Bank China Mengeluarkan Kertas Komersial yang Disokong Aset Pertama Menggunakan Blockchain

Sebagai sebahagian daripada desakan seluruh negara untuk mengadopsi teknologi blockchain, China Zheshang Bank (CZB) – sebuah bank perdagangan saham nasional yang berpusat di provinsi Zhejiang – telah memasarkan sebuah kertas komersial yang disokong aset (ABCP) yang diterbitkan dan diedarkan dengan bantuan teknologi blockchain.

Kertas Komersial Bersandarkan Aset Pertama Menggunakan Blockchain

Usaha tersebut adalah sebahagian daripada kerajaan China yang memberikan sokongan kewangan kepada perusahaan kecil dan sederhana berikutan penguncupan ekonomi selama 6 bulan terakhir. Ini adalah fasa pertama “Kertas Komersial Lianxin Lianjie yang disokong aset” yang ditaja oleh Zheshang Bank dan berjumlah 120 Juta Yuan (kira-kira $ 17 Juta).

Projek ini merupakan salah satu daripada lima projek perintis pertama Persatuan Pengedar Pasaran Antara Bank China yang melancarkan produk kertas komersial yang disokong aset (ABCP). Jumlah pusingan pembiayaan pertama ini dijangka mencapai 3.324 bilion Yuan ($ 470 juta) dan mempunyai empat tonggak lain dalam programnya. Sekiranya penerbitan Zheshang Bank ditujukan untuk pembiayaan UKM, pilot ABCP yang lain termasuk institusi besar dan bank negara. Sebagai contoh, CITIC Construction Investment Securities dan China CITIC Bank menaja jamin bekalan arang batu dan Anji Leasing (penyewaan kereta) mengeluarkan ABCP yang ditaja jamin oleh bank negara Agricultural Bank dan Bank of China.

Tidak semua projek menggunakan teknologi blockchain untuk menyelesaikan penerbitan pembiayaan mereka, tetapi menurut laporan, penerbitan oleh Zhenshang Bank berjaya menggunakan teknologi blockchain.

Baru-baru ini, di bawah bimbingan Bank Pusat China, Persatuan Peniaga mempromosikan pengembangan produk pensekuritian aset, dan melancarkan produk inovasi langsung pembiayaan yang disokong aset-ABCP, yang merupakan versi penerbitan aset tradisional jangka pendek nota yang disokong (ABN), yang menyediakan alat dengan perusahaan yang menggabungkan kecairan dan pengurusan liabiliti aset.

Lianxin Lianjie ABCP dikeluarkan dengan tempoh matang enam bulan dengan pilihan pengeluaran rollover. Produk pasaran wang disokong oleh aset sembilan perusahaan dalam sektor termasuk bahan kimia industri dan teknologi bandar pintar.

Memahami ABCP dan Kes Penggunaannya

Secara amnya, kertas komersial yang disokong aset adalah produk pensekuritian jangka pendek yang dikeluarkan oleh syarikat tunggal atau berbilang yang disokong oleh aset syarikat – yang boleh menjadi piutang, bil, menyediakan penyelesaian untuk kecairan kewangan untuk operasi syarikat.

Tarikh matang ABCP biasanya ditetapkan tidak lebih dari 270 hari dan dikeluarkan sama ada berdasarkan faedah atau diskaun.

Keselamatan ini disokong oleh cagaran korporat, yang mungkin termasuk pembayaran masa depan yang akan dibuat pada kad kredit, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, dan kewajiban hutang yang dijamin (CDO). Hasil terbitan ABCP digunakan terutamanya untuk memperoleh minat dalam pelbagai jenis aset, baik melalui pembelian aset atau transaksi pinjaman terjamin.

Menurut China Zheshang Bank, pelancaran Lianxin ABCP memudahkan perusahaan kecil dan sederhana untuk mencari dan mendapatkan sokongan kewangan secara langsung, dengan teknologi blockchain yang memungkinkan penyelesaian yang lebih cepat, ketelusan yang lebih baik dan pengurusan yang lebih mudah.

Produk ini membuka pintu kepada reka bentuk sekuritisasi aset yang inovatif yang membina saluran pembiayaan pasaran terbuka untuk perusahaan kecil dan sederhana, yang sangat meningkatkan pembiayaan langsung perusahaan.

Dorongan China ke arah Ekonomi Digital Terus

China telah berusaha untuk menarik lebih banyak teknologi blockchain dalam menginovasikan pembayaran dan aliran kewangan. Pada bulan Ogos 2019, Presiden Xi Jinping telah meminta untuk mempercepat pengembangan dan penerapan blockchain negara dalam kes penggunaan aplikasi yang sesuai.

Presiden menegaskan bahawa perlu untuk memperkuat penyelidikan asas teknologi blockchain dan meningkatkan inovasi, yang memungkinkan China untuk mengambil kedudukan terkemuka dalam bidang blockchain.

Sejak itu, China dan institusi-institusinya terus maju tanpa ragu-ragu dalam melaksanakan program yang menggunakan teknologi baru dan kemampuan inovasi produknya.

Di samping usahanya membangun dan menerapkan Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC), negara ini juga telah membuat kemajuan dalam mempromosikan teknologi blockchain dengan Blockchain Service Network (BSN) mereka, yang diluncurkan dan dilancarkan pada bulan April.

Inisiatif BSN dipimpin oleh Pusat Maklumat Negeri, sebuah agensi kerajaan di bawah Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara, serta syarikat gergasi telekomunikasi milik negara termasuk China Telecom, China Unicom dan firma pembayaran China Union Pay.

Sekiranya ia berfungsi seperti yang dibayangkan, syarikat dan pembangun perisian akan dapat memasukkan BSN dan membina aplikasi berasaskan blockchain. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kos operasi mereka, meningkatkan fleksibiliti dan memberikan pengawasan peraturan yang lebih baik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me