Jay Hao: Menyusun Semula Sistem Monetari Global dalam Dunia yang Tidak Seimbang

Pada 23 Mac, ketika pandemi COVID-19 terus meningkat di seluruh dunia dan pasaran kewangan terus merosot, Rizab Persekutuan AS dengan cepat memperkenalkan dasar baru yang mengejutkan dunia – Quantitative Easing Infinity (aka QE infinity) untuk menyediakan kecairan pasaran . Adakah ini langkah berkesan? Ia meningkatkan kecairan antara bank seperti yang dinyatakan oleh Fed dalam kenyataannya baru-baru ini bahawa ia akan memasukkan sekuriti yang disokong gadai janji komersial dalam pembeliannya. Ini mengubah peranan Bank Sentral dari “pemberi pinjaman terakhir” menjadi “pembeli terakhir”. Oleh itu, secara teorinya, bank dapat mengeluarkan pinjaman gadai janji sebanyak yang mereka inginkan dan menyerahkan risiko kepada Fed, menyelesaikan masalah pinjaman untuk bank, serta mengurangkan kos pembiayaan dan meringankan tekanan pembayaran hutang banyak syarikat.

Tetapi persoalannya, apakah QE Infinity penawar untuk krisis ini? Kita semua tahu bahawa akar penurunan ini adalah kepanikan pasaran yang disebabkan oleh semakin teruknya wabak dan kejatuhan harga minyak. Ketika novel coronavirus terus memburuk, aktiviti pengeluaran global terhenti, mengakibatkan ekonomi lembap dan meningkatnya kebankrapan syarikat setiap hari. Penutupan ekonomi adalah inti dari kemerosotan semasa. Menyuntikkan kecairan ke pasaran melalui infiniti QE adalah seperti memberi lebih banyak khasiat kepada pesakit yang sakit parah – ia tidak akan berfungsi semata-mata. Walaupun kecairan ditingkatkan, kilang masih tidak dapat meneruskan pengeluaran dan keadaan panik di pasaran tidak akan hilang. Sebaliknya, pemerintah harus melaksanakan langkah-langkah yang lebih proaktif untuk mengendalikan penyebaran coronavirus dan menyokong kegiatan ekonomi untuk mengembalikan kepercayaan pasar.

Minggu lalu, saya menunjukkan bahawa QE Fed bukan hanya merupakan tahap penting bagi dunia, tetapi juga meringankan tekanan pembayaran hutang sendiri – dan sekarang mereka bahkan telah menuju ke tahap akhir QE. Di sini, ia menimbulkan pertanyaan: Bagaimana Fed membuat negara lain membayar krisis negaranya sendiri?

Sejak kejatuhan Sistem Bretton Woods dan Perjanjian Jamaica ditubuhkan pada tahun 1970-an, dolar AS tidak lagi disatukan ke emas dan nilainya menjadi bebas, tetapi penguasaan dolar tidak berhenti. Sejak tahun 1980-an, dolar telah beredar di seluruh dunia seperti ini:

  1. 1.Dari negara maju ke negara membangun: Untuk mendorong pertumbuhan ekonomi domestik, negara-negara berkembang harus mengembangkan industri eksport mereka dengan bersungguh-sungguh dan mengeksport sejumlah besar barang ke negara maju karena penggunaan domestik yang tidak mencukupi.

2.Dari negara membangun kembali ke negara maju: Nama permainan eksport negara membangun menurunkan kadar pertukaran mereka untuk mengekalkan kelebihan harga komoditi mereka sendiri. Atas sebab ini, bank pusat negara-negara membangun harus campur tangan dalam kadar pertukaran dengan membeli sejumlah besar bon kerajaan yang dikeluarkan oleh negara maju untuk mengekalkan nilai tukar yang menguntungkan, dan dolar mengalir kembali ke negara maju.

3. Ketika negara membangun membeli bon perbendaharaan A.S., dolar mengalir kembali ke negara maju. Kemudian, negara maju dapat menggunakan dana tersebut untuk membeli barang dari negara membangun lagi.

Untuk membantu anda memahami perkara di atas dengan lebih baik, lihat contoh ini. Seorang petani menjual makanannya yang susah payah kepada tuan tanah, dan tuan tanah membayarnya dengan wang kertas Benjamin, yang sebenarnya berharga 10 sen, $ 100. Petani kemudian menggunakan wang kertas itu untuk membeli bon faedah rendah dari tuan tanah. Selepas itu, tuan tanah mengambil wang sebanyak $ 100 itu untuk membeli makanan dari petani.

