Melabur dalam Perak – Semua yang Anda Perlu Tahu

Mengapa Melabur dalam Perak?

Dengan ekonomi global di tempat yang tidak dapat diramalkan, tidak menghairankan bahawa perdagangan logam berharga telah melambung tinggi. Emas berada di puncak tertinggi sepanjang masa kerana peniaga berduyun-duyun ke tempat perlindungan yang lebih tradisional seperti yang biasa berlaku pada masa ketidaktentuan ekonomi.

Bukan hanya emas yang melihat permintaan meningkat. Perdagangan perak, yang sering dilihat sebagai logam mulia kedua yang paling popular untuk diperdagangkan, telah melonjak ke paras tertinggi bertahun-tahun. Berdagang pada harga hampir $ 28, perak telah meningkat hampir 30% tahun ini sahaja. Oleh itu, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membuat aksi? Kami telah memberi anda maklumat penuh mengenai bagaimana memulakan perdagangan perak, di samping semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai logam mulia yang terkenal di dunia.

Apa Yang Mempengaruhi Harga Perak?

Tidak seperti emas yang sebahagian besarnya tidak terjejas oleh pergerakan penawaran dan permintaan biasa, harga perak boleh berubah-ubah berdasarkan beberapa faktor. Dalam pengertian ini perak memainkan peranan ganda. Ya, ia mempunyai ciri-ciri yang serupa dari segi dilihat sebagai simpanan nilai, dan pelaburan safe-haven hingga tahap tertentu, walaupun nilainya juga dapat sangat dipengaruhi oleh permintaan di sektor-sektor yang digunakannya.

Kekuatan Mata Wang: Sama dengan hubungan yang akan anda lihat antara mata wang utama (USD), dan emas, perak juga mempunyai hubungan terbalik dengan Dollar. Ini bermaksud bahawa ketika Dollar lemah, harga perak cenderung lebih tinggi. Sebaliknya juga berlaku bahawa pada masa Dolar AS yang kuat, harga perak cenderung turun.

Dasar fiskal: Di sini kita dapat menggunakan kebijakan fiskal sebagai tangkapan semua, tidak hanya untuk inflasi dan suku bunga, tetapi juga untuk kebijakan pemerintah mengenai pembelian batangan perak. Ketiga-tiga perkara boleh membuat banyak kenaikan harga perak. Ini adalah lindung nilai yang baik terhadap kenaikan inflasi, sementara suku bunga yang rendah juga cenderung mendorong orang untuk melabur dalam perak dan komoditi lain.

Permintaan Praktikal: Bahagian lain untuk perak adalah bahawa ia digunakan secara meluas dalam industri. Ini terutama berlaku pada peralatan elektrik, alat perubatan, dan litar. Permintaan dalam sektor-sektor ini juga menjadi pemacu utama dalam harga pasaran jika logam berharga.

Cara Melabur dalam Perak

Sekarang setelah anda mengetahui apa yang mendorong pasaran, mari kita lihat beberapa cara termudah untuk anda terlibat dan membuat pelaburan dalam perak. Setelah anda membuat akaun perdagangan broker dalam talian, proses pelaburan semestinya sangat mudah.

Perak Perak: Ini adalah cara paling langsung untuk anda terlibat dalam pasaran perak. Pembelian jongkong perak, atau jongkong dan syiling perak yang sebenarnya, agak mudah dan terdapat sebilangan kedai yang boleh dipercayai dari mana anda boleh membeli. Anda harus ingat bahawa ini adalah cara yang paling tidak likuid untuk melabur dalam perak, dan setiap pembelian perak fizikal akan mempunyai sedikit premium tambahan dan juga kos penyimpanan yang mungkin dikenakan.

Kami mengesyorkan kedua-dua syarikat ini:

  1. Broker Emas
  2. Bullion Vault

Stok Perak: Melabur dalam saham yang berkaitan dengan perak adalah kaedah terbaik lain untuk terlibat dalam pasaran. Ini bererti melabur dalam syarikat yang menambang perak, atau sesiapa sahaja yang terlibat dalam proses pengeluaran. Harga saham di syarikat-syarikat ini biasanya berkait rapat dengan harga perak. Pelaburan ini boleh meluas sehingga syarikat di sektor yang disebutkan di atas yang menggunakan banyak perak dalam produk mereka. Syarikat-syarikat ini juga akan dipengaruhi oleh harga perak, dan tentunya pelaburan di pasaran saham mempunyai kecairan yang besar jika anda ingin menjual atau berdagang.

ETF & Dana Bersama: Harga perak boleh berubah-ubah seperti harga saham individu. Untuk itu, kepelbagaian selalu menjadi idea yang baik. ETF dan dana bersama dapat memberikan alternatif yang ideal untuk melabur dalam perak melalui sejumlah saham yang berbeza. Inilah yang anda lakukan dengan melabur dalam ETF atau dana bersama. Ini pada dasarnya adalah bakul stok yang ditawarkan, dan dapat ditimbang untuk sektor tertentu. Dalam kes ini, anda akan melabur dalam dana yang diberi timbal balik untuk perak.

Walaupun ada cara lain untuk mula melabur dalam perak, ini adalah kaedah yang paling biasa dan sebahagian besarnya dapat diakses melalui broker anda.

Faedah Pelaburan Perak

Terdapat beberapa faedah yang diperoleh daripada pelaburan perak, terutama pada waktu yang tepat. Dengan keadaan ekonomi semasa mendorong semakin banyak orang masuk ke perak, nampaknya sekarang boleh menjadi masa untuk membuat langkah itu.

Kepelbagaian portfolio anda selalu menjadi kelebihan. Inilah yang dapat ditawarkan pelaburan emas, perak, atau logam berharga lain. Ini juga dapat berfungsi sebagai lindung nilai yang baik terhadap perubahan keadaan sekarang atau masa depan.

Titik positif lain untuk perak adalah bahawa, jika anda berminat dengan pelaburan logam berharga, perak menawarkan salah satu pintu masuk yang paling mudah diakses dari segi harga. Dengan harga di bawah $ 30 per auns di pasaran semasa, ia tetap sangat berpatutan walaupun anda mempunyai sedikit modal untuk dilaburkan.

Dengan sekerat, anda juga mempunyai dua penggunaan seperti di atas. Ia boleh menjadi simpanan nilai dan juga sumber industri permintaan. Ini dengan sendirinya juga menambah daya tarik jika anda mempertimbangkan untuk berpindah ke perak.

Pemikiran Akhir

Secara keseluruhan, walaupun benar bahawa perak dilihat sebagai logam mulia yang lebih mudah berubah daripada pelaburan emas, ia adalah pilihan yang sangat seimbang. Anda mempunyai beberapa faedah di pihak anda, terutamanya jika anda memilih untuk melabur dalam perak pada masa ini, dan anda juga mempunyai komoditi yang anda tahu dapat mengekalkan nilai dari masa ke masa.

Tambahkan pada kenyataan bahawa lebih mudah daripada sebelumnya membuat pelaburan dalam perak dan komoditi lain, dan anda berada di jalan yang benar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me