Kertas Putih XuperOS Baidu, Unicorn Blockchain di China dan Mata Wang Digital dalam Sistem Kewangan – China Market Watch

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Pasaran saham di China dan Hong Kong menyaksikan kenaikan sedikit minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 pada masa ini lari pada 3,386 dan 4,763, dengan kenaikan mingguan sedikit sebanyak 3,03% dan 2,29%, masing-masing. The Indeks Hang Seng juga meningkat 0.89% minggu ini, pada masa ini berada pada 24,930.

Kontroversi mengenai raksasa teknologi China yang beroperasi di A.S. meningkatkan ketegangan antara kedua-dua negara minggu ini. Setiausaha Negara Mike Pompeo mendesak kedai aplikasi di A.S. untuk dialih keluar "tidak dipercayai" Aplikasi Cina seperti TikTok dan WeChat, yang mendakwa aplikasi ini menimbulkan kebimbangan privasi yang signifikan bagi warganegara Amerika.

Untuk mengelakkan kemungkinan larangan di A.S., syarikat induk TikTok, ByteDance, kini dalam perbincangan dengan pelbagai syarikat untuk memperoleh operasi TikTok di negara ini. Walau bagaimanapun, Presiden Donald Trump telah menuntut bahawa Perbendaharaan A.S. mendapat potongan daripada penjualan dan memberi amaran bahawa TikTok akan dilarang pada 15 September jika tidak ada perjanjian. Walaupun ketegangan antara AS dan China meningkat, kesannya terhadap pasaran saham China adalah terhad dan pasaran telah pulih berbanding minggu lalu.

Penurunan harian Indeks Hang Seng didorong oleh pernyataan negatif yang dibuat oleh Trump merujuk kepada bursa saham Hong Kong, SEHK. Trump kata bahawa kerana Hong Kong telah kehilangan status ekonomi khasnya berikutan undang-undang keselamatan negara di wilayah itu, Hong Kong tidak akan menjadi pertukaran yang berjaya lagi. Dia meramalkan bahawa perniagaan yang tersenarai akan beralih dari SEHK ke Bursa Saham New York atau Nasdaq.

The letupan di ibu kota Lubnan, Beirut, telah memberi kesan terhad terhadap pasaran saham di Hong Kong dan China setakat ini. Kerajaan Lubnan telah mengisytiharkan keadaan darurat selama dua minggu kerana letupan itu mengorbankan sekurang-kurangnya 135 orang dan mencederakan lebih dari 5,000 orang.

Sementara itu, indeks SZSE Blockchain 50 pada masa ini berada pada 4.161, dengan kenaikan mingguan 4.51%. Di antara 50 saham yang termasuk dalam indeks, Beijing Certificate Authority (300579.SZ) adalah untung tertinggi harian, dengan kenaikan 10%, sementara BGI Group (300676.SZ) adalah yang paling rugi, dengan prestasi mingguan -7.01%.

Prestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.comPrestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

OKEx Insights juga melihat tiga berita utama crypto minggu ini dari China dan Hong Kong – dari kertas putih blockchain Baidu hingga unicorn blockchain di China dan desakan untuk mata wang digital untuk membentuk semula sistem monetari.

Baidu mengeluarkan kertas putih untuk rangkaian infrastruktur blockchainnya

Baidu melepaskannya kertas putih untuk XuperOS, rangkaian infrastruktur blockchain sumber terbuka. XuperOS diharapkan dapat memudahkan rangkaian blockchain yang menghubungkan blockchain asli Baidu, XuperChain, dengan blockchain awam dan swasta yang lain, seperti Ethereum, EOS dan Hyperledger Fabric.

Kertas putih Baidu menyatakan bahawa XuperOS membenarkan Baidu memperluas inisiatif blockchain melalui kerjasama dengan pihak ketiga. Salah satu contoh inisiatif blockchain adalah perlindungan hak cipta gambar, yang merupakan rakan niaga Baidu, Mahkamah Internet Beijing, dilancarkan dalam bentuk "Rantai Tianping" pada XuperChain pada tahun 2018. Sistem blockchain kehakiman melancarkan proses menyimpan bukti digital dalam kes pelanggaran hak cipta. Dengan bantuan XuperOS, Baidu dapat mengembangkan inisiatif hak cipta imejnya dengan rakan kongsi seperti Mahkamah Internet Guangzhou.

Selain daripada inisiatif blockchain Baidu, kertas putih itu berkongsi beberapa kes penggunaan langsung dari XuperOS dalam bidang seperti pendidikan dan undang-undang. Sebagai contoh, Educhainx menggunakan XuperOS untuk melancarkan kursus blockchain di beratus-ratus sekolah di China. Pelajar boleh menggunakan kontrak pintar di XuperOS, dan sijil tamat pengajian mereka disimpan di blockchain.

