Cara Melabur dalam Saham – Memilih Saham dan Menguruskan Portfolio anda

Dalam dua artikel sebelumnya, kami menjelaskan apa yang perlu anda lakukan untuk mula membeli saham, dan memperkenalkan beberapa cara untuk menjana wang di pasaran saham. Kami kini bersedia untuk memperluas topik dengan lebih terperinci, dengan beberapa petua memilih saham dan membina portfolio.

Memilih stok

Dengan beribu-ribu stok untuk dipilih, ia membantu mengembangkan proses mencari dan memilih stok. Anda hanya memerlukan 15 hingga 20 stok dalam portfolio anda, jadi penting untuk menjadi sangat selektif.

Apa yang sebenarnya ditunjukkan oleh bahagian?

Sebelum anda memulakan, ada baiknya anda mengetahui dengan tepat apa yang anda beli semasa membeli bahagian syarikat. Saham, saham, dan ekuiti semuanya merujuk kepada perkara yang sama: bahagian dalam ekuiti (pemilikan) syarikat. Terdapat pelbagai jenis saham, tetapi dalam kebanyakan kes, anda akan membeli saham biasa, juga disebut saham biasa atau saham biasa.

Setiap saham biasa memberikan pemegangnya hak berikut:

 • Hak untuk satu suara atas isu syarikat yang penting.
 • Hak untuk bahagian pemilikan yang sama. Sekiranya syarikat dilikuidasi, aset akan dibahagi sama rata antara pemegang saham, tetapi hanya setelah pemiutang, pemegang bon, dan keutamaan pemegang saham dibayar.
 • Hak untuk menerima dividen – jika ia dibayar. Sebarang keuntungan yang tidak dilaburkan semula dalam perniagaan dibayar sebagai dividen.
 • Hak untuk memindahkan hak milik. Dengan kata lain, anda boleh menjual saham anda.
 • Hak untuk mendapatkan maklumat. Syarikat tersenarai wajib memberikan maklumat tertentu kepada pemegang saham.
 • Hak untuk menuntut perbuatan salah. Pemegang saham boleh menuntut syarikat sekiranya hak mereka tidak dihormati.

Kongsi penilaian

Memiliki bahagian syarikat boleh memberikan hak yang disenaraikan di atas, tetapi akhirnya anda mungkin melabur untuk mendapatkan keuntungan modal. Ini bermaksud anda berharap dapat menjual bahagian tersebut dengan harga yang lebih tinggi daripada yang anda bayar untuknya. Di sinilah penilaian masuk.

Harga dan nilai tidak sama. Harga saham mewakili harga di mana penawaran dan permintaan berada dalam keseimbangan. Walau bagaimanapun, pembeli mungkin percaya nilainya lebih tinggi daripada harga itu, sementara penjual percaya nilainya lebih rendah daripada harga itu.

Dalam kebanyakan keadaan, agar harga saham naik, penilaian syarikat yang dirasakan pasaran mesti meningkat. Tidak ada cara yang betul atau salah untuk menilai syarikat, tetapi tiga kaedah berikut dapat dipertimbangkan:

 • Nilai intrinsik, nilai aset bersih dan nilai buku, yang semuanya serupa tetapi tidak sama, hanya mempertimbangkan nilai aset syarikat. Kaedah ini mengabaikan nilai keuntungan masa depan.
 • Model aliran tunai terdiskaun (DCF) mengabaikan nilai aset dan sebaliknya mempertimbangkan jangkaan aliran tunai masa depan. Kaedah ini akan lebih tepat jika aliran tunai masa depan diketahui dengan pasti – tetapi ini biasanya tidak berlaku.
 • Model diskaun dividen mempertimbangkan nilai jangkaan dividen masa depan, yang memudahkan membandingkan bahagian dengan bon bebas risiko. Sekali lagi, kaedah ini didasarkan pada andaian yang mungkin salah.

Apa yang menyebabkan penilaian meningkat?

Pasar cenderung menghargai syarikat yang berkembang dan menguntungkan dengan mempertimbangkan pendapatan, keuntungan, dan aliran tunai masa depan. Sebaliknya, syarikat yang mengalami masalah sering dinilai berdasarkan nilai aset mereka.

