Changelly Exchange: Kuasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

Kajian Changelly

Cara Menggunakan, Pertukaran dan Daftar ke Changelly

Platform pertukaran cryptocurrency Changelly yang membolehkan pengguna menukar koin / token apa pun dengan duit syiling / token lain dengan serta-merta sambil membayar yuran hanya 0.25%. Changelly non-custodial yang selamat adalah salah satu perkhidmatan pertukaran cryptoasset yang terkenal di Internet, berikut adalah ulasan dan panduan pengguna kami.

ciri-ciri

 • Berdagang dengan segera cryptocurrency
 • Perdagangan tanpa nama melalui Changelly.com, aplikasi mudah alih Changelly, atau dompet pihak ketiga
 • Berdagang 140+ cryptocurrency dan 3 mata wang fiat

Kaedah Deposit

 • Kad Debit
 • Kad kredit
 • Cryptocurrency
 • USD, EUR, GBP

Kelebihan

 • Bersepadu dengan dompet utama, membolehkan anda menukar duit syiling terus dari dalam dompet anda
 • Aplikasi mudah alih, desktop, dan perisian dompet tersedia
 • Perkhidmatan pertukaran duit syiling yang selesa

Keburukan

 • Bayaran lebih tinggi daripada pertukaran tertentu (0.25% setiap perdagangan)
 • Bayaran kad kredit dan kad debit yang lebih tinggi (pembelian terus)

Pengenalan

Changelly membolehkan pengguna melakukan perdagangan antara cryptocurrency dengan cepat dan mudah. Ia bukan pertukaran konvensional: anda tidak membeli cryptocurrency secara langsung dari pengguna Changelly yang lain atau membuat pertukaran. Sebagai gantinya, anda akan menghantar dana ke dan dari Changelly dengan serta-merta. Ini adalah alat pertukaran yang sangat berguna dan praktikal untuk dimiliki oleh pemegang bitcoin dan pelabur cryptoasset.

Panduan pengguna Changelly

Sebagai pertukaran untuk kemudahan menukar ratusan cryptocurrency yang berbeza, Changelly mengenakan yuran sebanyak 0.25%. Itu sedikit lebih tinggi daripada pertukaran kripto tradisional (yang biasanya mengenakan 0.1% hingga 0.3% setiap perdagangan), walaupun itu bukan bayaran yang tidak munasabah sama sekali memandangkan kemudahan.

bagaimana changelly berfungsi

Changelly pada asalnya mengenakan yuran sebanyak 0.5%. Mulai tahun 2019, bagaimanapun, perkhidmatan pertukaran mengurangkan yurannya menjadi hanya 0.25%. Ini menjadikan Changelly lebih murah daripada Shapeshift dan salah satu perkhidmatan pertukaran yang paling menjimatkan secara keseluruhan. Semua bayaran dinyatakan di muka perdagangan.

Anda boleh mengakses Changelly dalam talian melalui laman web rasmi syarikat (Changelly.com). Terdapat juga Aplikasi Android dan aplikasi iOS. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun salah satu daripada banyak dompet pihak ketiga yang menggunakan Changelly (Trezor, Ledger, Exodus, Jaxx, Coinomi, dan Edge semuanya menyokong Changelly).

kajian pertukaran changelly

Perkara lain yang kami hargai mengenai Changelly adalah bahawa ia telus. Kami tahu siapa yang mengendalikan syarikat itu. Kami tahu bagaimana pertukaran berfungsi. Changelly telah menjadi nama yang dipercayai dalam komuniti sejak 2015.

pertukaran crypto changelly

Kami juga suka bahawa Changelly disatukan dengan banyak pertukaran dan dompet yang berbeza. Contohnya, banyak dompet membolehkan anda menukar cryptocurrency secara langsung di dalam dompet anda menggunakan Changelly. Anda dapat mengimbangi portfolio anda dengan mudah dalam beberapa minit tanpa deposit dan pengeluaran dana di bursa konvensional.

