PBoC menghantar paket merah DCEP ketika Filecoin menjelang pelancaran rasmi

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Sudah menjadi minggu yang sibuk dalam bidang cryptocurrency China dan Hong Kong. Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital, mata wang digital rasmi China, terus menjadi berita utama di negara ini setelah Bank Rakyat China bekerjasama dengan pemerintah Shenzhen untuk mengedarkan DCEP "paket merah" kepada 50,000 rakyat melalui undian. Sementara itu, pertukaran cryptocurrency dan pelombong bersiap sedia untuk pelancaran rasmi Filecoin pada 15 Oktober.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Market Watch China OKEx Insights.

Paket merah DCEP diedarkan kepada warganegara Shenzhen

Bank Rakyat China bekerjasama dengan pemerintah Shenzhen untuk mengedarkan paket DCEP merah kepada 50,000 rakyat melalui undian, menurut pengumuman pada 8 Oktober. Setiap paket merah bernilai 200 RMB.

Pengedaran paket merah DCEP selesai pada 11 Oktober, dan penerima boleh menghabiskan DCEP yang dihadiahkan di 3,389 pedagang yang ditunjuk di daerah Luohu di Shenzhen.

Pengambilan utama

  • Ini adalah percubaan awam pertama untuk perbelanjaan warga DCEP di China. Walmart, Sinopec dan Vanguard adalah antara peniaga teratas yang boleh dibeli oleh pengguna tersebut dalam percubaan Shenzhen.
  • Warga juga boleh menghabiskan DCEP mereka di metro Shenzhen.
  • Penerima perlu menghabiskan DCEP mereka sebelum 19 Oktober dan tidak dapat memindahkan DCEP mereka ke akaun bank peribadi mereka. DCEP yang tidak dihabiskan akan dikumpulkan oleh kerajaan setelah tarikh luput.

Pelancaran rasmi Filecoin sangat dinantikan di China

Komuniti cryptocurrency China tidak sabar-sabar pelancaran rasmi Filecoin – yang dijangka berlaku pada 15 Oktober, ketika mainnet telah mencapai ketinggian blok 148,888.

Pertukaran cryptocurrency – seperti OKEx – bersiap untuk menyenaraikan token Filecoin, FIL, sejurus selepas pelancaran mainnet rasmi. Filecoin melancarkan testnetnya, "Perlumbaan Angkasa," pada akhir bulan Ogos, yang mengumpulkan 230 pebibytes kuasa simpanan dari 360 pelombong di seluruh dunia.

Pengambilan utama

  • Sebagai penyedia penyimpanan fail yang terdesentralisasi, Filecoin pertama kali mendapat perhatian meluas semasa ICO bernilai $ 257 juta pada tahun 2017. Sejak itu terdapat banyak kelewatan dalam pelancaran mainnet projek.
  • Konsortium pelombong dan kapitalis teroka di China, yang diketuai oleh syarikat perlombongan Filecoin MIX Group, tidak berpuas hati dengan struktur ganjaran perlombongan FIL dan mengancam akan garpu Filecoin pada pertengahan September.

WeBank’s FISCO BCOS mempercepat penukaran kod kesihatan

Kerajaan China sudah membolehkan penukaran antara "Kod kesihatan Guangdong" dan juga "Kod kesihatan Macau" dalam bulan May. Walau bagaimanapun, penukaran tidak cekap kerana masa pengesahan dan masalah privasi data yang perlahan.

Titik sakit penukaran kod kesihatan baru-baru ini ditujukan oleh blockchain FISCO BCOS WeBank. Blockchain tersebut menggunakan kriptografi untuk data kesihatan, yang meningkatkan ketelusan pemindahan data kesihatan dan membuang perantara untuk pengesahan data.

Pengambilan utama

  • FISCO BCOS adalah blockchain konsorsium terbuka yang bertujuan untuk memudahkan kerjasama dalam penggunaan blockchain perusahaan. Ia dikembangkan oleh kumpulan kerja sumber terbuka, yang merangkumi WeBank, Tencent dan Huawei.
  • Dengan bantuan FISCO BCOS, masa penukaran kod kesihatan telah dikurangkan secara besar-besaran dari 1 minit 40 saat menjadi kurang dari 3 saat.

IPO Ant Group menyiasat kemungkinan konflik kepentingan

Minggu ini, pasaran saham di China dan Hong Kong menyaksikan kenaikan sederhana. Pada masa akhbar, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3.341 dan 4.807 – dengan kenaikan mingguan masing-masing 2.1% dan 2.7%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng meningkat 1.7% minggu ini dan kini berada di 24.655.

 Pasaran saham China dan Hong Kong meningkat selepas percutian minggu keemasan. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Minggu ini, peserta pasaran saham mengalihkan perhatian mereka kepada penyelidikan peraturan mengenai tawaran awam awal Ant Group. Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China adalah melihat ke dalam potensi konflik kepentingan, dengan laporan bahawa pengguna dapat membeli lima dana bersama China untuk melabur dalam IPO.

Pengambilan utama

  • CSRC diterbitkan garis panduan terbarunya, berkuat kuasa 1 Oktober, yang memberi amaran bahawa pengedar dana bersama harus mengelakkan konflik kepentingan yang timbul daripada penjualan produk kepada perniagaan mereka yang ada dan berpotensi. Ini mungkin berlaku dalam kes Ant Group.
  • Persetujuan dari CSRC diperlukan untuk penyenaraian ganda di Hong Kong dan Shanghai. Kelewatan itu memaksa Ant Group menangguhkan perbicaraan dengan bursa saham Hong Kong – langkah terakhir proses persetujuan untuk penyenaraian di Hong Kong.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me