Permata Tersembunyi Cryptocurrency # 5 – Perlin (PERL)

Permata Tersembunyi Cryptocurrency # 5 – Perlin (PERL)

Perlin telah menjadi salah satu projek yang lebih banyak dibincangkan di crypto akhir-akhir ini. Perbincangan semakin meningkat, kerana pelancaran syiling yang dinanti-nantikan akan ditetapkan melengkapkan ICO dan melancarkannya.

gambar indeks og

Sumber: https://www.perlin.net/

Jadi, apa itu Perlin? Menurut yang baru dimuat naik kertas putih di laman webnya, Perlin Network adalah lejar diedarkan berasaskan DAG yang dibina berdasarkan protokol konsensus Avalanche – mekanisme yang memastikan skalabilitas dan throughput yang tinggi. Di samping itu, projek Perlin memfokuskan diri untuk membina persekitaran pengkomputeran tanpa kepercayaan, bebas daripada sistem autonomi yang dikendalikan oleh subjek.

Perincian projek

Rangkaian Perlin adalah platform pengkomputeran terdistribusi yang dibangun di atas protokol DAG baru yang menggunakan protokol toleransi kesalahan Byzantine berdasarkan mekanisme metastable. Perlin juga merangkumi lapisan pengkomputeran terdistribusi yang disebut rangkaian Perlin yang akan berfungsi sebagai pasar sumber pengkomputeran antara vendor dan pelanggan.

Rangkaian memanfaatkan sumber pengkomputeran pengguna yang kurang digunakan. Rangkaian ini akan mengakses kekuatan pengkomputeran yang tidak aktif dari telefon bimbit, komputer, dan konsol permainan, dan mengukur sumber daya yang tersedia untuk setiap peserta melalui fungsi hash kriptografi.

Tujuannya adalah untuk menjadikan superkomputer berdaya maju; di samping membolehkan pengguna mengumpulkan teknologi mereka untuk memperoleh keuntungan.

Apa yang cuba diselesaikan oleh Perlin?

1. Skalabiliti

Pada masa ini, urus niaga blockchain lambat dan mahal. Sebilangan besar rangkaian blockchain tidak dapat menangani permintaan pasaran yang meningkat. Rata-rata, platform blockchain yang popular seperti Bitcoin dan Ethereum dapat memproses kira-kira sepuluh transaksi sesaat. Sebaliknya, platform pembayaran tradisional seperti Visa pada masa ini memproses hingga 8.000 transaksi sesaat secara purata. Seperti yang anda lihat, blockchain mempunyai kelajuan transaksi yang lebih rendah daripada rangkaian pembayaran arus perdana.

graf tps

Sumber: https://www.perlin.net/

Perlin adalah salah satu projek blockchain baru yang mencari jalan keluar untuk masalah ini. Ia berusaha untuk menyediakan infrastruktur yang berskala sehingga platform blockchain dapat menjadi arus perdana dalam beberapa tahun. Setelah ini dicapai, bukan sahaja orang dapat menggunakan blockchain untuk transaksi kewangan, tetapi juga dapat membangun dApps yang dapat ditingkatkan dan aman di atasnya.

2. Pengkomputeran awan

Tidak perlu dikatakan, terdapat keperluan untuk kekuatan pengkomputeran yang semakin meningkat. Kekuatan pengkomputeran adalah asas bagi semua aktiviti moden kita. Ini adalah utiliti penting yang penting dalam kehidupan kita sehari-hari. Sektor pendidikan, industri kesihatan, interaksi sosial, hiburan, media baru, dan pasaran saham semuanya telah diubah oleh komputer.

Dengan pasaran pengkomputeran awan yang dikuasai oleh segelintir konglomerat digital seperti Google dan Microsoft, pembelian perkhidmatan syarikat-syarikat ini menjadi mahal. Perlin berusaha untuk menawarkan penyelesaian untuk masalah ini dengan membina pasar awan yang terdesentralisasi. Seperti disebutkan sebelumnya, ia memanfaatkan kekuatan pengkomputeran yang tidak digunakan di seluruh dunia – dihubungkan bersama oleh rangkaian blockchain.

Pasaran pengkomputeran awan Perlin menyasarkan perusahaan kecil, syarikat permulaan, pemaju bebas dan penyelidik, antara lain.

Tangkapan Skrin 5 1

Sumber: https://www.perlin.net/

Tiga Peserta

Pelombong: Peranan pelombong adalah untuk membekalkan kekuatan komputasi. Mereka mendaftarkan sumber pengkomputeran mereka yang tidak digunakan di rangkaian. Pelombong diberi ganjaran berdasarkan berapa lama mereka menyewakan kuasa komputer mereka.