Changelly ditubuhkan pada tahun 2015 dan diatur di Malta tetapi beribu pejabat di Hong Kong. Syarikat ini pada asalnya dikaitkan dengan pasukan Minergate. Namun, hari ini, Changelly dan Minergate adalah dua syarikat yang berasingan.

semakan aplikasi changelly

Secara keseluruhan, Changelly menawarkan perkhidmatan yang sangat serupa dengan Shapeshift. Shapeshift dan Changelly membolehkan anda menukar ratusan cryptocurrency yang berbeza dengan mudah. Kedua-duanya mengenakan premium kecil untuk perkhidmatan mereka berbanding dengan pertukaran tradisional, tetapi hanya sedikit perkhidmatan pertukaran lain yang menawarkan kemudahan seperti ini – dan yuran 0.25% baru Changelly menjadikan Changelly pilihan terbaik yang tersedia hari ini.

bagaimana bertukar dengan changelly

Ciri-ciri utama

Ciri utama Changelly merangkumi:

140+ Cryptocurrency yang Disokong: Changelly menyokong lebih daripada 140 cryptocurrency yang berbeza. Anda boleh menukar salah satu daripada kedua-dua cryptocurrency ini dengan mudah. Ini adalah pelbagai cryptocurrency yang mengagumkan berbanding dengan persaingan (Shapeshift menyokong sekitar 50 cryptocurrency).

cryptocurrency changelly

3 Mata Wang Fiat yang Disokong: Changelly membolehkan anda membeli crypto dengan USD, EUR, atau GBP. Changelly juga menyokong beberapa stablecoin utama, termasuk GUSD dan USDT.

Yuran 0.25%: Changelly baru-baru ini mengurangkan yurannya, menjatuhkannya dari 0.50% kepada 0.25%. Ini adalah salah satu kelebihan terbesar menggunakan Changelly.

Bayaran Kadar Tetap: Changelly membuat kenyataan besar bahawa ia mengenakan yuran tetap. Ini jelas merupakan penggalian di Shapeshift, yang memiliki struktur biaya terapung yang bervariasi untuk setiap perdagangan berdasarkan likuiditas dan volume (dan biasanya datang sekitar 0,5%). Dengan Changelly, anda tahu dengan tepat berapa banyak yang akan anda bayar untuk setiap perdagangan.

Perdagangan Automatik di Pertukaran Utama: Changelly berfungsi dengan membuat perdagangan automatik di bursa utama. Changelly berintegrasi dengan Poloniex, Binance, dan Bittrex, sebagai contoh. Apabila anda meminta perdagangan melalui Changelly, Changelly akan mengirim perdagangan ke salah satu bursa ini.

Kadar Langsung: Changelly mendasarkan kadar pertukarannya pada harga yang terdapat di bursa utama. Anda membayar kadar pertukaran langsung berdasarkan keadaan pasaran semasa. Changelly juga akan menambahkan yuran 0.5% sendiri untuk perdagangan anda.

Selalunya Lebih Murah Daripada Pertukaran: Anda membayar yuran 0.5% dengan Changelly untuk semua perdagangan crypto. Itu lebih mahal daripada yuran 0.1% hingga 0.3% yang dikenakan oleh kebanyakan bursa. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mempertimbangkan bayaran deposit dan pengeluaran di bursa tersebut. Secara keseluruhan, harga Changelly berdaya saing untuk perkhidmatan yang ditawarkan.

Beli Crypto dengan Kad Kredit: Changelly mempunyai ciri pembelian langsung yang membolehkan anda membeli cryptocurrency utama dengan kad kredit. Changelly telah bekerjasama dengan Simplex dan Indacoin untuk menawarkan perkhidmatan ini. Anda akan membayar yuran yang lebih tinggi, walaupun anda boleh membeli BTC, BCH, LTC, XRP, dan ETH dengan serta-merta menggunakan kaedah pembayaran biasa.

