Apa itu Perbankan Digital?

Perbankan digital merupakan teras sistem kewangan masa kini. Namun, ini tidak selalu berlaku. Perbankan telah berjalan lancar, dari pergi ke juruwang tempatan anda dan meminta dana, sehingga memastikan keselamatan anda diinsuranskan dan selamat. Pada masa kini, hampir setiap bank menawarkan beberapa bentuk perbankan digital kepada pelanggannya.

Apa itu Perbankan Digital?

Perbankan digital kadang-kadang disebut sebagai e-perbankan perlahan-lahan muncul sejak beberapa dekad yang lalu. Yang penting, portal perbankan digital membolehkan bank memberi pelanggan akses kepada perkhidmatan perbankan tradisional melalui PC atau peranti pintar mereka. Perkhidmatan ini menjimatkan masa dan wang pelanggan dan bank. Akibatnya, mereka lebih popular dari sebelumnya.

Sejarah Perbankan Digital

Bentuk perbankan digital yang paling awal muncul pada tahun 1960-an. Pada masa inilah dunia mula melihat ATM dan kad debit pertama diperkenalkan. Produk-produk ini revolusioner kerana beberapa sebab. Untuk pertama kalinya, untuk pertama kalinya dalam sejarah, pelanggan perbankan dapat mengakses dana mereka 24/7. Ingatlah, hingga saat ini, anda perlu pergi ke cawangan tempatan anda untuk mengeluarkan atau menyimpan dana. Bergantung pada tempat anda tinggal, proses ini memerlukan banyak masa.

ATM Pertama - Sejarah Perbankan Digital

ATM Pertama – Sejarah Perbankan Digital

Pengenalan internet mengubah perbankan digital selama-lamanya. Pada mulanya, bank bergantung pada internet untuk fungsi dalaman seperti memantau akaun atau pemindahan dana. Namun, pada akhir 1990-an, bank mula menawarkan perkhidmatan seperti kemas kini baki dan pemindahan dana secara langsung dari portal perbankan digital. Pada tahap ini, perbankan digital sedang menuju ke arah aliran utama.

Dalam masa kurang dari satu dekad, internet menyaksikan pengembangan keupayaan yang besar. Penghantaran data tambahan dan teknik pembuatan komputer yang lebih baik menyebabkan penciptaan Telefon Pintar. Hari ini, sukar untuk membayangkan hidup tanpa telefon pintar anda. PC saku yang berguna ini membolehkan bank untuk menawarkan rangkaian lengkap produk dari portal mereka.

Akibatnya, sejumlah perkhidmatan baru muncul kerana ketersediaan telefon pintar. Ciri-ciri seperti penguasaan cek foto mula muncul di pasaran. Fungsi ini membolehkan pelanggan membuat deposit cek dengan mengambil gambar di telefon bimbit mereka melalui aplikasi perbankan mereka.

Memandangkan semua kelebihan yang diberikan perbankan digital kepada sektor ini, mudah dilihat mengapa hari ini, setiap bank menawarkan beberapa bentuk perbankan digital kepada pelanggannya. Kedua-dua pelanggan dan bank mempunyai banyak keuntungan dari integrasi teknologi tinggi ini.

Faedah Perbankan Digital

Perbankan digital jauh lebih senang untuk kedua-dua bank dan pelanggan. Pelanggan menjimatkan masa dan sumber daya yang berharga dengan tidak perlu pergi ke lokasi fizikal. Selain itu, urus niaga mereka lebih selamat kerana mereka tidak memerlukan pelanggan melakukan perjalanan dengan dana yang ada.

Yang penting, dorongan untuk perbankan digital kebanyakannya berasal dari pihak bank. Bank memperoleh sejumlah besar fleksibiliti dan simpanan melalui portal e-perbankan. Wang yang disimpan pada infrastruktur boleh digunakan untuk pengembangan lebih lanjut antara muka dalam talian mereka. Perbankan dalam talian menghilangkan banyak pengambilan, keselamatan, sewa, dan keperluan pelanggan rawak seperti slip deposit dari model perniagaan perbankan.

