mutlak mungkin mendorong penimbunan, kelebihan bekalan boleh menjadi bencana bagi ekonomi, kerana daya beli mata wang menurun dengan cepat.

Dalam artikel Wawasan OKEx ini, kami mengkaji bagaimana model penawaran dan penerbitan mempengaruhi utiliti mata wang dan, akhirnya, harga. Di samping membandingkan model bekalan Bitcoin terhad dan ETH tanpa had dengan dasar monetari fiat, kami akan membincangkan peningkatan permintaan untuk koin stabil dan kelas mata wang digital yang baru muncul yang ingin meniru kestabilan fiat menggunakan algoritma sahaja.

Mata wang yang stabil secara algoritma ini telah memperkenalkan konsep seperti penawaran elastik, penurunan harga dan penurunan harga, dan mula mendapat pengiktirafan lebih awal. Setidaknya di atas kertas, mereka mewakili usaha yang menjanjikan untuk mencipta mata wang digital yang pada masa yang sama stabil dalam daya beli dan sepenuhnya terdesentralisasi. Mengandalkan andaian teoritis yang tidak terbukti, bagaimanapun, ketika kita membincangkan lebih lanjut, penyelesaian ini jauh dari ideal.

Kes Bitcoin untuk had bekalan berkod keras

Sebilangan besar mata wang hari ini mempunyai bekalan yang berpotensi tidak terhad. Dalam dunia fiat, bank pusat memegang monopoli terhadap penciptaannya. The amanat yang dinyatakan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat, misalnya, adalah untuk mencapai kestabilan mata wang dan mengekalkan pekerjaan maksimum.

Alat yang tersedia untuk mencapainya termasuk kemampuan untuk memperluaskan penawaran wang sebagai tindak balas terhadap perubahan permintaan dolar AS. Peningkatan asas monetari melebihi permintaan mengakibatkan inflasi, yang menurunkan nilai semua unit mata wang dalam ekonomi. Inflasi mendorong perbelanjaan, membawa kepada pertumbuhan ekonomi dan menjimatkan mahal. Ada yang berpendapat bahawa inflasi diperlukan untuk merangsang ekonomi. Sementara itu, yang lain menyebutnya sebagai cukai tersembunyi atas kekayaan rakyat.

Pencipta Bitcoin tanpa nama, Satoshi Nakamoto, nampaknya tergolong dalam kumpulan terakhir. Mereka Bitcoin yang dirancang sangat bertentangan dengan sistem fiat, kerana ia mempunyai had 21 juta syiling dan tidak ada pihak berkuasa pusat yang dapat meningkatkan penerbitannya. Jumlah bekalan dan kadar di mana syiling baru memasuki edaran ditetapkan dengan batu berkat sistem pengurangan ganjaran blok, juga dikenali sebagai peristiwa separuh.

Petunjuk menunjukkan motif anti-pusat bank muncul di seluruh Catatan Nakamoto. Mungkin yang paling jelas adalah mesej yang disertakan dalam blok Bitcoin pertama yang pernah dilombong. Diambil dari muka depan akhbar Britain, The Times, berbunyi:

"Canselor di Brink of Bailout Kedua untuk Bank."

Nakamoto juga antara yang pertama lukiskan persamaan antara Bitcoin dan emas. Kedua-dua aset itu jarang sekali, yang bermaksud bekalannya tidak dapat dilemahkan mengikut kehendak beberapa entiti pusat. Naratif ini telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan. Pada mulanya, ia disokong oleh Bitcoiners, tetapi pada tahun lalu, lebih banyak lagi institusi kewangan tradisional mula melihat persamaan.

Ini mengatakan bahawa pergeseran sentimen ini berlaku selama setahun di mana bank pusat di seluruh dunia mencipta lebih banyak unit mata wang baru daripada pada titik lain dalam sejarah. Mereka yang mempunyai simpanan tunai besar terpaksa memandang serius masalah pencairannya. Oleh itu, kami melihat generasi baru pelabur institusi dan korporat secara terbuka membeli BTC, sering menyebut aset tersebut sebagai lindung nilai terhadap dolar yang melemah.

