Luka Gubo, Ketua Pegawai Eksekutif Blocktrade – Interview Series

Kami duduk bersama Luka Gubo, CEO di Blocktrade, untuk mengetahui bagaimana dia menggabungkan pengalaman profesionalnya dengan perkembangan teknologi untuk memajukan misi Blocktrade untuk mengubah cara syarikat kecil dan sederhana mengumpulkan modal.  

Luka, anda mempunyai latar belakang perdagangan, pelaburan, dan pengurusan risiko. Bagaimana anda menjadi pengasas dan CEO Blocktrade?

Saya memulakan karier saya sebelum krisis kewangan yang hebat, sebagai peniaga frekuensi tinggi di sebuah firma perdagangan proprietari kecil, di mana kami kebanyakan berdagang niaga hadapan dan derivatif lain. Strategi terpenting kami adalah perdagangan peristiwa makroekonomi, yang bermaksud bahawa kami cuba memasuki pasaran beberapa milisaat setelah pembebasan data makroekonomi utama, seperti pertumbuhan KDNK atau jumlah pekerjaan. Pelayan kami berkolokasi dengan pertukaran yang berbeza sehingga pesanan kami tiba di buku pesanan secepat mungkin. Pada satu ketika, kami melaksanakan berjangka berjuta-juta dolar AS pada CME setiap bulan.

Selepas kemelesetan yang hebat, pesaing besar dengan akses yang lebih baik ke pasaran ini memasuki gambar, dan perdagangan menjadi kurang menguntungkan, jadi saya mula fokus pada pelaburan jangka panjang. Saya mengembangkan beberapa strategi pelaburan berdasarkan model teori dan empirikal, salah satunya yang saya laksanakan menjadi dana kuantitatif sepenuhnya pertama di rantau ini. Saya selalu berada di persimpangan perdagangan dan teknologi, jadi saya dengan cepat menyedari – terutamanya setelah membaca kertas putih Ethereum – potensi blockchain di pasaran modal primer dan sekunder. Saya ingin menyumbang kepada transformasi ini dan menggunakan pengalaman saya untuk mengembangkan proses baru dan meningkatkan akses dan ketelusan pasaran. Pada tahun 2018, saya menetapkan visi untuk Blocktrade, dan tujuan kami adalah menggunakan teknologi terbaru ini untuk meningkatkan cara kerja pasaran modal, terutamanya di Eropah.

Blocktrade memohon izin untuk melakukan perkhidmatan pelaburan di Kawasan Ekonomi Eropah sesuai Arahan 2014/65 / EU (MiFID II). Apakah arahan ini, dan apakah maksudnya bagi para pelabur?

MiFID II adalah singkatan dari Petunjuk dalam Instrumen Kewangan, yang merupakan sebahagian daripada kerangka peraturan pasaran modal Eropah yang lebih luas. Arahan ini mengatur semua aktiviti yang berkaitan dengan bursa dan firma pelaburan (atau peniaga broker, seperti yang disebut di AS) yang menyediakan perkhidmatan pelaburan yang berbeza di pasar primer dan sekunder. MiFID II mempunyai lebih dari 30,000 halaman, termasuk peraturan dan standard peraturan dan teknikal yang didelegasikan. Tetapi ada juga undang-undang lain yang relevan yang mengatur pasar modal Eropa, seperti Peraturan Depositori Sekuriti Pusat (CSDR), Peraturan Prospektus, Peraturan Penyalahgunaan Pasar (MAR), Petunjuk Finality Penyelesaian, dan Arahan Anti Pencucian Wang (Arahan AML / CTF) dan lain-lain lagi.

Matlamat peraturan ini adalah untuk melindungi pelabur dan memastikan kestabilan dan ketelusan pasaran sambil mengurangkan risiko dan memungkinkan peruntukan dana yang efisien di pasar primer dan sekunder. Walaupun objektif ini sangat mengagumkan, seseorang dapat mengatakan bahawa peraturan pasaran modal EU terlalu kompleks, dan ini membahayakan para pelabur dan terutama penerbit yang berusaha memanfaatkan pasaran untuk mendapatkan dana. Tambahan pula, gangguan hampir tidak mungkin berlaku kerana keperluan peraturan, operasi, dan modal yang besar untuk memasuki industri ini.

