Apakah Teknologi Ledger Teragih (DLT)?

Teknologi Ledger Teragih (DLT) adalah salah satu sektor teknologi yang berkembang pesat di dunia. Walaupun kebanyakan orang menganggap istilah blockchain dan DLT boleh ditukar ganti, ini tidak berlaku. Sebenarnya, blockchain hanyalah satu bahagian kecil dari sektor DLT. Yang penting, lejar diedarkan adalah pangkalan data yang terdapat dalam rangkap di beberapa titik rangkaian.

Seperti namanya, ciri utama rangkaian ini adalah desentralisasi mereka. Akibatnya, semua DLT berisi infrastruktur teknologi dan protokol yang berkaitan yang diperlukan untuk menjalankan rangkaian yang diedarkan. Proses-proses ini merangkumi kemampuan untuk mengumpulkan, mengesahkan, dan mengakses data yang tidak berubah di beberapa nod rangkaian yang sama.

Bagaimana Teknologi Lejar Teragih Berfungsi

DLT boleh berfungsi dalam pelbagai cara. Walau bagaimanapun, semua DLT bergantung pada beberapa bentuk konsensus untuk mengesahkan keadaan rangkaian. Mekanisme konsensus adalah protokol yang membolehkan peserta rangkaian mengesahkan keadaan rangkaian. Dari segi teknologi lejar diedarkan blockchain, bentuk mekanisme konsensus yang paling biasa adalah sistem Proof-of-Work (PoW) dan Proof-of-Stake (POS).

Kedua-dua mekanisme anda melakukan tugas yang sama, walaupun dengan cara yang berbeza. Dalam sistem PoW, nod rangkaian bersaing untuk menyelesaikan persamaan matematik yang kompleks. Node pertama untuk menyelesaikan persamaan dapat menambahkan blok seterusnya ke blockchain. Proses ini sangat selamat tetapi memerlukan penggunaan elektrik yang intensif. Permintaan tenaga yang tinggi ini menyebabkan pemaju mencari alternatif yang sesuai.

Kertas Putih Bitcoin

Kertas Putih Bitcoin – Teknologi Lejar Teragih

Dalam sistem PoS komputer masih bersaing untuk menambah blok seterusnya, tetapi dengan cara yang berbeza. Pengguna mengesahkan blok menggunakan mekanisme penentuan. Staking adalah tindakan meletakkan duit syiling anda di dompet rangkaian yang disegerakkan. Node dengan syiling terbanyak dan masa pemerolehan paling lama cenderung untuk menambah blok urus niaga seterusnya dan menerima ganjaran.

Kebaikan Teknologi Lejar Teragih

Manfaat DLT terlalu besar untuk diabaikan. Rangkaian DLT menyediakan kaedah yang telus dan selamat untuk perniagaan dan individu untuk menjalankan perdagangan peer-to-peer yang sebenar. Sistem ini memberikan pengurusan data dinamik yang berkesan pada tahap yang tidak dapat dibayangkan hanya beberapa tahun sebelumnya.

Alam Tanpa Kepercayaan

DLT adalah peningkatan besar daripada sistem terpusat kerana banyak sebab. Untuk satu, rangkaian ini memberikan catatan yang tidak berubah dan telus dari semua transaksi. Di DLT awam, sesiapa sahaja boleh masuk ke rangkaian dan mengesahkan transaksi yang berlaku. Keterbukaan ini memberi keyakinan kepada pengguna.

Alternatif Selamat

Desentralisasi menyokong keseluruhan konsep DLT. Rangkaian ini lebih selamat kerana mereka membuang vektor serangan berpusat. Dalam rangkaian DLT, risiko beralih dari satu sasaran terpusat kepada ribuan vektor yang lebih kecil. Oleh kerana node yang lebih kecil ini tidak memiliki sejumlah besar aset berharga seperti pihak berkuasa pusat, mereka cenderung untuk mengalami serangan besar.

Selain itu, DLT menggunakan keselamatan berteknologi tinggi untuk memastikan rangkaian mereka tetap bersih. Node yang memasukkan data jahat atau palsu dikeluarkan dari rangkaian dengan segera. Strategi ini membantu melancarkan keseluruhan proses konsensus.