Yang dikatakan, hakikat bahawa bekalan Bitcoin dikodkan sebahagiannya mengapa ia juga berjuang untuk mendapatkan penerapan arus perdana sebagai media pemindahan untuk penggunaan harian.

Ethereum: Percubaan dalam bekalan tanpa had

Walaupun banyak cryptocurrency mengikuti jejak Nakamoto dalam melaksanakan had bekalan keras, ada yang berpotensi mengeluarkannya tanpa had. Ethereum adalah salah satu contohnya. Walau bagaimanapun, motif di sebalik penciptaan ETH baru berbeza dengan mata wang fiat.

Seperti Bitcoin, model keselamatan Ethereum bergantung pada pengesahan transaksi yang diberi insentif. Ganjaran mendorong penyertaan yang jujur ​​dalam kedua-dua rangkaian, memperkuat keselamatan mereka secara keseluruhan. Ganjaran ini datang dalam bentuk BTC atau ETH yang dicantumkan dengan setiap blok urus niaga baru, serta dari yuran yang dibayar oleh transaktor untuk menggunakan rangkaian.

Kedua-dua rangkaian mengambil pendekatan yang berbeza dalam hal keselamatan jangka panjang, bagaimanapun. Apabila BTC terakhir dilombong, ganjaran blok coinbase Bitcoin – syiling baru yang dicetak dengan setiap blok baru – akan berhenti. Pada ketika itu, yuran transaksi sahaja harus mendorong penyertaan penambang yang jujur. Sebaliknya, Ethereum akan terus memberi penghargaan kepada pengesah transaksi dengan Ethereum yang baru dicetak.

Walaupun mata wang ETH dan fiat mempunyai bekalan yang berpotensi tidak terhad, permintaan untuk ETH tidak mempengaruhi penciptaannya. Sebaliknya, inflasi adalah produk model keselamatan rangkaian, dan ini adalah sesuatu yang ingin diperhatikan oleh pemaju dan pengguna.

Bukan hanya pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin memikirkan topi keras pada jumlah penawaran ETH, tetapi cadangan penambahbaikan masa depan boleh melibatkan pembakaran sebahagian daripada kos penambang dan mengeluarkan unit dari edaran. Di samping potensi untuk mengurangkan yuran di seluruh rangkaian, terdapat cadangan kemas kini seperti EIP-1559 itu menunjukkan bahawa memberi Ethereum dasar monetari yang lebih sukar dengan inflasi yang dikurangkan – sesuatu yang sangat popular di kalangan pelabur ETH.

Pencarian kestabilan dan "kestabilan"

Walaupun dasar monetari Bitcoin dan Ethereum mungkin menjadikan mereka pelaburan spekulatif yang menarik – atau bahkan simpanan nilai – utiliti mereka saat ini sebagai unit akaun dipersoalkan. Apabila penawaran mata wang tidak responsif terhadap perubahan permintaan, perubahan tersebut mengakibatkan perubahan harga yang dramatik. Ini bukan sahaja membuat barang menjadi sulit, tetapi juga memerlukan pedagang yang menerima BTC atau ETH untuk mengambil risiko turun naik.

Untuk penggunaan di luar spekulasi, perdagangan atau pegangan jangka panjang, turun naik Bitcoin tidak diingini. Pengguna mata wang ingin yakin bahawa wang yang mereka ada hari ini dapat ditukar dengan nilai barang dan perkhidmatan yang hampir sama esok. Oleh itu, stablecoin – iaitu token yang direka untuk digunakan sebagai medium pertukaran yang mewakili satu unit mata wang, yang paling sering adalah dolar A.S. – telah menyaksikan peningkatan penggunaan untuk banyak kes penggunaan yang kurang sesuai dengan BTC.

