Tiga Jenis Token Keselamatan Yang Perlu Diketahui – Pemimpin Pemikiran

Sama dengan keselamatan tradisional, token keselamatan menjalankan fungsi yang sama kecuali ia mengesahkan pemilikan melalui transaksi blockchain dan juga memungkinkan pemilikan pecahan. Undang-undang persekutuan yang mengatur sekuriti juga berlaku untuk token Keselamatan dengan tujuan melindungi pelabur pada beberapa tahap. Token keselamatan boleh diprogramkan. Dengan memperagakan sekuriti, secara teori, menghilangkan keperluan pihak ketiga dengan menggunakan kontrak pintar. Sebagai contoh, pinjaman “tokenized” pada blockchain secara automatik dapat membuat pembayaran tanpa menggunakan orang tengah tradisional seperti bank. Artikel terperinci mengenai STO ditulis oleh Moonwhale Ventures yang membincangkan lebih mendalam mengenai pelbagai keperluan peraturan di sekitar token keselamatan.

Mari kita lihat tiga jenis token keselamatan yang biasa diketahui:

 1. Token Ekuiti
 2. Token Hutang
 3. Token Aset Sebenar

Token Ekuiti

Token ekuiti mewakili nilai saham yang dikeluarkan oleh syarikat di blockchain. Perbezaan antara token ekuiti dan saham tradisional terletak pada kaedah merekod pemilikan. Stok tradisional dilog masuk ke pangkalan data dan rekod kemudian ditunjukkan oleh sijil kertas. Namun, untuk token ekuiti, ia direkodkan pada blockchain yang tidak berubah yang pada dasarnya mendigitalkan kaedah rakaman tradisional. Memiliki token ekuiti memberi hak kepada pelabur sebahagian daripada keuntungan syarikat dan hak untuk memilih. Penting untuk diperhatikan bahawa token ini tidak terhad hanya pada peringkat awal pembiayaan walaupun lebih biasa untuk mencari syarikat yang menawarkan tokennya semasa pusingan awal. Terdapat tiga kebaikan sistem ini:

 • Membolehkan pelabur melabur dalam syarikat blockchain sambil mematuhi undang-undang sekuriti
 • Model pengumpulan dana baru untuk permulaan awal
 • Kerangka kerja untuk pengawal selia menilai penggalangan dana projek

ICO memberi peluang kepada pemula untuk mencari dana melalui token utiliti. Walau bagaimanapun, ia diteliti oleh pihak berkuasa kerana token utiliti tidak mewakili hak milik syarikat. STO memastikan usaha penggalangan dana mereka mematuhi undang-undang sekuriti. Salah satu contoh penawaran token ekuiti adalah Documo. Mereka akan melancarkan salah satu tawaran token ekuiti pertama di dunia untuk membiayai inisiatif perniagaannya untuk mendorong penggunaan teknologi dokumen tanpa kertas secara besar-besaran. Token mereka DCMO mewakili pemilikan ekuiti sebenar di Documo.

Token Hutang

Sekuriti hutang yang merangkumi bon, nota, instrumen hutang

Token keselamatan berasaskan hutang mewakili instrumen hutang seperti gadai janji harta tanah dan bon korporat. Harga token ini ditentukan oleh dua faktor: Risiko dan Dividen. Risiko kegagalan bayar gadai janji harta tanah sederhana tidak boleh dikenakan harga sama seperti bon syarikat pra-IPO. Oleh itu, memodelkan harga token keselamatan selepas risiko dan dividen adalah kunci. Dalam istilah blockchain, kontrak pintar yang mewakili token sekuriti hutang harus merangkumi operasi seperti syarat pembayaran balik yang menentukan model dividen tetapi juga menggabungkan faktor risiko yang berbeza dari hutang yang mendasari.

Keuntungan hutang token meliputi:

 • Pemecahan pecahan

Pemecahan hutang secara berkala membawa peluang baru kepada skop pelabur yang lebih besar

 • Niaga hadapan

Menggunakan kontrak niaga hadapan dan derivatif dapat membuka banyak peluang baru. Akibatnya, mereka dapat membawa kecairan besar ke pasar token, berkat sifatnya yang sangat memanfaatkan. Ia juga menyediakan cara terbaik untuk melindungi portfolio.

