Apakah kontrak pertukaran berterusan?

Semua yang anda perlu ketahui untuk memulakan perdagangan pertukaran berterusan di OKEx

Pertukaran kekal, seperti niaga hadapan dan opsyen, adalah sejenis derivatif cryptocurrency. Walaupun mereka sangat serupa dengan kontrak niaga hadapan, pertukaran berbeza dari niaga hadapan dengan dua cara utama, menjadikannya instrumen unik dan cukup popular di ruang perdagangan crypto.

Dalam artikel ini, kita akan membahas soalan yang paling umum mengenai pertukaran kekal, menangani apa itu dan cara kerjanya, serta beberapa butir-butir pertukaran terus OKEx.

Sekiranya anda baru berniaga, mungkin panduan panduan perdagangan cryptocurrency mendalam kami berguna. Anda juga boleh mendaftar di OKEx dan dapatkan BTC bernilai $ 10 secara percuma untuk memulakan perdagangan.

Bagaimana pertukaran berterusan berlaku?

Pertukaran kekal pada dasarnya seperti kontrak niaga hadapan, di mana ia membolehkan pedagang mengambil posisi panjang atau pendek pada aset pendasar. Seperti niaga hadapan, pertukaran juga memberi kelonggaran tambahan kepada pedagang, seperti kemampuan untuk menggunakan leverage dan membuat kontrak yang diselesaikan tanpa perlu memiliki atau menyimpan aset yang mendasari.

Walau bagaimanapun, satu perbezaan utama antara niaga hadapan dan pertukaran adalah tamat tempoh. Di mana kontrak niaga hadapan mempunyai tarikh luput yang telah ditetapkan sebelumnya, pertukaran kekal dapat, secara teori, berlaku selama-lamanya, selagi peniaga mempunyai margin yang cukup untuk menampung kerugian dan mencegah pembubaran.

Perbezaan kedua antara niaga hadapan dan pertukaran adalah yuran pembiayaan, yang penting untuk memastikan harga pertukaran tetap kekal seimbang. Oleh kerana niaga hadapan mempunyai tarikh luput yang telah ditetapkan sebelumnya, harga mereka secara automatik menyatu dengan harga spot yang mendasari ketika masa tamatnya sudah dekat. Tanpa mekanisme seperti itu, pertukaran berterusan dapat berbeza jauh dari harga spot yang mendasari.

Kadar dan yuran pendanaan

Jurang pertukaran ini dipenuhi dengan yuran pendanaan, yang pada dasarnya bertindak sebagai imbangan, memberi insentif kepada pasaran yang kurang popular. Bayaran ini didasarkan pada kadar pendanaan, yang dihitung dengan membandingkan perbezaan harga antara kontrak pertukaran berterusan dan harga spot aset yang dijejaki kontrak.

Sebagai contoh, jika kontrak pertukaran kekal diperdagangkan di atas harga spot yang mendasari, kadar pendanaan menjadi positif, yang bermaksud pemegang posisi panjang harus membayar yuran pendanaan kepada pemegang posisi pendek selama mereka terus membuka posisi. Begitu juga, apabila pertukaran harga lebih rendah daripada harga spot yang mendasari, kadar pembiayaan menjadi negatif, dan pemegang posisi pendek membayar biaya kepada pemegang posisi panjang.

Sekiranya tidak ada mekanisme seperti itu, tidak akan ada insentif bagi pedagang untuk menentang tren dan posisi terbuka yang menentang lintasan pertukaran kekal – dan juga pertukaran tidak akan berlabuh ke aset pendasar yang seharusnya dilacak.

Pertukaran OKEx berterusan

OKEx, sebagai pertukaran kripto terkemuka di dunia, menawarkan beberapa produk derivatif paling cair di pasaran, termasuk niaga hadapan cryptocurrency, opsyen dan pertukaran berterusan.

Pada masa ini, OKEx menawarkan pertukaran kekal marginal dan USDT untuk pelbagai cryptocurrency, termasuk BTC, ETH, LTC dan banyak lagi. Pedagang juga dapat menggunakan leverage sehingga 125x, bergantung pada tahap posisi pertukaran kekal OKEx. Secara amnya, semakin tinggi jumlah kontrak yang diperdagangkan, semakin rendah leverage yang tersedia untuk para pedagang.

Begitu juga, dengan penggunaan leverage, peniaga perlu memperhatikan nisbah margin awal minimum dan nisbah margin pemeliharaan, yang keduanya juga disenaraikan di halaman peringkat kedudukan yang dihubungkan di atas. Ringkasnya, yang pertama adalah jumlah minimum yang diperlukan untuk membuka posisi dengan leverage maksimum yang tersedia, sementara yang terakhir adalah jumlah minimum yang diperlukan untuk mengelakkan pembubaran penuh dan / atau sebahagian.

Untuk memberikan pengalaman perdagangan yang boleh dipercayai, pertukaran kekal OKEx juga menggunakan harga tanda untuk rujukan, dan harga ini, berdasarkan indeks yang mendasari, adalah yang digunakan untuk mengira keuntungan dan kerugian pengguna yang tidak direalisasikan. Tujuan harga rujukan ini adalah untuk mengelakkan senario pembubaran yang tidak perlu sekiranya berlaku keadaan pasaran yang sangat tidak stabil.

Akhirnya, pertukaran kekal OKEx biasanya diselesaikan setiap hari, tetapi dengan pengenalan ciri Unified Account, platform telah mula melancarkan penyelesaian masa nyata untuk pertukaran, kontrak hadapan dan opsyen kekal.

Perdagangan pertukaran di OKEx juga dikenakan yuran perdagangan, dan pengguna digalakkan untuk mengkaji penjelasan yuran perdagangan kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Ringkasan

 • Pertukaran kekal adalah jenis niaga hadapan, kecuali mereka tidak mempunyai tarikh luput atau penghantaran, dan secara teori boleh dibuka selama-lamanya.
 • Untuk memastikan pertukaran kekal dekat dengan harga yang mendasari, mekanisme yuran pendanaan yang unik digunakan.
 • Sekiranya pertukaran bertukar di atas harga spot, yuran pendanaan adalah positif dan dibayar oleh pemegang posisi panjang kepada pemegang posisi pendek.
 • Sekiranya pertukaran bertukar di bawah harga spot, yuran pembiayaan adalah negatif dan dibayar oleh pemegang posisi pendek kepada pemegang posisi panjang.
 • OKEx menawarkan pelbagai pertukaran berterusan untuk perdagangan, termasuk BTC, ETH, LTC dan banyak lagi.
 • Pengguna OKEx juga dapat menggunakan leveraj hingga 125x ketika pertukaran perdagangan, dan dapat melihat nisbah margin minimum dan nisbah margin penyelenggaraan yang sesuai pada halaman peringkat kedudukan.
 • Bayaran dana untuk pertukaran OKEx berlaku setiap lapan jam dan ditukarkan antara pedagang yang memegang jawatan panjang dan pendek.
 • Dengan pengenalan ciri Akaun Bersatu di OKEx, penyelesaian masa nyata dilancarkan untuk semua pertukaran, niaga hadapan dan opsyen.
 • Bayaran perdagangan yang dikenakan untuk perdagangan pertukaran boleh disemak di sini.
 • Bukan peniaga OKEx? Daftar hari ini untuk memulakan perdagangan pertukaran berterusan dan derivatif terkemuka industri lain.

  Ikuti OKEx

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me