Pelanggan: Pelanggan adalah orang biasa atau syarikat yang ingin membeli sumber komputasi dari pelombong.

Pengesah: Ini adalah nod. Mereka mencapai kata sepakat dan mengesahkan transaksi antara pelombong dan pelanggan. Pengesah dibayar sebilangan kecil yuran transaksi berdasarkan berapa dan berapa jumlah yang disahkan dan disiarkan.

Pasukan

Dorjee Sun (Pengurus Projek)

Sun adalah usahawan bersiri yang telah menarik perhatian antarabangsa setelah penciptaan perlindungan karbon, perusahaan sosial yang berurusan dengan transaksi kredit karbon dan komited untuk melindungi kawasan hutan hujan tropika yang besar. Kejayaan keusahawanannya mempunyai sejarah yang panjang, kerana dia menjual empat syarikat yang ditubuhkannya. Dia juga merupakan perunding di Santiment, Protokol Republik, dan Loki.

Kenta Iwasaki (Ketua Pegawai Teknologi)

Iwasaki mempunyai pengalaman luas dalam sistem diedarkan dan pembelajaran mesin. Sebelum bergabung dengan Perlin, Kenta bekerja sebagai penyelidik kecerdasan buatan dengan Naver Corp dan merupakan jurutera robotik di DJI. Dia juga merupakan pengasas dan CEO Dranithix, yang mengembangkan sistem pemasaran dalam talian yang dioptimumkan melalui analisis masa nyata dan pembelajaran mesin.

Mirza Udine (Pembangunan Perniagaan)

Mirza adalah kapitalis teroka yang berpendidikan di Universiti Harvard dan pakar teknologi. Dia pernah berkhidmat sebagai editor untuk LinkedIn dan Citi Investment Bankers. Di ruang blockchain, dia adalah perunding untuk EdenChain dan OneLedger.

Pasukan Palin juga merangkumi pemaju berbakat lain seperti Jack Li, Joanne Huynh, Darren Toh, Heyang Zhou, Anup Malani, Trung Nguyen, Doug, dan Ajay Prakash.

Ringkasan projek

Kelebihan:

1. Perlin adalah platform pengkomputeran yang diedarkan berdasarkan DAG dan menggunakan kaedah konsensus yang disebut Avalanche consensus. Mekanisme konsensus Avalanche ini dirancang untuk menawarkan skalabiliti tinggi dan transaksi pantas. Hasil ujian awal menunjukkan 1600+ TPS pada 2000 nod, menurut coinstelegram laman web.

2. Rangkaian Perlin mengakses kekuatan pengkomputeran yang kurang digunakan untuk mengukur sumber yang ada pada setiap peserta.

3. Kos rangkaian Perlin yang rendah membolehkan syarikat permulaan, penyelidik, dan perniagaan kecil lain menggunakan kuasa pengkomputeran.

4. Agensi penarafan Taklimat Crypto memberikan Perlin skor tinggi 9.6 (daripada 10), yang serupa dengan yang diterima oleh Ethereum.

Kekurangan:

1. Tidak ada jadual waktu dan perincian token yang diterbitkan.

2. Maklumat lain mengenai ahli pasukan dan pelabur belum didedahkan. Terdapat banyak misteri di sini yang dilupakan oleh beberapa pelabur setelah melihat gembiranya awal yang positif.

Pemikiran Akhir

Perlin telah ditipu oleh beberapa institusi termasuk FBG, institusi pelaburan seperti Bitmain, pelombong terbesar di dunia, dan F2Pool, Kolam perlombongan terbesar di China.

Di masa depan, tujuan Perlin adalah membawa lebih banyak pengguna baru ke dalam ekonomi cryptocurrency dan membolehkan mereka menyambungkan peranti mereka ke rangkaian Perlin dan memperoleh PERL. Perlin juga membawa pengagihan semula pendapatan dan keterangkuman ke negara-negara dengan pendapatan per kapita yang lebih rendah sambil membuka sumber kapasiti pengkomputeran yang tidak digunakan.

Masih belum banyak maklumat yang diketahui mengenai Perlin, dan perincian teknikalnya sukar untuk disahkan. Namun, berdasarkan apa yang kita tahu, projek ini mempunyai banyak potensi dan tidak hairanlah ia mendapat banyak perhatian sejak akhir-akhir ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me