Kertas putih menyatakan bahawa kewangan dan e-dagang akan menjadi kes penggunaan blockchain yang akan datang untuk XuperOS dalam masa terdekat.

Pengambilan utama

  • Baidu’s XuperOS adalah rangkaian infrastruktur blockchain sumber terbuka yang menghubungkan rangkaian asli Baidu XuperChain dengan rantaian awam dan swasta yang lain.
  • XuperOS membolehkan Baidu memperluas inisiatif blockchainnya dengan pihak ketiga, seperti perlindungan hak cipta gambar.
  • Kawasan seperti pendidikan dan undang-undang mewakili beberapa kes penggunaan langsung untuk XuperOS. Rangkaian ini sedang meneliti pelancaran kes penggunaan kewangan dan e-dagang dalam masa terdekat.

Hanya dua daripada 11 unicorn blockchain yang berpusat di China

A unicorn adalah syarikat milik persendirian dengan nilai lebih dari $ 1 bilion, dan menurut baru-baru ini dilepaskan "Indeks Unicorn Global Hurun 2020" melaporkan, terdapat 586 unicorn di seluruh dunia, pada suku pertama tahun 2020 – di mana 11 daripadanya adalah syarikat blockchain.

Ripple menduduki tempat pertama di antara syarikat blockchain, dengan penilaian 70 bilion RMB ($ 10.1 bilion) dan kedudukan ke-23 dalam ranking unicorn global. Ia diikuti oleh Coinbase dengan harga 55 bilion RMB ($ 7.9 bilion).

Bitmain dan Block.one, bagaimanapun, adalah satu-satunya dua unicorn blockchain yang berpusat di China. Terutama, berbanding dengan penilaian 80 bilion RMB ($ 11.5 bilion) pada tahun 2019, Bitmain kini bernilai 30 bilion RMB ($ 4.3 bilion). Seperti yang dinyatakan dalam laporan oleh Hurun, penurunan tajam dari penilaian Bitmain disebabkan oleh prestasi harga saham rakan sejawatnya yang lemah, Canaan Inc..

Kedudukan blockchain unicorn pada Q1 2020. Sumber: Laporan Hurun, Wawasan OKExKedudukan blockchain unicorn pada Q1 2020. Sumber: Laporan Hurun, Wawasan OKEx

Pengambilan utama

  • Unicorn adalah syarikat milik persendirian dengan nilai lebih $ 1 bilion. Terdapat 586 unicorn di seluruh dunia, pada Q1 2020.
  • Ripple menduduki tempat pertama di antara unicorn blockchain, dengan penilaian 70 bilion RMB, diikuti oleh Coinbase sebanyak 55 bilion RMB.
  • Bitmain dan Block.one adalah satu-satunya dua unicorn blockchain yang berpusat di China. Penilaian Bitmain telah diturunkan sebanyak 50 bilion RMB kerana prestasi harga saham Canaan Inc..

Mata wang digital harus menggantikan semua mata wang, kata bekas VP BoC

Wang Yongli, mantan naib presiden Bank of China dan pengarah institut penyelidikan blockchain Haixia, percaya bahawa mata wang digital harus menggantikan semua mata wang untuk membentuk semula sistem monetari.

Sebagai dinyatakan dalam catatan blog pada 1 Ogos, Wang mengakui bahawa mata wang digital seperti Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital China, diposisikan sebagai pengganti wang tunai yang beredar (iaitu, M0). M0 di China merujuk ke asas monetari sistem penawaran wang yang merangkumi wang tunai dalam edaran dan aset yang mudah ditukar menjadi tunai.

Wang mencadangkan agar mata wang digital tidak boleh dibatasi hanya sebagai pengganti M0. Sebaliknya, mata wang digital harus digunakan untuk membentuk semula mekanisme monetari. Sebagai contoh, kerangka mata wang digital dapat digunakan untuk mengatur "akaun asas" untuk semua entiti sosial di platform mata wang digital bank pusat. Ini akan membolehkan bank pusat untuk mengawasi mata wang digital secara langsung tanpa banyak kesan pada sistem kewangan semasa.

Wang juga menambah bahawa mata wang digital menghalang pengeluaran wang kertas yang berlebihan, yang membantu mengekalkan kestabilan kewangan dan kewangan.

Pengambilan utama

  • Wang mencadangkan bahawa mata wang digital tidak boleh dilihat semata-mata sebagai pengganti wang tunai yang beredar tetapi mata wang digital harus digunakan untuk menggantikan semua mata wang untuk membentuk semula sistem monetari.
  • DCEP China diposisikan sebagai pengganti wang tunai yang beredar.
  • Untuk membentuk semula sistem monetari, mata wang digital dapat digunakan untuk mengaturnya "akaun asas" untuk semua entiti sosial di platform mata wang digital bank pusat.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me