Perbankan Digital vs Perbankan Dalam Talian

Bidang e-perbankan telah membawa kepada evolusi besar dalam sektor kewangan. Pada asalnya, portal e-perbankan wujud untuk membantu menambah bank bata dan mortar. Hari ini, itu tidak berlaku kerana lebih banyak bank sahaja dalam talian muncul.

Sejak lima tahun kebelakangan, bank dalam talian hanya menjadi trend utama di pasaran. Syarikat-syarikat ini tidak mempunyai lokasi fizikal. Oleh itu, pelanggan boleh melakukan semua transaksi melalui PC atau telefon pintar mereka. Dalam kebanyakan keadaan, asas pelanggan bank ini terbentang di seluruh negara.

Portal e-Perbankan UBS melalui Laman Utama

Portal e-Perbankan UBS melalui Laman Utama

Faedah e-Perbankan

Oleh kerana lebih banyak bank digital muncul di pasaran, penting untuk memahami faedah yang mereka perkenalkan. Bank digital dapat menjadi lebih fleksibel dalam siapa mereka memberikan perkhidmatan, dan bagaimana mereka memperoleh pelanggan. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa pelanggan lebih suka bank dengan portal perbankan digital berbanding rakan tradisional mereka.

Lebih Mudah untuk Menyertainya

Penyatuan protokol KYC dan AML ke dalam perbankan dalam talian telah mengubah segalanya. Kini, bank dapat memperoleh pelanggan baru, sambil tetap patuh, melalui portal dalam talian mereka. Untuk menyelesaikan tugas monumental ini, prosedur onboarding e-banking merangkumi sistem pengesahan ID. Di sini calon pelanggan mesti menyediakan sebilangan besar dokumen, seperti Bukti ID, bukti pekerjaan, alamat, dll.

Telefon pintar membolehkan pelanggan memberikan dokumen ini dalam kualiti digital yang murni. Yang penting, platform perbankan digital secara automatik mengekstrapolasi dan memproses data yang berkaitan melalui protokol yang diprogramkan. Strategi ini menjimatkan masa berharga bank dan pelanggan.

Membincangkan evolusi, Nnamdi Azodo ALAT Digital Bank berbicara mengenai pentingnya memperkemas sektor perbankan. Dia menggambarkan e-banking sebagai “penerapan teknologi untuk setiap kegiatan perbankan.” Azodo menjelaskan bahawa perbankan digital adalah masa depan perbankan dan bahawa untuk terus berdaya saing, semua bank harus menerapkan peningkatan ini.

Perbankan 24 Jam

Salah satu peningkatan perbankan digital yang terbesar untuk sektor ini ialah aksesibilitas. Ingatlah, sebelum awal e-banking, anda harus pergi ke cawangan tempatan anda. Walaupun dalam beberapa keadaan, seperti meminta pinjaman, pendekatan pribadi mungkin seperti yang Anda inginkan, dalam kebanyakan keadaan, seperti deposit, tidak ada manfaat untuk transaksi secara langsung.

Perbankan digital membolehkan anda mengakses maklumat akaun dan transaksi pasaran anda 24 jam sehari dan di seluruh dunia. Kebolehcapaian antarabangsa ini membantu mendorong ekonomi global ke hadapan. Kini, perbankan digital menjadi teras sistem kewangan global kita.

Penjimatan kos

Pada masa lalu, bank menghabiskan sebahagian besar pendapatan mereka untuk proses seperti pengesahan dan perakaunan. Syukurlah, komputer membuang sebahagian besar beban kerja ini untuk bank. Hari ini, automasi memainkan peranan penting dalam sistem perbankan moden. Automasi menjimatkan wang dan masa bank semasa melakukan transaksi yang paling biasa.