Dengan memohon lesen tersebut, kami berhasrat menjadikannya lebih mudah dan lebih murah bagi penerbit untuk mengumpulkan modal daripada pelabur. Pada masa yang sama, kami ingin memberi pelabur besar dan kecil akses ke kelas aset yang sebelumnya tidak dapat diakses. Teknologi ini membolehkan kita mencapai tujuan itu, sementara lesen akan memberi kita kepercayaan yang diperlukan dari pelabur dan institusi kewangan lain.

Pada bulan Oktober 2019, anda mengumumkan bahawa Cryptix menyelesaikan pemerolehan Blocktrade. Siapa Cryptix, dan apa maksudnya untuk masa depan Blocktrade?

Cryptix adalah penyedia perkhidmatan penuh yang berpusat di Switzerland yang berfokus untuk mengganggu industri kewangan dengan fokus jangka panjang untuk menggabungkan kedua-dua dunia: kewangan terkawal dan terdesentralisasi. Menjadi sebahagian daripada Kumpulan Cryptix mempunyai banyak faedah untuk Blocktrade: saham Cryptix dan bahkan mengembangkan visi kami, dan, bersama-sama, kami menghubungkan keseluruhan ekosistem kewangan. Sebagai langkah pertama untuk mewujudkan pasaran kewangan orang, Cryptix memohon lesen EMI sementara Blocktrade memohon lesen MiFID II.

Dengan rancangan untuk menggabungkan keseluruhan pasaran kewangan dalam satu aplikasi, Cryptix bertujuan untuk menawarkan pengalaman yang lancar bagi pengguna, yang akan dapat mengakses perkhidmatan dan produk kewangan yang berbeza. Blocktrade akan mengurus bahagian pasaran modal, baik dari sisi pasaran primer dan sekunder.

Masa depan Blocktrade sangat cerah. Kami telah memperluas misi kami: Kami tidak hanya memfasilitasi akses ke pasar utama tetapi, dengan menawarkan perkhidmatan penggalangan dana, penstrukturan, penasihat, dan penempatan, kami juga membantu usahawan Eropah menjadi lebih kompetitif dalam persekitaran global. Bersama teknologi kami untuk pasaran sekunder – yang akan kami operasikan sebagai firma pelaburan apabila kami mendapat izin – kami akan dapat merangkumi spektrum penuh perkhidmatan pasaran modal, termasuk penyimpanan dan perlindungan, penyelesaian, pelaporan, perutean, dan pelaksanaan.

 

Blocktrade akan menawarkan penyenaraian token keselamatan untuk perdagangan. Bilakah anda menjangkakan perkara ini akan berlaku?

Menyenaraikan instrumen kewangan di kemudahan perdagangan pelbagai hala (MTF) kami akan dapat dilakukan setelah lesen diberikan oleh pengawal selia. Kami tidak dibenarkan menyentuh sekuriti sehingga saat itu. Saya fikir 2020 akan menjadi tahun yang menarik bagi penerbit token keselamatan yang ada tetapi juga untuk STO baru.

Apakah syarat penyenaraian untuk token keselamatan?

Terdapat pelbagai syarat yang merangkumi aspek undang-undang, peraturan, teknikal, dan kewangan. Dari perspektif undang-undang, hanya entiti undang-undang yang boleh mengeluarkan sekuriti, dan patung dan perundangan mereka harus membenarkan pemindahan sekuriti ini dan mempunyai hak yang jelas untuk pemilik sekuriti tersebut. Sebelum penyenaraian, sekuriti mesti dimasukkan ke dalam borang penyertaan buku dengan CSD.