Stablecoins berupaya memberikan faedah urus niaga mata wang digital sambil tetap bebas dari turun naik yang menghalang penggunaan runcit BTC. Pertumbuhan stablecoin terkemuka, Tether (USDT), dari had pasaran kurang dari $ 5 bilion tahun lalu hingga sekitar $ 23.5 bilion hari ini, menunjukkan betapa pentingnya kestabilan harga bagi banyak pengguna cryptocurrency.

Stablecoins, seperti yang ada sekarang, semuanya mempunyai jumlah bekalan yang tidak terhad secara teknikal. Bagaimana ia dikeluarkan dan mekanisme yang digunakan untuk mengekalkan kestabilan menjadikannya salah satu daripada dua kategori luas:

  • Cagaran
  • Bekalan elastik

Stabilcoin yang dijamin Fiat

Fiat-collateralized stablecoin berfungsi sebagai bentuk IOU digital. Entiti (mis., Bank atau kontrak pintar) memegang unit mata wang atau aset lain dan mengeluarkan stablecoin berkadar dengan aset tersebut.

Tether adalah contoh terbesar dari stablecoin fi-collateralized. Walaupun topik yang kontroversial itu sendiri, syarikat itu mungkin menyimpan $ 1 untuk setiap 1 USDT yang ada. Oleh kerana setiap USDT disokong oleh satu dolar, daya beli mata wang tetap konsisten. Stokcoin fiat-collateralized lain, seperti USDC dan TrueUSD, juga mengikuti model ini.

Apabila disokong satu lawan satu, fi-collateralization memberikan kestabilan terbesar dari sistem stablecoin semasa. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan fi-collateralization. Pertama, pengguna mesti mempercayai bahawa penerbit memang memiliki cadangan yang dikatakannya. Ini hampir tidak sesuai dengan visi cryptocurrency yang telus dan diperkecilkan dengan kepercayaan.

Selain itu, kerana stabilitas fi-collateralized bergantung pada bank untuk menyimpan dana, penerbit mereka dikenakan tekanan peraturan. Penggubal undang-undang A.S. pada masa ini berusaha untuk meluluskan undang-undang yang, antara lain, memerlukan penerbit stablecoin untuk mendapatkan piagam perbankan persekutuan. Mereka yang menentang cadangan baru-baru ini Akta STABLE alasan bahawa perubahan tersebut akan menyekat inovasi di sektor stablecoin. Tekanan dari penguatkuasaan undang-undang juga sebelumnya menghasilkan Tether dan Center menyenarai hitam alamat Ethereum yang memegang koin stabil masing-masing syarikat (iaitu, USDT dan USDC).

Stokcoin kripto-cagaran

Kekurangan yang disebutkan di atas fiat-collateralized stablecoin menghasilkan model crypto-collateralized. Contoh yang paling lazim adalah token DAI MakerDAO. Daripada dolar dalam akaun bank, kontrak pintar menjadikan ETH dan cryptocurrency lain sebagai jaminan, dan protokol meminjamkan token DAI pada kadar yang bermaksud setiap token diperdagangkan hampir $ 1. Mekanisme jenis ini juga dikenali sebagai pasak lembut.

Dalam beberapa cara, kripto yang dijamin dengan kripto mewakili peningkatan berbanding dengan rakan-rakan yang dijamin fiat, seperti USDT. Sebagai contoh, pengguna dapat mengesahkan jumlah token DAI yang disokong cagaran melalui blockchain Ethereum, dengan ketara mengurangkan tahap kepercayaan yang biasanya dituntut oleh stablecoin fiat-collateralized. Namun, seperti yang dibincangkan di atas, kebanyakan aset crypto mengalami turun naik harga yang melampau, menjadikannya tidak sesuai sebagai bentuk jaminan.

