Bagaimana Menjana Wang dalam Stok

Walaupun tidak ada formula ajaib untuk menjana wang di pasaran saham, ada beberapa cara untuk meletakkan peluang untuk anda. Kuncinya adalah bersikap realistik mengenai tahap pengetahuan anda dan masa yang anda ada untuk menumpukan pelaburan.

Pelaburan pasif

Cara paling mudah untuk menjana wang di pasaran saham adalah dengan melabur secara pasif dengan ETF. Ini akan membolehkan anda memperoleh pulangan yang sama dengan indeks saham syarikat tersenarai terbesar.

Selama seratus tahun kebelakangan ini, pasaran saham secara konsisten mengatasi kelas aset lain seperti bon, harta tanah, dan logam berharga. Pada masa yang sama, kebanyakan dana pelaburan kurang berprestasi indeks pasaran saham. Apabila kita bercakap mengenai indeks pasaran saham yang luas, kita merujuk kepada indeks seperti S&P500 yang merangkumi syarikat tersenarai yang paling berharga di pasaran.

Oleh itu, melabur dalam ETF yang mengesan indeks pasaran bermaksud anda memperoleh pulangan yang sama dengan indeks sehingga anda sudah berada di hadapan dana yang paling diurus secara aktif. Ini juga bermaksud anda dilaburkan dalam kelas aset yang secara konsisten mengungguli jangka panjang. Bahkan pulangan yang agak sederhana dapat bertambah banyak dalam jangka masa yang cukup lama. ETF juga jauh lebih murah untuk dimiliki daripada hampir semua jenis produk kewangan yang lain.

Meningkatkan prestasi ETF pasaran mungkin tetapi anda memerlukan risiko yang lebih sedikit. Salah satu cara untuk meningkatkan prestasi portfolio ETF adalah dengan menambahkan dana yang mengesan sektor yang berkembang pesat seperti teknologi dan syarikat budi bicara pengguna.

Beli dan terus melabur

Istilah pelaburan pasif biasanya digunakan untuk merujuk kepada pelaburan dalam ETF atau dana indeks. Pelaburan pasif juga bermaksud menyimpan dana untuk jangka masa panjang, tanpa membuat perubahan. Beli dan tahan pelaburan sangat serupa.

Sebelum pelaburan pasif muncul, istilah pelaburan beli dan tahan digunakan untuk merujuk kepada membeli saham individu dan kemudian memegangnya selama-lamanya. Sebilangan besarnya, ini adalah bagaimana Warren Buffet menghasilkan wang, walaupun ada sedikit lagi yang dilakukannya.

Lebih sukar untuk mengukur keberkesanan membeli dan menahan pelaburan kerana kejayaan atau kegagalannya jelas bergantung pada saham yang dipilih. Tetapi ada kelebihan besar untuk strategi ini. Pelabur sering mensabotaj prestasi mereka sendiri dengan membeli dan menjual stok dan mencuba masa pasaran. Dalam banyak kes, mereka akan memperoleh lebih banyak pendapatan dengan hanya membeli dan menyimpan stok, dengan anggapan mereka tidak akan bermula dengan pilihan saham yang mengerikan. Penyelesaiannya adalah dengan memiliki beberapa stok yang berbeza dan berpegang pada stok dengan model perniagaan yang baik, kelebihan daya saing, dan kepemimpinan yang kuat.

Kaedah canggih untuk menjana wang di pasaran saham

Melabur secara pasif bukanlah satu-satunya cara untuk menjana wang dari saham atau kaedah terbaik. Terdapat banyak kaedah yang lebih kompleks, tetapi memerlukan lebih banyak masa dan pengetahuan, dan biasanya lebih berisiko. Berikut adalah beberapa kaedah pelaburan yang paling biasa (dan dalam beberapa kes perdagangan).

Reksa dana dan ETF yang diuruskan secara aktif

Walaupun sebahagian besar dana yang diuruskan secara aktif – kedua-dua dana bersama ETF – tidak mengatasi pasaran apabila kos diambil kira, ada yang melakukannya. Banyak pelabur yang berjaya memindahkan wang antara dana yang berbeza untuk cuba mengalahkan pasaran. Ini memerlukan banyak kajian.

Godaannya adalah untuk mengejar prestasi dengan melabur dalam dana yang berprestasi baik sejak kebelakangan ini. Ini sering berlaku, dan pelabur akhirnya membeli tinggi dan menjual rendah. Caranya adalah dengan mencari dana yang mungkin akan menunjukkan prestasi yang baik pada masa akan datang, tanpa mengira prestasi masa lalu.

Nilai pelaburan

Pelabur nilai membeli saham jika mereka yakin harga yang sahamnya diperdagangkan jauh di bawah nilai intrinsiknya. Ini adalah nilai aset syarikat dibahagikan dengan jumlah saham yang diterbitkan dan juga mewakili nilai pembubaran syarikat.

