Garis Masa Pengumuman Dan Ketetapan Cryptocurrency SEC

The Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa ditubuhkan pada tahun 1929 sebagai pihak berkuasa persekutuan pertama di pasaran sekuriti, yang tugasnya adalah “untuk melindungi pelabur, menjaga pasaran yang adil, teratur, dan cekap, dan memudahkan pembentukan modal.”

Mereka menumpukan perhatian terutama pada berurusan dengan penawaran dan penjualan sekuriti, mengatur pertukaran di mana mereka diperdagangkan, memastikan syarikat tidak mendedahkan maklumat yang mengelirukan mengenai prestasi atau prospek masa depan mereka dan bahawa pelabur dilindungi dari penipuan.

SEK

Sumber: wikipedia.org

Melihat seperti dalam beberapa tahun kebelakangan ini token digital semakin meluas dan popular, tindakan SEC nampaknya telah mempengaruhi harga mata wang digital. SEC telah menjadi topik biasa yang dipaparkan dalam kitaran berita crypto harian.

Sama ada menentukan status mata wang digital, mengatur mengenai produk atau pertukaran baru, keputusan SEC telah memberikan pengaruh yang besar terhadap bagaimana ruang kripto bertindak.

Dalam artikel hari ini, kami akan membahas beberapa keputusan dan tindakan SEC cryptocurrency terpenting terkini mengenai pasaran cryptocurrency.

Ether dan Bitcoin Bukan Sekuriti

Dalam perbicaraan yang diadakan pada bulan April di hadapan Jawatankuasa Peruntukan Dewan, Pengerusi SEC, Jay Clayton, menjelaskan pendirian suruhanjaya mengenai status Bitcoin.

“Ini adalah kawasan yang rumit. Kerana, seperti yang anda katakan, terdapat pelbagai jenis cryptoasset. Izinkan saya mencuba dan membahagikannya kepada dua bidang. Medium pertukaran yang murni, yang paling kerap disebut, adalah Bitcoin. Sebagai pengganti mata wang, yang telah ditentukan oleh kebanyakan orang untuk tidak menjadi keselamatan.

Kemudian ada token, yang digunakan untuk membiayai projek. Saya telah direkodkan dengan mengatakan bahawa sangat sedikit, tidak ada yang saya lihat, token yang bukan sekuriti. Sejauh mana sesuatu itu adalah keselamatan, kita harus mengaturnya sebagai keamanan, dan peraturan sekuriti kita berdasarkan pendedahan, dan orang harus mengikutinya dan memberikan maklumat yang kita perlukan. “

Dari kenyataannya, jelas bahawa Bitcoin belum dianggap sebagai keselamatan.

Pada bulan Jun, cryptocurrency kedua paling popular di dunia secara rasmi diisytiharkan sebagai kenderaan pelaburan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Pengarah agensi bahagian kewangan korporat, William Hinman, menyatakan bahawa Eter– token di mana platform Ethereum diaktifkan – tidak akan diatur dengan cara yang sama seperti saham dan bon.

Token DAO sebagai Sekuriti Haram

Pada bulan Julai 2017, SEC mengumumkan bahawa token DAO, yang ditawarkan dalam ICO yang mengumpulkan lebih daripada $ 150 juta pada tahun 2016, mulai sekarang dianggap sebagai sekuriti. Pernyataan ini kemudian diikuti dengan perbicaraan yang diadakan pada bulan Februari di Senat di mana Ketua SEC, Jay Clayton, mengatakan, “Saya percaya setiap ICO yang saya lihat adalah keselamatan.”

Penawaran duit syiling awal melanggar undang-undang kerana token ini belum didaftarkan dengan SEC sebelum penjualan token. Keputusan ini bukan sahaja mempengaruhi DAO; implikasi keputusan ini menunjukkan bahawa banyak ICO juga mungkin mempunyai masalah undang-undang di masa depan.

SEC tidak memaksakan tuduhan pada saat keputusan, tetapi ia secara efektif mengubah bagaimana adegan ICO terungkap, yang hingga saat itu dibiarkan berfungsi tanpa peraturan selama berbulan-bulan.

