5 sorotan teratas dari DeFi pada tahun 2020 – Tahun dalam tinjauan

OKEx Insights ‘DeFi Digest mengulas sorotan utama dari ruang kewangan yang terdesentralisasi pada tahun 2020.

DeFi telah berkembang dari kata kunci belaka menjadi sektor yang sah tahun ini, dengan kemajuan yang signifikan dari segi pembangunan dan penggunaan. Menjelang tahun 2020, OKEx Insights melihat lima sorotan teratas dari ruang kewangan yang terdesentralisasi.

Dari berjuta-juta hingga berbilion-bilion, DeFi menjadi besar

Pasaran DeFi menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa pada tahun 2020, dengan TVL – jumlah nilai terkunci – meningkat dari $ 671 juta pada 1 Januari hingga $ 13.95 bilion pada 23 Disember. Pertumbuhan TVL yang besar di ruang ini terutama didorong oleh hype sekitar perlombongan kecairan dan pertanian hasil, dan itu dilengkapi dengan jangkaan pelancaran Ethereum 2.0 dan kenaikan harga yang terdesentralisasi.

Nilai keseluruhan terkunci dalam USD pasaran DeFi pada tahun 2020. Sumber: DeFi Pulse

Pasaran pinjaman DeFi juga gergaji pertumbuhan jumlah pinjaman yang besar, meningkat dari $ 0.92 bilion menjadi $ 3.57 bilion. Walaupun Maker menguasai pasaran pinjaman pada separuh pertama tahun 2020, Compound menggantikan Maker sebagai pemimpin pinjaman pada separuh kedua, berikutan pelancaran token tadbir urusnya, COMP. Compound terus menguasai pasaran pinjaman dengan kira-kira 55% bahagian pasaran, diikuti oleh Maker (~ 30%) dan Aave (~ 10%).

Jumlah peminjaman protokol pinjaman DeFi pada tahun 2020. Sumber: DeBank

Peningkatan perlombongan kecairan dan petani menghasilkan DeFi

Terma "perlombongan kecairan" dan "petani hasil" telah menjadi kata kunci utama di kalangan komuniti DeFi pada tahun 2020. Perlombongan kecairan merujuk kepada pertanian hasil dengan memberikan kecairan ke pasaran wang sebagai pertukaran ganjaran dan komisen.

Perlombongan likuiditas pertama kali diperkenalkan oleh Compound, yang memungkinkan pengguna membekalkan kecairan ke protokol untuk memperoleh unit tambahan dari token tadbir urusnya COMP. Selepas pelancarannya, harga COMP meningkat lebih dari tiga kali ganda, dan jumlah nilai yang terkunci dalam protokol meningkat dari $ 90 juta menjadi lebih dari $ 600 juta pada minggu pertama. Protokol DeFi lain – seperti Balancer, SushiSwap dan Uniswap – mengikutinya untuk melancarkan perkhidmatan perlombongan kecairan untuk token tadbir mereka sendiri.

Munculnya perlombongan mudah tunai juga menyebabkan peningkatan pertukaran yang terdesentralisasi. Jumlah dagangan DEX memulakan pertumbuhan eksplosifnya pada bulan Jun, didorong oleh hype perlombongan kecairan yang dihasilkan oleh COMP. Jumlah dagangan DEX mencapai paras tertinggi $ 27.8 bilion setiap tahun berikutan pelancaran token tadbir urus Uniswap, UNI.

Namun, gembar-gembur mengenai perlombongan kecairan telah menjadi sejuk sejak Oktober, kerana tidak ada protokol DeFi utama lain yang mengeluarkan token tadbir urus baru untuk perlombongan kecairan. Cooldown juga dilihat pada penurunan jumlah dagangan DEX pada Q4 2020.

