Apa itu Bitcoin Private – Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Sudah jelas bahawa intinya Protokol Bitcoin tidak mempunyai privasi dan tanpa nama. Walaupun pemerintah suka menyebut Bitcoin sebagai tidak bernama, ia jauh dari itu. Sejauh mana, pengguna memiliki identiti yang menyamar ketika menggunakan Bitcoin. Terdapat cadangan oleh pemaju yang berbeza untuk meminjam elemen dari protokol Monero untuk mencapai platform yang tidak dapat dilacak di masa depan. Sehingga itu berlaku, mungkin akan ada lebih banyak garpu yang akan menawarkan lebih banyak peningkatan mengenai keselamatan dan tanpa nama.

Apa itu Bitcoin Private?

Bitcoin Peribadi (BTCP), bitcoin yang tertumpu pada privasi, ia merupakan garpu ZClassic (ZCL), menggabungkan Output Transaksi Tidak Terpaksa (UXTO) ZCL dengan Bitcoin (BTC).

Bitcoin Peribadi bercabang dari Bitcoin di 28 Februari 2018. Pemegang ZClassic dan Bitcoin mendapatkan Bitcoin Private untuk syiling yang dipegang sebelum tangkapan gambar. Mereka yang berhak menuntut syiling Bitcoin Private adalah mereka yang telah memegang ZClassic di a Dompet ZClassic.

Bitcoin Private bertujuan untuk berfungsi sebagai rakan sebaya bentuk mata wang digital di mana tidak ada pihak ketiga yang terlibat. Urus niaga akan disiarkan dan disahkan oleh nod sebelum diserahkan kepada pelombong untuk mendapatkan kelulusan. Bitcoin Private mempunyai ukuran blok yang lebih ketara berbanding Bitcoin; ini pasti menarik bagi pengguna di seluruh dunia, kerana ini menjadi masa pengesahan transaksi yang lebih sedikit.

Mengenai Garpu

Pada 28 Februari, snapshot kedua blockchain ZClassic dan Bitcoin telah diambil, dan pemegang setiap cryptocurrency layak untuk cryptocurrency Bitcoin Private (BTCP). Pembahagian pada nisbah 1: 1, yang bermaksud pemegang ZCL dan BTC akan mendapat 1 BTCP untuk setiap 1 token ZCL atau BTC yang mereka pegang. Jaring utama BTCP dilancarkan kira-kira dua hari selepas gambar diambil. Sebanyak 21 juta syiling akan dihasilkan sebagai hasil gabungan bekalan BTC dan ZCL yang beredar.

Pada pengumuman Bitcoin Peribadi garpu menjelang akhir tahun 2017, ia menyebabkan kenaikan harga syiling ZCL dari sekitar $ 4 hingga lebih dari $ 90 dalam beberapa minggu.

Bagaimana Bitcoin Swasta Berfungsi?

The Bitcoin Peribadi protokol mempunyai masa sekatan yang lebih pendek iaitu kurang dari 3 minit dan ukuran blok yang jauh lebih luas iaitu 2MB daripada teras Bitcoin. Algoritma bukti kerjanya tahan ASIC, tetapi GPU mesra untuk perlombongan.

Secara umum, salah satu kelebihan Bitcoin Private berbanding semua versi / garpu lain adalah privasinya. Ini adalah teknologi yang sama dengan yang digunakan untuk ZClassic, zk-snarks (zero pengetahuan snarks). Pembayaran yang diterbitkan pada teknologi seperti ini melalui blockchain awam untuk ketelusan, tetapi perincian setiap transaksi yang merangkumi penerima, pengirim transaksi tetap tersembunyi dan tidak dapat dilacak.

Seperti cryptocurrency lain, sifat terdesentralisasi Bitcoin Private memberikan kelebihan lain seperti Bitcoin. Transaksi di rangkaian adalah peer-to-peer (pengirim ke penerima) tanpa perlu memasukkan perantara. Nod rangkaian mengesahkan transaksi pada blockchainnya menggunakan kriptografi, dan ia direkodkan di lejar umum. Ukuran blok yang sedikit lebih besar, sebaliknya, menjadikannya lebih cepat untuk memberikan lebih banyak keselamatan dan tanpa nama daripada versi Bitcoin yang berbeza.

Cara Menuntut Cryptocurrency Peribadi Bitcoin Anda

Perhatikan bahawa hanya mereka yang mempunyai Bitcoin atau ZClassic cryptocurrency yang disimpan di dompet mereka sebelum snapshot blockchain layak menuntut syiling BTCP.

Menuntut anda BTCP juga bergantung pada dompet yang anda gunakan. Pasukan Peribadi Bitcoin mengesyorkan agar duit syiling BTC atau ZCL dipindahkan ke alamat baru sebelum anda menggunakan kunci peribadi untuk menuntut token untuk garpu atas alasan keselamatan.