Pengurangan kos

Sifat DLT yang tidak boleh dipercayai menjadikan mereka alternatif yang menarik bagi syarikat yang mencari penyelesaian rangkaian yang selamat. DLT seperti rangkaian Blockchain menghilangkan keperluan untuk sistem pengesahan pihak ketiga. Oleh kerana setiap sistem ini menambahkan lebih banyak kos dan masa untuk setiap transaksi, menghapuskannya meningkatkan kecekapan dengan ketara. Syarikat memahami sifat peer-to-peer rangkaian ini menjadikannya lebih berpatutan untuk dikendalikan daripada sistem terpusat.

Perbezaan antara Blockchain dan DLT

Sehingga baru-baru ini, istilah blockchain dan DLT nampaknya telah berlumpur. Memahami perbezaan antara syarat ini adalah langkah penting untuk menjadi pelabur yang lebih berpengetahuan. Fikirkan blockchain sebagai bahagian kecil sahaja dari sektor lejar yang diedarkan. Yang penting, tidak semua DLT adalah blockchain. Sebenarnya, DLT telah wujud selama berabad-abad, jauh sebelum komputer pertama wujud.

Teknologi Blockchain vs Ledger Teragih - Cryptodigest

Teknologi Blockchain vs Ledger Teragih – Cryptodigest

Selain itu, tidak semua blockchain terdesentralisasi tetapi mereka adalah DLT. Blockchain berpusat menggunakan rangkaian nod tetapi mereka bergantung pada pihak berkuasa pusat untuk pengesahan transaksi akhir. Sistem ini lebih popular dalam sistem kewangan tradisional kerana mereka membolehkan pihak terpusat untuk mengubah dan membetulkan transaksi apabila perlu. Perlu masa anda untuk mengkaji perbezaan yang tepat. Dengan cara ini, pengusaha dan pemimpin perniagaan dapat menentukan penyelesaian mana yang paling sesuai dengan strategi mereka.

Sejarah DLT

DLT mempunyai sejarah yang panjang dan luar biasa. Walaupun bentuk DLT yang paling biasa dibincangkan hari ini adalah blockchain, sistem ini telah digunakan selama berabad-abad. Penting untuk memahami bahawa teknologi blockchain bertambah baik berbanding DLT kerana ini adalah sistem pertama yang menyelesaikan masalah perbelanjaan berganda.

Pada dasarnya, mata wang elektronik yang bergantung pada DLT sudah ada sebelum Bitcoin. Namun, tidak ada yang mengkonfigurasi cara membuang kemampuan pelaku jahat untuk menghabiskan dua kali ganda mata wang digital. Tidak sampai Satoshi Nakamoto memperkenalkan whitepaper Bitcoin bahawa isu-isu ini akhirnya berakhir dan mata wang digital semakin meningkat.

Beberapa bentuk DLT paling awal bermula pada zaman dahulu. Sejarawan melaporkan bahawa di Rom kuno, terdapat buku besar yang diedarkan yang membolehkan warganya melakukan pembelian di mana-mana wilayah empayar. Buku besar ini membantu memacu aktiviti ekonomi di seluruh empayar dan membantu Rom mencapai status bersejarahnya.

DLT Digital

Versi digital DLT mula muncul seawal tahun 1991. Pada masa ini, konsep pertama DLT seperti yang diketahui sekarang muncul. DLT pertama hanyalah konsep yang ditulis dalam makalah oleh dua penyelidik bernama Stuart Haber dan W. Scott Stornetta. Dalam makalah mereka bernama “Cara Memasak Dokumen Digital dengan dua prosedur yang dibincangkan untuk mengesahkan pembuatan dan pengubahsuaian dokumen digital“Asas DLT digital mula terbentuk.

2002

Pada tahun 2002 David Mazières dan Dennis Shasha membina konsep ini dengan karya mereka. Kedua-dua pembangun inovatif ini memperkenalkan konsep “Membangun sistem fail selamat dari sistem fail rangkaian pengguna banyak simpanan Byzantine yang disebut SUNDR (Secure Untrusted Data Repository) ”. Dokumen ini adalah yang pertama membincangkan kemungkinan menggunakan blok untuk mengatur transaksi.