Untuk mengatasi masalah turun naik, crypto-collateralized stablecoin mesti dilindungi secara berlebihan. Dengan menyokong mereka dengan aset yang bernilai lebih besar daripada yang dikeluarkan, stablecoin ini dilindungi dari perubahan harga aset cagaran secara tiba-tiba. Ini membolehkan projek stablecoin yang terdesentralisasi mencapai harga yang cukup stabil sehingga menjadi berguna dalam pelbagai konteks kewangan. Walau bagaimanapun, 150% jaminan atau lebih mewakili penggunaan modal yang sangat tidak efisien, sementara masih tidak sepenuhnya menghilangkan ancaman pembubaran paksa semasa perubahan pasaran crypto.

Algoritma menawarkan a "tiada cagaran" pendekatan dengan bekalan elastik

Stablecoins pasti berguna. USDT telah lama memberikan pedagang dengan aset stabil untuk keluar semasa tempoh turun naik cryptocurrency yang meningkat. Dengan ledakan minat dalam kewangan terdesentralisasi pada musim panas lalu, kes penggunaan untuk stablecoin hanya meningkat. Memberi pinjaman, meminjam, memperdagangkan dan memberikan kecairan menggunakan stablecoin meniadakan beberapa risiko bagi pengguna.

Namun, seperti yang telah kita bincangkan, pelaksanaan stablecoin yang ada tidak sempurna. Seperti USDT dan projek-projek lain yang dijamin secara terpusat mewakili risiko rakan niaga sama sekali tidak sejajar dengan etos industri cryptocurrency yang lebih luas. Sementara itu, model jaminan cryptocurrency menjadikan penggunaan modal tidak cekap, paling baik, dan, paling teruk, boleh mengakibatkan pembubaran kejam semasa tempoh turun naik yang tinggi.

Namun, mengingat harga bergerak sesuai dengan penawaran dan permintaan, kestabilan secara teorinya mungkin terjadi jika perubahan dalam penawaran mata uang responsif terhadap perubahan permintaannya. Sekiranya kenaikan penawaran 10% bertepatan dengan kenaikan permintaan 10%, semestinya tidak ada kenaikan harga. Itulah asas di sebalik kategori cryptocurrency yang semakin mendapat perhatian akhir-akhir ini.

Dikenal sebagai koin stabil algoritma, atau syiling bekalan elastik, projek-projek ini berupaya berdagang pada harga sasaran yang ditentukan dengan meningkatkan atau menurunkan penawaran mata wang yang beredar sebagai tindak balas kepada permintaan. Sekiranya harganya di bawah sasaran (selalunya, tetapi tidak selalu, $ 1), maka penawaran kontrak stablecoin, meningkatkan harga setiap unit. Sebaliknya, apabila permintaan meningkat dan harganya melebihi sasaran, syiling baru dicetak untuk mencairkan penawaran dan menurunkan nilai setiap unit.

Konsep token bekalan elastik hampir tidak baru. Sebenarnya, dua cadangan berbeza untuk sistem stablecoin bekalan yang disesuaikan secara algoritma telah dikemukakan pada awal tahun 2014.

Menamakan penyelesaiannya setelah ahli teori ekonomi dan politik bank sentral Friedrich Hayek, Ferdinando M. Ametrano, dalam bukunya karangan "Wang Hayek: Penyelesaian Kestabilan Harga Cryptocurrency," menerangkan sistem di mana pengguna sendiri mendapat keuntungan dari penciptaan unit mata wang baru, dan juga membiayai kontraksi penawaran ketika permintaan jatuh. Nilai satu unit mata wang menggunakan sistem sedemikian secara teorinya harus tetap, namun baki dompet akan tumbuh dan menyusut sesuai dengan perubahan jumlah kapitalisasi pasaran.

Dalam "Nota mengenai Kestabilan Cryptocurrency: Saham Seigniorage," Robert Sams meletakkan ke hadapan model yang serupa untuk syiling bekalan elastik. Dalam model ini, seperti Hayek Money, penawaran wang akan bertambah dan menyusut sesuai dengan permintaan. Walau bagaimanapun, Sams berpendapat bahawa kenaikan dan penurunan baki dompet secara pro-rata hanya mengalihkan turun naik harga menjadi turun naik dalam baki dompet. Walaupun daya beli satu unit Hayek Money harus tetap tetap, dompet yang diberikan akan berkembang dan berkontraksi seiring dengan jumlah pasaran.

