Apakah Saham Pecahan?

Pembelian saham pecahan menjadi lebih biasa kerana semakin ramai peniaga baru yang ingin terlibat dalam perdagangan saham. Jadi, apa sebenarnya saham pecahan, mengapa ia boleh memberi manfaat kepada anda, dan bagaimana anda boleh membeli dan terlibat dalam perdagangan saham pecahan?

Itulah yang akan kita lihat di sini untuk membantu anda memahami apa yang diharapkan daripada berdagang dalam jenis aset ini.

Asas Saham Pecahan

Seperti namanya, bahagian pecahan adalah jumlah yang kurang daripada satu bahagian keseluruhan dalam syarikat yang anda ingin laburkan. Ini bermakna anda boleh membeli peratusan jumlah satu saham berdasarkan jumlah wang yang anda ada.

Peluang dan perdagangan saham pecahan ini semakin popular kerana semakin ramai orang yang terlibat dalam perdagangan saham terutamanya untuk pertama kalinya. Peluang untuk anda membeli sekeping syarikat tertentu yang mungkin kurang dari keseluruhan saham dapat membawa sejumlah keuntungan bergantung pada tujuan perdagangan anda.

Di mana secara tradisinya, saham pecahan jarang berlaku dan hanya dibuat dalam situasi seperti penggabungan dan pengambilalihan, mereka menjadi jenis aset yang semakin popular yang ditawarkan oleh beberapa broker saham dalam talian yang paling kerap dengan perdagangan tanpa komisen dan faedah lain.

Faedah Dagangan Saham Pecahan

Jenis perdagangan ini membawa beberapa faedah yang menjadikannya pilihan yang ideal bagi banyak orang. Ini adalah beberapa sebab mengapa banyak peniaga menjadi lebih berminat dalam perdagangan saham pecahan dalam talian, dan mengapa perdagangan jenis ini dapat terus berkembang dari segi daya tarikan.

Menjadikan Perdagangan Saham Lebih Mampu

Sebilangan saham syarikat yang paling popular untuk pelabur, terutama jika berkaitan dengan nama teknologi besar seperti Amazon, Google, dan banyak lagi boleh mempunyai harga yang sangat tinggi untuk satu saham. Harga ini yang selalunya boleh melebihi $ 3,000 untuk satu saham boleh menjadikan pembinaan portfolio stok sangat mahal.

Memiliki kemampuan untuk membeli saham pecahan dapat mengurangkan kos ini sejak awal. Contohnya, membeli keseluruhan saham tunggal di Amazon pada masa penulisan akan menelan belanja sebanyak $ 3256. Saham pecahan bermaksud anda masih boleh memiliki sebahagian daripada bahagian ini, katakan 1/10, dengan harga $ 325 yang jauh lebih berpatutan.

Pada asasnya, saham pecahan membuka pintu kepada anda untuk memiliki semua saham syarikat kegemaran anda tetapi masih berada dalam lingkungan anggaran anda.

Membantu Mempelbagaikan Portofolio

Saham pecahan bukan sahaja membolehkan anda mengikuti tindakan saham kegemaran anda tidak kira harganya, tetapi juga bermaksud anda boleh membina portfolio yang pelbagai mengikut kemampuan anda.

Di mana anda secara tradisinya terpaksa memperuntukkan sebahagian besar anggaran keseluruhan anda kepada saham tertentu jika harganya lebih tinggi, dengan pecahan saham anda dapat mengekalkan keseimbangan portfolio anda dengan meningkatkan pelaburan anda dengan tepat sesuai dengan nilai Dolar saham tertentu.

Anda tidak lagi perlu membina portfolio anda dengan beberapa saham tunggal yang sangat mahal, sebaliknya anda boleh memperuntukkan jumlah yang ditetapkan untuk setiap syarikat yang ingin anda laburkan dan membiarkan perdagangan pecahan menguruskan jumlah stok sebenar yang boleh anda beli untuk ini belanjawan.

Memaksimumkan Penggunaan Modal

Dengan broker yang tidak menawarkan perdagangan saham pecahan, adalah biasa bagi anda untuk mencari dana “sisa” yang lebih kecil yang tidak dapat diperuntukkan kepada saham tertentu kerana mungkin tidak cukup untuk membeli satu saham penuh.

Ini tidak perlu lagi menjadi masalah dengan pecahan saham. Daripada dana yang tersisa ini tidak dilaburkan, mereka boleh dialokasikan ke saham pilihan anda untuk pembelian pecahan yang lebih tinggi, atau saham lain pilihan anda.

Yang Memperdagangkan Saham Pecahan?

Sesiapa sahaja boleh berniaga saham pecahan selagi ditawarkan untuk diperdagangkan oleh broker anda. Manfaat yang disebutkan di atas juga dapat berlaku sama pada mana-mana pedagang di semua peringkat tanpa mengira anggaran anda, walaupun terdapat beberapa jenis peniaga yang saham pecahannya sesuai.

Sekiranya anda baru berniaga, perdagangan seperti ini adalah cara yang tepat untuk anda terlibat dalam perdagangan saham syarikat kegemaran anda dan pada masa yang sama menguruskan risiko anda. Bermula dengan jumlah modal yang lebih kecil sangat disarankan ketika anda seorang pedagang baru dan memberi anda peluang sempurna untuk mempelajari lebih lanjut mengenai perdagangan dan pasaran saham sambil masih memiliki sebilangan saham kegemaran anda.

Bekerja dalam anggaran yang lebih kecil sebagai peniaga biasa bermaksud pecahan saham mungkin juga sesuai untuk anda. Sekali lagi model ini membolehkan anda memiliki saham syarikat kegemaran anda dengan semua kelebihan yang ada, dan bahkan mempunyai portfolio yang pelbagai. Selagi masih berada dalam had kewangan anda.

Tempat Membeli Saham Pecahan

Seperti yang telah disebutkan, saham pecahan dengan cepat menjadi trend di pasaran sekarang. Ini bermakna anda boleh mendapatkannya yang ditawarkan oleh sebilangan broker. Walaupun penting untuk selalu melakukan ketekunan anda sebelum membuat pilihan broker berkaitan dengan yuran dan syarat perdagangan, ada pasangan yang menonjol dari orang ramai.

Public.com adalah pemain yang agak baru tetapi dikawal selia dan dipercayai dalam sektor ini. Mereka menawarkan beratus-ratus saham teratas dan ETF untuk anda berdagang sepenuhnya tanpa komisen melalui aplikasi mudah alih milik mereka yang juga menggabungkan banyak ciri perdagangan sosial yang hebat.

Kewangan M1 adalah perkhidmatan hebat lain yang boleh anda gunakan untuk memulakan perdagangan pecahan dan banyak lagi termasuk perkhidmatan perbankan digital dan kemampuan untuk meminjam dengan portfolio saham pecahan anda pada kadar yang sangat kompetitif.

Kedua-dua broker suka banyak di sektor ini ketika berkaitan dengan pecahan saham yang menawarkan perdagangan tanpa komisen dan bebas fi. Ini mengukuhkan faedah utama perdagangan jenis ini bahawa ia boleh diakses, fleksibel dan sangat berpatutan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai broker ini, perdagangan saham pecahan, dan cara membuat perdagangan anda, sila baca panduan kami tentang cara membeli saham pecahan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me