Peniaga Runcit Bitcoin Terperangkap oleh Fakeout Isnin ketika Niaga Hadapan Menurunkan Keyakinan yang Menurun

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Minggu ini Bitcoin (BTC) mencatatkan penurunan pesat setelah kenaikan yang sama mendadak. Futures Quarterly OKEx (BTCUSD0925) melonjak di atas $ 12,800 pada hari Isnin, membuat penembusan palsu sebelum jatuh kembali di bawah $ 12,000 pada hari Rabu. Sejak itu, Bitcoin telah melayang sekitar $ 12,000 dengan turun naik yang menurun.

Terutama, Bitcoin dan token kewangan terdesentralisasi telah melihat perbezaan dalam trend harga mereka. Pada hari Isnin, Bitcoin memperoleh semula 1.5% dominasi, tetapi selepas hari Rabu, ketika sektor DeFi mendapat momentum kenaikan, Bitcoin tetap lemah.

Walaupun mata wang digital terkemuka kini telah menguji sokongan $ 11,800 tiga kali sejak hari Rabu, pemulihan tidak begitu kuat.

Melihat data perdagangan OKEx, sekali lagi, kami melihat pelabur runcit mengejar kenaikan dan akhirnya terperangkap dalam tahap tertinggi. Ini terbukti dengan korelasi terbalik antara nisbah panjang / pendek dan harga.

Asas BTC antara masa depan dan spot suku tahunan juga jatuh dengan sangat cepat selepas hari Rabu, menunjukkan bahawa penembusan palsu pada pertengahan minggu menjadikan peserta pasaran kehilangan keyakinan mereka pada pertengahan jangka.

Carta niaga hadapan suku tahunan BitcoinNiaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0925) 1h – 8/21. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek hanya naik dengan cepat setelah kenaikan pada hari Isnin, bermula dari 1.03 hingga mencapai 1.37 pada hari Khamis. Ini menunjukkan bahawa pelabur runcit telah mengejar kenaikan harga dan membeli dengan kerugian.

Lebih-lebih lagi, dengan tidak ada penembusan harga lebih lanjut kerana nisbahnya meningkat lebih tinggi pada hari Khamis – setelah itu jatuh ke tahap semasa 1.08 – nampaknya peniaga runcit menyerah pada tahap yang lebih rendah.

Nisbah panjang / pendek semasa rendah untuk pasaran bull, tetapi nilai yang lebih besar dari 1 juga menunjukkan bahawa pasaran masih belum terlalu menurun. Sementara itu, minat terbuka tidak meningkat setelah penurunan besar, yang bermaksud peniaga menggunakan pendekatan tunggu dan lihat.

Nisbah panjang / pendek Bitcoin - 8 / 14-8 / 21Masa Pengumpulan Data: 8/14 4:00 pagi UTC hingga 8/21 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium pada Future Quarterly OKEx mencapai paras tertinggi $ 350 pada hari Isnin dan kemudian mengejutkan dengan cepat apabila harga jatuh. Ia turun kepada $ 180 hari ini – dan bahkan berbanding dengan $ 280 pada hari Jumaat yang lalu, itu adalah penurunan yang ketara. Ini menunjukkan kekurangan keyakinan pasaran yang ketara selepas penembusan palsu pertengahan minggu.

Carta asas Bitcoin - 8 / 14-8 / 21Masa Pengumpulan Data: 8/14 4:00 pagi UTC hingga 8/21 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka memuncak pada $ 1,33 bilion setelah pelarian Isnin dan kemudian memulakan penurunan secara beransur-ansur. Digabungkan dengan pelabur runcit yang mengejar harga yang lebih tinggi, jelas bahawa ikan paus secara beransur-ansur menutup keuntungan setelah kenaikan harga.

Dengan OI sekarang kembali pada $ 1.14 bilion – yang bahkan lebih rendah daripada $ 1.2 bilion Jumaat lalu – pasaran mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk mengumpulkan kedudukan sebelum langkah besar seterusnya.

Minat terbuka dan jumlah dagangan Bitcoin - 8 / 14-8 / 21Masa Pengumpulan Data: 8/14 4:00 pagi UTC hingga 8/21 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Menarik untuk diperhatikan bahawa nisbah pinjaman margin BTC, sama dengan nisbah panjang / pendek, telah menurun semasa kenaikan pada hari Isnin, turun dari 14 ke serendah 11 dalam 12 jam. Ia juga meningkat dengan cepat setelah harga memuncak pada $ 12.800, mungkin menunjukkan bahawa terdapat beberapa peserta pasaran yang meminjam BTC untuk memendekkan aset pendasar semasa kenaikan.

Nisbah ini kini melonjak kembali ke tahap hampir 14, hampir sama dengan nilai Jumaat lalu, tanpa perubahan selanjutnya.

Nisbah pinjaman margin Bitcoin 8 / 14-8 / 21Masa Pengumpulan Data: 8/14 4:00 pagi UTC hingga 8/21 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Kami memerhatikan pengambilan untung yang besar setelah lonjakan hari Isnin, dan trend itu agak aktif, dengan Bitcoin tidak dapat membuat kemunculan semula yang kuat dari tahap sokongan. Buat masa ini, nampaknya bulls melangkah pergi – habis kerana kemalangan – dan Bitcoin cenderung untuk membuat pemulihan yang kuat dalam jangka pendek.

Melangkah ke hadapan, harga perlu mengambil semula $ 12,300 sebelum pasaran dapat memperoleh kembali keyakinan untuk menembusi rintangan kritikal sebelumnya $ 12,800.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me