Ketua Pegawai Eksekutif OKEx Jay Hao: Keruntuhan Token Bukan Akhir DeFi, tetapi Pelajaran dalam Sentimen Pasaran Terlalu Panas

Malta, 18 September 2020 – OKEx (www.okex.com), pertukaran mata wang kripto dan derivatif terkemuka di dunia, telah menentang beberapa amalan tidak bertanggungjawab di sekitar ruang DeFi yang semakin meningkat, dengan CEO OKEx Jay Hao mengambil Twitter untuk bercakap fikirannya. Sebagai perintis dalam membantu mengembangkan ruang DeFi dan sebagai pertukaran terpusat, OKEx mengecam keras tingkah laku yang tidak bertanggungjawab dari sebilangan rakan sebayanya, yang menyebabkan kehilangan dana pelabur, keyakinan dan kemunduran dalam kemajuan DeFi.

Dengan mempopularkan konsep DeFi dan penciptaan banyak mitos penghasil kekayaan, kekacauan mulai muncul di pasaran. Pada 14 September, projek perlombongan penyedia kecairan yang disokong oleh bursa terkemuka, dilancarkan pada DEX berdasarkan rantaian awam pintar pertukaran. Projek ini diterima dengan penuh harapan dari para pelabur dan bahkan "ini bukan sokongan" sokongan daripada Ketua Pegawai Eksekutif bursa, memikat mengenai "kacau" ia menyebabkan.

Namun, hanya satu hari kemudian, tontonan keseluruhan berlaku. Ketika harga token projek merosot, menyebabkan sebilangan besar pengguna mengalami kerugian besar, CEO bursa dengan cepat menghentikan hubungan dengan projek itu dan menghapus tweet yang diterbitkan sebagai sokongan. Ketidaktanggungjawaban dan kurangnya rasa empati terhadap pelabur oleh orang-orang berpengaruh di ruang ini harus diteliti jika kita benar-benar mendapat kepercayaan orang dan mengembangkan industri bersama-sama.

"Peranan pertukaran adalah untuk mengenal pasti aset berkualiti tinggi bagi pengguna, bukan untuk menyalahgunakan pengaruhnya dan menghasut sebilangan besar pengguna untuk membeli token tertentu, terutama pada tahap sentimen pasaran yang berlebihan saat ini, “kata CEO OKEx Jay Hao, menambah:

“Kami menyeru peserta industri, terutama perusahaan terkemuka dengan lebih banyak sumber dan kepercayaan pengguna, untuk lebih memperhatikan tanggungjawab korporat kita sendiri dan melindungi kepentingan pengguna. Sudah tentu, kejadian seperti ini bukanlah akhir dari DeFi, tetapi pukulan teruk terhadap keyakinan pengguna dan pelajaran dalam sentimen pasaran yang terlalu panas."

Tumpuan pada inovasi, bukan harga token

Dengan kemunculan produk DeFi inovatif yang berterusan, nilai pasaran DeFi terus mencatat, namun risikonya juga bertambah. Sebagai contoh, pelabur kini boleh menggunakan dana yang sama untuk membentuk rantai modal yang panjang dalam projek DeFi yang berbeza melalui pengambilalihan dan peminjaman, yang bermaksud bahawa masalah dalam pautan mana pun boleh mencetuskan reaksi berantai yang besar.

Oleh itu, untuk DeFi, tumpuan harus diberikan pada inovasi dan kepraktisan produknya, dan bukannya prestasi token projek di pasaran sekunder, yang tidak lebih dari sekadar gambaran tahap produk.

Projek Perlombongan OKEx Jumpstart pertama, Zyro, misalnya, adalah protokol generasi seterusnya untuk kecairan automatik yang dibina di atas Zilliqa. Dengan menggunakan rangkaian awam berprestasi tinggi ini, Zyro dapat meningkatkan kecekapan sambil menurunkan yuran transaksi, menjadikan perdagangan frekuensi tinggi tanpa gesekan mungkin.

Berkat kepraktisan yang tinggi dan permintaan yang besar, token tadbir urus protokol Zyro.finance, ZYRO, menarik lebih dari 100 juta OKB yang dipertaruhkan dalam 24 jam, dan harga pembukaannya melonjak menjadi 0,58 USDT, menandakan kenaikan 480%. Pada 15 September, harga ZYRO telah mencapai 0,6766 USDT, mengekalkan kenaikan yang stabil.

Projek DeFi lain yang telah disenaraikan di OKEx baru-baru ini, seperti UMA, YFI, WBTC, LEND dan COMP juga dinilai berdasarkan keunggulan produk mereka, yang secara semula jadi memberikan sokongan yang kuat terhadap harga token.

“Kualiti projek adalah pertimbangan pertama kami ketika menyenaraikan sebarang token. Kami juga mengkaji kemampuan pembangunan jangka panjang projek dan kemampuannya untuk mempromosikan ruang blockchain lebih jauh. Walau apa pun, melabur dalam aset kripto berisiko tinggi, dan kami menggesa pengguna OKEx juga mempunyai pemahaman mendalam mengenai projek ini sebelum berdagang, untuk cuba menghindari pengaruh sentimen pasaran dan membuat keputusan pelaburan yang rasional, ”tambah Jay..

TAMAT

Mengenai OKEx

Sebagai pertukaran mata wang kripto dan derivatif yang terkemuka di dunia, OKEx menawarkan pasaran yang paling pelbagai di mana peniaga kripto global, pelombong dan pelabur institusi datang untuk menguruskan aset kripto, meningkatkan peluang pelaburan dan melindungi risiko. Kami menyediakan perdagangan spot dan derivatif – termasuk niaga hadapan, pertukaran berterusan dan pilihan – cryptocurrency utama, menawarkan fleksibiliti kepada pelabur dalam merumuskan strategi mereka untuk memaksimumkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Hubungan media

Vivien Choi

E-mel: [e-mel dilindungi]

@vivienchoi

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me