Bab III: Cara memilih tahap leverage dan membezakan antara mod margin tetap dan mod rentas margin

Margin Apa itu margin dan leverage

Di sebelah kanan nama kontrak, kita dapat mengklik untuk memilih mod margin dan memilih tahap leverage. Dengan menggunakan "memanfaatkan", anda boleh menggunakan modal untuk berdagang dan menghasilkan lebih banyak pulangan, tetapi ia juga menggandakan risiko pada masa yang sama.

Semasa menggunakan leverage untuk perdagangan niaga hadapan, pengguna harus meletakkan sejumlah dana sebagai cagaran. Ia dipanggil a "margin".

Margin dinyatakan dalam mata wang kripto yang mendasari dalam perdagangan dengan margin. Untuk perdagangan margined USDT, margin dinyatakan dalam USDT (lihat kontrak suku tahunan BTCUSDT di bawah).

Di antara muka perdagangan, kita dapat menetapkan tingkat leverage dengan memasukkan pengganda atau menatal bar secara mendatar untuk memilih satu. Sistem akan mengira nilai maksimum kedudukan anda (unit = BTC atau jumlah kontrak) berdasarkan leverage dan jumlah margin yang diperlukan untuk mengekalkan kedudukan anda.

* Harap perhatikan bahawa senario berikut mungkin berlaku: jika anda meningkatkan leverage, jumlah kontrak maksimum (BTC) yang tersedia < jumlah maksimum kontrak (BTC) yang diperlukan oleh peringkat kedudukan, yang pertama akan meningkat. Namun, apabila anda meningkatkan leverage, anda semakin hampir dengan had tahap. Kemudian, apabila jumlah kontrak maksimum tersedia (BTC) < jumlah maksimum kontrak (BTC) yang diperlukan oleh peringkat kedudukan, yang pertama sama dengan yang terakhir. Untuk perincian had kedudukan, sila klik Sidebar >> Panduan Tahap Kedudukan.

Bagaimana mengira margin? (perbezaan antara mod margin tetap / mod margin silang)

OKEx menawarkan dua mod margin, iaitu mod rentas margin dan mod margin tetap. Setelah memilih mod margin, ia hanya berlaku untuk jenis kontrak dan cryptocurrency asas yang telah anda pilih di halaman, sementara kontrak dan cryptocurrency lain tetap tidak terjejas. (Nota: kami menawarkan empat jenis kontrak: niaga hadapan margin-coin, swap abadi coin-margin, USDT-margined, dan USDT-margined swap).

Contohnya, jika anda memilih mod rentas margin dalam perdagangan niaga hadapan berjangka duit syiling BTC, modal yang ada dalam akaun dagangan anda dianggap sebagai margin. Kemudian, margin kedudukan = nilai muka * bilangan kontrak / harga tanda terbaru * leverage. Jumlah margin kedudukan berbeza-beza bergantung pada harga pasaran.

Sebagai tindak lanjut dari perkara di atas, jika anda memilih mod margin tetap dalam perdagangan niaga hadapan berjangka coin BTC, margin untuk kontrak panjang dan pendek mingguan, dua mingguan, suku tahunan dan dua suku tahun dan marginnya dikira dan diselesaikan secara berasingan. Kemudian, margin kedudukan = nilai muka * bilangan kontrak / harga tanda terbaru * leverage. Jumlah margin kedudukan tetap tidak berubah.

Secara umumnya, jika anda ingin menyelesaikan kedudukan anda secara berasingan atau memulakan perdagangan dengan leverage yang tinggi sambil mengelakkan risiko dengan tidak mengambil semua kedudukan anda sebagai satu perdagangan, anda boleh memilih mod margin tetap.

Oleh kerana mod rentas margin membolehkan anda menggunakan dana yang ada sebagai margin, risiko pembubaran paksa dikurangkan apabila anda tidak menggunakan semua dana yang ada untuk membuka kontrak

Anda boleh memilih mod margin yang sesuai dengan keperluan anda secara fleksibel.

Cara membezakan antara leverage nominal dan leverage sebenar?

Leverage nominal merujuk kepada leverage yang anda pilih di antara muka perdagangan. Setelah menetapkan leverage, sistem mengira jumlah kontrak maksimum yang tersedia dan jumlah margin yang diperlukan untuk membuka posisi.

Leverage sebenar merujuk kepada leverage sebenar yang dikira berdasarkan nilai pegangan anda dan margin yang diperlukan. Dalam mod margin tetap, leverage sebenar sepadan dengan leverage nominal. Walau bagaimanapun, dalam mod rentas margin, jika anda mencapai maksimum yang tersedia tidak. kontrak yang boleh anda buka (iaitu anda menggunakan semua dana yang ada untuk membuka kontrak), leverage sebenarnya sama dengan leverage nominal. Tetapi jika anda tidak menggunakan semua dana yang ada untuk membuka kontrak, leverage sebenarnya tidak sama dengan leverage nominal, dan modal risiko tidak sesuai dengan leverage nominal.

Anda boleh mengira leverage sebenar seperti berikut:

Dagangan yang dipinggirkan syiling: jumlah kontrak yang dipegang * nilai muka / (harga terakhir yang diperdagangkan * Ekuiti) , atau jumlah token yang dipegang / Ekuiti

Dagangan margin-USDT: jumlah kontrak yang dipegang * nilai muka * harga / Ekuiti terakhir yang diperdagangkan , atau jumlah USDT yang dipegang * harga / Ekuiti terakhir yang diperdagangkan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me