Beli Crypto dengan Kad Debit: Changelly juga menerima kad debit untuk pembelian cryptocurrency. Anda boleh membeli cryptocurrency dengan kad selamat 3D dari mana-mana negara dan dalam mata wang apa pun.

Urus niaga pantas: Sebilangan besar transaksi Changelly selesai dalam 10 hingga 15 minit, walaupun beberapa transaksi boleh memakan masa hingga 30 minit. Sebarang transaksi yang melibatkan lebih dari 1 BTC akan memakan masa lebih lama. Sehingga November 2019, Changelly mengaku menawarkan masa pemprosesan purata 14.7 minit.

Bersepadu Secara Langsung dengan Dompet: Ramai orang menggunakan Changelly tanpa pernah mengakses laman web Changelly atau memuat turun aplikasi Changelly. Ini kerana Changelly berintegrasi dengan dompet, membolehkan anda menukar cryptocurrency tanpa pernah meninggalkan aplikasi dompet semasa anda. Perisian dompet yang popular dengan integrasi Changelly merangkumi Trezor, Ledger, Exodus, Jaxx, Coinomi, dan Edge.

Sokongan API: Changelly menawarkan penyelesaian API label putih, yang memungkinkan pengguna menggabungkan fitur pertukaran Changelly dengan mudah ke bursa, pasar, atau dompet.

Tiada Had Dagangan Crypto: Changelly tidak mempunyai had perdagangan ketika berdagang satu cryptocurrency untuk yang lain.

Had Pembelian Fiat: Changelly mempunyai had beli untuk urus niaga mata wang fiat. Terdapat had $ 50 hingga $ 100 untuk urus niaga pertama anda, dan anda hanya boleh membuat kira-kira $ 700 dalam transaksi pada minggu pertama. Namun, setelah satu bulan, had ini hilang.

Had Pembelian Kad Kredit: Selain itu, Changelly mempunyai had pembelian kad kredit. Sekiranya anda membeli bitcoin dengan kad kredit menggunakan Changelly, anda terhad kepada $ 50 hingga $ 10,000 pada transaksi pertama anda. Selepas itu, anda terhad kepada $ 20,000 sehari dan $ 50,000 sebulan.

Terdapat di Seluruh Dunia dengan Beberapa Pengecualian: Changelly tidak menerima pelanggan dari Cuba, Iran, Korea Utara, Crimea, Sudan, Syria, Bangladesh, atau Bolivia. Beberapa sumber dalam talian mendakwa bahawa Changelly tidak menerima pelanggan dari mana-mana negeri atau wilayah AS. Namun, kami tidak mempunyai masalah untuk mendaftar dari alamat IP AS pada November 2019.

Ditubuhkan Setahun Selepas Shapeshift: Shapeshift dan Changelly adalah dua pemain terbesar di ruang pertukaran crypto. Shapeshift mendapat permulaan satu tahun di Changelly, kerana Shapeshift ditubuhkan pada tahun 2014 dan Changelly ditubuhkan pada tahun 2015. Namun, hari ini, Changelly menawarkan yuran yang jauh lebih murah (0.25% berbanding Shapeshift’s 0.50%) dan lebih banyak pasangan cryptocurrency (140 berbanding 50 ).

Berdagang Tanpa Pengesahan KYC atau AML: Changelly memerlukan beberapa pengguna untuk melengkapkan pengesahan KYC / AML tetapi tidak yang lain. Changelly mungkin menandakan transaksi untuk aktiviti yang mencurigakan dan meminta pengguna melengkapkan pengesahan KYC / AML. Namun, banyak pengguna tidak akan pernah menyelesaikan pengesahan tambahan setelah mendaftar.

Daftar Dengan Hanya Alamat E-mel: Sebenarnya, tidak perlu mengesahkan maklumat dengan Changelly sebelum menyelesaikan perdagangan pertama anda. Yang perlu anda buat hanyalah mengesahkan alamat e-mel. Anda tidak perlu memasukkan nama anda, memuat naik ID, atau menambahkan maklumat peribadi lain ke akaun anda.

