OKExChain Mengikuti Pengembangan Rangkaian Awam, Bukan Hanya Sebagai Perluasan OKEx

Di tengah perkembangan pesat industri blockchain, persaingan di antara syarikat gergasi industri telah meningkat ke tahap baru – rantaian awam, salah satu infrastruktur blockchain yang paling penting. OKChain testnet, rangkaian awam komersial yang dikembangkan oleh OKEx, baru-baru ini disiarkan secara langsung dan membenarkan pengesah menjalankan node di atasnya. Sebagai tambahan, OKChain telah memulakan Hackathon pertamanya untuk mempromosikan penciptaan aplikasi terdesentralisasi dalam komuniti globalnya.

Hanya dalam masa dua bulan selepas pelancarannya, OKChain telah memuat naik kodnya ke Github pada bulan April, sementara penggerak terawal dalam bidang rantai awam pertukaran masih belum menjadi sumber terbuka. Pada bulan Mei, OKChain melancarkan versi 0.10, mendedahkan mekanisme pemilihan dan dividen validator dan menjadi rantaian awam pertama yang dikembangkan oleh crypto exchange untuk menyokong akses institusi pihak ketiga.

“Mengikut semangat blockchain yang asli, OKChain tidak akan menjadi lanjutan pertukaran, tetapi ekologi bebas. Kami berharap dapat membina ekosistem yang terbuka, terdesentralisasi, praktikal, dan beragam dengan pengguna global kami, ”kata Jay Hao, Ketua Pegawai Eksekutif OKEx. “Kini pengguna dapat mewujudkan kehendak mereka melalui mekanisme pengundian, mengembangkan DEX atau dApp mereka sendiri dan menyenaraikan pasangan perdagangan mereka sendiri secara bebas berdasarkan versi terbaru dari testnet OKChain.”

Hackathon Pertama

OKChain sekarang meminta pemaju global teratas untuk berpartisipasi dalam “Hackathon”, untuk membuat perkhidmatan dan produk berdasarkan OKChain, termasuk alat pengembangan, produk layanan delegator, plugin pengkomputeran pasar, SDK, dan produk perkhidmatan staking. Kempen ini dibuka sehingga 20 Julai 2020 dan pemenang dapat menerima sehingga $ 5000 setara dengan OKB sebagai hadiah.

Oleh kerana semakin banyak pembangun dan pengguna bergabung dengan testnet OKChain, ujian OKChain dapat dipercepat dengan ketara, dan jaringan utama OKChain dijangka akan dilancarkan tidak lama lagi.

OKChain, “Fundamentalis” dari Desentralisasi Sejati

Berbeza dengan rangkaian pertukaran awam yang lain, OKChain adalah yang paling terdesentralisasi, fundamentalis rantai awam. OKChain menggunakan sepenuhnya sifat rangkaian peer-to-peer, melaksanakan kebolehbalikan dan autonomi yang cekap dalam kod sumbernya, yang bermaksud bahawa semua peserta di OKChain, termasuk pembangunnya OKEx, tidak dapat mengawal atau memanipulasi rangkaian awam.

Mengadopsi “rangkaian peer-to-peer”, OKChain memungkinkan autonomi yang tinggi untuk mengikat pelari, dan bukannya memerlukan node untuk mengemukakan cadangan kepada “gabenor” rantaian awam sebelum setiap pergerakan seperti rantai pertukaran awam yang lain. Sebagai contoh, pelari nod boleh membuat keputusan untuk menyenaraikan atau menghapus mana-mana cryptocurrency atau pasangan perdagangan, atau untuk mengembangkan DEX dan dApp dengan sendiri, tanpa perlu terlebih dahulu mendapatkan kebenaran.

Mekanisme pengundian juga menjamin bahawa OKChain tetap terdesentralisasi. Mana-mana pemegang OKT (token asli OKChain) yang telah mempertaruhkan OKT, boleh memilih untuk menjadi “pemilih biasa” untuk memilih pengesah secara langsung atau menyerahkan kuasa suara mereka ke akaun lain, yang disebut “pemilih proksi” untuk memilih mereka. Setiap pemilih dibenarkan memilih hingga 30 calon pengesahan, dan 21 pengesahan tertinggi dengan jumlah undi tertinggi akan dipilih.

Telah terbukti bahawa “memilih beberapa yang baik” lebih bertolak ansur daripada “memilih yang terbaik”. Selain itu, ia juga dapat melemahkan pengaruh pemegang OKT yang besar, terutama pada tahap awal pelancaran mainnet OKChain, menghindari kemungkinan beberapa orang memanipulasi rantai awam.

Satu-satunya Rantai dengan Model Ekonomi Inflasi

Berbanding dengan rangkaian pertukaran awam yang lain, OKChain adalah satu-satunya rangkaian yang mengeluarkan token baru, OKT, untuk bertindak sebagai token asli. Oleh itu OKT adalah satu-satunya token asli inflasi di antara semua rantaian awam pertukaran.

Percanggahan antara inflasi dan deflasi sebenarnya mencerminkan tuntutan yang berbeza antara kedua-dua pemain yang terlibat dalam ekosistem rantai awam – penunjuk token dan pengguna rantaian awam (termasuk pembangun dApp).

Token hodler berharap harga token akan meningkat lebih tinggi untuk memperoleh keuntungan, sementara harga token yang terlalu tinggi akan meningkatkan kos penggunaan token dan menurunkan tahap aktif rantai awam, yang ingin dielakkan oleh pengguna lain.

Model deflasi akan memperburuk konflik kepentingan antara pengguna dan penjahat. Oleh kerana yuran terus meningkat, jumlah pengguna dan pendapatan yuran menurun. Nilai rantai awam dan token asalnya akhirnya akan hilang.

OKChain mengatasi masalah ini terlebih dahulu dengan mengeluarkan OKT, dan bukannya menggunakan OKB, token utiliti global yang diterima pakai oleh OKEx, kerana OKB adalah token yang benar-benar deflasi sekarang.

Versi Terkini Merendahkan Kos Node sambil Menawarkan Pelbagai Sumber Pendapatan

Dalam versi 0.10, OKChain mempelopori konsep “model OpenDEX” dan “Operator DEX”, di mana semua teknologi yang diperlukan akan diberikan kepada node oleh OKChain. Pada masa yang sama, pengendali rangkaian awam dan pengendali DEX, yang digabungkan sebagai satu dalam kebanyakan kes sebelumnya, akan dibezakan, yang bermaksud simpul bukan sahaja tidak perlu membayar kos tinggi untuk pelayan dan teknologi, mereka juga akan memiliki masa depan yang berterusan faedah.

Dengan mengambil bahagian dalam OKChain melalui identiti yang berbeza, pengguna dapat memperoleh banyak faedah dari, seperti ganjaran penghasilan blok, ganjaran suara, biaya pencocokan, yuran transaksi, dll.

Tamat

Mengenai OKEx

Pasaran cryptocurrency terbesar dan paling pelbagai di dunia, OKEx adalah tempat pedagang crypto global, pelombong, dan pelabur institusi datang untuk menguruskan aset crypto, meningkatkan peluang pelaburan, dan melindungi risiko. Kami menyediakan perdagangan spot dan derivatif, termasuk niaga hadapan, pertukaran berterusan, dan pilihan, cryptocurrency utama, menawarkan fleksibiliti yang besar kepada para pelabur dalam merumuskan strategi mereka untuk memaksimumkan keuntungan dan mengurangkan risiko.

Hubungan media:

Vivien Choi

E-mel: [e-mel dilindungi]

@vivienchoi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me