Biasanya, untuk menjual saham lebih dari yang anda bayar, nilai yang dirasakan perlu meningkat dalam jangka masa tertentu. Jadi, apa yang menyebabkan nilainya meningkat? Agar nilai syarikat meningkat, keuntungan (atau pendapatan) mesti meningkat. Terdapat tiga cara untuk meningkatkan keuntungan:

 • Pendapatan meningkat (penjualan) boleh berlaku jika sebuah syarikat meningkatkan pangsa pasarnya, atau jika pangsa pasarnya tetap stabil sementara ukuran pasaran bertambah.
 • Seorang Meningkatkan margin kasar boleh disebabkan oleh harga jualan yang lebih tinggi atau kos penjualan yang lebih rendah. Kadang kala syarikat mendapat keuntungan dari skala ekonomi dan kos setiap penjualan turun apabila pendapatan meningkat.
 • Seorang meningkatkan keuntungan margin boleh disebabkan oleh pengurangan perbelanjaan atau overhed, atau bahkan dari menjaga overhed semasa margin kasar meningkat.

Harga saham biasanya akan naik apabila pasaran mula mempercayai perkara di atas akan berlaku atau meningkat pada masa akan datang. Sekiranya pasaran yakin angka-angka ini akan jatuh, harga saham akan jatuh.

Harga saham juga boleh meningkat dengan alasan lain. Sekiranya menaikkan dividennya atau jika nampaknya syarikat mungkin menjadi sasaran pengambilalihan harganya boleh naik. Perubahan dalam pengurusan atau pengeluaran produk baru juga dapat mengakibatkan kenaikan harga jika para pelabur berpendapat peristiwa ini dapat menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi.

Nisbah utama

Semasa memilih saham untuk dilaburkan, anda sering perlu membandingkan satu syarikat dengan syarikat yang lain. Nisbah penilaian mempunyai nilai terhad apabila digunakan untuk menilai satu saham tetapi tidak ternilai ketika membandingkan nilai pasaran beberapa syarikat. Mereka juga boleh digunakan untuk membandingkan nilai saham semasa dengan nilai sejarahnya.

Nisbah PE

Nisbah harga-pendapatan, atau nisbah PE, dikira dengan membahagikan harga saham semasa dengan EPS tahunan syarikat (pendapatan sesaham). Sekiranya harga saham adalah $ 20 dan EPS syarikat untuk tahun lalu berjumlah $ 1, nisbah PE adalah 20/1, atau 20. Nisbah PE juga menormalkan nilai, tanpa mengira harga saham sehingga anda dapat membandingkan perdagangan saham pada $ 2 dengan perdagangan saham pada $ 50.

Sehingga September 2020, nisbah stok berwajaran kapitalisasi pasaran di S&Indeks P 500 adalah 28. Rata-rata sejarah sekitar 16, jadi nilai stok secara historis cukup tinggi. Syarikat matang dengan pertumbuhan yang agak rendah biasanya berdagang dengan nisbah PE antara 10 dan 15. Syarikat yang berkembang pesat berdagang dengan nisbah PE yang jauh lebih tinggi – kadang-kadang setinggi 1000.

Apabila pendapatan sebenar digunakan untuk mengira nisbah PE, ia dikenali sebagai PE sejarah atau tertinggal. Sekiranya anggaran pendapatan masa depan digunakan, ia disebut sebagai PE hadapan.

Nisbah Harga hingga Jualan

Syarikat yang sering berkembang pesat melabur semula semua keuntungan mereka, atau malah mengalami kerugian. Dalam kes ini, nisbah PE tidak dapat dikira. Perkara terbaik seterusnya ialah nisbah harga dan penjualan, dikira dengan membahagikan harga saham dengan pendapatan per saham.

 EV / EBITDA

Ini adalah kaedah yang sedikit lebih tepat untuk membandingkan penilaian syarikat tetapi jauh lebih rumit untuk dikira. EV bermaksud nilai perusahaan dan dikira dengan menambahkan hutang dan wang tunai ke kapitalisasi pasaran syarikat.

EBITDA bermaksud Pendapatan Sebelum Faedah, Pajak, Susut Nilai, dan Pelunasan. Metrik ini memberikan gambaran yang lebih tepat mengenai prestasi operasi syarikat daripada nombor EPS asas.

Nisbah EV / EBITDA dapat digunakan untuk membandingkan syarikat dengan struktur modal dan model operasi yang sangat berbeza.

Metrik lain yang perlu dipertimbangkan

Nisbah dan metrik lain yang tidak terkira digunakan untuk menganalisis syarikat – tetapi berikut adalah nombor yang lebih penting untuk dipertimbangkan.

Permodalan pasaran

Permodalan pasaran dikira dengan mengalikan harga saham tetapi jumlah saham tertunggak. Inilah nilai yang diberikan oleh pelabur kepada syarikat tersebut. Syarikat yang lebih besar biasanya lebih mapan, dan harga sahamnya tidak stabil, sementara syarikat yang lebih kecil mempunyai lebih banyak risiko, tetapi dapat berkembang dengan lebih cepat.

