Tren Berkembang dalam Rangkaian Bertenaga Token: Bahagian 2

oleh Mara Schmiedt, Ketua Strategi Global dan Pembangunan Perniagaan, ConsenSys Codefi

Ini adalah artikel dua bahagian. Bahagian 1 boleh didapati di sini.

Ringkasan

  • Kemunculan entiti kerja perwakilan menyajikan perkembangan penting untuk mendorong penerimaan dan penyertaan pengguna akhir yang lebih luas, sekaligus menimbulkan cabaran baru untuk desentralisasi dan pengedaran token dalam bab pemerintahan tadbir rantai yang berkembang
  • Strategi pengedaran token, sebagai hasil daripada perkara di atas, telah menyaksikan peningkatan yang berkadar dalam mekanisme pengedaran yang berfokus pada penggunaan termasuk bukti penggunaan dan tetesan udara interaktif

Trend 3: Anak Baru di Blok

PERANAN VCS YANG BERKEMBANG DAN MENGHILANGKAN ENTITI KERJA

Dengan munculnya Proof-of-Stake, pemerintahan rantai dan fungsi kerja asli-protokol lain, rangkaian memerlukan kumpulan pengguna aktif yang mempunyai kepakaran dan / atau sumber teknikal yang diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan dan infrastruktur khusus rangkaian. Pada masa yang sama, aset kripto produktif ini memberikan peluang akrual nilai baru bagi entiti dengan model perniagaan asli kripto yang memainkan peranan aktif dalam penyertaan dan penggunaan rangkaian.

Di satu pihak, model usaha tradisional semakin berkembang menjadi kacukan asli kripto. Penyedia modal dengan strategi pegangan jangka panjang seperti Modal Multicoin dan Makmal ConsenSys menyedari peluang untuk membuat alpha tambahan dengan menyokong rangkaian dalam portfolio mereka melalui penyediaan infrastruktur dan prestasi operasi crypto-native. Entiti ini diposisikan secara unik untuk menyokong pasukan yang membina protokol desentralisasi untuk bootstrap dan memulakan kesan rangkaian.

Perjanjian dan insentif yang dirancang dengan baik dapat memastikan bahawa semua pemegang token yang terlibat dalam pendanaan projek peringkat awal dalam kitaran hayat pembangunan protokol dapat menjadi penyokong berharga yang memperoleh ganjaran dari penyertaan dan sumbangan mereka sendiri dan berterusan ke rangkaian.

Sebaliknya, terdapat banyak kumpulan pihak berkepentingan – yang disebut sebagai “entiti kerja perwakilan” (lihat artikel oleh Ben Sparango). Delegasi entitas kerja adalah pemangku kepentingan jaringan yang dipilih oleh pemegang token untuk melakukan fungsi kerja asli jaringan, seperti mempertaruhkan dan mengundi, atas nama mereka.

Premis untuk memperoleh ganjaran pada aset crypto produktif sebagai pertukaran untuk sumbangan ke rangkaian adalah sesuatu yang menarik, namun tidak semua pemegang token semestinya mempunyai masa, keinginan, atau kemampuan teknikal untuk melaksanakan tugas yang diperlukan sendiri. Di sinilah entiti kerja perwakilan masuk. Hari ini, entiti kerja perwakilan termasuk bukan kustodian (Staked, Stakefish) dan kustodian (mis.. Binance, Penyedia Coinbase, Anchorage) banyak tertumpu pada penyediaan perkhidmatan taruhan kepada pelanggan institusi dan runcit. Saya percaya penjaga, pertukaran, dana dan entiti kerja perwakilan bebas akan memainkan peranan penting dalam mendorong penerapan aset crypto produktif institusi dan runcit yang lebih luas.

Tren Berkembang dalam Rangkaian Bertenaga Token: Bahagian 2

Sumber: PoS Bakerz, 2020

Perkembangan terkini seperti Pemangkin, Peningkatan protokol Kyber 2020, mendedahkan entiti kerja perwakilan yang semakin relevan akan dimainkan di ranah tadbir urus sama ada sebagai pelaku langsung dalam proses pengundian atau dengan menawarkan fungsi pengundian proksi bagi pihak pemegang token.

