DCEP mungkin dibelanjakan secara dalam talian di Suzhou, Bank of China mengesahkan cukai melalui blockchain

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital, mata wang digital rasmi China, telah menjadi pusat perhatian di kalangan masyarakat crypto di China dan Hong Kong. Berikutan pengedaran paket merah DCEP pertama di Shenzhen, pemerintah Suzhou akan mengeluarkan paket merah DCEP bernilai 20 juta RMB menjelang Festival Beli-belah Double 12 hujung minggu ini. 

Sementara itu, Penguasa Monetari Hong Kong bekerjasama dengan People’s Bank of China untuk menguji DCEP dalam pembayaran rentas sempadan. Pada masa yang sama, Bank of China – tidak perlu bingung dengan PBoC – menyelesaikan pengesahan cukai berasaskan blockchain pertamanya di Tibet.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Market Watch China OKEx Insights.

Paket merah DCEP mungkin dibelanjakan dalam talian di Suzhou

Untuk meraikan Pesta Membeli-belah Double 12 pada 12 Disember, pemerintah Suzhou diumumkan bahawa paket merah DCEP bernilai 20 juta RMB akan diberikan kepada warganya. Pengumuman itu menyatakan bahawa 100,000 paket merah DCEP, masing-masing bernilai 200 RMB, akan diedarkan melalui loteri. Hasil undian akan diumumkan pada 11 Disember. 

Penerima paket merah boleh menghabiskan DCEP mereka dengan rakan niaga di Suzhou dan kedai runcit dalam talian, seperti JD.com, dari 11 Disember hingga 27 Disember..

Pengambilan utama

  • Paket DCEP merah di Suzhou dapat dibelanjakan di kedai runcit dalam talian, seperti JD.com – sesuatu yang tidak mungkin dilakukan dalam pemberian paket merah DCEP sebelumnya di Shenzhen.
  • JD.com telah aktif dalam meneroka integrasi DCEP ke dalam perniagaannya. Gergasi e-dagang mempunyai partnemerah dengan PBoC untuk bersama-sama mengembangkan aplikasi mudah alih dan platform blockchain untuk DCEP.

Hong Kong Monetary Authority bekerjasama dengan PBoC untuk mengadili DCEP

Eddie Yue, ketua eksekutif Penguasa Kewangan Hong Kong, mengatakan dalam penyataan bahawa ia bermitra dengan PBoC untuk menguji DCEP untuk pembayaran rentas sempadan.

Menurut Yue, DCEP menawarkan pilihan tambahan bagi penduduk di Hong Kong dan China untuk melakukan transaksi rentas sempadan. Kedua-dua institusi sedang mempersiapkan ujian percubaan teknikal DCEP, walaupun belum ada jadual untuk pelancaran mata wang digital bank pusat.

Pengambilan utama

  • Christopher Hui, setiausaha perbendaharaan Hong Kong, mengisyaratkan kerjasama DCEP antara HKMA dan PBoC pada bulan Oktober. Dia berkata dalam a Majlis Perundangan Q&Sesi pada 21 Oktober bahawa dia yakin DCEP dapat mempromosikan hubungan bersama antara China dan Hong Kong dalam pembayaran rentas sempadan.
  • Percubaan DCEP dalam pembayaran rentas sempadan mengulangi fokus strategik Penguasa Monetari Hong Kong dalam mata wang digital bank pusat. Pada awal tahun 2020, HKMA bekerjasama dengan Bank of Thailand di "Projek Inthanon-Lionrock," inisiatif penyelidikan untuk meningkatkan kecekapan pembayaran rentas sempadan menggunakan teknologi lejar diedarkan.

Bank of China melengkapkan pengesahan cukai blockchain pertama

Menurut media China Xinhua, cawangan Tibet Bank of China baru-baru ini selesai pengesahan cukai berasaskan blockchain pertama dalam transaksi rentas sempadan. 

Pada tahun ini, Pentadbiran Pertukaran Asing Negeri telah dipandu platform kewangan berasaskan blockchain yang memasuki cawangan Tibetnya. Percubaan blockchain telah melancarkan tujuh bank dari Tibet, hingga kini.

Bank of China telah berjaya mengesahkan perbelanjaan cukai yang berkaitan dalam pendaftaran tanda dagangan untuk syarikat katering di Tibet.

Pengambilan kunci

  • Dengan bantuan platform kewangan berasaskan blockchain SAFE, proses pengesahan cukai dalam pendaftaran cap dagang dipendekkan dari tiga hari hingga tiga minit. Proses pengesahan tanpa kertas dan sangat mengurangkan kos penyelesaian.

Harga pengguna China jatuh untuk pertama kalinya dalam 11 tahun

Minggu ini, pasaran saham di China dan Hong Kong merosot sedikit. Pada masa akhbar, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.373 dan 4.965 – dengan kerugian mingguan masing-masing 1.82% dan 2.02%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 0.2% minggu ini dan pada masa ini berada pada 26,515.

Pasaran saham di China dan Hong Kong menyaksikan penurunan sederhana minggu ini. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Minggu ini, indeks harga pengguna yang jatuh di China menarik perhatian peserta pasaran saham. Pada bulan November, ia dijatuhkan 0.5% berdasarkan tahun ke tahun – penurunan pertama sejak Oktober 2019.

Pengambilan utama

  • Penurunan CPI di China didorong oleh penurunan kos makanan, pengangkutan, utiliti, penjagaan kesihatan dan pendidikan. Khususnya, kos pengangkutan turun 3.9%, dan harga daging babi jatuh kerana wabak Babi Afrika.
  • IHP adalah petunjuk utama dalam menilai inflasi pengguna di China. Makanan dan kediaman adalah komponen terpenting dalam CPI China – masing-masing menyumbang 31.8% dan 17.2%.

Perubahan YoY% dari indeks harga pengguna bulanan di China. Sumber: Ekonomi Dagangan, Wawasan OKEx

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me