Sams menulis:

"Kestabilan harga bukan hanya untuk menstabilkan unit akaun, tetapi juga menstabilkan nilai simpanan wang. Wang Hayek dirancang untuk menangani yang pertama, bukan yang terakhir."

Sebagai gantinya, dia memilih sistem di mana hanya pengguna yang peduli yang perlu peduli dengan mekanisme kestabilan mata wang. Model Seigniorage Shares bergantung pada token kedua yang membolehkan pemegangnya mendapat bahagian dari pengembangan bekalan masa depan.

Mereka yang memilih untuk menyokong sistem stablecoin seperti itu melakukannya dengan mengeluarkan unit mata wang dari edaran ketika harganya berada di bawah sasarannya. Sebagai balasan, mereka menerima token saham yang dapat mereka tukar dengan stablecoin yang dicetak semasa acara pengembangan bekalan. Dengan jumlah syiling yang diterima melebihi jumlah yang dibakar, keuntungan berpotensi mendorong pengguna untuk mempengaruhi dasar monetari protokol itu sendiri.

Minat baru dalam algoritma, stabil stabil bekalan elastik

Seperti yang dinyatakan oleh Sams dan Ametrano pada tahun 2014, teori mengenai model syiling bekalan elastik diilhamkan oleh kedua-dua keperluan jelas untuk stablecoin terdesentralisasi yang layak dan juga kekurangan model cagaran yang ada. Namun, baru-baru ini, persekitaran peraturan yang berpotensi memusuhi nampaknya menyegerakan pembangunan.

Bahkan sebelum Akta STABLE yang diusulkan di A.S., usaha untuk mewujudkan stablecoin mengemukakan potensi masalah peraturan. Mereka di belakang yang asal Asas stablecoin dipaksa membubarkan projek tersebut pada bulan Disember 2018. Memandangkan kemungkinan konflik antara mereka dan pengawal selia sekuriti A.S., pasukan itu mengembalikan dana kepada pelabur dan menghentikan projek awal yang diilhamkan oleh Seigniorage Shares.

Dengan STABLE Act kini mengancam penerbit stablecoin dan ruang DeFi yang berkembang pesat menyediakan kes penggunaan yang menarik untuk cryptocurrency dengan harga yang konsisten, banyak algoritma stabil yang mengikuti model rebase pro-rata dan model Saham Seigniorage muncul dalam beberapa bulan terakhir. Rintangan penapisan yang lebih tinggi dari projek-projek tersebut dibandingkan dengan upaya terpusat menjadikan pengembangan mereka menjadi usaha yang sangat layak ketika berhadapan dengan pengatur yang agresif. Boleh difahami, memandangkan persekitaran peraturan yang tidak menentu, bahawa pemaju di sebalik projek seperti Uang Berasaskan, DEBASE, Basis Cash dan Dynamic Set Dollar lebih memilih penutup tanpa nama, namun.

Algoritma stablecoin: Di atas kertas berbanding praktiknya

Mereka yang mengikuti industri cryptocurrency mungkin mengenali premis di sebalik Hayet Money Ametrano dan Saham Seigniorage Sams. Yang pertama hampir sama ditunjukkan dalam reka bentuk mata wang pelunasan Ampleforth, yang sendiri telah dipinjam oleh projek seperti YAM Finance, DEBASE, Base Protocol dan lain-lain.

