DCEP tidak akan menggantikan fiat, Hong Kong memberikan lesen perdagangan aset maya

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Gambar Watch Market China

Sistem pembayaran elektronik mata wang digital China – yang dikenali sebagai DCEP – terus mendapat berita utama minggu ini. Bekas gabenor Bank Rakyat China, Zhou Xiaochaun berkongsi kepercayaannya bahawa DCEP tidak bertujuan untuk menggantikan mata wang fiat yang ada, seperti dolar Amerika Syarikat.

DCEP juga membuat debut dalam talian di JD.com semasa Double 12 Shopping Festival minggu lalu, di mana hampir 20,000 transaksi dilakukan. Sementara itu, Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong memberikan lesen perdagangan aset maya pertama kepada OSL Digital Securities.

Inilah semua yang anda mungkin terlepas dari kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Market Watch China OKEx Insights.

Bekas ketua PBoC mengatakan DCEP tidak bermaksud menggantikan mata wang fiat

Zhou Xiaochuan, bekas gabenor PBoC dan presiden Persatuan Kewangan China, dituntut bahawa China tidak berusaha untuk menggantikan mata wang fiat dengan DCEP. Bercakap di Shanghai Financial Forum, Zhou mendakwa bahawa China sedang dalam proses membujuk pengguna dan pedagang luar negeri untuk secara beransur-ansur menerima pembayaran dalam DCEP.

Pengambilan Utama

  • China menyedari pelajaran yang diambil dari kisah Diem – sebelumnya dikenali sebagai Libra. Pembuat dasar mengambil pendekatan berhati-hati terhadap Diem dan potensinya untuk mengganggu sistem kewangan sambil mencabar kedaulatan monetari.
  • Walaupun China secara aktif maju ke arah pengembangan DCEP, Kenjo Okamura, wakil menteri kewangan Jepun untuk urusan antarabangsa, adalah mengambil berat mengenai bangsanya kehilangan kelebihan penggerak pertama dalam mengembangkan mata wang digital bank pusat. Negara lain mungkin mempunyai kebimbangan yang sama mengenai ketinggalan dalam perlumbaan CBDC global.

DCEP membelanjakan hampir 20,000 transaksi di JD.com

JD Digits, cabang fintech gergasi e-dagang JD.com, dilapor bahawa DCEP telah digunakan dalam hampir 20,000 transaksi sejak bermulanya Pesta Membeli-belah Double 12 di Shenzhen minggu lalu. Syarikat itu menyatakan bahawa transaksi DCEP pertama dilakukan oleh pelanggan di Suzhou dan pembayaran selesai dalam 0,5 saat.

Pengambilan Utama

  • DCEP, setakat ini, digunakan terutamanya oleh anggota generasi muda. JD Digits menyatakan bahawa hampir 80% transaksi DCEP dilakukan oleh mereka yang lahir pada tahun 1980-an atau 1990-an. Pembayaran dalam talian terbesar melebihi 10,000 CNY – setara dengan lebih daripada $ 1,500.

Hong Kong memberikan lesen perdagangan aset maya rasmi

OSL Digital Securities, cabang digital Kumpulan BC yang disokong oleh Fidelity, menerima lesen rasmi dari Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan Hong Kong untuk menjalankan aktiviti terkawal Jenis 1 dan Jenis 7 – masing-masing berurusan dalam sekuriti dan menyediakan perkhidmatan perdagangan automatik – pada 15 Disember.

OSL mendapat kelulusan awal dari pengawal selia pada bulan Ogos. Apabila ia disiarkan secara langsung, OSL akan menawarkan akses perdagangan yang sesuai kepada pelanggan ke BTC, ETH dan memilih tawaran token keselamatan.

Pengambilan Utama

  • Lesen perdagangan aset maya yang diberikan oleh HKSFC bermaksud bahawa OSL telah berjaya memenuhi syarat pemeriksaan ketat pengawal selia. Penawaran aset maya oleh OSL akan menerima tahap pengawasan peraturan yang sama tinggi yang dikenakan pada sekuriti tradisional.
  • Kelulusan di Hong Kong akan menyokong usaha OSL untuk mengembangkan perniagaannya ke Singapura. Syarikat itu telah memohon lesen aset digital di bawah Akta Perkhidmatan Pembayaran dan kini sedang dikaji oleh Monetary Authority of Singapore.

Pemulihan ekonomi di China meningkat menjelang 2021

Sudah menjadi minggu yang tidak stabil untuk pasaran saham di Hong Kong dan China. Pada masa akhbar, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3,368 dan 4,952 – dengan kerugian mingguan 0.12% dan keuntungan masing-masing 0.19%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 0.2% minggu ini dan pada masa ini berada pada 26,456.

Indeks blockchain 50 SZSE turun 1.44% minggu ini. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

China mengukuhkan harapannya terhadap a pemulihan ekonomi yang sihat menjelang 2021. Pengeluaran perindustrian dan penjualan runcit pada bulan November masing-masing meningkat 7% dan 5%, berbanding tahun lalu. Tambahan pula, pelaburan aset tetap di China meningkat 2.6%.

Hasil perindustrian dan penjualan runcit meningkat dari tahun ke tahun di China. Sumber: Biro Perangkaan Negara

Pengambilan Utama

  • Keluaran industri pulih lebih cepat daripada penjualan runcit di China. Walaupun output industri dan penjualan runcit telah melihat pertumbuhan negatif sejak bermulanya wabak COVID-19, output industri kembali laju positif pada bulan April. Jualan runcit hanya melakukannya pada bulan Ogos.
  • Institusi akademik telah meningkatkan anggaran data ekonomi mereka, berdasarkan data terbaru dari bulan November. Contohnya, Oxford Economics diunjurkan Pertumbuhan ekonomi China 2021 menjadi 8.1%, naik dari anggaran sebelumnya sebanyak 7.8%.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me