OKEx untuk Menyenaraikan DMG dan CELO, Memperkukuhkan Sikap Bercita-cita Terhadap Pembangunan DeFi

Valletta, Malta, 15 Julai 2020 – OKEx (www.okex.com), pertukaran mata wang kripto dan derivatif terkemuka di dunia, hari ini telah mengumumkan bahawa ia akan menyenaraikan dua lagi projek DeFi yang baru muncul: DMM Governance Token (DMG) dan Celo Gold (CELO), dengan pasangan perdagangan menentang Tether (USDT) dan Bitcoin (BTC).

Dagangan spot DMG akan bermula pada jam 3:00 pagi UTC pada 17 Julai, sementara deposit DMG akan tersedia mulai 3:00 pagi UTC 16 Julai. Pengeluaran akan bermula pada jam 3:00 pagi UTC pada 20 Julai. Untuk CELO, perdagangan spot akan bermula pada jam 7:00 pagi UTC pada 17 Julai. Deposit dan pengeluaran akan tersedia mulai jam 4:00 pagi UTC 16 Julai dan 9:00 pagi UTC 20 Jun, masing-masing.

Berikutan penyenaraian salah satu projek yang paling menjanjikan dan popular di ruang DeFi, Compound (COMP), keputusan terbaru oleh OKEx untuk menambahkan dua lagi projek DeFi untuk penggunanya menggabungkan pendirian bullish mengenai perkembangan berterusan industri DeFi.

“OKEx telah lama menganggap DeFi sebagai salah satu petunjuk pembangunan yang paling penting bagi blockchain dan cryptocurrency. Dari pendapatan pasif hingga pinjaman mata wang digital, sebagai inovator dalam industri ini, OKEx telah memperluas jejak kami di arena yang sedang berkembang ini, ”kata CEO OKEx, Jay Hao.

“Kami sangat gembira melihat projek seperti DMG dan CELO dengan penemuan inovatif dalam bidang pinjaman dan stablecoin kerana kami percaya bahawa mereka mewakili arah inovatif masa depan DeFi dan blockchain.”

Stablecoins, pinjaman dan DEX mempromosikan pengembangan DeFi tradisional

Sekiranya pengembangan DeFi dibahagikan kepada beberapa tahap, Ogos 2018 – ketika konsep DeFi pertama kali diusulkan – hingga 2019 akan menjadi masa pertumbuhannya.

Pada bulan Ogos 2018, Brendan Forster, pengasas bersama platform pinjaman kripto Dharma, menerbitkan artikel yang disebut "Mengumumkan De.Fi, Komuniti Platform Kewangan Terdesentralisasi," yang secara rasmi mengumumkan kelahiran DeFi.

2019 juga dipanggil tahun pertama DeFi. Ketika orang-orang secara beransur-ansur memahami blockchain, kelebihan keselamatan, ketelusan tinggi dan perlindungan privasi DeFi juga telah diketahui secara beransur-ansur oleh orang ramai.

Pencadang DeFi Brendan Forster percaya bahawa DeFi harus mempunyai empat ciri utama: 1) dibina di blockchain, 2) tergolong dalam bidang kewangan, 3) mempunyai kod yang sumber terbuka, dan 4) mempunyai pemaju yang stabil. Walau bagaimanapun, pada separuh pertama tahun 2020, semua produk kewangan berdasarkan rangkaian blockchain, termasuk cryptocurrency, kontrak pintar, protokol dan DApps, boleh disebut DeFi.

Pada titik ini, berbagai produk DeFi telah mulai muncul, dan kenaikan mendadak Compound sudah pasti mendorong tahap ini ke klimaks.

Pecahan aplikasi DeFi mengikut jenis. Sumber: Penyelidikan OKEx

Walaupun perkadaran infrastruktur / alat pembangunan (22%) dan analisis data (17%) agak tinggi, yang benar-benar terkenal dan mempromosikan pengembangan lebih lanjut DeFi adalah aplikasi kewangan, termasuk koin stabil, pinjaman dan pertukaran terdesentralisasi – yang juga trek DeFi yang paling menjanjikan.