 • Saiz pasaran

Pasaran awam semasa yang merangkumi jaminan bon dan hutang bernilai $ 100 trilion dolar. Sekiranya tokenisasi menjadi langkah evolusi seterusnya untuk instrumen kewangan, potensi token berdasarkan hutang dapat sangat besar.

 • Dividen

Perbezaan antara dividen dari ekuiti dan dari hutang adalah keteraturannya. Dividen daripada bon biasanya lebih kerap daripada ekuiti kerana dividen dari ekuiti sangat bergantung pada prestasi syarikat yang mendasari.

Token Aset Sebenar

tokenisasi komoditi dalam pertanian, logam, ternakan dan tenaga

Token jenis ini mewakili pemilikan aset tertentu seperti harta tanah atau komoditi. Token yang disokong komoditi menangani masalah kepercayaan, ketidakcekapannya dan kerumitan urus niaga, yang biasanya melibatkan banyak pihak. Teknologi blockchain membolehkan rekod transaksi yang rumit, mengesan barang, dan mengurangkan penipuan, yang menjadikannya wajar untuk perniagaan komoditi.

Token boleh digunakan sebagai mata wang maya, yang mempunyai ciri yang sama dengan komoditi apa pun (seperti emas) yang dapat diperdagangkan dengan niat menjana keuntungan. Mata wang kripto yang disokong komoditi termasuk token yang dikaitkan dengan emas, perak dan minyak. Dan setiap komoditi tersebut mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.

Syiling stabil yang disokong komoditi adalah salah satu perkembangan paling menarik di dunia crypto. Komoditi seperti emas atau berlian memberikan kestabilan dan nilai token.

Beberapa contoh:

 1. Pisang – cryptocurrency yang disokong oleh pisang.
 2. Cannabium – disokong oleh ekstrak ganja cair dari sumber undang-undang
 3. PowerLedger – disokong oleh tenaga matahari yang boleh diperbaharui.
 4. “El Petro” – Disokong minyak. Ekonomi Venezuela telah merosot.
 5. Berlian adalah komoditi yang mudah ditebus dengan potensi pasaran yang tidak lama lagi akan dibuka. Di antara komoditi, berlian adalah salah satu nilai yang paling stabil. Walaupun emas, perak, dan komoditi lain terdedah kepada pasaran kewangan dan keinginan spekulator, berlian tetap stabil selama lebih dari tiga dekad (menikmati penghargaan positif).

Pasar STO Hari Ini

Berkenaan dengan ketiga jenis token keselamatan ini, kebanyakan projek yang menawarkan token kurang berkualiti. Terdapat beberapa contoh token aset sebenar seperti projek yang diketuai oleh Inveniam Capital Partners untuk menandakan urus niaga harta tanah dan hutang bernilai $ 260 juta. Walau bagaimanapun, pembeli harus menyimpan sekurang-kurangnya $ 10 juta dalam Crypto untuk mengambil bahagian dan membeli nilai minimum $ 500,000. Jelas bahawa dunia token keselamatan pada asasnya lebih ditujukan kepada institusi.

Ia memerlukan banyak masa untuk memasukkan keindahan sebenar persembahan duit syiling awal ke dalam token keselamatan. Penawaran syiling awal mendemokrasikan proses penggalangan dana yang hanya terbuka untuk institusi yang lebih besar dan pelabur yang diakreditasi. Bayangkan dunia di mana pelajar yang tinggal di Argentina dapat memiliki ekuiti kepada syarikat yang berpusat di Rusia hanya melalui telefon mereka. Tetapi buat masa ini, pelajar Argentina itu harus menunggu dan meneruskan kaedah semasa untuk melabur dalam token keselamatan. Pasaran STO pastinya menjadi perhatian dalam beberapa tahun mendatang kerana kami berusaha merevolusikan pasaran kewangan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me