Saya menjangkakan untuk melihat pertumbuhan dan kepelbagaian lebih lanjut dalam entiti kerja perwakilan dan penyedia perkhidmatan lain kerana landskap Proof-of-Stake terus berkembang dan percaya entiti ini akan terus memainkan peranan penting dalam mendorong penerapan dan pematangan industri yang lebih luas. Satu kajian penyelidikan yang dilakukan oleh ConsenSys pada bulan Mac mendedahkan bahawa hampir 300 pemegang token aktif 41.4% ingin mengambil bahagian dalam tadbir urus secara langsung sementara 28.2% ingin memberikan suara mereka kepada perwakilan.

Trend yang Berkembang di Rangkaian Bertenaga Token: Bahagian 2

Sumber: ConsenSys Codefi

Penting untuk diperhatikan, bagaimanapun, bahawa delegasi entitas kerja, terutama penjaga, pertukaran dan dana dengan peruntukan token yang besar dan bertambah, dapat mengakibatkan risiko pemusatan terutama karena sistem Proof-of-Stake semakin berkembang bersama menjadi pemerintahan rantai.

Trend 4: Strategi Pembahagian Token Berkembang

MASA DEPAN PENGAGIHAN TOKEN BERFOKUS PENGGUNAAN

Seperti yang ditunjukkan oleh data penyertaan rangkaian, mempunyai pengedaran yang luas tidaklah cukup dan sangat penting bahawa pengedaran menyelaraskan insentif di antara semua pihak berkepentingan rangkaian. Jaringan yang sihat mempunyai rangkaian pihak berkepentingan yang mewakili dan terlibat secara aktif.

Bagaimana tren di atas menampakkan diri sebagai pertimbangan reka bentuk dalam model pengedaran token yang lebih baru?

Terdapat peningkatan berkadar dalam mekanisme pengedaran token awam yang difokuskan pada penyasaran pengguna yang menyumbang secara aktif.

Tren Berkembang dalam Rangkaian Bertenaga Token: Bahagian 2

Sumber: Smith & Mahkota, 2019

Ini datang dalam bentuk kedua saluran udara interaktif, seperti Livepeer atau Edgeware, serta pelaksanaan yang berbeza dari bukti penggunaan pengedaran token yang diaktifkan seperti NuCypher, Solana dan SKALE yang difokuskan untuk mengedarkan token kepada pengguna sebenar.

Saya percaya bahawa merancang model pengedaran yang menjadi faktor dalam usaha produktif yang dipilih sendiri melebihi sumbangan modal dalam penjualan atau (pseudo) -pemilihan rawak dalam suasana pasif sangat penting untuk:

  • Memaksimumkan kepatuhan peraturan dengan memastikan bahawa token digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan di rangkaian, dan bukan penahanan spekulatif.
  • Tapis untuk peserta yang kemungkinan besar berpartisipasi dalam rangkaian untuk membuat spekulasi jangka pendek, ketidakstabilan harga dan penurunan harga.
  • Melancarkan rangkaian dengan berkesan semasa pelancaran, sambil memungkinkan pengguna awal untuk membiasakan diri dengan rangkaian dan memperoleh ganjaran berdasarkan token atas usaha mereka.

Kesimpulannya

Dengan pematangan teknikal rangkaian bertenaga token, terutama dalam konteks peningkatan adopsi Proof-of-Stake, industri ini meninggalkan tahun-tahun remaja baratnya yang liar ketika memasuki bab penggunaan dan utiliti ‘sebenar’.

Bab penggunaan juga mewujudkan jendela peluang baru bagi pihak berkepentingan dengan model perniagaan asli kripto, termasuk VC dan entiti kerja delegasi, yang memainkan peranan penting dalam penerapan dan pematangan aset kripto produktif dan rangkaian desentralisasi yang menjadi bagian mereka daripada.

Walaupun masih ada kekurangan panduan peraturan formal mengenai cetak biru untuk peluncuran token yang patuh, saya percaya wacana yang muncul, menetapkan amalan terbaik industri dan peningkatan fokus pada pengedaran token yang berfokus pada penggunaan adalah langkah ke arah yang betul.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me