Aplikasi Mudah Alih: Changelly menawarkan aplikasi mudah alih percuma untuk iOS dan Android.

aplikasi mudah alih changelly

Program Gabungan: Changelly menawarkan program gabungan yang sangat kompetitif. Anda boleh meletakkan pautan afiliasi atau widget yang dapat disesuaikan di laman web, blog, atau profil media sosial anda. Sekiranya ada yang mendaftar melalui pautan anda, anda akan mendapat 50% dari pendapatan Changelly dari setiap transaksi yang dilakukan oleh orang tersebut.

Mata Wang dan Pasangan Changelly

Changelly menyokong lebih daripada 140 cryptocurrency, termasuk hampir setiap cryptocurrency utama yang ada sekarang. Anda boleh menukar antara 140 cryptocurrency ini. Anda juga boleh membayar melalui beberapa mata wang fiat atau stablecoin (seperti GUSD).

Beberapa cryptocurrency utama yang terkenal yang disokong oleh Changelly termasuk BTC, ETH, XRP, ADA, ANT, BAT, BCD, BCH, BDG, BKX, BNB, BNT, BSV, BTG, BTT, DASH, DCR, DENT, DGB, DGD, DOGE, EOS, ETC, GNO, GNT, GUSD, HMQ, HT, KIN, IOTX, LINK, LRC, LSK, LTC, MKR, NEO, NEXO, NXT, OMG, ONT, PAX, PAY, QTUM, STORJ, STRAT, TRX, TUSD, USDC, USDT, VET, WINGS, XEM, XLM, XMR, XVG, XZC, ZEC, dan ZRX.

Selain itu, Changelly menyokong tiga mata wang fiat: USD, EUR, dan GBP.

Anda boleh melihat senarai penuh cryptocurrency yang disokong Changelly di sini: https://changelly.com/supported-currencies

Kaedah Deposit dan Pengeluaran yang Disokong oleh Changelly

Changelly menyokong deposit di semua cryptocurrency utama. Anda juga boleh membeli crypto secara langsung menggunakan kad debit atau kad kredit.

Proses Pendaftaran dan Log Masuk Changelly

Changelly memerlukan beberapa pengguna untuk melengkapkan pengesahan KYC dan AML tetapi tidak yang lain. Atas sebab keselamatan, Changelly tidak mendedahkan kriteria khusus sistemnya. Namun, pengguna diberi amaran bahawa transaksi tertentu mungkin ditandai, dan pengguna mungkin diminta untuk menyelesaikan pengesahan tambahan. Kriteria ini mungkin merangkumi lokasi geografi, negara tempat tinggal, dan ukuran urus niaga anda.

Perdagangan Changelly

Membuat perdagangan dengan Changelly semudah memasukkan dua mata wang yang ingin anda tukar, jumlah yang ingin anda tukar, dan kemudian menyelesaikan perdagangan. Ia dapat dilakukan di dalam dompet yang ada, melalui laman web Changelly.com, atau melalui aplikasi mudah alih Changelly untuk iOS atau Android.

Bayaran Changelly

Changelly pada asalnya mengenakan yuran sebanyak 0.5%. Namun pada tahun 2019, Changelly menurunkan yurannya menjadi hanya 0.25%. Bayaran ini tetap, dan anda akan membayar yuran rendah yang sama ini setiap kali anda membuat perdagangan melalui aplikasi atau laman web Changelly. Shapeshift, sebagai perbandingan, mengenakan biaya sekitar 0,50%, walaupun biaya tertentu bervariasi untuk setiap transaksi.