Jumlah dagangan bulanan pertukaran terdesentralisasi pada tahun 2020. Sumber: Analisis Dune, Dapatan OKEx

Persaingan antara Uniswap dan SushiSwap

Perlombongan kecairan menjadikan pembuat pasaran automatik menjadi tumpuan. Pertukaran berasaskan AMM kegunaan satu set algoritma deterministik yang menetapkan parameter untuk mengumpulkan kecairan dari peniaga dan membuat pasaran automatik. Daripada menggunakan buku pesanan tradisional untuk pesanan beli dan jual, dana untuk pembeli dan penjual di bursa berasaskan AMM disimpan di kumpulan kecairan dalam rantai.

Kebangkitan pembuat pasaran automatik juga menyebabkan persaingan antara Uniswap dan klonnya, SushiSwap. Uniswap telah mendominasi bidang DEX dari segi jumlah perdagangan hingga akhir bulan Ogos, di mana SushiSwap dilancarkan. Berdasarkan reka bentuk protokol Uniswap, SushiSwap bertujuan untuk memberikan insentif tambahan untuk petani hasil, yang memungkinkan mereka memperoleh sebahagian dari biaya protokol dalam token SUSHI, walaupun mereka menarik kecairan mereka dari protokol.

Uniswap telah menguasai pasaran DEX sejak Julai 2020. Sumber: Dune analytics

Selepas pelancarannya, harga SUSHI melonjak menjadi lebih dari $ 9, dan jumlah nilai protokol terkunci melepasi Uniswap selama dua minggu pertama. Walau bagaimanapun, SushiSwap mendapat kritikan daripada masyarakat ketika pengasasnya, "Chef Nomi," dijual sebahagian saham dana pemaju.

Masyarakat prihatin dengan keluarnya pengasas, dan harga SUSHI turun dari $ 9.5 kepada $ 1.13 hanya dalam lima hari. Namun, pada 11 September, Chef Nomi dikembalikan $ 14 juta ETH ke perbendaharaan SushiSwap dan memutuskan untuk turun dari peranan kepimpinan.

Uniswap kemudian menarik kembali perhatian petani hasil setelah pelancaran token pemerintahannya sendiri, UNI, pada pertengahan September. TVL Uniswap sekali lagi meningkat dari $ 748 juta menjadi hampir $ 2 bilion sejurus selepas pelancaran UNI, dan juga menyebabkan penurunan ketara dalam kecairan SushiSwap.

Sebagai tindak balas, SushiSwap kemudian melaksanakan beberapa penambahbaikan tadbir urus, termasuk had total dari jumlah tokennya, dan meletakkan tempoh penguncian selama enam bulan untuk dua pertiga daripada hadiah perlombongannya. Sebagai tambahan, SushiSwap menerapkan model sasaran Uniswap, yang mengedarkan 0,05% dari jumlah dagangan kepada pihak berkepentingan xSUSHI.

Sebaik sahaja Uniswap mengakhiri program ganjaran penambangan kecairan pada 16 November, TVLnya menjunam tajam dari $ 3 bilion hingga $ 1.3 bilion. Sementara itu, SushiSwap menyediakan kumpulan kecairan yang sama seperti Uniswap, tetapi dengan peningkatan ganjaran, yang menyebabkan lonjakan jangka pendek di TVL SushiSwap, dari $ 293 juta hingga $ 1 bilion.

Sebagai pertukaran terdesentralisasi berasaskan AMM yang unggul, Uniswap dan SushiSwap mempunyai tujuan pembangunan strategik yang berbeza. Berikutan penggabungan dengan Pickle Finance, Cream Finance, Cover Protocol dan Akropolis, yearn.finance, penasihat robo untuk protokol pertanian hasil, baru-baru ini mengumumkan penggabungannya yang kelima, dengan SushiSwap. Sekarang, SushiSwap akan memanfaatkan kepakarannya untuk membantu yearn.finance melancarkan projeknya yang akan datang, Derisswap, yang akan menggabungkan pertukaran, pilihan dan pinjaman ke dalam satu platform. Sementara itu, Uniswap melancarkan alat pemerintahan, Sybil, kerana menemui perwakilan, dan ia tetap menjadi pembakar gas terkemuka di rangkaian Ethereum.

