Cadangan Perkongsian OKExChain & Bytom

Gambaran keseluruhan

Bytom Blockchain Protocol (aka: Bytom) adalah protokol untuk interaksi aset berbilang bait. Aset berbeza berjalan pada blockchain Bytom dalam pelbagai bentuk. Aset byte heterogen (mata wang digital asli, aset digital) dan aset Atom (waran, ekuiti, dividen, bon, maklumat risikan, dan maklumat ramalan dengan rakan sejawat dalam dunia fizikal tradisional) boleh didaftarkan, ditukar, dan berdasarkan kontrak yang lebih kompleks interaktif operasi melalui protokol ini. Bytom blockchain menghubungkan dunia atom dengan dunia bit, mempromosikan interaksi dan peredaran aset antara dua dunia, dan mencipta pelbagai aset dan ekonomi yang dapat diprogramkan berdasarkan teknologi blockchain.

MOV adalah protokol pertukaran nilai Layer 2 rentas rantai terdesentralisasi

berdasarkan seni bina utama-sampingan Bytom.

Ia terdiri daripada 3 modul teras:

  • Kontrak Magnetik Mesin Pertukaran Nilai (Magnet)
  • Gerbang Merentas Rantai Desentralisasi (OFMF)
  • Lapisan Sisi Berkelajuan Tinggi Lapisan 2 (Wap)

MOV didedikasikan untuk membina nilai heterogen

pertukaran aset dan ekosistem kolaborasi.

Berdasarkan matlamat sebulat suara untuk mewujudkan kewangan terbuka, Bytom dan OKExChain telah menjalin kerjasama. Bytom akan bekerjasama dengan OKExChain dalam pembinaan infrastruktur untuk membina ekosistem yang saling berkaitan dan saling membina ekologi.

Rancangan kerjasama

1. Perikatan multi-sidechains, saling mengiktiraf Token rantai sampingan, penyertaan bersama dalam tadbir urus nod persekutuan satu sama lain, bersama-sama merancang peleburan doktrin lintas-rantai bersatu, dan menghubungkan ekosistem rantaian Okcoin dan Bytom.

Aset rentas rantai (sementara disebut BBTC, BETH) yang disokong oleh Bytom harus sama dengan aset rentas rantai (sementara dipanggil OBTC, OETH) di OKExChain, iaitu, jika BBTC pengguna dimasukkan ke OKExChain, ia akan menjadi secara automatik ditukar menjadi OBTC, dan pengguna yang mendepositkan OBTC ke dalam MOV secara automatik akan bertukar menjadi BBTC.

Kedua-dua pihak bersama-sama merancang penyelesaian rentas rantai terpadu, yang akan menukar BTC di OKExChain menjadi OBTC, BTC dalam MOV menjadi BBTC, dan perjanjian pertukaran antara OBTC dan BBTC dapat saling beroperasi dan membuka ekologi rantai sampingan.

Kedua-dua pihak mengambil bahagian dalam urus urus node persekutuan satu sama lain, pertukaran pelbagai tanda tangan terhadap aset rentas rantai pengguna, dan menggunakan penyelesaian matang dan selamat untuk memastikan keselamatan kunci pelbagai tandatangan.

2. Mengambil bahagian dalam pembinaan simpul sepakat

Kolam perlombongan OK akan membina simpul Wap dari rantai sampingan Bytom dan menjadi simpul rantaian sampingan

Bytom akan membina nod OKExChain dan menjadi simpul pengesah OKExChain

Kedua-dua Bytom dan OKExChain akan mempertaruhkan jumlah yang diperlukan untuk menjadi simpul atau pengesah

3. Bekerjasama untuk meningkatkan rancangan pembuatan pasaran pelbagai tanda yang terdesentralisasi dan menambah sokongan untuk OKExChain

Perdagangan desentralisasi dikendalikan oleh kunci peribadi pengguna, Perdagangan, deposit dan pengeluaran tidak dapat dipisahkan. Pembuat pasaran tidak boleh menggunakan API terpusat semasa dengan tahap kebenaran yang berbeza untuk operasi peruntukan modal. Untuk menyelesaikan masalah ini, Bytom menyediakan penyelesaian pelbagai tanda tangan, penyokong dana, pembuat pasaran dan pihak perkhidmatan membuat dompet pelbagai tanda 3-2, memisahkan perdagangan dari operasi deposit dan pengeluaran, dan memilih alamat pengeluaran melalui mekanisme senarai putih , seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut

Mengenai model perdagangan OKExChain yang berbeza, kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk mengubah perkhidmatan pembuat pasaran untuk menyokong pembuatan aset yang terdesentralisasi di OKExChain

4.Tandatangan ambang (TSS) adalah penyelesaian untuk pengurusan dana pintu masuk terbuka yang dikembangkan oleh Bytom. Melalui skema multi-tandatangan, (t-n) = 1-3 (iaitu, sekurang-kurangnya t + 1 = tandatangan 2 pihak diperlukan di ketiga pihak) Untuk menguruskan kumpulan dana

TSS Bytom (tandatangan ambang) akan menambah sokongan tandatangan ambang untuk aset OKExChain

5. Pertukaran atom lengkap antara aset OKExChain dan aset MOV

Kedua-dua pihak bersama-sama mengembangkan pertukaran atom berdasarkan HTLC kunci masa hash untuk menukar aset OKExChain dan MOV dengan cepat. Kedua-dua pihak menggunakan kontrak Bytom dan OKExChain untuk mengunci aset yang akan ditukar, dan memasukkan input hash yang betul dalam masa yang terhad, anda dapat menyelesaikan transaksi. Penyelesaian ini tidak memerlukan campur tangan Federal Gateway, lebih cepat dan terdesentralisasi, dan sesuai untuk beberapa senario pertukaran aset kecil.

6. Membangun Sistem Kredit Aplikasi DeFi onchain berdasarkan Coindays Destroyed

Coindays musnah merujuk kepada nilai aset pada rantai dan jumlah hari aset tersebut dipegang. Apabila aset diperdagangkan lagi, Coindays yang musnah akan dihapus. Ciri ini mencerminkan petunjuk keaslian transaksi rangkaian blockchain dan dapat digunakan sebagai penimbang untuk penilaian kredit.

Bytom pertama-tama menggunakan penunjuk ini dalam persaingan perdagangan MOV, dengan menggunakan penunjuk ini dengan berkesan mengurangkan berat dagangan pantas antara dua akaun sendiri ke minimum, sehingga hanya perdagangan rakan niaga sebenar yang dapat dikira. Bytom ingin membuat sistem kredit rantai bersama-sama dengan OKExChain, di mana produk Defi memerlukan kredit, seperti perkhidmatan oracle, dll..

Teknologi blockchain dan perkhidmatan kewangan sememangnya mempunyai tahap Integrasi yang tinggi. DeFi telah mendapat perhatian berterusan sejak dilahirkan , dan telah mengilhami kreativiti yang tidak terhingga. Walau bagaimanapun, rangkaian DeFi semasa masih beroperasi di ekosistem terpencil, aset bersama membentuk pulau yang bernilai, dan interoperabiliti pelbagai aset menjadi sukar. Protokol rentas rantai OKExChain dan MOV adalah kekuatan pendorong utama untuk DeFi memasuki era 2.0, memungkinkan aliran aset digital bebas. Kami berharap dapat memimpin kewangan terbuka yang diedarkan ke tahap baru!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me