Keperluan yang berkaitan dengan tadbir urus merangkumi bahawa syarikat mempunyai tadbir urus syarikat yang jelas – lebih disukai dengan anggota lembaga bebas – yang memudahkan pasaran utama. Selanjutnya, pengurusan dan anggota dewan perlu lulus penilaian yang sesuai dan tepat, dan pengurusan mesti dilatih mengenai peraturan MTF mengenai pelaporan, penyalahgunaan pasaran, perdagangan orang dalam, ketelusan, dan pemerintahan. Dari segi teknikal, kami berhasrat untuk menyokong sebanyak mungkin protokol token keselamatan kerana tidak ada standard industri. Namun, mungkin ada keperluan untuk beralih ke protokol yang berbeda, yang berpotensi menjadi DLT yang diizinkan, untuk memungkinkan pemrosesan perdagangan yang dilaksanakan dengan lancar dan lurus. Mengenai keperluan kewangan, penting untuk mengetahui bahawa ukuran minimum yang akan disenaraikan di pasaran sekunder pada masa ini adalah EUR 1 juta dalam permodalan pasaran. Walaupun kami merancang untuk menyokong penerbit besar dan kecil, kami harus mematuhi had ini. Walau bagaimanapun, keperluannya mungkin berubah setelah kita melihat apa sebenarnya kecairan sekuriti ini. Akhirnya, walaupun kami lebih suka perniagaan yang mapan dengan pendapatan dan keuntungan yang semakin meningkat, kami tidak mengecualikan permulaan yang belum mencapai keuntungan.

Adakah anda mempunyai token keselamatan yang berbaris untuk pelancaran?

Rangkaian kuat kami merangkumi beberapa penerbit token keselamatan yang kuat, dan mereka ingin memberikan mudah tunai kepada pemegang saham mereka.

Apakah beberapa perkhidmatan institusi Blocktrade untuk bank dan firma pelaburan lain?

Kami akan menawarkan peluang perdagangan kepada pelbagai institusi – dari broker hingga syarikat fintech hingga (neo) bank dan firma pelaburan – dan kami membuat aliran pendapatan baru untuk mereka melalui penyelesaian label putih. Mereka akan dapat menjalankan perdagangan pelanggan mereka di pasaran sekunder (untuk kedua-dua cryptocurrency dan token keselamatan) dan menawarkan pelaburan langsung dalam STO kepada pelanggan mereka. Perniagaan yang tidak mempunyai platform sendiri untuk mengumpulkan modal akan dapat menggunakan penyelesaian label putih kami, sementara entiti yang tidak berlesen akan dapat menjadi ejen terikat, yang bermaksud mereka akan dapat bertindak sebagai platform pelaburan STO dan membolehkan routing pesanan pelanggan kepada MTF kami.

Apakah beberapa ciri dan alat yang boleh kita lihat di platform Blocktrade?

Matlamat kami adalah untuk menyediakan pasaran di mana permintaan dan penawaran untuk aset digital bertemu. Pasaran utama di mana syarikat mengeluarkan sekuriti di mana pelabur boleh melabur secara langsung adalah salah satu ciri penting yang sedang kita bina. Sudah tentu, kami juga fokus untuk menyelesaikan pembangunan pasaran sekunder, di mana sekuriti ini akan diperdagangkan. Kami akan menawarkan kelas aset digital baru ini dengan semua alat yang diperlukan untuk peniaga profesional, pelabur, atau institusi kewangan apa pun. Kami sepenuhnya didorong oleh API, yang memungkinkan kami berintegrasi dengan infrastruktur pasaran yang ada sambil membenarkan platform, aplikasi, dan algoritma lain untuk berhubung dengan kami.

 

Adakah perkara lain yang ingin anda kongsikan mengenai Blocktrade?

Ya, selalu ada beberapa perkara baik untuk dikongsi. Kami sangat berterima kasih atas sambutan hangat Cryptix dan atas peluang bekerja di ibu pejabat baru di Vaduz, Liechtenstein.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati Blocktrade atau halaman penyenaraian perniagaan Blocktrade kami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me