Masalah Keselamatan dan Waktu Henti Changelly

Changelly ditubuhkan pada tahun 2015 dan tidak mengalami pelanggaran keselamatan, kebocoran data, waktu henti, atau insiden lain sejak dilancarkan. Sebenarnya, satu-satunya hasil carian yang muncul ketika anda mencari “Changelly hack” adalah cerita ini dari April 2019, ketika pasukan Changelly membantu membekukan dan mengesan dana yang dicuri dari Bithumb.

Kemudahan Penggunaan Changelly

Changelly mudah digunakan sama ada anda menggunakan penyemak imbas desktop, aplikasi mudah alih, atau aplikasi pihak ketiga. Sebilangan besar pelaksanaan Changelly menggunakan antara muka pertukaran yang mudah: masukkan sahaja cryptocurrency dan jumlah yang anda inginkan, tekan ‘Exchange now’ dan itu sahaja. Sama ada anda seorang pemula untuk cryptocurrency atau pengguna yang lebih berpengalaman, anda tidak akan mempunyai masalah menggunakan Changelly.

Kepercayaan dan Privasi Changelly

Changelly adalah perkhidmatan pertukaran cryptocurrency yang telus dan dipercayai. Perkhidmatan pertukaran dikendalikan oleh Fintechvision Ltd., entiti undang-undang yang berdaftar di Hong Kong. Changelly, bagaimanapun, secara resmi beribu pejabat di Malta. Maklumat pasukan, maklumat alamat khusus, dan maklumat lain dinyatakan sepenuhnya dalam talian melalui Changelly.com.

pasukan changelly

Changelly pada mulanya ditubuhkan di Prague pada tahun 2015. Pertukaran ini dipimpin oleh Eric Benz (CEO), yang sebelumnya bekerja di fintech dan telah terlibat dengan teknologi blockchain sejak 2012.

Perkhidmatan Pelanggan Changelly

Changelly telah melabur dengan ketara dalam perkhidmatan pelanggan. Hari ini, Changelly menawarkan perkhidmatan pelanggan sembang langsung melalui Changelly.com. Anda juga boleh menghubungi syarikat melalui alamat e-mel [email protected] Sokongan pelanggan sembang langsung tersedia 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

Panduan Pengguna Changelly: Cara Menyiapkan dan Menggunakan Changelly

1. Daftar

Anda boleh menggunakan Changelly melalui Changelly.com. Atau, anda boleh memuat turun aplikasi mudah alih untuk Android atau iOS. Kedua-dua pilihan ini senang digunakan.

cara menggunakan changelly

Untuk mendaftar ke Changelly melalui Changelly.com, klik butang ‘Exchange Now’ atau butang ‘Daftar’.

panduan pertukaran segera changelly

Masukkan alamat emel anda. Atau, log masuk dengan akaun Google, Facebook, atau Twitter anda.

Changelly akan menghantar e-mel pengesahan. Klik pautan untuk mengesahkan akaun anda.

cara mendaftar untuk changelly

Setelah anda mengesahkan akaun anda, Changelly akan menghantar e-mel lain dengan log masuk anda (alamat e-mel anda) dan kata laluan tersuai. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk menandatanganinya pada bila-bila masa.

akaun changelly

2. Perdagangan

Dari sini, anda boleh menyelesaikan perdagangan. Pilih cryptocurrency yang ingin anda tukar, kemudian jumlah yang ingin anda hantar. Periksa untuk mengesahkan bahawa anda bersetuju dengan syarat perkhidmatan, dasar privasi, dan dasar AML / KYC.

berdagang di changelly

Changelly menunjukkan kadar pertukaran yang diharapkan, yuran pertukaran 0.25% mereka, yuran rangkaian, dan anggaran waktu ketibaan.

Seterusnya, masukkan alamat penerima. Dalam perdagangan ini, ETH yang dibeli akan dihantar ke alamat penerima ini.

cara menukar duit syiling di changelly

Petua: Sekiranya anda belum memiliki dompet, maka anda boleh mengklik pautan ‘Belum mendapat dompet?’ Untuk melihat senarai pilihan dompet percuma yang tersedia.

menggunakan aplikasi pertukaran changelly

Sahkan butiran perdagangan. Periksa semula untuk memastikan alamatnya betul. Kemudian, sahkan.