Sistem-sistem tersebut, yang mendapat inspirasi dari Ametrano, menjalani proses yang dikenali sebagai rebase pada selang waktu yang ditetapkan. Oracle memberikan harga aset pada pertukaran luaran ke protokol. Apabila harganya berada di atas sasaran, baki dompet pengguna yang memegang token rebase akan bertambah. Sekiranya harganya jauh di atas sasaran, kebanyakan protokol tidak segera melepaskan jumlah bekalan yang diperlukan untuk menurunkannya. Untuk mengelakkan pembetulan yang terlalu tinggi, banyak menggunakan beberapa pembekalan bekalan mekanisme untuk pembebasan berperingkat.

Sebaliknya, apabila permintaan token menyusut, begitu juga dengan penawaran wang. Sekali lagi, perbezaan peratusan antara harga semasa dan sasaran ditentukan oleh seberapa banyak protokol mengurangkan baki dompet. Apabila harganya hampir dengan harga sasaran, rangkaian tidak perlu menyesuaikan penawaran. Dengan mengedarkan dan mengeluarkan token secara langsung ke dan dari dompet, apa sahaja bahagian peratusan dari keseluruhan pengguna permodalan pasaran yang dipegang sebelum pelunasan semula tetap sama mengikutinya.

Walaupun mempunyai sasaran harga yang dinyatakan dengan jelas, Ampleforth lebih suka jarak itu sendiri dari istilah stablecoin. Oleh kerana setiap pengguna mendapat keuntungan dari pertumbuhan rangkaian dengan peningkatan baki token, pasukan menggambarkan tokennya, Ample (AMPL), berpotensi menjadi aset yang mempelbagaikan dan berfungsi sebagai lindung nilai yang menarik terhadap pasaran lain, cryptocurrency termasuk.

Memang, penyelidikan ke Ampleforth oleh Gauntlet diperhatikan korelasi permodalan pasaran yang rendah antara AMPL dan mata wang digital utama yang lain. Ini memberi sokongan kepada anggapan bahawa mata wang pelunasan semula akhirnya dapat mewakili inovatif dan sebahagian besarnya tidak berkaitan kelas aset mereka sendiri.

Satu lagi aplikasi keanjalan penawaran yang menarik berikutan model Hayek Money adalah Base Protocol. Perluasan dan penguncupan penawaran token seharusnya mengekalkan token protokol, BASE, dengan harga satu trilion dari jumlah permodalan pasaran cryptocurrency. Seperti pemegang AMPL, mereka yang melabur dalam BASE menerima pengembangan bekalan dan kontraksi pembiayaan secara pro rata. Sekiranya ia dapat mengekalkan pegangannya dalam jangka panjang, BASE akan menawarkan jalan bagi spekulator untuk bertaruh pada pertumbuhan cryptocurrency pada masa depan secara keseluruhan.

Sementara itu, Sams’s Seigniorage Shares telah dilaksanakan dengan pelbagai perubahan dalam projek seperti Basis Cash, Empty Set Dollar, Dollar Protocol dan beberapa yang lain. Sistem multi-token memisahkan stablecoin itu sendiri dari mekanisme kestabilannya. Pengguna yang tidak mahu menyumbang kepada penstabilan harga hanya boleh melakukan transaksi ESD, DSD, BASIS, dan lain-lain seperti mana yang mereka lakukan dengan stablecoin.

Pengguna yang cenderung mengambil risiko berpotensi mendapat ganjaran dapat mengambil bahagian dalam penstabilan mata wang. Ini biasanya melibatkan pembakaran unit stablecoin sebagai pertukaran token bon. Sekiranya berlaku pembekalan bekalan kemudian, token bon boleh ditukar dengan unit mata wang baru dengan keuntungan.

Walaupun konsep itu masuk akal secara teori, banyak projek stablecoin algoritma nampaknya berjuang untuk mencapai sasaran mereka dalam kenyataan. Pemimpin pasaran semasa dalam token gaya Saham Seigniorage adalah Empty Set Dollar (ESD), yang mempunyai jumlah permodalan pasaran lebih dari $ 324 juta.

