Peter Hofmann, Ketua Pegawai Eksekutif Custodigit – Interview Series

Peter Hofmann, Ketua Pegawai Eksekutif PT Custodigit, usaha sama antara Swisscom dan Sygnum yang menawarkan penyelesaian hak penjagaan peringkat pelabur yang menyasarkan institusi kewangan yang dikawal selia.

Peter juga merupakan pemerhati Lembaga di Metaco SA dan mentor ke London & Rakan kongsi. Dia pernah bekerja di kedudukan kanan yang berbeza dalam industri perkhidmatan kewangan untuk syarikat seperti Cap Gemini, KPMG, IBM, PostFinance dan beberapa syarikat permulaan sebelum ini.

Dia mempunyai pengalaman jangka panjang dalam pemantauan antara perkhidmatan kewangan, teknologi dan inovasi dalam peranan yang berbeza.

Custodigit ditubuhkan oleh Swisscom dan Sygnum pada tahun 2018. Bolehkah anda mulakan dengan memperincikan siapa Swisscom dan Sygnum? 

Swisscom AG adalah penyedia telekomunikasi utama di Switzerland dengan ibu pejabatnya terletak di Bern. 51% Swisscom dimiliki oleh kerajaan Switzerland. Swisscom secara aktif menyokong ruang fintech di Switzerland dan percaya bahawa industri kewangan akan berubah dengan ketara dalam 10 tahun ke depan kerana munculnya model perniagaan yang mengganggu pada permulaan fintech. Swisscom sepenuh hati percaya bahawa pada masa depan sektor kewangan akan sangat bergantung pada penggunaan kecerdasan buatan dalam kombinasi dengan teknologi blockchain. Swisscom memiliki 75% Custodigit.

Sygnum adalah bank Aset Digital terkawal pertama di dunia yang beribu pejabat di Switzerland dan Singapura dan beroperasi di peringkat global. Sygnum telah menerima lesen perbankan Swiss pada bulan September 2019 dan bank itu membolehkan pelanggannya melabur dalam aset digital dengan cara yang selamat dan mudah dengan kepercayaan penuh. Perkhidmatan yang disediakan oleh Sygnum termasuk hak penjagaan kelas institusi yang dibina oleh Custodigit, dengan pintu masuk aset fiat-digital, pembrokeran, perkhidmatan perbankan B2B dan pinjaman lombard. Pada 18 September 2019, transaksi pelanggan pertama Sygnum direkodkan secara terbuka di dua blockchain yang paling penting, Bitcoin dan Ethereum.

Anda telah menjadi Pengurus Kanan di Swisscom sejak 2009. Mengapa Swisscom percaya bahawa waktunya tepat untuk memasuki ruang jagaan dan melancarkan Custodigit?

Swisscom telah meneliti ruang aset digital selama beberapa tahun. Pada tahun 2017, kita semua telah menyaksikan peningkatan permintaan dalam ruang mata wang kripto, ledakan ICO dan stagnasi pasaran pada awal tahun 2018. Walaupun, ruang itu tidak diatur, ia telah dengan jelas menggambarkan kemampuan teknologi dan bagaimana ia dapat mempermudah kehidupan seharian kita. Swisscom dan kami, kami sangat percaya bahawa masa depan terletak di ruang aset digital dan menjelang 2027 aset digital akan mewakili sebahagian besar KDNK global. Di samping itu, kami melihat peningkatan minat dari institusi kewangan seperti bank dan pengurus aset yang ingin memasuki ruang aset digital. Di Jerman, BAFIN dengan inisiatif pengawalseliaannya saat ini bertindak sebagai titik pencetus pasaran juga. Sejauh yang kami dengar lebih daripada 55 pemain menyatakan minat mereka terhadap lesen Crypto baru. Sekiranya kita menganalisis infrastruktur pasaran kewangan aset digital semasa, kita melihat bahawa kekurangan infrastruktur pasaran dan institusi tidak cekap. Visi Custodigit adalah untuk menyokong penyusunan infrastruktur pasaran gred institusi untuk mata wang kripto dan juga aset token.

