Bank AS menggunakan blockchain, sementara institusi terus menunjukkan minat terhadap BTC

Berita Minggu – Kisah terbesar di dunia cryptocurrency minggu ini

2021 telah mula kuat untuk industri blockchain dan cryptocurrency. Aset digital terpenting, BTC, telah mencapai harga tertinggi sepanjang masa (sekali lagi) kerana bank-bank di Amerika Syarikat mendapati mereka dibenarkan menggunakan blockchain dan stablecoin awam.

Minat terbuka juga melonjak untuk pilihan dan niaga hadapan ETH, sementara permodalan pasaran altcoin terkemuka telah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa. Sementara itu, rangkaian Stellar telah dimanfaatkan oleh Ukraine untuk pengembangan mata wang digital bank pusatnya sendiri.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini Berita OKEx Insight’s Week.

Jumlah dagangan Stablecoin mencatat rekod baru kerana bank AS dibenarkan menggunakan blockchain awam

Dalam surat tafsiran diterbitkan pada hari Isnin, 4 Januari, Pejabat Pengawal Mata Wang di Amerika Syarikat menyatakan bahawa bank nasional dan persatuan simpanan persekutuan boleh menggunakan kedua-dua blockchain awam dan stablecoin untuk penyelesaian.

Berita itu disertakan dengan rekod baru untuk volume stablecoin di rantai yang disesuaikan. Jumlah volume stablecoin pada bulan terakhir tahun 2020 adalah $ 178.34 bilion – peningkatan 11.3% dari paras tertinggi sepanjang masa sebelumnya pada bulan September – kerana dilapor oleh The Block.

Pengambilan utama

 • Bank dan persatuan simpanan kini dibenarkan menjalankan node, dengan berkesan membenarkan bank menggunakan blockchain yang dapat disahkan secara terbuka untuk tujuan mengesahkan, menyimpan, merekod dan menyelesaikan pembayaran.
 • Undang-undang yang ada masih harus dipatuhi, dan persatuan bank dan simpanan mesti tetap patuh.
 • Surat penafsiran pada dasarnya mengesahkan kewujudan stablecoin dan mengukuhkan kelazimannya pada tahun-tahun akan datang.

Jumlah dagangan 24 jam yang meningkat telah meningkat dengan stabil sejak kira-kira Julai 2020. Sumber: Indeks Stablecoin Messari

Minat terbuka dan cap pasaran Ethereum mencapai tahap tertinggi sepanjang masa

Minat terbuka gabungan pada pilihan ETH menetapkan kenaikan baru pada hujung minggu lalu di samping OI niaga hadapan yang memuncak pada $ 2,65 bilion, menurut The Block – yang diperhatikan bahawa OKEx menyumbang bahagian 17.8%. OI pada pilihan, pada masa yang sama, berjumlah $ 1.22 bilion.

Sementara itu, permodalan pasaran ETH mencapai tahap tertinggi sepanjang masa minggu ini. Metrik memuncak pada $ 152.279 bilion, menurut data yang dikira oleh TradingView.

Pengambilan utama

 • Permintaan untuk ETH telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bertepatan dengan pelancaran kontrak pegangan Ethereum 2.0.
 • Permintaan dan minat yang meningkat terhadap ETH juga, sekali lagi, menimbulkan bayaran yang terlalu tinggi ketika berinteraksi dengan protokol DeFi berasaskan Ethereum dan pertukaran yang terdesentralisasi.

Jumlah permodalan pasaran ETH mencapai paras tertinggi sepanjang masa minggu ini. Sumber: TradingView

Three Arrows Capital memegang kedudukan GBTC terbesar

Minggu ini, kami belajar melalui pemfailan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. bahawa firma pelaburan Singapura Three Arrows Capital mempunyai kedudukan dalam Grayscale’s Bitcoin Trust yang berjumlah 36,969 BTC – bernilai kira-kira $ 1,526,265,165, pada saat penulisan ini.

Pengambilan utama

 • Kedudukan Three Arrows Capital adalah yang terbesar dalam Bitcoin Trust Grayscale, merangkumi lebih daripada 6% pegangan GBTC.
 • Berita ini mungkin diambil sebagai isyarat lain bahawa pelabur institusi sedang mengumpulkan produk BTC yang berfokus pada institusi – yang mungkin, sekurang-kurangnya sebahagiannya, bertanggung jawab atas kenaikan harga baru-baru ini.

GBTC telah melonjak, mencerminkan harga BTC. Sumber: TradingView

Ukraine mengetuk Stellar untuk pembangunan CBDC

Kementerian Transformasi Digital di Ukraine telah dilapor bekerjasama dengan Stellar Development Foundation untuk membantu pengembangan strategi mata wang digital dan aset digital bank pusat negara itu sendiri.

Pengambilan utama

 • Stellar mencari kes penggunaan dalam dunia kewangan digital yang dikawal selia. Bank Jerman Bankhaus von der Heydt merancang untuk menerbitkan stablecoin bertaraf euro menggunakan protokol dan pengawal selia Jerman BaFIN baru-baru ini menandatangani penerbitan bon token di Stellar.
 • Harga XLM telah melonjak sebanyak 138.7% selama tujuh hari terakhir, pada masa penulisan ini – walaupun cryptocurrency itu sendiri mungkin tidak banyak berperanan dalam pengembangan CBDC Ukraine.

Harga XLM di OKEx telah meningkat sejak beberapa hari kebelakangan ini. Sumber: OKEx

JPMorgan meramalkan harga ‘tidak berkekalan’ $ 146,000 + BTC

Ahli strategi di bank pelaburan multinasional Amerika dan syarikat induk perkhidmatan kewangan JPMorgan Chase & Co. telah meramalkan potensi kenaikan harga BTC menjadi lebih dari $ 146,000, menurut sebuah catatan diterbitkan pada Isnin.

Harga BTC diniagakan pada paras tertinggi sepanjang masa di atas $ 41,000 hari ini, tetapi sejak itu merosot menjadi sekitar $ 39,780.

Pengambilan utama

 • Dana yang diperdagangkan di bursa emas melihat aliran keluar yang besar ketika kelaziman Grayscale Bitcoin Trust meningkat – menunjukkan bahawa pelabur institusi mengambil BTC atas aset safe-haven tradisional.
 • Ramalan JPMorgan, seandainya menjadi kenyataan, akan memajukan konsep BTC yang popular sebagai "emas digital."
 • JPMorgan juga menyatakan bahawa "tahap harga tersebut akan terbukti tidak dapat dikekalkan" – menunjukkan bahawa kita mungkin berada di peringkat awal hingga pertengahan gelembung BTC.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me