Bitcoin Mengalahkan Aset Tradisional Walaupun DeFi Terus Berkembang

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Dengan tiga hari perdagangan tersisa hingga akhir bulan ini, pasaran kewangan kini semakin didorong oleh dasar bank pusat global dan bukannya oleh asas. Risiko kenaikan dolar yang lebih tinggi adalah memberi tekanan pada harga banyak aset, mengakibatkan S&Indeks P 500 mencatatkan penurunan minggu keempat berturut-turut. Sementara itu, harga emas juga merosot dari harga pembukaan minggu lalu dari $ 1,950 hingga $ 1,860. Sebagai perbandingan, bagaimanapun, Bitcoin (BTC) turun hanya 0,61% pada minggu lalu dan kembali melebihi $ 10,800 setelah tunjuk perasaan pada hujung minggu, mengikut harga spot OKEx BTC.

Secara keseluruhan, permodalan pasaran cryptocurrency meningkat selama empat hari berturut-turut setelah penjualan 23 September, kembali ke tahap sekitar $ 350 bilion, seperti Data CoinGecko.

Carta BTC Spot 1w OKEx – 9/28. Sumber: OKEx, TradingView

Walaupun Bitcoin kuat, altcoin utama adalah beg campuran minggu lalu. Cardano (ADA) mendahului dengan keuntungan mingguan 15.09%, dan Chainlink (LINK) dan Bitcoin SV (BSV) mencatatkan keuntungan sekitar 10%.

Polkdot (DOT) kehilangan 7% lagi minggu lalu, jatuh dari $ 4.70 hingga serendah $ 3.90 sebelum bangkit kembali ke $ 4.30. Harga Ether (ETH) menjunam kerana penjualan pertengahan minggu di sektor kewangan terdesentralisasi, dan ia tidak melambung sekuat Bitcoin, jatuh 4.46% untuk minggu ini. Terutama, ketidakstabilan Ether yang direalisasikan selama satu bulan kini telah meningkat tajam menjadi 112%, sementara turun naik tersirat selama satu bulan telah turun menjadi 61%, yang menunjukkan turun naik harga yang dipamerkan di pasaran.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 9 / 21–9 / 27. Sumber: TradingView

CME juga mengeluarkan niaga hadapan Bitcoin terbaru (pada 22 September) data kedudukan pada 26 September. Harga Bitcoin mendapat kejayaan besar dalam tempoh pelaporan ini, dan minat terbuka turun dari paras tertinggi sepanjang masa dari 9,383 ke 8,426, di mana kedudukan panjang yang dipegang oleh akaun pengurus aset jatuh mendadak dari 717 hingga 285. Ini menunjukkan bahawa pembetulan harga jangka pendek mempengaruhi optimisme pasaran.

Menurut laporan itu, akaun dana leverage menyaksikan kedudukan panjang mereka jatuh dari 2,819 ke 2,280, sementara kedudukan pendek turun dari 5,224 ke 4,480. Sementara itu, dari segi akaun lain yang dilaporkan, kedudukan beli turun dari 1,653 menjadi 1,580, dan posisi jual menurun dari 2,766 menjadi 2,062. Pengurangan besar seluar pendek itu mungkin disebabkan oleh aktiviti pengambilan untung.

Secara keseluruhan, kita dapat melihat bahawa pembetulan harga yang tajam dalam periode pelaporan terakhir mencetuskan tindakan kawalan risiko oleh pelabur institusi, dan sebilangan besar posisi beli ditutup. Kami akan terus memerhatikan bagaimana institusi bertindak balas terhadap kenaikan harga hujung minggu dalam tempoh pelaporan berikutnya.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Bilangan jangka panjang yang dilaporkan berbanding pendek. Sumber: Quandl

Lebih-lebih lagi, data dari Bybt menunjukkan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) membeli 17,100 BTC dalam tujuh hari terakhir, meningkatkan kedudukan agregat Bitcoin menjadi 449,900 BTC. Pengumpulan ini menjelaskan, hingga tahap tertentu, mengapa harga Bitcoin tidak turun lebih jauh walaupun jangkaan pasaran menurun yang kuat minggu lalu.

Kedudukan Bitcoin Grayscale Investment. Sumber: Bybt

Sektor DeFi juga menyejuk minggu lalu setelah ledakan Uniswap (UNI), dan sementara ia pulih selepas penjualan pertengahan minggu, banyak token kehilangan lebih dari 10% dari nilai mereka. UNI turun 9,92%, sementara projek bercabang, SushiSwap (SUSHI), jatuh 18.34%. Walau bagaimanapun, prestasi terburuk adalah token ekosistem TRON (TRX), dengan Jackpool.finance (JFI) dan SUN masing-masing turun 32.22% dan 31.60%. Ini menunjukkan bahawa nilai asas TRON tidak boleh dipercayai seperti Ethereum.

Synthetix (SNX) melonjak 27.44% minggu lalu di tengah penggunaan penyelesaian skala Layer-2. Protokol dijadualkan untuk pelaksanaan proposal yang lain yang disebut Deneb pada 29 September. Sementara itu, yearn.finance (YFII) naik 10.85%.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 9 / 21–9 / 27. Sumber: TradingView

Menurut DeBank, pertukaran desentralisasi Uniswap mengekalkan jumlah nilai terkunci sebanyak $ 2.2 bilion pada pagi ini, di hadapan Maker (MKR) dan Curve (CRV).

TVL dari semua protokol DeFi mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu $ 14.74 bilion hari ini, yang menunjukkan bahawa ledakan DeFi terus berlanjutan walaupun penjualan pertengahan minggu.

Nilai keseluruhan dikunci dalam protokol DeFi – 9/28. Sumber: DeBank

Melihat ke hadapan minggu ini

Kejadian utama minggu ini termasuk debat pilihan raya presiden A.S. yang pertama pada hari Selasa dan undian di Dewan Perwakilan mengenai cadangan Parti Demokrat untuk rangsangan pandemik pusingan kedua sebelum Dewan mulai berundur pada hari Jumaat. Untuk aset global, masih terdapat ketidakpastian yang ketara mengenai kedua-dua corak teknikal dan asas.

Di ruang crypto, "Mint Rush" acara sedang berlangsung untuk Flamingo, protokol DeFi baru yang sedang dikembangkan oleh pasukan Neo Global Development (NGD) untuk blockchain Neo. Pengguna OKEx boleh mengambil bahagian dalam acara ini dengan meletakkan OKB mereka melalui Jumpstart Mining untuk memperoleh FLM.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me