Dari perspektif jumlah aset yang dikunci pada protokol DeFi, pinjaman mempunyai kelebihan mutlak. Lima projek pinjaman DeFi termasuk dalam 10 teratas keseluruhan pasaran. Antaranya, Compound kini merupakan projek dengan nilai pasaran tertinggi aset terkunci, diikuti oleh Maker – token tadbir urus juga disenaraikan di OKEx. Di samping itu, penyeimbang pertukaran yang terdesentralisasi juga menduduki posisi antara 10 teratas.

Sumber: Penyelidikan OKEx

Tempoh DeFi pasca-tradisional: Inovasi akan menguasai pengembangan DeFi

Ketika kita memasuki tahun 2020, perlumbaan menuju DeFi memasuki babak baru.

“Sementara DeFi berkembang pesat, kita tidak boleh mengabaikan bahaya yang tersembunyi, dari segi model keselamatan dan ekonomi, dll.,” Kata Jay Hao.

“Selain itu, arah pengembangan DeFi adalah untuk menghilangkan ketergantungan pada dividen yang dibawa oleh konsep‘ blockchain ’dan fokus pada senario aplikasi untuk menyelesaikan masalah tanpa bank di bawah sistem kewangan dunia yang ada. Oleh itu, inovasi adalah satu-satunya jalan keluar. “

Berbeza dengan projek pinjaman DeFi lain, DMM, asas di belakang DMG, menawarkan perkhidmatan pinjaman rantai-ke-luar-rantai. Sebagai contoh, jumlah wang dalam pinjaman yang dihasilkan oleh kereta gadai janji di Amerika Syarikat melebihi $ 8.7 juta. Dengan memindahkan model pinjaman yang disokong gadai janji ini, DMM diharapkan dapat memberi pengguna perkhidmatan pinjaman cryptocurrency dalam bentuk gadai janji fizikal.

Kadar DMM. Sumber: Pasaran Wang DeFi

CELO bertujuan untuk membina sistem kewangan global, menyediakan perkhidmatan kewangan kepada orang di seluruh dunia – yang mungkin tidak mempunyai akaun bank – melalui telefon pintar mereka.

Ditubuhkan pada rangkaian terbuka bukti terbuka, ciri CELO yang paling penting ialah protokol identiti ringan, yang dapat memetakan hash kunci awam dan nombor telefon bimbit, yang membolehkan pengguna mengirim Dolar CELO ke alamat yang sesuai dengan nombor telefon tanpa alamat kunci awam yang kompleks. Jadi, sesiapa sahaja yang mempunyai telefon pintar dapat menghantar mata wang digital ke telefon pintar lain dengan mudah di mana sahaja di dunia.

“OKEx menghargai inovasi DMG dan CELO dalam DeFi, dan kami juga percaya bahawa semakin banyak projek inovatif dan praktikal seperti ini akan muncul di masa depan. Sebagai perintis dalam industri ini, kami sangat bersedia bekerjasama dengannya untuk mempromosikan pengembangan DeFi lebih lanjut, ”kata Jay Hao.

TAMAT

Mengenai OKEx

Sebagai pertukaran mata wang kripto dan derivatif yang terkemuka di dunia, OKEx menawarkan pasaran yang paling pelbagai di mana peniaga kripto global, pelombong dan pelabur institusi datang untuk menguruskan aset kripto, meningkatkan peluang pelaburan dan melindungi risiko. Kami menyediakan perdagangan spot dan derivatif – termasuk niaga hadapan, pertukaran berterusan dan pilihan – cryptocurrency utama, menawarkan fleksibiliti kepada pelabur dalam merumuskan strategi mereka untuk memaksimumkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Hubungan media

Vivien Choi

E-mel: [email protected]

@vivienchoi

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me