Akhirnya, Changelly akan memaparkan halaman ‘Kirim dana anda’ bersama dengan ID transaksi anda, jumlah yang perlu anda kirimkan, dan alamat yang perlu anda kirimkan. Anda akan melihat kod QR dan alamat awam.

menghantar cryptos dengan changelly

Anda mempunyai 36 jam untuk menghantar dana. Jika tidak, Changelly akan membatalkan transaksi secara automatik.

3. Prosedur Changelly AML dan KYC

Anda seharusnya dapat mendaftar ke Changelly tanpa melengkapkan sebarang jenis pengesahan KYC / AML. Namun, jika Changelly mengesan aktiviti yang mencurigakan dalam urus niaga anda, maka anda mungkin diminta untuk melengkapkan pengesahan KYC / AML tambahan (Changelly tidak mendedahkan kriteria khusus yang digunakannya untuk keperluan KYC / AML).

Sekiranya anda perlu melengkapkan pengesahan KYC / AML, maka Changelly akan menghantar e-mel kepada anda setelah anda meminta perdagangan. Sekiranya pengesahan KYC / AML diperlukan, maka anda perlu memberikan yang berikut:

Foto berkualiti tinggi ID gambar yang dikeluarkan oleh kerajaan anda (pasport atau lesen memandu)

Bukti asal dana

Dokumentasi lain yang berkenaan (mungkin berbeza antara pengguna)

4. Pengeluaran

Changelly adalah pertukaran bukan kustodian. Anda akan menghantar dana ke Changelly, kemudian menerima dana sebagai balasannya. Dana dihantar ke dompet anda sendiri dari bursa.

Walau bagaimanapun, jika anda membeli bitcoin menggunakan kad kredit atau kad debit menggunakan pilihan beli langsung Changelly, maka anda boleh mengeluarkan dana tersebut pada bila-bila masa.

5. Tetapan dan Maklumat Akaun Lain

Changelly membolehkan anda melihat sejarah transaksi anda. Dari sudut kanan atas, klik Akaun > Sejarah.

sejarah changelly

Anda juga boleh menyesuaikan tetapan Changelly dan menyediakan pengesahan dua faktor. Dari sudut kanan atas, klik Akaun > Tetapan.

Changelly menyediakan pengesahan dua faktor melalui aplikasi Google Authenticator untuk iOS atau Android. Setiap kali anda log masuk atau melakukan perdagangan, Changelly akan meminta anda mengesahkan tindakan tersebut melalui Google Authenticator. Seperti mana-mana 2FA, kami sangat mengesyorkan menyediakan 2FA di Changelly melalui Google Authenticator.

Kata Akhir

panduan ulasan pengguna mengenai pertukaran crypto changelly

Changelly berfungsi seperti yang diiklankan: perkhidmatan perdagangan membolehkan pengguna bertukar dengan cepat, mudah, dan murah antara ratusan cryptocurrency yang berbeza antara satu sama lain. Anda boleh berdagang melalui Changelly.com, aplikasi mudah alih Changelly untuk Android dan iOS atau mana-mana dompet crypto yang menyokong Changelly.

Dengan bayaran 0.5%, Changelly lebih murah daripada Shapeshift dan cukup kompetitif dengan pertukaran, memandangkan faktor kemudahan. Selain itu, Changelly membolehkan anda membeli crypto menggunakan kad debit atau kad kredit (dengan bayaran yang lebih tinggi), atau menukar mata wang fiat untuk cryptocurrency atau sebaliknya (sekali lagi dengan bayaran yang lebih tinggi).

Atas semua sebab ini dan banyak lagi, Changelly tetap menjadi salah satu perkhidmatan pertukaran kripto paling popular yang ada sekarang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me