Walaupun komuniti cryptocurrency menunjukkan reaksi negatif terhadap pengumuman itu, kesan umum terhadap pasaran tidak dapat diabaikan. Menurut sumber, lima syiling teratas mengalami penurunan harga pada hari pengumuman tetapi mereka bangkit dengan cepat selepas itu.

Winklevoss ETF Ditolak

Pada bulan Julai 2018, SEC menolak percubaan kedua saudara Winklevoss untuk melancarkan ETF bitcoin. Pada 26 Julai, SEC memutuskan bahawa tuntutan saudara bahawa pasaran bitcoin “secara semula jadi tahan terhadap manipulasi” tidak tepat, mendorong mereka untuk menolak cadangan ETF mereka untuk itu dan alasan lain.

Ini menjadikan pasaran cryptocurrency cepat bertindak balas, dan dengan cara yang negatif. BTC kehilangan nilai lebih dari $ 400 hanya dalam 3 jam. Dan, seperti biasa, jika Bitcoin jatuh syiling lain juga mengikuti trend. Walau bagaimanapun, cryptocurrency nombor satu berdasarkan kapitalisasi pasaran mengembalikan nilainya dalam masa 24 jam.

Pada 7 Ogos, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) mengumumkan bahawa ia menangguhkan keputusannya mengenai persetujuan atau penolakan perubahan peraturan yang dicadangkan yang akan membiarkan Pertukaran Cboe BZX senaraikan dana dagangan bursa Bitcoin (ETF).

Dalam jangka masa yang sama, agensi itu menolak semua sembilan cadangan Bitcoin ETF yang dikemukakan oleh ProShares, Direxion, dan GraniteShares, dalam tiga pesanan berasingan.

Sekarang, tarikh akhir kelulusan ETF dipindahkan lagi, menjelang akhir bulan Disember, namun, pada akhirnya, semua orang menjangkakan bahawa keputusan itu akan berlaku pada tahun 2019.

Winklevoss

Sumber: banes.com

VanEck SolidX ETF Ditolak

Kembali pada bulan Jun 2018, VanEck dan PepejalX memohon ETF Bitcoin yang disokong secara fizikal untuk disenaraikan di BZX Equities Exchange CBOE dan sedang menunggu keputusan yang akan dibuat pada bulan Ogos. Seperti ETF lain, SEC juga menangguhkan pengumumannya mengenai cadangan VanEck dan SolidX ETF.

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, keputusan SEC sangat mempengaruhi pasaran, Ripple kehilangan lebih dari 20% nilainya.

Menariknya, berita ini tidak positif atau negatif. Tidak seperti kes ETF Winklevoss, ini bukan penolakan terhadap produk mereka. Sebaliknya, ia hanya mengumumkan bahawa keputusan itu akan ditangguhkan. Namun, ini menimbulkan reaksi kuat dari pasaran.

SEC dan CFTC Bersama Mengenali Cryptocurrency

Walaupun nampaknya sebahagian besar tindakan SEC menyebabkan harga kripto menjunam, ada contoh yang tidak mematuhi tren. Pada Februari 2018, perbicaraan bersama diadakan oleh SEC dan Suruhanjaya Perdagangan Komoditi dan Masa Depan (CFTC), yang melihat masalah cryptocurrency, ICO, dan blockchain.

Perwakilan mengakui bahawa industri baru ini sangat penting, menekankan bahawa kerangka peraturan yang adil diperlukan untuk memastikan kejayaan jangka panjangnya. Pengawal selia juga menunjukkan bahawa “jika tidak ada bitcoin, tidak akan ada blockchain.”

Reaksi pasaran terhadap penyataan ini menjadi trend kenaikan yang kuat. Pengumuman itu mempunyai waktu yang tepat, kerana China dan India bergerak untuk menindak cryptocurrency dan pasaran telah menuju ke arah yang menurun. Kedua-dua BTC dan ETH mengalami kenaikan hampir 20% pada hari-hari selepas perbicaraan.

Kesimpulannya

Jelas bahawa SEC memainkan peranan penting dalam pentadbiran industri crypto, dan peraturan dan pengumuman yang mereka buat mempunyai kesan segera, yang melangkaui sempadan A.S. dan merentasi pasaran crypto global.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me