2005

Pada tahun 2005 Nick Szabo terkenal mencadangkan salah satu bentuk tunai digital terawal – Emas bit. Cadangannya revolusioner pada masa itu. Ia memperkenalkan konsep yang belum pernah dilihat seperti fungsi teka-teki pelanggan dan fungsi Proof-of-Work. Sebilangan besar konsep ini memasuki pengkodan teras Bitcoin.

Nick Szabo - Bitcoin

Nick Szabo – Bitcoin

Menariknya, banyak orang mempercayai Nick Szabo sebagai Satoshi Nakamoto yang sebenar kerana persamaan ini. Malangnya, Szabo menafikan bahawa dia ada kaitan dengan penciptaan Bitcoin secara terbuka. Walaupun penolakannya, masih ada sebahagian besar komuniti crypto yang masih menegaskan bahawa dia memainkan peranan langsung dalam penciptaan cryptocurrency pertama di dunia.

Bitcoin 2009

Bitcoin mengubah segalanya. Pengenalan rangkaian blockchain ke sektor DLT merupakan kemajuan besar. Ini bermaksud untuk pertama kalinya dalam sejarah, mata wang digital yang boleh dipercayai dan dapat disahkan dapat berfungsi.

Terutama, kelahiran Bitcoin menandakan peningkatan dalam perkembangan DLT di peringkat global. Ini menyediakan landasan untuk kemajuan dalam sektor ini. Hari ini, perkembangan ini terus membawa inovasi DLT baru dan menarik.

Teknologi Ledger yang diedarkan – Hari ini

Pada tahun 2015, platform blockchain Iota Memperkenalkan DLT yang dapat memanfaatkan Internet of Things (IoT) untuk tujuan pengesahan. IoT terdiri daripada setiap peranti pintar di dunia. Dalam jenis DLT baru ini, protokol yang dikenali sebagai Tangle akan membolehkan berbilion peranti pintar di seluruh dunia mengesahkan keadaan rangkaian. Pada hakikatnya, perkembangan ini mewujudkan DLT terbesar yang wujud.

R3 Corda

Perkembangan DLT utama lain berlaku dengan pengenalan Corda DLT R3. Yang penting, Corda bukan blockchain. Sistem baru R3 menggunakan notari pluggable untuk mencapai kata sepakat. Menariknya, rangkaian Corda tunggal mungkin mengandungi beberapa notaris yang memberikan jaminan mereka menggunakan pelbagai algoritma yang berbeza. Dengan cara ini, Corda tidak melihat algoritma konsensus tertentu.

Risiko Teknologi Lejar Teragih

Oleh kerana DLT menjadi lebih biasa di pasaran, penting untuk memahami bahawa seperti semua teknologi, terdapat beberapa risiko yang perlu diingat. DLT hebat dalam menyampaikan dan mengesahkan data. Namun, tidak ada jaminan bahawa data ini memasuki sistem dengan betul. Salah satu masalah terbesar yang dihadapi buku besar ini adalah perbezaan input data.

Pada dasarnya, DLT bergantung pada data yang tepat untuk menyelesaikan tugas mereka. Sekiranya pekerja memasukkan sebahagian data ini dengan tidak betul, ia akan menimbulkan kesan riak yang boleh merangkumi rangkaian. Kebimbangan ini bermaksud bahawa mana-mana firma yang berkemampuan DLT harus berhati-hati untuk memastikan semua kemasukan data berlaku tanpa kesalahan. Untuk menyelesaikan tugas ini, firma harus melakukan ketekunan yang sewajarnya setiap kali memasukkan kandungan ke dalam DLT.

DLT – Alternatif yang Lebih Baik

Sangat mudah untuk melihat mengapa begitu banyak perniagaan terus memandang DLT sebagai cara untuk menyelaraskan fungsi perniagaan. Oleh yang demikian, anda boleh melihat DLT menjadi bahagian utama dari banyak sistem perniagaan yang terus maju. Buat masa ini, rangkaian unik ini berpotensi untuk mengubah cara dunia menjalankan perniagaan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me