Menggunakan Dompet Electrum

Awak boleh muat turun, ekstrak dan jalankan Electrum yang boleh dilaksanakan di PC anda. Kemudian buat dompet baru. Masukkan kunci dompet dan peribadi, kemudian klik butang sapu. Akan ada arahan untuk memasukkan kunci peribadi anda dan kemudian menyapu syiling Bitcoin Private ke alamat baru anda.

Menggunakan Dompet Node Penuh

Menggunakan dompet nod penuh memerlukan java anda dikemas kini. Muat turun, unzip dan jalankan fail BitcoinPrivateDesktopWallet.jar. Mulakan dan biarkan penyegerakan blockchain. Klik pada “dompet” kemudian “import satu kunci peribadi.” Apabila diminta menyapu, klik “ya” dan tunggu tajuk blockchain dimuat.

Dompet Untuk Memegang Cryptocurrency Peribadi Bitcoin

Terdapat beberapa dompet yang tersedia untuk syiling Bitcoin Private, dengan semakin banyak vendor dompet multi-cryptocurrency pihak ketiga yang menambah sokongan untuk syiling BTCP.

  • Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan dompet desktop Node Penuh yang boleh dimuat turun untuk semua versi Sistem Operasi yang tersedia dari Bitcoin Private Halaman GitHub.
  • Terdapat juga pilihan untuk menggunakan dompet Electrum. Dompet ini juga boleh didapati dimuat turun di GitHub.
  • Pilihan dompet kertas tersedia untuk mereka yang selesa dengannya. The Halaman Dompet Kertas oleh pasukan Bitcoin Private menjadikan pengguna menghasilkan alamat Tunggal, Berbilang Tanda Tangan, dan Dompet Pukal dengan mudah.
  • Seperti yang diumumkan oleh Coinomi mengenai menyokong koin Bitcoin Private, mereka sejak itu menambahkannya ke dalam senarai duit syiling di Coinomi. Pengguna yang telah mengemas kini versi aplikasi Coinomi untuk peranti Android mereka dapat menerima dan mengirim token Bitcoin Private dari telefon bimbit mereka.

Tempat Membeli BTCP

Bitcoin Peribadi (BTCP) disenaraikan di Trade Satoshi pada awal Mac 2017. Selain itu, perdagangan juga disiarkan secara langsung Nanex, pertukaran yang terkenal dalam komuniti NANO. Bitcoin Private juga mempunyai aplikasi untuk disenaraikan di Binance dan HitBTC diisytiharkan bahawa mereka juga akan menyenaraikan BTCP.

Bitcoin Private kini ditukar TradeSatoshi untuk Bitcoin, Litecoin, Tether, Doge, dan Bitcoin Cash.

Analisis Harga

Harga permulaan BTCP adalah pada $ 65.82. Nilai terendah yang dicatatkan hingga sekarang ialah $ 60.39 dan yang paling tinggi ialah $ 85,68 – menurut CoinCodex. Harganya masih cukup rendah mengikut jangkaan masyarakat – yang berharap pertukaran 10 teratas akan menyenaraikan BTCP dan mereka dapat memperdagangkan syiling mereka tanpa risiko besar.

Bagaimana Perlombongan Peribadi Bitcoin Berfungsi

Penggunaan Bitcoin secara peribadi Equihash. Ini bermaksud pelombong dapat menggunakan mana-mana pelombong Zcash untuk melombong Bitcoin Private. Anda harus ingat untuk menetapkan URL kumpulan di samping nombor port.

Terdapat juga kolam perlombongan rasmi yang boleh anda sertai. Ia dibina dan dikendalikan oleh pemaju Bitcoin Private sendiri. Terdapat juga beberapa kolam lain yang boleh anda lombongkan duit syiling BTCP, senarai kumpulan boleh didapati di Bitcoin Private’s laman rasmi.

Untuk menjadikan pemilihan kolam yang lebih senang ditambang, ia membahagikan senarai kumpulan tajaan masyarakat yang telah disahkan oleh mereka yang belum disahkan. Penting untuk berhati-hati sebelum menyertai kolam perlombongan yang tidak disahkan.

Pasukan Di Sebalik Bitcoin Peribadi

Terdapat pasukan di sebalik projek Bitcoin Private. Oleh kerana Bitcoin Private didorong oleh komuniti, terdapat lebih dari 200 penyumbang, dan lebih dari 20 jurutera yang menyertai pengembangan protokol Bitcoin Private dalam masa 30 hari dan senarai itu terus berkembang apabila semakin banyak orang disambut oleh pasukan.

Kesimpulannya

BTCP menggabungkan yang terbaik dari dua protokol; Bitcoin dan ZClassic. Ini menerapkan sifat peribadi ZClassic sambil memperluas fungsi Bitcoin.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai projek tersebut, lawati pautan di bawah:

Laman web rasmi

Kertas putih

Halaman Soalan Lazim Garpu

GitHub

Twitter

Facebook

Reddit

Tidak setuju

Telegram

Wikipedia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me