Dilancarkan pada bulan September 2020, ESD diperdagangkan setinggi $ 2,29 dan serendah $ 0,44 dalam masa satu minggu. Walaupun mungkin terlalu awal untuk menghapuskan projek ini sepenuhnya, masih perlu untuk memanggil harga bergerak stabil, pada ketika ini.

Harga ESD sejak dilancarkan. Sumber: CoinGecko

Contoh lain nampaknya lebih baik dari segi kestabilan. Walaupun harga yang sangat tidak menentu semasa pelancaran, usaha untuk menghidupkan semula protokol Basis yang asli, yang disebut Basis Cash (BAC), telah diperdagangkan hampir dengan sasaran $ 1 untuk kebanyakan keberadaannya yang pendek. Namun, harga sahaja tidak menunjukkan gambaran keseluruhannya.

BAC telah diperdagangkan hampir dengan sasaran $ 1 setelah turun naik awal. Sumber: CoinGecko

Dengan adanya syiling bekalan elastik, sasarannya lebih mudah dijaga ketika permodalan pasaran meningkat. Keyakinan terhadap protokol tertentu meningkat, kerana mereka yang menyokongnya memperoleh keuntungan dari pertumbuhan pasaran. Ketika kapitalisasi pasaran berkontrak, kepercayaan terhadap projek ini diuji. Seperti yang dilihat di bawah, Basis Cash belum mengalami tempoh pengecutan yang berpanjangan.

Basis Cash telah diperdagangkan hampir dengan sasarannya sejak dilancarkan tetapi masih belum diuji oleh penguncupan pasaran. Sumber: CoinGecko

Setelah harga jatuh di bawah sasaran, protokol penawaran elastik bergantung pada pengguna yang membuat hutang untuk membawanya kembali ke sasaran. Oleh itu, ini memerlukan pengguna percaya bahawa harga akhirnya akan diperdagangkan di atas sasaran sekali lagi, yang membolehkan mereka mendapat keuntungan daripada bon yang mereka terima ketika membakar bekalan token. Sekiranya kepercayaan hilang dalam protokol, akan ada sedikit yang bersedia menukar token dengan bon, tidak kira seberapa menguntungkan keuntungannya.

Jurutera perisian dan rakan pengurusan di Dragonfly Capital, Haseeb Qureshi, menonjolkan kekurangan ini dalam karangan yang bertajuk "Stablecoins: Merancang Cryptocurrency yang Stabil Harga":

"Saham Seigniorage dapat menyerap sejumlah tekanan ke bawah untuk satu waktu, tetapi jika tekanan penjualan ditahan cukup lama, pedagang akan kehilangan kepercayaan bahawa saham akhirnya akan terbayar. Ini akan terus menurunkan harga dan mencetuskan lonjakan kematian."

Ben Dyson BankUnderground menarik kesimpulan serupa sebelum gelombang terbaru algoritma stablecoin melanda pasaran. Dyson melihat dasar monetari di sebalik Dasar asal dalam artikelnya "Boleh ‘Stablecoins’ menjadi Stabil?" Pada akhirnya, dia menyatakan bahawa algoritma sahaja tidak dapat menjamin bahawa pembeli bon akan melangkah maju untuk menaikkan harga:

"Walaupun kestabilan algoritma seperti Basis berjaya menghilangkan keperluan untuk mempercayai pihak ketiga, mereka akhirnya sangat bergantung pada kepercayaan dan keyakinan pelabur."

Sama kritik terhadap sistem Seigniorage Shares adalah pengasas Ampleforth, Evan Kuo. Menolak projek seperti Basis Cash as "idea zombie," dia memberi amaran kepada mereka yang teruja dengan sistem sedemikian "harapan marah":

"Stablecoins yang bergantung pada pasaran hutang (iaitu: bon) untuk mengatur penawaran akan selalu bergantung pada pemberi pinjaman terakhir (iaitu: bailout)."