Sebagai peraturan umum, syarikat bernilai kurang dari $ 1 bilion mungkin mempunyai risiko yang besar, sementara syarikat bernilai lebih dari $ 10 bilion kebanyakannya merupakan pelaburan berisiko rendah.

Kadar pertumbuhan pendapatan

Ini adalah kadar di mana pendapatan meningkat setiap tahun. Sebaik-baiknya, kadar pertumbuhannya mesti meningkat secara konsisten setiap tahun, jika tidak bertambah cepat.

Kadar pertumbuhan EPS

Kadar pertumbuhan EPS mencerminkan pertumbuhan peratusan tahunan dalam EPS. Kecuali syarikat sepenuhnya fokus pada pertumbuhan pendapatan, EPS juga harus berkembang secara konsisten.

Margin kasar

Margin kasar adalah keuntungan kasar sebagai peratusan daripada jumlah pendapatan. Keuntungan kasar dikira dengan mengurangkan kos barang atau perkhidmatan yang dijual dari hasil. Ini adalah keuntungan syarikat tidak termasuk perbelanjaan dan barang sekali.

Margin operasi

Margin operasi dikira dengan mengurangkan perbelanjaan biasa dari keuntungan kasar dan kemudian membahagikan hasilnya dengan jumlah hasil. Margin ini mencerminkan keuntungan perniagaan teras syarikat.

 Margin keuntungan

Margin keuntungan serupa dengan margin operasi tetapi merangkumi perbelanjaan yang tidak berkaitan dengan perniagaan utama syarikat.

ROE

Pulangan ekuiti syarikat dikira dengan membahagikan pendapatan bersih dengan ekuiti pemegang saham. Ini menunjukkan seberapa berkesan syarikat menggunakan aset dan modalnya untuk menjana keuntungan. Satu peraturan umum adalah ROE syarikat harus melebihi 15%.

Hutang kepada ekuiti

Nisbah hutang kepada ekuiti syarikat menunjukkan kepada anda berapa banyak hutang syarikat berbanding ekuiti. Nisbah hutang kepada ekuiti berbeza dari satu industri ke industri dan harus dibandingkan dengan syarikat serupa. Sebagai peraturan umum, nisbah hutang kepada ekuiti mestilah kurang dari 2.

Nisbah hasil dividen dan penutup dividen

Hasil dividen dikira dengan membahagikan jumlah pembayaran dividen sepanjang tahun lalu dengan harga saham semasa. Ini membolehkan anda membandingkan stok dengan aset penjana pendapatan lain. Tidak semua syarikat membayar dividen, malah syarikat yang berkembang pesat sering memilih untuk melabur semula semua keuntungan dalam perniagaan. Jadi, hasil dividen hanya berkaitan dengan syarikat tertentu.

Nisbah penutup dividen adalah nisbah EPS kepada dividen tahunan. Ini akan memberi anda idea sama ada syarikat boleh terus membayar dividen jika pendapatannya mengejutkan. Nisbah tiga atau lebih tinggi lebih disukai.

Harapan vs realiti

Harga saham biasanya menggambarkan jangkaan pasaran mengenai masa depan. Perubahan harga yang ketara berlaku apabila jangkaan berubah – sama ada di peringkat syarikat, tahap sektor, atau pada tahap keseluruhan pasaran atau ekonomi. Sekiranya tidak ada sebab untuk jangkaan syarikat berubah, harga saham biasanya akan menjejaki sektornya atau pasaran secara keseluruhan.

Berita harus selalu dipertimbangkan dalam konteks harapan. Berita baik dapat menurun jika pasar mengharapkan berita hebat, dan berita buruk dapat menjadi bullish jika pasar mengharapkan berita buruk.

Beli rendah, jual tinggi – atau, beli tinggi, jual lebih tinggi?

Seseorang boleh menganggap bahawa cara menghasilkan wang dalam stok adalah dengan membeli rendah dan menjual tinggi. Sesungguhnya, beberapa pelaburan jangka panjang terbaik dapat dilakukan ketika harga saham menurun. Tetapi itu bukan satu-satunya cara untuk mendekati pelaburan. Kadang kala anda boleh membeli rendah dan menjual tinggi, tetapi kadangkala anda perlu membeli tinggi dan menjual lebih tinggi.