Digitalisasi mengurangkan langkah-langkah yang terlibat dalam transaksi, juga mengurangkan kakitangan yang diperlukan. Bank digital menjimatkan banyak perbelanjaan pekerja dan kos. Kos ini kemudian boleh diturunkan kepada pelanggan. Penjimatan ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa bank digital terus melihat penggunaan secara meluas di seluruh dunia.

Teknologi Blockchain

Kemunculan teknologi blockchain telah mendorong perbankan digital ke tahap baru. Teknologi blockchain menyediakan bank dengan alternatif yang lebih cekap dan telus daripada status quo. Teknologi revolusioner ini membolehkan bank menghilangkan banyak sistem pengesahan pihak ketiga yang ada sekarang. Akibatnya, ia menyediakan bank dengan penjimatan kos yang besar dan platform yang lebih selamat untuk melakukan transaksi di dalamnya.

Bank Digital Crypto

Selain memperkenalkan era kecekapan baru, teknologi blockchain juga memperkenalkan dunia kepada cryptocurrency. Cryptocurrency seperti Bitcoin terus menarik minat pelabur. Akibatnya, kemunculan instrumen kewangan baru ini telah mewujudkan peluang unik dalam sektor e-perbankan – bank crypto.

Perkhidmatan CryptoBank melalui Halaman Utama

Perkhidmatan CryptoBank melalui Halaman Utama

Bank digital Cryptocurrency menyediakan perkhidmatan perbankan tradisional kepada pelanggan crypto seperti penyedia perkhidmatan, pelabur, atau pertukaran. Contohnya, bank crypto membolehkan anda menyimpan, menyimpan, membelanjakan, dan memindahkan cryptocurrency dari portal perbankan. Gaya perbankan ini telah semakin popular sejak lima tahun kebelakangan ini seiring dengan pertumbuhan penggunaan cryptocurrency.

Hari ini, bank crypto boleh didapati dengan mudah. Salah satu contoh bank crypto adalah Bank Dunia Sedunia. Platform ini menawarkan pengguna crypto akses ke kad debit, yuran transaksi kos rendah, pertukaran mata wang, dan akses masa nyata ke pembayaran di mana sahaja di dunia. Di atas ciri-ciri ini, bank memperkenalkan cryptocurrency asli yang disebut WIBCOIN (WBBC).

Yang penting, World Bit Bank menggunakan WBBC sebagai unit akaun untuk semua urus niaga dalam ekosistem WBB. Selain itu, WBBC akan berfungsi sebagai asas interaksi dengan mata wang digital lain di platform.

Bergabung dengan World Bit Bank adalah sesuatu yang mudah. Muat turun DAPP dari Apple Store atau Google Play. Setelah dimuat turun, anda akan menerima beberapa arahan pengesahan. Setelah mengesahkan ID anda, anda sudah bersedia untuk memulakan perbankan. Semudah itu.

Perbankan Digital – Perbankan untuk Dunia

Trend baru di pasaran adalah penggunaan AI untuk memperkemas proses perbankan. Algoritma AI lanjutan dapat menentukan kelayakan dan kelayakan klien secara automatik. Contohnya, pinjaman dalam talian yang anda mohon minggu lalu mungkin tidak akan pernah dihadapi manusia sejati. Sebagai gantinya, sistem AI bank akan menentukan kelayakan anda untuk mendapatkan dana menggunakan satu set kriteria yang diprogramkan.

Perbankan Digital terus melihat pertumbuhan dalam sektor kewangan. Yang penting, sebilangan besar institusi perbankan utama mengalihkan dana dari penciptaan cawangan baru ke peningkatan platform e-perbankan baru-baru ini. Anda boleh menjangka trend ini akan berterusan apabila pendigitalan pasaran berkembang. Buat masa ini, bank digital boleh menjadi penyelesaian sempurna untuk semua keperluan perbankan anda semasa wabak koronavirus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me