Custodigit menyediakan akses dan penyimpanan aset digital yang selamat melalui penyelesaian hak penjagaan pelabur institusi. Mengapa ini penting bagi institusi kewangan?

Pelabur institusi secara berterusan menyatakan minat mereka terhadap ruang aset digital dan beberapa bank telah mula mengambil langkah yang membolehkan mereka memberikan tawaran kripto kepada pelanggan mereka. Bahagian penjagaan dan perdagangan selalu menjadi cabaran bagi penyedia perkhidmatan kewangan. Custodigit menyediakan platform ‘Bank in Box’ peringkat institusi untuk penyedia perkhidmatan kewangan yang dikawal selia, sehingga mereka dapat menawarkan Mata Wang Crypto dan Aset Digital kepada pelanggan mereka tanpa pelaburan awal yang tinggi dan waktu yang singkat untuk memasarkan. Bagi institusi kewangan, penting bagi mereka untuk mempunyai fungsi yang diperlukan untuk menjalankan proses perniagaan mereka (mis. Penyelesaian) dengan cara automatik untuk memastikan proses perniagaan yang cekap, selamat dan patuh. Untuk mengurangkan risiko pembekal mereka, institusi kewangan memerlukan platform sedia perusahaan yang diaudit dan disediakan dan dikendalikan oleh organisasi yang boleh dipercayai dan stabil. Inilah yang sebenarnya disediakan oleh Custodigit bersama Swisscom yang sangat berpengalaman dalam mengendalikan infrastruktur perbankan yang sangat keselamatan.

Bolehkah anda membincangkan beberapa risiko keselamatan siber yang ada untuk penyelesaian perlindungan aset digital?

Terdapat pelbagai risiko keselamatan siber yang berkaitan dengan aset digital dan dua daripadanya sangat penting untuk diambil kira.

  • Penyimpanan kunci peribadi: Banyak peminat crypto menyimpan kunci peribadi mereka di komputer riba mereka. Mudah bagi penggodam untuk mengakses maklumat ini dan setelah kuncinya dicuri, mustahil untuk mendapatkan kembali dana. Setelah kehilangan kunci, pelaburan anda akan hilang secara kekal.
  • Bursa diretas: Saat ini sebahagian besar pertukaran crypto tidak diatur dan karena itu mereka tidak memiliki tingkat pengawasan dan pengauditan pemerintah yang sama dengan institusi regulasi tradisional. Selama beberapa tahun terakhir, banyak pertukaran telah menjadi tajuk utama kerana pelanggaran keselamatan. Coincheck mempunyai kripto bernilai lebih dari USD 550 juta yang dicuri oleh penggodam. Bithub kehilangan sekitar USD 30 juta pegangan aset digital pelanggannya. Custodigit bekerjasama rapat dengan pakar keselamatan dan audit untuk menyediakan platform Aset Digital gred institusi dan menggunakan infrastruktur Swisscom yang telah terbukti.

Apa saja langkah-langkah yang telah diambil oleh Custodigit untuk melindungi klien dari risiko keselamatan siber ini?

Di Custodigit, kami memandang serius perkara-perkara yang berkaitan dengan keselamatan. Custodigit tidak meluangkan waktu dan tenaga untuk menentukan kerangka keselamatan hujung-ke-ujung yang mengembangkan pandangan holistik mengenai risiko dan merancang langkah-langkah pencegahan berlebihan. Seboleh-bolehnya, Custodigit menggunakan standard keselamatan tertinggi dan melakukan langkah tambahan untuk mengaudit prosedur dan infrastrukturnya (perakuan ISAE). Sebagai syarikat, kami wajib mematuhi kerangka keselamatan ketat Swisscom. Dasar yang kami buat memastikan bahawa tidak ada individu, pasukan atau organisasi yang dapat membahayakan keselamatan aset: pemisahan tugas dan tanggungjawab yang ketat, pemeriksaan minimum 4 mata untuk semua aktiviti kritikal, kawalan aktiviti peribadi dan latar belakang secara berkala, berbeza perpustakaan kriptografi untuk menangani risiko yang berkaitan dengan serangan sifar-hari.