Beli rendah, jual tinggi

Terdapat tiga jenis situasi di mana membeli rendah dan menjual tinggi masuk akal. Yang pertama adalah apabila seluruh pasaran mengalami pembetulan (kejatuhan sekitar 10%) atau kemalangan (kejatuhan 20% atau lebih). Ini adalah masa terbaik untuk membeli stok kerana anda akan dapati perdagangan saham berkualiti tinggi dengan penilaian rendah. Inilah masanya anda harus membeli stok cip biru untuk bertahan lama.

Yang kedua adalah ketika harga satu saham menurun kerana berita khusus saham. Selalunya harga akan jatuh terlalu jauh, memberikan peluang yang besar. Kuncinya adalah dengan berhati-hati mempertimbangkan seberapa besar kemungkinan harga saham akan pulih – adakah berita yang menyebabkan kejatuhan itu menjadi kemunduran sementara, atau adakah ia mengubah gambaran jangka panjang bagi syarikat itu? Sekiranya kemunduran itu sementara, anda mungkin mempunyai peluang untuk membuat pelaburan jangka panjang yang besar

Akhirnya, beberapa industri adalah kitaran, dan stok syarikat dalam industri ini kadang-kadang berdagang dalam julat perdagangan yang jelas. Contohnya termasuk perlombongan, tenaga, dan pembinaan. Waktu untuk membeli saham kitaran adalah setelah mereka membelok di sudut bawah rentang perdagangan. Masa untuk menjualnya adalah jika atau ketika mereka kehilangan momentum di hujung atas julat.

Beli tinggi, jual lebih tinggi

Beberapa saham terkemuka di pasaran kekal dalam tren kenaikan yang kuat selama bertahun-tahun. Para pelabur yang menunggu pembetulan sering tidak pernah mendapat satu, dan kehilangan beberapa pulangan terbaik yang dapat mereka perolehi. Ini biasanya merupakan saham pertumbuhan dengan momentum harga yang kuat, dan mereka sering berdagang dengan nisbah PE yang sangat tinggi. Untuk jenis stok ini, selalunya tidak ada alternatif selain membeli yang tinggi dan menjual yang lebih tinggi.

Melabur dalam saham momentum memang mempunyai risiko penurunan berbanding membeli saham yang telah jatuh, jadi anda perlu mengurus risiko dengan berhati-hati. Anda boleh menguruskan risiko anda dengan melakukan perkara berikut:

 • Hanya beli momentum atau stok pertumbuhan terbaik. Ikutilah syarikat dengan kelebihan daya saing yang unik di pasaran yang sedang berkembang.
 • Mulakan dengan kedudukan kecil. Sekiranya pelaburan berjaya, ia akan berkembang menjadi kedudukan yang bermakna dalam portfolio anda sendiri.
 • Tentukan berapa banyak anda bersedia kehilangan sebelum melabur – setelah kedudukan menunjukkan keuntungan, anda boleh mengambil risiko sedikit lebih banyak, tetapi jangan biarkan diri anda kehilangan lebih banyak daripada jumlah awal yang anda bersedia untuk kehilangan.

Cara mencari stok untuk dibeli

Dengan beribu-ribu stok untuk disaring, ia membantu menggunakan alat yang menjadikan pekerjaan lebih mudah. Anda boleh menemui banyak penyaring stok dalam talian yang boleh anda gunakan secara percuma. Salah satu yang paling popular adalah Finviz, screener stok yang boleh anda gunakan untuk menapis lebih dari 7,500 stok mengikut 70 kriteria yang berbeza. Beberapa broker juga mempunyai penyaring saham di laman web mereka.

Bilakah anda harus menjual?

Dalam banyak cara, menjual saham pada waktu yang tepat lebih penting daripada keputusan awal untuk membeli saham tersebut. Kadang-kadang perkara yang betul untuk dilakukan adalah menyimpan stok untuk waktu yang sangat lama dan menghilangkan turun naik. Untuk saham lain, mungkin yang terbaik adalah menjual setelah jangka masa yang kuat dan ketika momentum melambat. Dan, ada kalanya perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menjual dengan kerugian kecil sebelum menjadi kerugian besar.

Kriteria anda untuk menjual stok harus selalu berkaitan dengan alasan anda memilikinya di tempat pertama. Sekiranya anda melabur dalam syarikat kerana anda yakin perniagaan tersebut berpotensi untuk terus berkembang dalam jangka masa yang panjang, maka anda harus memegang stok sehingga anda yakin syarikat itu tidak dapat berkembang lagi. Harga akan naik dan turun, tetapi tindakan harga tidak boleh mempengaruhi keputusan anda untuk menjual.