Ini adalah sejenis eksploitasi yang tidak ketara – negara maju dapat membayar biaya rendah yang tidak masuk akal untuk membeli komoditi yang dihasilkan oleh negara-negara membangun dengan mengorbankan kesihatan dan lingkungan masyarakat yang terakhir. Lebih buruk lagi, negara membangun menghadapi masalah yang lebih mencabar – penurunan nilai dolar. Selagi Fed dapat mencetak wang dengan apa yang disebut alat dasar monetari mereka, negara-negara membangun tidak boleh menghadapi risiko mengecilkan aset pertukaran wang asing. Sama seperti contoh di atas, walaupun petani membeli bon $ 100 dari tuan tanah, satu tahun kemudian, dengan $ 100, mereka mungkin hanya dapat membeli setengah beg beras dan bukannya satu beg.

Bagaimanapun, di bawah sistem kewangan ini, negara maju juga menghadapi cabaran serius. Oleh kerana negara-negara membangun dapat menikmati keunggulan perbandingan dengan kualiti produk yang lebih baik dengan biaya rendah, ini akan melemahkan daya saing negara maju, yang menyebabkan penurunan industri pembuatannya. Akibatnya, banyak pekerja rumah tangga di Amerika Syarikat kehilangan pekerjaan dalam beberapa tahun kebelakangan. Di situlah orang terkenal "Tali pinggang karat" Sebaliknya, keadaan ini menguntungkan industri perkhidmatan kewangan. Khususnya, syarikat-syarikat di Wall Street telah menghasilkan banyak wang dalam proses globalisasi.

Kegagalan sistem monetari global menyebabkan ketidakseimbangan di seluruh ekonomi di seluruh dunia, ketidaksamaan pengagihan, dan kenaikan "deglobalisasi" dan populisme. Oleh itu, tidak mengejutkan apabila melihat Donald Trump mengambil alih jawatan presiden dan pasukan sayap kanan Eropah muncul, yang saling terkait dengan alasan ekonomi yang mendalam.

Menghadapi dunia yang tidak seimbang, bagaimana kita dapat mengubah sistem kewangan global semasa?

Masalah akar sistem kewangan rapuh terletak pada hegemoni satu mata wang berdaulat berbanding yang lain. Untuk mengalahkannya, kita perlu mempertimbangkan sistem monetari baru, mata wang super-berdaulat. Sebenarnya, idea mata wang super-berdaulat sudah lama wujud. Pada tahun 1940-an, John Maynard Keynes mengusulkan konsep mata wang super-berdaulat bernama “Bancor”. Selepas krisis kewangan pada tahun 2008, ada yang mencadangkan Hak Pengambilan Khas (SDR) IMF. Namun, dalam konteks politik dan ekonomi global sekarang, sukar untuk mewujudkan sistem mata wang super berdaulat global melalui kerjasama antarabangsa.

Walaupun begitu, kami melihat potensi dalam cryptocurrency. Pada masa ini, Bitcoin mempunyai ciri-ciri mata wang super-berdaulat. Walaupun sukar untuk menjadi mata wang dunia kerana turun naik harganya, kami melihat beberapa harapan dari projek stablecoin Facebook, Libra.

Libra disambungkan ke sekumpulan mata wang. Dalam erti kata itu, ia lebih menyerupai SDR. Senario aplikasinya menjadikannya mampu melayani fungsi teras mata wang super-berdaulat. Lebih penting lagi, Libra dikeluarkan berdasarkan sistem papan mata wang dengan jaminan 100% dijamin. Oleh itu, Libra tidak mungkin melihat inflasi kerana lebihan bekalan.

Libra adalah usaha yang baik bagi dunia untuk menuju ke arah sistem mata wang super-berdaulat. Walaupun terdapat rintangan di hadapan, saya tidak sabar untuk melihat lebih banyak cryptocurrency seperti Libra untuk membawa kejutan dan harapan.

Ikuti OKEx pada:

 https://twitter.com/OKEx

 

https://www.facebook.com/okexofficial/

 

https://www.linkedin.com/company/okex/

 

https://t.me/okexofficial_en

 

https://www.reddit.com/r/OKEx/

 

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me