Apa itu Tether? Semua Yang Anda Perlu Tahu

Apa itu Tether?

Tether (USDT) adalah stablecoin yang paling popular di dunia. Oleh itu, ia berfungsi untuk pelbagai tujuan di pasaran menjadikannya cryptocurrency teras dalam banyak strategi pelabur. Walaupun mustahil untuk membayangkan pasaran kripto tanpa Tether, ini tidak selalu berlaku. Projek Tether mengatasi banyak kontroversi sehingga berjaya.

Pada masa ini, Tether membantu memberikan kecairan dan lindung nilai terhadap turun naik pasaran. Ia dapat menyelesaikan tugas ini kerana inilah yang dikenali sebagai Stablecoin.

Apa itu Stablecoins?

Stablecoins adalah instrumen blockchain yang nilainya disatukan ke komoditi luar.

Kelebihan duit syiling ini dibawa ke pasaran tidak dapat dinafikan. Pertama, kestabilan mereka membantu mengurangkan turun naik cryptocurrency secara keseluruhan. Pelabur bergantung pada stablecoin sebagai cara untuk melarikan diri dari pasaran menurun tanpa menukar dana kembali ke mata wang fiat.

Dalam kebanyakan senario stablecoin, token akan mempunyai nilai yang disatukan ke mata wang fiat. Dalam kes Tether, USDT berkongsi nilainya dengan dolar AS. Pada dasarnya, 1 USDT bernilai $ 1. Selain itu, sesiapa sahaja boleh memilih untuk menebus mata wang fiat $ 1 mereka melalui Tether Unlimited pada bila-bila masa.

Graf Pembekalan Tether - Berita Bitcoin

Graf Pembekalan Tether – Berita Bitcoin

Menariknya, Tether membantu melahirkan kelas stablecoin baru. Hari ini, terdapat banyak duit syiling stabil fiat. Selain itu, terdapat syiling stabil yang disambungkan ke hampir setiap komoditi utama. Terdapat duit syiling yang disatukan dengan nilai emas, berlian, dan juga minyak.

Sejarah Tether

Sejarah Tether bermula dengan projek Realcoin. Realcoin memasuki pasaran melalui kertas putih pada bulan Julai 2014. Buku putih menimbulkan keributan di kalangan masyarakat kerana beberapa sebab. Selain dari aspek teknikal revolusionernya, penerbit makalah tersebut adalah beberapa nama yang paling terkenal di pasaran. Secara khusus, kertas putih Tethers menyenaraikan pengasas bersama Brock Pierce, Reeve Collins, dan Craig Sellars.

Menariknya, nama Realcoin tidak bertahan lama. Pada bulan November 2014, permulaan berasaskan Santa Monica memutuskan sudah tiba masanya untuk mendapatkan tajuk baru – Tether. Terutama, Tether memasuki pasar dengan pendekatan serampang tiga mata.

Platform ini memperkenalkan tiga stablecoin sebagai sebahagian daripada strategi kemasukannya. Duit syiling pertama adalah USTether. Token ini menampilkan pasak 1: 1 dengan dolar AS. Koin kedua menaikkan nilainya ke Euro, dan duit syiling terakhir tertumpu pada Yen Jepun, yang terakhir dikenali sebagai YenTether.

Bitfinex Sambungan

Bitfinex menjadi pertukaran pertama yang memperkenalkan Tether ke platformnya pada Januari 2015. Seketika, stablecoin menjadi kejayaan. Pertukaran menyaksikan aktiviti pengguna yang besar mengenai token ini. Akibatnya, Bitfinex menjadi pertukaran utama dari segi perdagangan Tether.

Tidak lama kemudian para penyelidik mula mempersoalkan keselesaan Tether. Ini adalah stablecoin pertama di pasaran, dan kejayaannya yang belum pernah terjadi sebelumnya bukan tanpa perhatian. Kebimbangan ini menyebabkan para penyelidik menyelami Tether Bitfinex.

Pada tahun 2017, sekumpulan penyelidik bebas dari International Consortium of Investigative Journalists melancarkan Kertas Syurga. Dokumen ini mengesahkan beberapa ketakutan terburuk yang ada di pasaran pada masa itu. Dokumen menunjukkan bahawa Tether dan Bitfinex mempunyai struktur pengurusan dan korporat yang sama.