Membeli bahagian di bawah nilainya memberi anda margin keselamatan, dan anda mungkin dapat memperoleh keuntungan tanpa syarikat berkembang sama sekali.

Jadi, anda mempunyai kelemahan yang terhad, dengan potensi kenaikan yang besar sekiranya harga saham pulih. Pelaburan nilai memerlukan pemahaman yang sangat baik mengenai akaun syarikat dan penyata kewangan.

Pelaburan pertumbuhan

Pelaburan pertumbuhan adalah mengenai pertumbuhan keuntungan dan potensi pertumbuhan keuntungan. Agar syarikat dapat meningkatkan keuntungannya, syarikat itu mesti meningkatkan penjualan, atau mesti mengembangkan margin keuntungannya. Pertumbuhan penjualan adalah yang paling mudah apabila seluruh pasaran produknya berkembang – jika tidak, syarikat mesti meningkatkan bahagian pasarannya. Pertumbuhan margin sering berlaku akibat pengaruh skala ekonomi, kerana kos tetap tumbuh pada kadar yang lebih perlahan daripada penjualan.

Cabaran bagi pelabur adalah harga saham pertumbuhan biasanya mencerminkan sejumlah pertumbuhan masa depan. Sekiranya pertumbuhan mengecewakan di masa depan, harga saham mungkin kelihatan terlalu mahal dan jatuh. Walaupun begitu, pelaburan pertumbuhan sangat berjaya dalam dua dekad terakhir, terutama di sektor teknologi, yang merangkumi syarikat seperti Apple, Amazon, dan Facebook. Sektor lain dengan syarikat pertumbuhan yang baik adalah sektor budi bicara pengguna, seperti Starbucks dan Nike.

Pelaburan dividen

Sekiranya anda lebih berminat untuk membina aliran pendapatan daripada pertumbuhan modal, pelaburan dividen adalah pilihan lain. Syarikat membayar dividen untuk mengagihkan pendapatan kepada pemegang saham mereka. Syarikat yang membayar dividen cenderung lebih matang dan mempunyai margin keuntungan yang baik.

Selalunya ada godaan untuk membeli saham dengan hasil dividen tertinggi. Tetapi faktor yang paling penting sebenarnya adalah kesinambungan dividen. Sekiranya syarikat tidak dapat mengekalkan pembayaran dividen, harga saham mungkin akan runtuh, dan anda akan kehilangan lebih banyak daripada dividen anda. Stok dividen yang terbaik adalah stok yang mudah untuk terus meningkatkan dividen mereka.

Jualan pendek

Ya, anda boleh menjana wang apabila harga saham jatuh. Anda boleh melakukannya dengan menjual pendek yang melibatkan meminjam saham (yang mana anda membayar yuran) dan menjualnya. Apabila harga saham jatuh, anda kemudian dapat membeli kembali saham tersebut dan mengembalikannya kepada pemberi pinjaman.

Kekurangan stok adalah strategi lanjutan dan perlu didekati dengan berhati-hati. Sekiranya stok pendek peniaga terlalu banyak, terdapat kemungkinan harga yang tinggi akan ‘diperah’ lebih tinggi. Ingat bahawa untuk kedudukan pendek, kemungkinan kerugian tidak terhad.

Perdagangan pasangan

Jual beli membolehkan kedudukan panjang dan pendek digabungkan. Ini bermakna anda boleh membeli stok yang anda harapkan untuk berprestasi baik, dan menjual saham pendek yang anda jangka akan berprestasi rendah. Kelebihan strategi ini adalah bahawa kedudukan dilindung nilai daripada pembetulan pasaran umum.

Pilih Broker Saham

Langkah pertama dalam perjalanan anda adalah memilih broker saham. Broker yang kami cadangkan adalah Firstrade.

Bagaimana Menjana Wang dalam Stok Bagaimana Menjana Wang dalam Stok Bagaimana Menjana Wang dalam Stok
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Firstrade

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ M1 Kajian Kewangan

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Public.com

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker saham mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Bayaran

Komisen Sifar

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 100

Minimum Akaun

Tiada

Promosi

Stok Percuma *

* Lihat laman web untuk maklumat lanjut.

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Kesimpulannya

Setiap pendekatan pelaburan yang disenaraikan di sini memerlukan tahap pengetahuan, kemahiran, selera risiko, masa, dan kesabaran yang berbeza. Mencari pendekatan yang tepat bermaksud mencari gaya pelaburan yang sesuai dengan tahap pengetahuan, keperibadian, jadual, dan situasi kewangan anda. Pelaburan pasif adalah tempat terbaik untuk memulakan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me