Pasukan Ampleforth menjelaskan OKEx Insights:

"Token Seigniorage boleh ‘pecah’, kerana bergantung pada mereka pada ‘pemberi pinjaman terakhir’, mirip dengan pelaku kewangan tradisional. Ini menunjukkan kebalikan dari desentralisasi. Di samping itu, memandangkan ini adalah projek DeFi yang lebih baru dan lebih kecil, mereka tidak mendapat sokongan pemberi pinjaman terakhir yang terbukti sebagai pemerintah (seperti A.S.) atau bank pusat (seperti Fed). Ini bermaksud mereka juga lebih rendah dalam ‘keselamatan’ yang disediakan oleh ‘jaring pengaman’ seperti itu."

Walaupun terdapat kekurangan, stablecoin ada di sini untuk kekal

Bekalan Bitcoin yang terhad, ditambah dengan keselamatannya yang belum pernah terjadi sebelumnya, berfungsi dengan baik untuk digunakan sebagai aset kewangan yang sukar. Walau bagaimanapun, turun naik harga menjadikannya unit akaun yang sangat buruk. Mungkin ada saatnya kapitalisasi pasaran Bitcoin begitu besar sehingga turun naik turun ke tahap yang dapat diterima sehingga dapat menentukan harga di BTC, namun hal ini tentunya tidak berlaku hari ini.

Memandangkan turun naik ini, stablecoin adalah bahagian yang semakin penting dalam industri cryptocurrency. Pedagang keluar dari posisi mereka, petani hasil DeFi menggunakannya untuk menguruskan risiko, dan berkembang senarai peniaga terimalah mereka. Untuk menampung perubahan permintaan, bekalan stablecoin bertambah atau menyusut dan secara teknikalnya tidak terhad. Beberapa sistem bergantung pada penerbit pusat dan yang lain menggunakan algoritma. Pendekatan yang berbeza menghasilkan pertukaran yang harus ditimbang oleh pengguna.

Selain menjadi sasaran yang berpotensi untuk pengawal selia, mereka yang memiliki jaminan dalam usaha terpusat, seperti USDT, juga terdedah kepada risiko pihak lawan. Mereka juga dapat disenarai hitam, seperti yang dilakukan Tether dan Center tahun lalu atas permintaan agensi penguatkuasaan undang-undang. Walaupun kekurangannya, penyelesaian berpusat tetap menjadi yang paling stabil dan paling popular.

Stablecoins dijamin oleh aset kripto atau menggunakan penyesuaian bekalan algoritma tidak dapat ditapis sedemikian rupa. Namun, mereka sendiri tertakluk kepada risiko protokol standard yang selalu menjadi faktor kewangan terdesentralisasi, bersama dengan kelemahan unik mereka sendiri.

Berkat jaminan mereka, projek seperti DAI umumnya lebih stabil daripada syiling bekalan elastik. Walau bagaimanapun, turun naik harga yang melampau boleh menyebabkan pembubaran. Sementara itu, keperluan overcollateralization yang bertujuan untuk mengurangkan risiko likuidasi menjadikan DAI sebagai penggunaan modal yang tidak efisien.

Token bekalan elastik merupakan risiko paling tinggi. Sepenuhnya tanpa jaminan, mereka bergantung pada teori permainan dan sering menguraikan struktur insentif untuk menargetkan harga. Sekiranya sentimen pasaran berubah terhadap token penawaran elastik, penjual mungkin melebihi jumlah pembeli apabila protokol memerlukan peningkatan permintaan untuk kembali ke pasak.

Walau bagaimanapun, semua perkara dipertimbangkan, kita masih dalam masa awal percubaan kewangan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Idea-idea yang sebelum ini tidak dapat dilaksanakan sekarang dapat diuji dengan modal sebenar dalam permainan. Penemuan Bitcoin telah menghasilkan peluang untuk mencipta sistem kewangan yang sama sekali baru dan, walaupun jauh dari sempurna hari ini, koin stabil terdesentralisasi dengan beberapa penerangan pasti akan menjadi sebahagian daripada reka bentuk akhirnya.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me