Sekiranya anda membeli stok yang anda tahu cukup mahal dan sudah mempunyai harga dalam banyak pertumbuhan masa depan, anda mungkin perlu melihat tindakan harga dengan lebih teliti. Stok momentum dapat turun dengan mudah 50% atau lebih – dalam hal ini, anda memerlukan harga untuk naik 100% hanya untuk kembali ke tahap awal. Tidak ada gunanya memegang saham seperti ini setelah aliran meningkat. Dalam kes ini, anda mungkin perlu mengambil kerugian kecil atau melepaskan sebahagian dari keuntungan anda, tetapi anda selalu dapat memasukkan semula apabila harga stabil dan mula naik kembali.

Menguruskan portfolio anda

Realiti pelaburan adalah bahawa beberapa pelaburan berjalan dengan baik sementara yang lain tidak. Ini adalah salah satu sebab untuk menyebarkan pelaburan anda ke dalam portfolio saham. Lama kelamaan anda boleh bertahan dengan pemenang dan melepaskan yang kalah dan mereka yang anda percayai terlalu jauh. Anda juga boleh menguruskan profil risiko portfolio anda dengan membeli pelbagai jenis stok.

Kepelbagaian dan peruntukan aset – kunci untuk pengurusan risiko

Kepelbagaian adalah kaedah terbaik untuk menguruskan risiko dalam portfolio. Apabila anda menambah lebih banyak stok, anda akan mengurangkan kesan yang boleh dimiliki oleh salah satu pilihan yang salah pada portfolio anda. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa faedah kepelbagaian menjadi marjinal apabila jumlah stok melebihi 20. Tidak ada salahnya memiliki lebih banyak stok, tetapi sejauh mana kepelbagaian berlaku tidak perlu. Terdapat juga sesuatu yang boleh dikatakan untuk menjaga tumpuan dengan 15 hingga 20 stok.

Mengurangkan turun naik

Sekiranya keseluruhan portfolio anda terdiri daripada stok yang tidak menentu, anda harus menyaksikan nilainya naik dan turun dengan ketara. Ini boleh menyebabkan anda bertindak secara impulsif dan menjual stok pada waktu yang salah. Anda boleh mengurangkan turun naik portfolio dengan memasukkan jenis stok dan ETF berikut:

 • Stok defensif adalah saham syarikat yang tidak begitu sensitif dengan kitaran ekonomi. Ini adalah syarikat yang mempunyai aliran pendapatan yang agak dapat diramalkan dan berjaya menjual barang dan perkhidmatan mereka tanpa mengira keadaan ekonomi. Contohnya ialah syarikat yang menjual produk isi rumah (Procter and Gamble, Johnson dan Johnson, dll), syarikat farmaseutikal, dan utiliti (kuasa, air, dll).
 • Bon mempunyai pulangan purata yang lebih rendah daripada stok, tetapi bon juga kurang stabil. Memperuntukkan 10 hingga 20% portfolio ke ETF bon boleh memberi kesan yang besar terhadap turun naik.
 • Emas adalah salah satu aset yang sering meningkat apabila harga saham jatuh. Peruntukan kecil (2 hingga 5%) untuk ETF emas juga dapat mengurangkan turun naik.
 • Wang tunai jelas merupakan aset paling tidak stabil, walaupun pulangannya juga sangat rendah. Walaupun begitu, menyimpan sejumlah wang adalah kaedah yang baik untuk mengurangkan turun naik.

Seiring berjalannya waktu, pulangan anda mungkin akan datang dari stok lain dalam portfolio anda – saham biru, saham pertumbuhan, dan had kecil, tetapi memegang beberapa stok pertahanan dan ETF akan membantu anda mengatasi sebarang turun naik tanpa kehilangan semangat.

Pilih Broker Saham

Langkah pertama dalam perjalanan anda adalah memilih broker saham.

Broker yang kami cadangkan adalah Firstrade.

Cara Melabur dalam Saham - Memilih Saham dan Menguruskan Portfolio anda Cara Melabur dalam Saham - Memilih Saham dan Menguruskan Portfolio anda Cara Melabur dalam Saham - Memilih Saham dan Menguruskan Portfolio anda
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Kesimpulannya

Artikel ini adalah mengenai pelaburan dalam saham individu. Seperti disebutkan dalam artikel sebelumnya, anda juga dapat melabur dalam stok dengan membeli ETF. Anda juga boleh melakukan kedua-duanya, dengan pegangan ETF teras dan sebilangan kecil stok yang benar-benar anda inginkan. Sekiranya anda baru memulakan perjalanan pelaburan anda, pendekatan yang masuk akal adalah memulakan dengan ETF dan menambahkan stok secara beransur-ansur semasa anda mengetahui lebih lanjut mengenai pasaran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me