Aliran DeFi pada WeChat, Diginex IPO Nears dan Bitmain Menolak Khabar angin

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan crypto dari China dan Hong Kong.

Pedagang China terus memperoleh keuntungan yang menarik di DeFi minggu ini, menarik Ether dari pertukaran crypto untuk pertanian hasil. Sementara itu, firma aset digital yang berpangkalan di Hong Kong Diginex mengumpulkan $ 20 juta dari penempatan swasta dan selangkah lebih dekat dengan penyenaraian Nasdaq yang dirancang pada akhir September. Cerita ini dan banyak lagi dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch OKEx Insights.

Pedagang China mengeluarkan dana dari pertukaran untuk keuntungan DeFi

Permintaan orang Cina untuk DeFi terus meningkat minggu ini kerana istilah itu menjadi tren di platform media sosial WeChat, melonjak dengan jumlah carian tinggi sepanjang masa hampir 900,000 pada 2 September.

Oleh kerana harga Ether turun dari $ 400 minggu ini, dan setelah jatuh ke $ 316 pada 5 September, pedagang China menarik ETH mereka dari pertukaran crypto ke mengambil bahagian dalam kecairan DeFi perlombongan. Data dari CryptoQuant menunjukkan bahawa jumlah ETH yang ditahan di bursa telah menurun sejak awal September.

Rizab Ethereum dipegang oleh pertukaran cryptoJumlah rizab ETH yang disimpan di bursa crypto. Sumber: CryptoQuant

Pada 6 September, ia juga berlaku dilapor bahawa pengguna mengalami kesukaran untuk menarik ETH dan token hasil hasil lain dari beberapa bursa kerana pegangan pertukaran menurun.

Pengambilan utama

  • Walaupun permintaan China untuk DeFi meningkat, penjualan crypto baru-baru ini menyebabkan penghapusan nilai keseluruhan $ 1.8 bilion yang terkunci di pasaran DeFi.
  • Dalam usaha melombong kecairan, pembuat pasaran automatik SushiSwap tetap menjadi tumpuan para peniaga China minggu ini.

Diginex mengumpulkan $ 20 juta menjelang IPO Nasdaq yang dirancang

Richard Byworth, Ketua Pegawai Eksekutif Diginex, sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan aset digital, mendedahkan bahawa syarikat itu dibesarkan $ 20 juta dari sekumpulan pelabur swasta sebelum penyenaraian yang dirancang di pasaran saham Nasdaq pada akhir September.

Menurut Byworth, syarikat itu melengkapkan penempatan nota boleh tukar peribadi daripada pelabur, termasuk pejabat keluarga di London dan Hong Kong serta dana lindung nilai. Dia menambah bahawa penempatan peribadi bernilai $ 20 juta berfungsi sebagai titik rujukan bagi para pelabur untuk menilai pengambilalihan Diginex yang akan datang oleh 8i Enterprises Acquisition Corp.

Pengambilan utama

  • Diginex menyediakan pelbagai jenis perkhidmatan aset digital, termasuk pertukaran mata wang digital (EQUOS) dan kustodian kripto (Digivault).
  • $ 20 juta yang dikumpulkan akan digunakan sebagai perbelanjaan modal untuk Diginex. Syarikat itu merancang untuk mengecilkan dan memindahkan kakitangannya dari Hong Kong ke Singapura.
  • SEC A.S. telah meluluskan penyenaraian Diginex. Syarikat itu dijangka disenaraikan pada 23 September, setelah mendapat persetujuan dari pemegang saham 8i dan Nasdaq.

Bitmain menolak khabar angin mengenai model perlombongan baru yang dijual semula

Bitmain telah mengeluarkan a penyataan untuk menolak khabar angin melancarkan penjualan semula untuk model perlombongan 5nm terbarunya.

Menurut kenyataan itu, Bitmain mengakui bahawa pengumuman itu dirancang oleh mantan CEOnya, Micree Zhan, tetapi menjelaskan bahawa pelombong tersebut, berdasarkan cip 5nm, masih dalam peringkat percubaan dan tidak dijangka akan dilancarkan dalam waktu terdekat.

Pengambilan utama

  • Bitmain menggulingkan Micree Zhan sebagai CEO pada Oktober 2019. Ini menunjukkan bahawa Zhan bukan lagi wakil sah Bitmain dan anak syarikatnya, oleh itu dia tidak dapat menandatangani kontrak atau memulakan hubungan perniagaan bagi pihak syarikat.
  • Pernyataan Bitmain menunjukkan bahawa niat Zhan untuk mengumumkan penjualan semula model perlombongan terbaru Bitmain adalah usaha penggalangan dana untuk menipu pelanggan.

Pasaran Asia tergelincir kerana penjualan saham yang dipimpin oleh Tesla

Pasaran saham di China dan Hong Kong merosot minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.255 dan 4.585, pada waktu akhbar, dengan penurunan mingguan masing-masing 4.41% dan 5.35%. Sementara itu, indeks SZSE Blockchain 50 berada pada 3.888, dengan perubahan nilai mingguan -2.67%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 2.36% minggu ini dan kini berada di 24.449.

Indeks pasaran China dan Hong KongPrestasi indeks pasaran China dan Hong Kong. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Penjualan saham teknologi A.S. yang meluas menyebabkan penurunan pasaran China dan Hong Kong minggu ini. Penjualan dipimpin oleh Tesla, yang sahamnya dimiliki menjunam lebih daripada 34% minggu lalu dan jatuh kepada $ 330 Apple dan Microsoft juga menderita dari penjualan, dan harga saham mereka masing-masing turun 6.7% dan 5.4%.

Pengambilan utama

  • Keputusan untuk tidak termasuk Tesla dari S&Indeks P 500 pada Jumaat lalu adalah pendorong utama penurunan harga saham Tesla. Tambahan baru pada indeks tersebut ialah Etsy Inc., Teradyne Inc. dan Catalent Inc..
  • Softbank ni pendedahan pilihan panggilan $ 4 bilion pada saham teknologi A.S. adalah suatu perkembangan yang harus dijejaki oleh pedagang, kerana ia boleh menjadi sebab di sebalik kenaikan baru-baru ini sebelum pembalikan semasa.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me