Jumlah nilai terkunci (USD) Uniswap dan SushiSwap dengan peristiwa pasaran utama. Sumber: DeFi Pulse, Wawasan OKEx

Serangan pinjaman kilat

Walaupun pasar DeFi telah berkembang pesat tahun ini, kerentanan keamanan, terutama serangan pinjaman kilat, tetap menjadi perhatian masyarakat. Perkhidmatan pinjaman kilat membolehkan pengguna meminjam tanpa membuat cagaran. Walaupun produk tersebut telah mendapat populariti di kalangan para penimbang tara, penggodam menggunakan eksploitasi pinjaman kilat untuk mengalirkan dana di kumpulan kecairan dan memanipulasi pasaran DeFi.

Serangan pinjaman kilat menjadi viral pada separuh kedua tahun 2020, dan peretasan Eminence Finance dan Harvest Finance adalah yang paling terkenal. Eminence Finance, protokol yang belum selesai oleh pengasas yearn.finance Andre Cronje, mengalami serangan pinjaman pinjaman yang menyebabkan penggodam menjana $ 15 juta. Salah satu serangan pinjaman pinjaman terbesar berlaku pada 1 November, ketika penggodam mengeksploitasi kelemahan dalam peti besi Harvest Finance dan mencuci dana melalui Uniswap dan Kolam Y dalam kewangan Curve. Serangan ini mengakibatkan kerugian $ 34 juta.

Serangan pinjaman kilat mendominasi peretasan utama protokol DeFi pada tahun 2020. Sumber: Wawasan OKEx

Komuniti DeFi telah mencadangkan beberapa penyelesaian untuk mengurangkan serangan pinjaman pinjaman. Penyelesaian pertama adalah dengan menerapkan mekanisme komitmen-dan-mengungkapkan untuk deposit, membuat serangan pinjaman pinjaman tidak dapat dilakukan dengan menonaktifkan deposit dan pengeluaran dalam transaksi yang sama. Di samping itu, penggunaan oracle harga luaran seperti Chainlink membantu mengurangkan manipulasi pasaran. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak sepenuhnya boleh dipercayai, dan ada keperluan untuk pengembangan lebih lanjut dalam hal ini.

Blockchain oracle dan ketelusan harga

Blockchain dan kontrak pintar biasanya tidak dapat mengakses data dari luar rangkaian masing-masing. Masalah ini menghalang penggunaan sumber data luaran yang boleh menjadi penting bagi perkhidmatan tertentu. Blockchain oracle, yang merupakan perkhidmatan pihak ketiga yang membolehkan kontrak pintar menerima maklumat luaran, menyelesaikan masalah ini. Blockchain oracle telah memainkan peranan penting dalam pengembangan DeFi, kerana mereka meningkatkan kebolehpercayaan dan ketepatan data di pelbagai protokol DeFi.

Chainlink, Compound dan Band adalah tiga projek utama di ruang ini, dan Chainlink dilancarkan data rujukan harga untuk DeFi pada Januari 2020. Data rujukan ini cepat diterima pakai oleh protokol DeFi dalam pemberian pinjaman, stablecoin, pengurusan aset dan perdagangan derivatif.

Walaupun populariti di kalangan pengguna protokol DeFi, blockchain oracle juga menimbulkan kebimbangan mengenai kelemahan keselamatan dan penggunaan sumber data terpusat. Contohnya adalah ketika Compound dicairkan hampir $ 9 juta pada 26 November. Pembubaran besar disebabkan oleh turun naik harga yang melampau dari DAI stablecoin di Coinbase Pro. Oleh kerana Compound hanya menggunakan Coinbase Pro sebagai sumber harganya, ini menimbulkan kritikan dan kebimbangan mengenai kebolehpercayaan.

Walaupun ruang DeFi tanpa kekurangannya, pertumbuhannya tahun ini membuktikan perlunya ekosistem produk kewangan tanpa kepercayaan. Melangkah ke hadapan, kami dapat menjangkakan ruang ini akan berkembang lebih jauh apabila pemaju menyelesaikan masalah yang berlaku dan membuat antara muka yang lebih mantap dan mesra pengguna untuk perkhidmatan kewangan yang terdesentralisasi.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me