Para penyelidik mendapati bahawa kedua-dua entiti tersebut menyenaraikan Ketua Eksekutif, ketua pegawai kewangan, ketua pegawai strategi, dan penasihat umum yang sama dalam dokumentasi korporat mereka. Pengasas Tether, lulusan Universiti Yale, Philip Potter, juga mengendalikan operasi utama Bitfinex.

Laporan tersebut terus menerangkan bagaimana kedua-dua syarikat itu lebih mirip satu konglomerat. Dokumen menunjukkan bagaimana sebahagian besar akaun Tether memasuki pasaran di platform Bitfinex. Selanjutnya, para penyelidik ini sejauh mana melabelkan Tether sebagai pendorong di sebalik tahun 2017 crypto pecah.

Larian Bull

Mereka yang memberi kemasukan masuk USDT ke pasaran sebagai salah satu faktor utama di sebalik kenaikan harga 2017 mula membuat suara mereka didengar. Makalah penyelidikan lain yang diterbitkan pada tahun berikutnya bertajuk ‘Adakah Bitcoin Benar-benar Tidak Diikat?’Melihat secara mendalam kesan Tether dalam sektor crypto.

Penyelidik di sebalik makalah ini, John M. Griffin dan Amin Shams adalah ahli akademik terkenal dari University of Texas. Penyelidikan mereka menyimpulkan bahawa Bitfinex dan Tether bekerjasama untuk menaikkan harga Bitcoin secara buatan. Kedua-duanya menuduh bahawa Bitfinex membekalkan Tether ke pasar dalam usaha untuk mewujudkan kemasukan kecairan.

USDT ini kemudian akan mengalir ke dalam pelbagai cryptocurrency. Namun, apabila nilai syiling yang lebih kecil ini akan menurun, kebanyakan pelabur membeli kembali Bitcoin. Ini adalah tindakan-tindakan ini, yang dikatakan oleh para penyelidik yang mendorong kenaikan harga Bitcoin bernilai $ 20,000.

Graf Terbitan Tether - Tetherreport

Graf Terbitan Tether – Tetherreport

Untuk memburukkan lagi keadaan, para penyelidik tidak bersendirian dalam andaian mereka. Pencipta Litecoin, Charlie Lee membuat catatan Twitter pada 30 November sekiranya dia meminta pasar untuk berhati-hati. Secara khusus, Lee menyiarkan:

“Terdapat kekhawatiran bahawa kenaikan harga baru-baru ini dibantu oleh pencetakan USDT (Tether) yang tidak disokong oleh USD dalam akaun bank.”

Soalan Muncul

Ketika media negatif mulai meningkat untuk Tether, mereka mulai menarik perhatian regulator. Pada 6 Disember tahun yang sama, Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi A.S. menghantar banyak panggilan untuk kedua-dua Bitfinex dan Tether. Di dalam sapina, Peguam Negara New York mendakwa bahawa Tether menyalurkan dana secara haram untuk menampung kerugian sehingga $ 850 juta.

Bank Bergabung

Akhbar negatif ini akhirnya menyebabkan perkongsian perbankan syarikat itu keluar. Pada akhir tahun 2017, platform kehilangan Bank AS dan Wells Fargo sebagai rakan perbankan. Walaupun ini merupakan tamparan besar kepada operasi pada masa itu, tidak lama sebelum Tether menjumpai hubungan perbankan yang lebih mesra di negara-negara pro-crypto seperti Taiwan.

Bagaimana Tether Berfungsi?

Kedengarannya mudah mengaitkan cryptocurrency dengan harga aset dunia nyata. Walau bagaimanapun, tugas itu sangat sukar kerana banyak sebab. Untuk menyelesaikan tugas ini, Tether Limited yang berpangkalan di Hong Kong pada asalnya mendakwa bahawa untuk setiap ASDT yang dikeluarkan, firma itu menyimpan sejumlah dolar yang setara dengan simpanan.

Ketika penerbitan USDT mencapai berbilion-bilion, tuntutan-tuntutan ini diteliti. Pada bulan Mac 2019, syarikat menukar sokongan USDT untuk memasukkan pinjaman kepada syarikat gabungan. Walaupun terdapat perubahan, Tether kekal sebagai stablecoin teratas di dunia.

Omni

USDT unik kerana ia berfungsi pada Omni protokol blockchain. Omni adalah platform serba boleh yang paling terkenal dengan keupayaan penambat Bitcoin. Pada masa ini, Omni menyediakan perkhidmatan ini kepada beberapa syarikat.