Setiap transaksi diluluskan oleh beberapa individu atau kumpulan individu.

Bolehkah anda membincangkan beberapa ciri teras utama yang kini tersedia untuk pelanggan Custodigit?

Kami ingin menekankan bahawa pasaran sasaran kami adalah institusi kewangan yang diatur seperti bank, bursa dan lain-lain dan platform kami menawarkan semua fungsi perniagaan yang diperlukan untuk menyediakan penawaran perkhidmatan pasaran aset digital. Platform kami membolehkan pelanggan membeli, menjual, memindahkan masuk / keluar aset digital (end-to-end). Ia dapat disatukan dengan sistem perbankan teras mana pun. Sebagai tambahan, kami menyokong perutean pesanan pintar ke pelbagai penyedia kecairan seperti broker dan pertukaran. Dari sudut keselamatan, sistem keselamatan diaudit dengan sijil ISAE 3402 dan 3000 dan ISO 27001 dan 2000. Pada masa ini kami menyokong aset digital berikut – BTC, ETH, XRP, BCH, ERC20. Platform kami boleh dilabel putih dengan antara muka pengguna dan API yang dapat disesuaikan atau tersedia sebagai perkhidmatan SaaS.

Apakah beberapa pelanggan atau bank yang dapat anda bincangkan yang kini menggunakan penyelesaian penjagaan Custodigit?

Seperti yang anda sedia maklum, pada masa ini kami mempunyai bank Sygnum sebagai pelanggan. Mereka menggunakan penyelesaian penuh kami termasuk hak penjagaan dan pembrokeran. Kami kini sedang berunding dengan institusi kewangan lain yang dikawal selia yang terletak di Eropah. Malangnya kami belum dapat mendedahkan nama. Kami juga telah menandatangani perjanjian dengan salah satu syarikat insurans semula terbesar untuk penyediaan perlindungan insurans untuk aset digital. Matlamat kami adalah untuk mengukuhkan pangkalan kami di Switzerland dan Jerman dan berkembang ke peringkat global.

Adakah terdapat jenis sekatan terhadap jenis aset digital yang ditawarkan oleh Custodigit untuk perkhidmatan jagaan? 

Pada masa ini kami menyokong aset digital berikut: BTC, ETH, XRP, BCH, LTC, ERC20. Kami biasanya memilih aset digital berdasarkan permintaan pelanggan kami. Kami tidak mempunyai sekatan khusus; namun sebelum menawarkan aset digital di platform kami, kami melakukan usaha sewajarnya. Sekiranya kami yakin bahawa aset digital dalam bentuk atau bentuk apa pun boleh merosakkan reputasi kami di pasaran, kami enggan menawarkannya. Berdasarkan pemerhatian pasaran kami, itu adalah aset digital yang relevan untuk institusi kewangan. Pada masa ini, Custodigit sedang berkembang adalah platform ke arah aset token juga.

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Custodigit?

Kami adalah syarikat yang berpusat di Switzerland dan kami sangat mematuhi amalan industri perbankan Switzerland. Kami sangat mempercayai kepentingan reputasi dan perlindungan dana pelanggan. Oleh kerana Swisscom adalah pemegang saham utama kami, kami harus memandang serius kerangka keselamatan dan memastikan dana pelanggan kami disimpan dengan selamat. Keselamatan dan peraturan ada dalam DNA Custodigit.

Terima kasih atas wawancara yang hebat, pembaca yang ingin mengetahui lebih lanjut harus berkunjung Custodigit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me