Bitcoin mengetuk $ 12K tetapi Peniaga Menunjukkan Kekurangan Keyakinan – Futures Friday

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Selama seminggu yang lalu, Bitcoin (BTC) mengalami penurunan lebih dari $ 1,500 dan pembubaran lebih dari $ 1,3 bilion di pasaran derivatif. Walau bagaimanapun, mata wang digital terkemuka pulih dari penurunan yang begitu besar, dan harganya kembali ke tahap kritikal jangka pendek $ 11,500.

Pada jangka masa yang lebih tinggi, Bitcoin ditutup minggu lalu di atas tahap $ 10.500 yang penting, di mana ia berubah dari rintangan ke sokongan pada pertengahan. Walau bagaimanapun, kenaikan harga dalam beberapa hari kebelakangan ini disertai oleh pengurangan jumlah perdagangan. Kita perlu mengawasi sama ada sentimen kenaikkan harga akhirnya dapat membantu harga Bitcoin menembusi di atas kawasan tekanan sejarah $ 12,500, seperti pada OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925) Sekarang, harga masa depan suku tahunan mempunyai sekitar $ 300 (kira-kira 2.5%) premium berbanding harga spot.

Melihat data perdagangan OKEx, beberapa nisbah, setelah pergerakan tajam Ahad, kini dalam pemulihan. Minat terbuka dan premium masa depan suku tahunan berjalan dalam jarak pertengahan. Penurunan pesat dalam nisbah panjang / pendek sementara harga meningkat menunjukkan kurangnya keyakinan terhadap pergerakan harga menaik yang lebih cepat.

Dari perspektif makro, harga emas yang terus meningkat telah membantu Bitcoin, aset yang baru-baru ini sangat berkaitan dengan emas, terus kukuh.

Carta 1W Futures OKEx BTC (BTCUSD0925) 1W - 8/7. Sumber: OKEx, TradingViewCarta 1W Futures OKEx BTC (BTCUSD0925) 1W – 8/7. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Sebelum penjualan Ahad lalu, nisbah panjang / pendek BTC telah meningkat kepada 1.4, tetapi ia tidak berjalan sangat tinggi. Walau bagaimanapun, pada akhir penjualan, kami melihat bahawa nisbah panjang / pendek dengan cepat naik ke 1.51, yang juga menunjukkan bahawa banyak peniaga mula membeli dengan penurunan. Ini juga membolehkan harga dilakukan dengan baik.

Menariknya, nisbahnya turun pada hari-hari berikutnya apabila harga Bitcoin meningkat. Pada masa ini, harganya kembali hampir $ 12,000, tetapi nisbah panjang / pendek merosot ke 1,01, menunjukkan peniaga runcit tidak optimis mengenai penembusan jangka pendek terhadap kawasan rintangan sejarah $ 12,500. 

Masa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTCMasa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Sentimen kenaikkan pasaran telah menurun selepas hari Ahad yang lalu. Asas BTC Masa Depan OKEx Quarterly Future, yang telah melebihi $ 400 (kira-kira 3.5%) pada hari Ahad yang lalu, kini berada pada $ 315 (2.66%). Dari segi terang, premium semasa berada dalam julat normal dan masih mempunyai banyak ruang untuk arbitrageurs.

Masa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTCMasa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Sentimen yang memberangsangkan minggu lalu menyebabkan para peniaga menggunakan leverage yang tinggi. Ini juga menjadikan kejatuhan Ahad mencetuskan pembubaran besar. Pada OKEx, OI telah mengumpulkan $ 1.31 bilion pada hari Ahad – tahap tertinggi yang pernah kita lihat.

Minat terbuka kemudian turun dari puncak ke serendah $ 1,11 bilion pada hari Selasa dan kembali ke paras $ 1,22 bilion semasa. Kita dapat melihat pemulihan lebih lanjut dalam OI dalam masa terdekat, yang akan menentukan tahap untuk pergerakan harga yang ketara.

Masa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTCMasa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin tidak banyak dipengaruhi oleh keadaan pasaran Ahad dan kekal sekitar 15 hingga Rabu. Ia kemudian turun di bawah 10 sebelum kenaikan pada hari Rabu, juga menunjukkan bahawa beberapa peniaga lama yang terpinggir di pasaran spot terlepas kenaikan harga itu. Nisbahnya kini meningkat lagi menjadi lebih dari 14, juga masih dalam julat yang wajar.

Masa Pengumpulan Data: 7/31 4:00 pagi UTC hingga 8/7 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Trend aliran menaik Bitcoin pada masa ini masih utuh, tetapi jumlah dagangan mungkin menunjukkan beberapa risiko. Sekiranya jumlah dagangan tidak dapat menguatkan bergerak ke tahap $ 12,000, akan sukar untuk melampaui kawasan tekanan sejarah, sehingga menghasilkan pola berpotensi ganda.

Untuk analisis sentimen, peserta pasaran harus memantau perubahan dalam minat terbuka, kadar pembiayaan dan nisbah panjang / pendek. Indikator-indikator ini kini dalam fasa penggabungan setelah kejatuhan pada hari Ahad, tetapi kemungkinan besar akan memberikan peringatan sebelum pasaran menghadapi perubahan besar lagi, seperti OI yang tinggi baru, kadar pendanaan berterusan di atas 0.1% setiap lapan jam atau panjang / pendek nisbah di atas 1.6.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me