Pada hari-hari terawalnya, setiap transaksi Omni menampilkan strategi rakaman ganda yang akan memasukkan entri pada kedua sistem OMNI dan merekamnya dalam transaksi Bitcoin yang berkongsi hash transaksi yang sama.

Omni Hari Ini

Hari ini, aset Omni mempunyai pegangan pada pelbagai rantaian. Terutama, terdapat lapisan Omni Litecoin. Baru-baru ini, pembangun memperkenalkan varian token ERC-20 tambahan. Semua variasi ini membantu mengamankan Tether dengan lebih jauh dan menunjukkan kesesuaiannya di pasaran.

Mengapa Tether Penting

Tether adalah salah satu cryptocurrency yang paling dominan di pasaran. Ini memberikan fleksibiliti tambahan kepada pelabur kerana berfungsi sebagai pengganti dolar di banyak bursa popular. Berikut adalah beberapa sebab mengapa Tether terus menerima pakai:

Strategi keluar

Turun naik pasaran menjadi perhatian utama dalam sektor crypto. Apabila beruang mula mengambil alih pasaran, pelabur hanya mempunyai beberapa pilihan untuk dipertimbangkan. Mereka dapat menjual pegangan mereka dan mengubahnya kembali menjadi fiat. Proses ini memakan masa dan melibatkan kos sebanyak mungkin. Atau mereka boleh keluar dari pasar beruang dan mengambil kerugian. Tether menambah pilihan ketiga pada persamaan. Tukar ke Tether dan elakkan bayaran dan turun naik.

Kurangkan geseran

Oleh kerana Tether adalah aset blockchain yang lain, menukar dari Bitcoin atau cryptocurrency apa pun menjadi Tether semudah menukar Bitcoin dengan Ethereum. Penukaran ini memperkenalkan cara tanpa had bagi pelabur untuk mengelakkan turun naik dan terus berada di cryptomarket

Kiriman Wang

Seperti kebanyakan cryptocurrency, Tether mempunyai kemampuan untuk merevolusikan sistem transaksi antarabangsa. USDT boleh dihantar ke mana sahaja di seluruh dunia tanpa perlu menukar dana atau membayar yuran pemindahan tambahan. Maksudnya ialah Tether mudah dihantar seperti Bitcoin di seluruh dunia.

Perakaunan

Kelebihan utama lain menggunakan Tether sebagai alat pembayaran adalah kebertanggungjawaban. Sejak penubuhan Bitcoin, terdapat kekeliruan mengenai penggunaannya sebagai pembayaran dari segi perakaunan. Perniagaan yang membayar barang atau perkhidmatan dengan crypto sering ditinggalkan untuk menganggarkan nilai pembayaran mereka berbanding dolar AS. Stablecoins menghilangkan kebimbangan ini kerana mereka selalu setara dengan rakan-rakan fiat mereka.

Cryptocurrency Transit

Yang penting, Tether memudahkan pemindahan wang tunai sebenar ke wang tunai digital. Ini adalah tugas utama di beberapa kawasan di dunia. Ingat di beberapa lokasi adalah tugas yang sukar untuk menukar crypto menjadi mata wang fiat. Di beberapa negara, amalan ini tidak sah. Untuk semua wilayah ini, Tether adalah alternatif yang bijak.

Penerimaan

Di sepanjang pemikiran yang sama, Tether memberikan pertukaran dengan peningkatan kecairan. Token ini membolehkan pertukaran menukar secara langsung dengan mata wang fiat. Dengan cara ini, pertukaran dapat mengurangkan jumlah peraturan KYC dan AML yang mesti dipenuhi oleh platform mereka.

Setelah bertahun-tahun berjaya di pasaran, tidak ada yang dapat mempertikaikan peranan penting yang dimiliki Tether. Pada masa kini, tidak ada kekurangan koin stabil di sektor ini. Namun, Tether adalah stablecoin asli yang memulakan revolusi ini. Untuk itu, Tether pantas mengangguk.

Tempat Beli Tether (USDT)

Apa itu Tether? Semua Yang Anda Perlu Tahu Apa itu Tether? Semua Yang Anda Perlu Tahu Apa itu Tether? Semua Yang Anda Perlu Tahu
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kraken

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kriptomat

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Pengguna Lanjutan

Terbaik untuk

Peniaga USA

Terbaik untuk

Pedagang Eropah

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 1.00

Minimum Akaun

35 €

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod Diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me